Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Fő utca számos kísértése közül a múltkori szomjas nyári estén éppen a Pater Marcus Apátsági Söröző szippantott be bennünket – vesztünkre.

Első ránézésre nagyon szimpatikus hely az Apátsági Söröző, olyan jó kis zsákutcában van, ami menedéket ígér a Fő utca porától és egy romantikus kis lépcsősorban végződik, ami utánozhatatlan hangulatot teremt. Az is elég vicces, hogy a söröző fedett teraszára nyíló ablakok mögött nem a söröző van, hanem egy koreai étterem.
A Silenusos bacchanália óta vigyázok a hirtelen belga-sör fogyasztással, ezért itt is óvatosan a Pater Marcus pilseni típusú sörével kezdtem, ami tisztességes alkotásnak bizonyult, a keserűsége férfias és emlékezetes, bár a szénsav fájdalmasan hamar eltávozott belőle, sajnos még azelőtt, hogy velem találkozott volna. Mint az köztudott, a sör nemcsak megnyugtat, de növeli a koncentrációs képességet és kitisztítja az elmét, és így felfrissülve mindjárt feltűnt egy-két érdekesség az étlapon. Például a kötelező sörturista-állomás, a félméter sör – azaz ötször egy deci kóstoló a legfontosabb csapoltakból - , amitől elsőre valahogy tartottam, talán pont a turista-jellege miatt, ám elismerem, nincs ennél jobb módja a sörkínálat gyakorlati áttekintésének. Hamar kiderült, hogy a félméter összeállítása nem variálható, tehát a már megkóstolt PM Pilsen kívül a PM Goldot, PM Darkot, egy flamand búzasört, és egy meggyes Kriek-et is meg kell kóstoljak, és nem igazán értettem, miért nem lehet azt csapolni nekem, ami érdekel, és miért mondják meg, hogy mit igyak. Aztán rájöttem, hogy ez egy olyan asszemblázs, melyben a legdrágább korsó sör áráért (1050Ft) veszel pár olcsóbb deci sört, ez persze lehet, hogy rosszindulat, de mégis olyan érzésem támadt, hogy a kíváncsiságomra felárat tettek. Ez a hozzáállás valahogy aztán meglátszott magán a sörön is, mert amikor megkaptuk a félméteres keskeny deszkát, melybe pohárhelyeket vájtak, akkor a kis poharakban álló színes folyadékokon már csak nyomokban látszott a hab, és mit tesz isten, tényleg döglöttek voltak, és így persze azt a hatást keltették, mintha csak félig volnának töltve, ez az attrakció tehát visszafelé sült el.
Közben azon is elgondolkodtam, hogy ki lehet Pater Marcus, és hol főzik ezt az amúgy tisztességes - sőt jó – sört, amiből van Pils is meg Gold is – ez játssza a belga sör szerepét (curacao, koriander, jellegzetes belga recept), mert az egész valahogy nem tűnt valóságosnak. Otthon utánanéztem és persze az internet nem ismer semmiféle Pater Marcust, olyat meg végképp nem, aki 1156-ban megunta volna a Pápai Állam fényűző életmódját, és négy év vándorlás után megalapította volna apátságát a mai belgiumi Damme területén, a nem-létező Moer-Cerchun forrás mellett. A személyzetből annyit azért sikerült kiszednem, hogy ez egy kereskedelmi forgalomban nem létező sör, Belgiumban főzik, és hordóval érkezik az Apor Péter utcába, de hogy melyik nagy sörgyár főzi, azt nem tudták megmondani. Lehet úgy dolgozni egy belga sörözőben, hogy sosem kérdezed meg, milyen sör is az, amit mérek?  Nekem ez az egész kicsit zavaros, de ha valaki tudja a megfejtést, ne kíméljen!
A félresikerült félméter tapasztalatai alapján kértem még egy Pater Marcus darkot, ami rendben volt, meg egy túl édes Tripel Carmeliet-t, majd visszatértem az eredeti Pilshez, mert tulajdonképpen messze az ízlett a legjobban, ráadásul megérkezett a Csípős Csirkeszárny is, ami könyörtelenül inni kívánt, és nem valami sűrű cukros lét, hanem üdítő keserű pilset és sokat. A csirkeszárny maga nem volt éppen csípős, a kapszaicint a szárnyak közt trónoló paradicsomszósz szállította. Nem volt valami kifinomult étel.
A sült tintahalkarika annyira ruganyos volt, és annyira külön élt a saját rántásától – mert sült létére bundát is kapott -, hogy villa hatására ledobta azt magáról, mint vedlő gyík a bőrét. Csalódás. Ráadásul drága is volt. 

Pater Marcus Apátsági Söröző
1011, Bp. Apor Péter u. 1.


 


Folyékony Kenyér nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr751344169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomarill 2009.08.28. 14:54:32

1050-ért pont kapsz egy 3-as Coronitát a OCSET-ban, és abban legalább nem lehet csalódni!
A helyet, ha ugyanarra gondolunk, utoljára a 80-as évek végén látogattam, akkor FÖSPED-CLUB volt, varázslatosan szocreál hangulattal.

motu 2009.08.28. 17:59:04

@tomarill: Coronita, schmoronita... Vegyél Sparban v. tuskóban egy világos Leffét (max. 320 Ft), hűtsd be, majd valamivel öblösebb pohárba kiöntve idd meg. Nem fogsz többet Coronitát inni, feltéve ha nem a vesemosás a célod :p

TonyCaviar 2009.08.28. 20:20:47

Nem tudom, mi az az OCSET, de a Coronita nem említhető egy napon a belga sörökkel. Ezzel az erővel fröccsöt is ajánlhatnál, az is tud jó lenni. (Vesemosás:))

WFR 2009.08.28. 23:01:35

@TonyCaviar: Olvasd vissza(felé:)!
OSCET-et osztom, Coronita-t nem.
1050-ért 3 jéghideg Hoegaarden a némber van...

miva? 2009.08.28. 23:01:52

a belga sörök nem kifejezetten a habjukról híresek.

Általában elmondható róluk, hogy magas alkoholtartalmúak (régen ez volt az egyetlen mód a tartósításra), és a barnábbak bizony sokszor édesek.

Nem akarok beszólni, de ha ennyit konyít a sörökhöz a cikk írója, inkább ne írjon róluk semmit.

A pater marcus teljesen ismeretlen sör belgiumban, és ha belga sört kóstolsz, soha ne pilseni típusút válassz.

A szerzőnek való belga sörök: palm, maas, stella artois, jupiler a teljesség igénye nélkül.

A honi sörkultúrán nevelkedetteknek ajánlanám még a duvel-t, valamint a világos fajtákat. Azoknak habja is van.

A búzasör szerelmeseinek a brugge vagy a hoegarden a kézenfekvő választás, az apátsági fajtákból meg a valóban kalandkereső vagy roppant kifinomult versenyzók szemezgessenek, ui. van olyan fajta, ami után szellőztetni kell, ha pohárba kerül.

Egyébként van 400 fajta alsó hangon, és minden nagyobb városkának megvan a saját 4-5 fajtája, és ezt lassan 1000 éve nyomják ( az affligem-et láttam legrégebbinek, 1072, de nem ittam minden fajtából)

Belgiumban persze nincs olyan szakértó, mint a nagytudású szerző.

Aki belga sörre kíváncsi, az először olvasson utána, mert különben úgy jár, mint aki tablettás kunságiból vonja le a tanulságot afelől, milyen is a magyar bor - akár a szerző.


még valami: ne írj már olyan dologról, amihez ennyire hülye vagy, lécci :D

miva? 2009.08.28. 23:05:13

hoehaarden- természetesen

miva? 2009.08.28. 23:19:18

http://hu.wikipedia.org/wiki/Belga_sör


Én kérek elnézést az olvasóktól

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.08.29. 01:07:23

Ja, nem jó hely, nekem se tetszett. Egyértelműen Mosselen, ha már.

TonyCaviar 2009.08.29. 10:27:32

@miva?: Hálás vagyok az építő kritikáért, és a hasznos forrásmegjelelölésért. Éljen a kunsági tablettás!

TonyCaviar 2009.08.29. 13:43:06

@miva?: Ja bocs, a wikit azért küldted, mert ott van egy kép, amin lement a belga sör habja? Itt egy másik, ezen még megvan a habja.
en.wikipedia.org/wiki/Duvel#Duvel

nem tudom, honnan szeded, hogy a belga sörnek nem kell hab...

breQ 2009.08.29. 20:49:54

Hm, nekem jobb tapasztalataim voltak eddig a Pater Marcusszal, sorben meg kajaban is (ugy tunik nem probaltam ilyen egzotikusakat bevalogatni:)
Sorileg maradok a Hooegarden, Krik vonalnal :)

miva? 2009.08.31. 19:34:16

onnan, hogy belgiumban élek, és komoly energiát fektettem a belga sörök tanulmányozásába. :D

A duvelnek tényleg van habja, de sztem ezt írtam is, és éppen ezért ajánlottam.

most éppen egy jupilert iszom, és ha kedvem kerekedik, éedöntök rá egy 8-as trappistes rocefort-t, ami a st-remí-i apátságból jön, és 9,2%-os alkoholtartalma van. Kell hozzá rendes pohár is, és éppen úgy kell inni, mint a vörösbort. előbb az orrot, és a szájürebet teleszippantani az illatával az öblös pohárból, stb.
Úgyis tudod, hiszen itten publikálsz ilyeneket.
És nagyon hamar elmúlik a habja.

De ha érdekel a belga sörkultúra, van rengeteg lehetőséged a dolog után járni ám.

belgasor.lap.hu/

hogy az alapoknál kezdjük.

Csá!

miva? 2009.08.31. 20:24:33

Megmértem, 8 perc alatt úgy eltűnt a rochefort habja, hogy ha nem láttam volna, hogy van, el sem hinném, hogy volt. volt pedig 3.7 cm az elején

TomJoad23 2009.09.01. 12:20:19

miva?: Hát elég szomorú, ha Belgiumban élsz, és mégis ennyi tapasztalatod van csak a sörökkel.

Ez a "Belga sörök nem a habjukról híresek" ez pl. nettó hülyeség. De igen, a habjukról is híresek.

A sörök pedig, amiket említesz, diáksörök. A sörök neveit még leírni sem tudod helyesen.

Szóval eléggé sántít...

miva? 2009.09.01. 19:10:50

@TomJoad23: melliket nem írtam helyesen?

akkor ezek szerint az összes belga apátsági sörnek masszív habja van?

te honnan vágod ennyire?
süti beállítások módosítása