Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szűrő tehát eltömődött, és a folyadékáramlás megszűnt. Kicsit aggaszt, hogy nem kell-e ezek után kidobni a drága sörfőzőberendezést, ám Vecseri Beáta megnyugtat: volt már, hogy az egész sort apró darabokra kellett szétszedni, hogy kiszedjék belőle a beleragadt szemetet, de elromlani sosem fog. Ezt a főzdét ugyanis arra találták ki, hogy mindent kibírjon, és annyiban különbözik egy hagyományos sörfőzdétől, hogy minden lehetséges műveleti pont külön van választva, és a kísérleti sör ezeknek különböző kombinációin futhat át az igényeknek megfelelően.
Miközben a szűrő ovális ablakain keresztül összeráncolt szemöldökkel vizsgálgatjuk a cefrében lebegő ellenszenves fehérjefelhőt – ami csakis a malátázatlan biogabonából eredhet - , megbeszéljük, hogy legközelebb csakis ugyanennek a gabonának a hántolt verziójával érdemes kísérletezni, de hogy az igen apró szemű gabonát ki fogja meghántolni, és hogyan, arra nem is merünk gondolni. A legjobb lenne persze ezt a gabonafajtát is malátázni, ám minden malátázáshoz külön precíz receptre van szükség, és jelenleg ehhez a gabonához nincsen malátázási recept. Azt is itt fogják kikísérletezni, ha márciusban megérkezik a már megpályázott kísérleti malátázó berendezés.
A biogabonából kifőtt sejtfalalkotó bétaglükán piszkosfehér felhői egyetlen nagy büdös hártyát képeznek a törkölyön és teljesen meggátolják a folyadék lefolyását, amire a tapasztalt élelmiszeripari szakember úgy reagál, hogy előveszi a gumicsövet, kinyitja a szűrő tetejét és a cefrét leszívja a törkölyről, majd a gyanús, szürke folyadékot kézi erővel önti át a komlóforralóba.
Időközben bekapcsolódott a tevékenységbe egy szakdolgozó aspiráns is, aki fehér köpenyben, komoly ábrázattal kémcsöveket szállít a szoba egyik végéből a másikba, hogy fokolja a sörlé stádiumait, azaz ellenőrizze, mikor mennyi cukor van a lében. Miközben a fokolót huzogatja a falra szerelt vízhűtéses tokban, hogy elérje a kívánt húsz fokot, mi előveszünk a hűtőből egy jeltelen konzervdobozt, és belenyalunk a különlegességnek számító izomerizált alfasavba, amitől napokon át mindennek keserű-komlóíze lesz, én meg átérzem az élelmiszeripar teljes szépségét, ahogy ezek a fehérköpenyes hősök itt harcolnak a miniatűr ellenségekkel, minden eszközt bevetve a glükánokkal és izomerekkel, egyfajta joviális bajtársiasságban. Az egész kicsit olyan, mintha Paral írta volna és Usti nad Labemben járnánk.
A komlóforralóban aztán lassan helyrebillennek a folyamatok, a forralás jót tesz neki, már sörszíne van, és a szaga is finom, közben a szakdolgozó kollega a szottyadt pelyvát lapátolja a szemétbe, mi pedig elvonulunk kávézni. A nehezén túlvagyunk. A sör a komlóforralóból egy hőcserélőn és egy jéghűtéses hűtőn át a valahányadik erjesztő-edénybe csorog, ahonnan előzőleg ki kellett önteni a szintén az Ilzer sörgyár számára erjesztett doppelbock megbuggyant maradékát.
Meglepetésből már csak annyi maradt aznapra, hogy kiderült, hogy az Ilzer sörgyár vikingszakállú sörfőzője ugyanakkor a www.csakajosorok.hu különlegessör-importőre, és a www.fozdevadasz.hu lap írója, és ennek örömére hosszú-távú együttműködési szerződést írtunk alá a kisüzemi sörfőzdék felderítése céljából.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr121454961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.10.20. 16:40:21

Na hello, itt a Viking!
A sör szépen halad, a próbaerjedés jó erjedésfokot mutatott, maga az italunk pedig már elkezdődött ászokolódni, s még az is előfordulhat, hogy lesz belőle sör...A duplabak témát pedig tényleg sajnálom, kár hogy elkezdett savanyodni....
Mindenkinek a legjobbakat ;)

frikazojd · http://kocs.ma 2009.10.23. 02:42:36

Szia,

ajánlom a békésszentandrási sörfőzdét (pontos nevet nem tudok) ahol isteni fekete sört főznek.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.10.27. 10:48:01

@frikazojd: Agro-Flott Bt. Tőlük származik a Black Rose és a Gold Rose sör is, mindketten remek játékosok ;) A sima sörük a Fekete Korsó, sikerült már egyszer innom, remek darab!

melcseee 2009.11.05. 14:01:31

Sziasztok!

teljesen véletlen keveredtem ide... viszont mivel a párom eléggé sörmániás, gondoltam, megnézem mi újság itt...
és mivel nem is tudom, mit adhatnék neki Karácsonyra, erre a cikkre kattintva beötlött, hogy vmi sörfőzde-látogatásnak tuti örülne. nna már most ilyesmit el lehet intézni? sajnos semmit nem tudok ezek menetéről... :S

melcseee 2009.11.05. 14:03:44

hmm. közben kicsit jobbra meg is találtam a főzdevadászt, azt nézegetem... :)

de azért ha van vmi tipp, megköszönném... :)

TonyCaviar 2009.11.05. 16:20:32

Nyilván nem külföldire gondoltál, ugye? Magyarországon asszem a legturisztikusabb a nagy Soproni Sörgyár. (bár én se voltam még) Kisüzemi sörfőzdék nem éppen turistalátványosságok, de ha felhívod őket, általában készségesen megmutatják a helyet, , és megkostolhatod a sörüket, de vigyázz, mert nem mind jó! Kérdezd Főzdevadászt!

ElnkÚr 2009.11.17. 16:50:43

@melcseee: Mi a sörcikkgyűjtő klub kemény magjával sűrűn látogatunk főzdékbe, így tapasztalatból mondhatom, hogy egy mai sörgyár vizitálása kb.olyan, mint japán túristák látogatása egy rakétakilövő állomáson.A folyamat totál kiber-gépesített, és áthajtanak rajta.Viszont kis házi főzdékben még a szűretlen, nyers, ám épp ezért különlegesen aromás sört is megízleltetik, meg venni is lehet, áltlában a bolti árnál kedvezőbben, néhol még korsót is. Szívesen segítek, ha megmondod, mely tája érdekes a honnak.
süti beállítások módosítása