Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tapolcai arany

2009.07.13. 10:28 - TonyCaviar

A nagyüzemi sörfőzde után közkívánatra egy kisüzemi sörfőzdét látogattunk meg. És elkövettük azt a balgaságot, hogy mindössze egyetlen liter sört hoztunk haza. A tapolcai Stari sörfőzdében jártunk.

Az egész úgy kezdődött, hogy Starcsevics László, hírközlési technikus a taljándörögdi űrtávközlési állomáson kapott munkát, és mivel itt 24 órás szolgálat volt, egy műszak után két egész szabadnapja volt. És a szabadnapokkal kellett valamit kezdeni. 1992-ben a házi sörfőzés benne volt a levegőben. A házi sörfőzés múlt évtizedbeli aranykorának csúcsán több mint 500 serfőzde működött szerte az országban.
Starcsevics és apja a sörfőzés mellett döntöttek. A mintát az ország első házi sörfőzdéje, a tiszafüredi Jäger sörfőzde adta, ahol az Osterbrau nevű sört főzték. Tőlük rendelték meg a berendezést – 13 db 650 literes kondért, és a bajor típusú házisör receptjét.
Tapolca persze nem München, és amikor a kilencvenes évek elején először próbálkoztak szűretlen sör előállításával, a helyi sörfogyasztók arra panaszkodtak, hogy zavaros a sör. Ma már csak különleges kitelepülésekre – pl. Savaria fesztivál – készítenek ilyet. Régebben csináltak ír vörös sört is, amit állítólag egyáltalán nem lehetett megkülönböztetni a Kilkenny-től. Ezt nem volt alkalmam ellenőrizni, mert az alapanyag, a Red Malz beszerzése ma közelebbről nem részletezett nehézségekbe ütközik.
A kilencvenes évek végén, illetve az új évezredekben befellegzett a házi sörfőzdéknek. A nagy sörgyárak felvásárolták a piacot, a tőkeszegény vendéglátósoktól ma sem várható el, hogy ne csábuljanak el a nagy cégek kedvező ajánlataitól. A hajdani 500-ból, ma már csak alig 40 maradt talpon. Legelőször azok a sörfőzdék mentek tönkre, melyeknek nem volt saját italmérésük. Ők többé nem tudták eladni a sörüket. A Stari is csak úgy tud megélni, hogy egy régi kovácsműhelyből átalakított, tekintélyes méretű ivót tart fent, melyhez nagyon kellemes, körtefáktól árnyékolt kerthelyiség is tartozik.
Maga az üzem elfér 3 szobában, kb 50 négyzetméteren. Az első szobában három üst tartózkodik – ez a főzőtér. Az első a cefrefőző, ebbe kerül az egy főzethez elegendő 100 kg maláta, amit Szlovákiából szereznek be, miután kiderült, hogy a magyar malátát szállító nagyker azt a malátát adja el nekik, amit a laboratóriummal is rendelkező nagy sörgyárak a minőségi ellenőrzés során visszadobtak.  
A második szobában 4 tartály áll, ezekben történik a fő érlelés kb. 10 fokon. Az élesztőt körülbelül minden második főzethez szerzik be, mert ezt tartósítani, etetni nem áll módjukban. A harmadik szobában ha jól emlékszem hat tartály áll, itt folyik az ászkolás, ami hetekig tart – ez az érlelés utolsó, leghidegebb szakasza. Az utolsó tartályba pedig a mobil szűrőberendezésekben megszűrt sör kerül, amit aztán szokványos alumínium söröshordókba fejnek.
Az üzem kapacitása napi 650 liter – ennyi egy főzet – de messze nem főznek minden nap. A Starit csak helyben lehet fogyasztani meg bizonyos kitelepülésen, a közeli kapolcsi fesztiválon pl. nem, mert az is el van adva valamelyik nagy sörcégnek. Illetve haza is lehet vinni – fél litert 140 forintért.
A palackozás jelenleg nem megoldott, de úgy tűnik, nemsokára erre is sor kerül, ugyanis a Stari a közeljövőben bér-sörfőzésbe fog. Egy nagykanizsai pincér – kőkemény Fradi-drukker -, Szabó Béla feltalálta a fehér habú zöld sört, de nem hajlandó elárulni, mitől zöld. Még Starinak se. Maga fogja idehozni a zöld anyagot és a sörmesternek csak adagolnia kell. És ehhez kell majd egy palackozót nyitni. Természetesen, amint lehet, ezt is megkóstoljuk, és előre nem fanyalgunk, mert az butaság.



Mivel kocsival voltam, ezért a konkrét kóstolást csak otthon ejthettem meg. Íme:
Az ajándékba kapott egyliteres műanyag flakonban áttetsző, nagyon világos aranyszínű folyadék van. A szaga nem igazán kellemes, kicsit sörgyári, lúgos. Habja szeszélyes, egyszer olyan, mint a sampon és sok, aztán meg alig van, és úgy folyik, akár a fehérbor. Az íze azonban hatalmas meglepetés. Nagyon friss, nagy erős, tiszta és napsütéses. Harmonikus és gazdag, intenzív és üde, majd nagyon komoly, igazi öblös, komlós keserűség, aztán elvékonyodik, és szigorú lesz, férfias és kemény, mintha ázott is volna benne komló, és úgy is végződik: hosszan elnyúlik a mesés komlóíz.
Starcsevics úr mondta is, hogy azért jó a házi sör, mert minden íz sokkal jobban érezhető, de nem tudtam, hogy gondolja: most már tudom. Tényleg külön van minden, csodálatos élmény, a borhoz mérhetően kalandos. Nagyon bosszús voltam, hogy hagytam magam hazaküldeni egy literrel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr871238961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zizi6785 2009.07.13. 13:15:44

Én meg most jöttem vissza Tapolcáról, ha ezt előbb olvasom...

fullánkhegyező 2009.07.13. 13:18:17

Emlékszem a 90-es évek "sörüzemeire".Néhány dunántúli helyre magam is csináltam pasztőr berendezést.Első hónapokban finomak voltak a sörök,aztán ahogy jöttek az első hiteltörlesztések,kezdték kispórolni a belevalókat,hozzáadott széndioxidot stb.Aztán ,áremelések,energiadrágulások,minőségromlás, a végeredmény a csőd.
A Starcsevics név egyébként nekem nosztalgiából a tapolcai általános iskoláimat juttatták eszembe.

radix 2009.07.13. 15:20:54

a tiszafüredi Jäger komoly hely volt annak idején, 20 forint volt egy korsó világos sokáig

mangorlo 2009.07.13. 15:50:35

ez annyira erdekes volt h most h megyunk arrafele 7 vegen, tuti benezunk

gatsy 2009.07.13. 16:07:01

Győrben is lehet kapni házi sört a Fehétrvári úton, meg Lébényben is van sörfőzde.
Mindkettő naggggyon jó! Jut is eszembe haza felé kellene venni vagy 2 lityit! :D

gatsy 2009.07.13. 16:11:13

Jobban átgondolva, a Fehérvári úton lehet kapni, ha keresné valaki

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.07.14. 17:46:44

A kellemes borzongás futott át rajtam a mikor megláttam a posztot. Üldögélni kinn a kertben a fák alatt és sörözni. Nekem még volt alkalmam a vörös sört is kóstolni. Ami nekem hiányérzetet okoz: mintha nem lenne melegkonyha.
A sörfőzde a tapolcai napokon ki szokott költözni a tavasbarlang bejárata előtt felállított sátorba. A söröző megtalálásához kell némi helyismeret, annak ellenére, hogy a főút mellett van.

TonyCaviar 2009.07.14. 18:26:32

@hajdul: jól vetted észre - csak most kezdtek pizzát főzni. Ez valóban komoly hiányosság. A pizza nem biztos, hogy megoldja.

Lord_co 2009.07.27. 13:46:41

Múlt hétvégén útba ejtettük mi is, kösz a tippet!

Az udvar kicsi de hangulatos a dió- és körtefákkal, bár el tudnék képzelni több virágot/repkényt egyebet a sivár fal eltakarására és a mikroklíma javítására. Korrekt nagy (6-8 fős) faasztalok vannak, de a fapadokról nekem hiányzanak a párnák, mert hosszabb távon kényelmetlenül kemény. Nem ragaszkodnánk a sarokban csobogó szökőkúthoz, de a legzavaróbb az a brutálisan hangos szellőző volt, amit az udvarra vezettek ki.

A kiszolgálás tétova de kedves, a tulaj nyitott és közlékeny. Jófejek. Még megvan az ír vörös csapja. Pizza tényleg van, házhoz is szállítanak, de mellettünk egy négyfős társaság evett normális kaját. Nem tudom, ehhez helyben kell születni, előre megrendelni vagy hogyan megy. Nekem nem feltétlenül hiányzik a melegkonyha, de azért valamit villanthatnának pogácsa/velős pirítós/körözött vonalon.

A sör viszont isteni :) Helyben 300 Ft, elvitelre - csak hozott üvegben* - 140/ korsó. Az illata valóban gyári, minket a régi-régi kőbányaira emlékeztetett, az íze becsületesen üde és friss. Nem egy harapható karakter, de nyárra tökéletes. Szívesen megkóstolnánk az ír vöröset meg a szűretlent is egyszer.

* nem is mindenfajta palack jó, csak a szélesebb szájú. azt hiszem a Mizseit és még valamelyiket említette a pincér, hogy olyannal ne is próbálkozzunk, mert abba nem tud csapolni.

ElnkÚr 2009.11.17. 18:26:03

@TonyCaviar: Részlet sajáttollú, 2009/7.havi beszámolómból:"Felbukkan a gazda meg a gazdáné, kedélyesen kvaterkázunk a világ, és azon belül a Stari sorsának menetjirül.Megtudjuk, a házon belüli fogyasztás itt is csökkent, a pizzarendelés mellé adott reklámfogás, azaz a háromdecis saját sör sem hoz telt házat.Az életképességet számukra a sörsátoros rendezvények adják, járják hát a Dunántúl településeit, fesztiválokon, falunapokon hozzák be az itteni hiányzó forgalmat.Fárasztó módja a csődelkerülésnek, mert ennél többre alig elég." (teljes cikk: sorcikk.eu/page5.php)

TonyCaviar 2009.11.17. 19:54:14

Ami még ennél is lesújtóbb, hogy most újrakóstoltam és már messze nem ízlett annyira. Mintha vizesedett, megbutult volna. Lehet, hogy csak túl sokáig volt a PET-palackban.

staripeti · http://stari.hu 2010.02.27. 22:48:32

Üdvözlet Mindenkinek!
Végre volt időm a sörfőzde honlapját megcsinálni, fel is tenném a linket, hogy könnyebb legyen minket megtalálni.
stari.hu

NDG 2011.08.18. 21:28:15

Jelenleg itt, sor csekkolas alatt, elsore nagyon kellemes. Sajna ures a hely kint, csak mi vagyunk, meg bent a helyi regularok.
süti beállítások módosítása