Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sörgyártás logikája és technológiája tökéletes ívet képez a mezőgazdaságtól a hardcore ipari sorozatgyártásig. A gyártás e korai szakaszában határozott mezőgazdasági hangulat uralkodik, mintha csak egy malomban volnánk. A maláta színkódja a narancs, így itt minden doboz, készülék, cső narancsszínűre van festve. Maga a gyártási folyamat – a főzet lefőzése - egy bumfordi nagy narancsszínű dobozzal kezdődik – ez a mérleg. Amikor a silót kinyitják, a maláta aláhull egyenesen a mérleg tölcsérébe.

A teli tölcsért a mérleg egy billentéssel továbbítja a rendszerbe. A recepttől függ, hány billentésnyi gabona kell egy főzethez. A sörmester ezen a ponton leginkább a sör minőségét tudja befolyásolni, hisz minél több gabonát tölt az üstökbe, annál testesebb, annál anyagerősebb lesz a sör – persze csak akkor, ha később a sok cukrot nem erjeszti mind alkohollá. Akkor viszont jó erős lesz.
A maláta utoljára akkor látta a szabad levegőt, amikor a teherautó beleöntötte a silókat tápláló szállítórendszerbe, és az az igazság, hogy többé nem is fog találkozni oxigénnel, illetve csak egyszer, már kész sör formájában a gyártási folyamat legvégén és akkor is csak egy pillanatra.
A maláta tehát tökéletesen zárt, narancssárgára festett rendszerben halad át a falon a következő terembe, ahol a nedvesörlő egymás felé forgó goromba hengerpofái péppé zúzzák. Ehhez vizet is kap, hogy ne por legyen belőle, hanem pép, amiben a héjak nagyrészt egyben maradnak – rájuk még szükségünk lesz. Ezzel a szörnnyel vigyázni kell, mert nem csak veszélyesnek tűnik, hanem az is. Engem például leköpött egy kis malátapéppel.
Ezután belépünk a fő szentélybe, a nagy főzőüstök termébe. A nedves őrlőből a malátapép a két tömzsi fémüstbe – a cefrefőzőkbe - vonul át, ahol maga a kulcsfontosságú főzés történik, melynek célja, hogy a csíráztatás által beindított enzimek segítségével cukorrá bontsa a mag keményítőit. Ezekben az üstökben a maláta kb 3 órát tölt egyre melegebb, 76 fok körül tetőző főzőhőmérsékleten. Emellett áll a pótanyagfőző üst, amiben a kukoricadarát főzik 100 fok körüli hőmérsékleten.
Immár masszív vascsöveken, a sörlének nevezett sűrű, zavaros sárga folyadék átfárad a cefreszűrőbe, melyben lassan forogni kezd. A tank alján egy kisszemű szita van, amin fennakad a héj és más szilárd anyagok, és ez a sűrű massza szűri meg a sörlét. Ekkor a levünk már minden cukrot tartalmaz, következésképp édes és ragadós. A héjba beleragadt sörlét még kinyerik, majd a törkölyt – a héjmaradékot - eladják takarmánynak.
Ebben a formájában a sör olyan, mint a must - alkohol nélkül. Finom édes és tele van energiával, a megfázást is elmulasztja.

Folyt. Köv.

Címkék: elmélet sörgyár

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr671192517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása