Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

I am a Home Brewer!

2009.11.14. 19:42 - TonyCaviar

Ma elérkezett a nagy pillanat: fél évnyi gyorstalpaló sörakadémia után végre nekiláttam, hogy megfőzzem a saját sörömet. Vásároltam egy házi sörfőző készüléket, egy úgynevezett „home-brew kitet” és egy hónap múlva lesz valamilyen söröm.

A www.hazisor.hu-ról lehet rendelni ilyen házi sörkészítő készletet, ami egy huszonöt literes fedeles vödörből és egy csomó apró alkatrészből áll. Az eljárás lényege, hogy az angol Muntons cég által készített malátasűrítményt 1 kg kristálycukor, húsz liter víz és a mellé járó élesztő társaságában bezárjuk a vödörbe és kb. egy hétig szobahőmérsékleten tartjuk, majd amikor a fedelébe szúrt kotyogóban eláll a kotyogás – befejeződik az erjedés – akkor a vödör alján lévő csap segítségével palackokba töltjük, utána dobunk egy erjesztő-cukorkát, elindítva ezzel az utólagos erjedést. Körülbelül négy hetet tölt a palackban, és kész az angol „pub” típusú sör – bármit is jelentsen ez. Él bennem a sanda gyanú, hogy ez azt jelenti, hogy nem lesz rendesen szénsavas, csak olyan angolosan. Meglátjuk.

A dolog persze ennél sokkal rafináltabb, mert számtalan helyen tudjuk befolyásolni a sörünk ízét – és mint minden jó hobby, erre is el lehet költeni nagyon sok pénzt, különféle extra alapanyagok és hozzávalók beszerzésével. Először is mi döntjük el, hogy milyen maláta-sűrítményt használunk – van vagy 30-féle. Én az egyik alapfajtát, egy közepesen komlózott Pilsner maláta-sűrítményt választottam. Ha jó sört akar az ember, akkor a kristálycukrot helyettesíti lisztszerű malátaőrleménnyel (ebből is van light, medium és brown) – én fél kiló light malátaőrleményt és fél kiló cukrot használtam. De a legjobb játék mégis a komlóval való variálás. Kétféle komlót lehet kapni, keserű-, és aromakomlót. A keserű az Hallertau Magnum 15%-os alfasavtartalommal, az aroma az Hallertau Hersbrücker 3%-os alfasavtartalommal. A komló filterben érkezik, így könnyű kezelni, de sajnos a komló látványának örömétől megfosztja a sörmestert játszó laikust. A szagától viszont nem: érdemes bekapcsolni az elszívót. A keserű komlót 45 percig forraltam, majd a zöld vizet filterestűl a vödörbe borítottam. Az egyik filter aromakomlót 15 percig forraltam lassú tüzön, a zamat kioldására, a másik aromakomló-filtert mindössze pár percig áztattam forró vízben, az aroma kioldására. Ezt az okosságot a home-brew-kitet forgalmazó Dukárus Kft. informatív hírleveleiből hámoztam ki.

A mai nap eredménye, hogy ott áll az erjesztővödör lezárva, benne húsz liter sörcefrével, a tetejébe szúrva pedig peckesen áll a kotyogó és a hőmérő. Az egyetlen malőr a kotyogó felszerelésekor esett meg, ugyanis a fertőtlenítő folyadék, amivel a kotyogót kellett megtölteni, többször is belecsorgott a sörbe. De mivel a hazsnálati utasításban le volt írva, hogy kis mennyiségben nem befolyásolja a sör ízét, ezért továbbra is bizakodó vagyok. Úgy tűnik nem tudta megölni az élesztőt, mert ha jól hallom, már most néha elkottyantja magát. Most egy hétig csak kotyogni fog, majd lesz egy hydrométeres sűrűségellenőrzés, és ha minden jól, megy: palackozás. Egy hét múlva újra jelentkezünk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr381525409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siqlum 2009.11.14. 22:04:32

hej

sok sört ittam már, de a világ legjobbja egy északdán sörfőzdéből van a skageniből a Gammel Skagen

sörfőzde lapja:

www.skagenbryghus.dk/

ha egyszer lesz rá alkalmad próbáld ki:)

Hamilcar 2009.11.14. 23:31:48

Szia!
Jótanács (bár lehet elkésett). Ne a valós neved add meg a készülék vásárlásakor, mert rövid időn belül be fog állítani a VPOP és igen komoly kis számlával fog "megörvendeztetni". Néhány ismerősöm így járt.

gezabá (törölt) 2009.11.15. 07:49:52

természetesen az általunk fogyasztott sör co2-je az belenyomott, nem az erjedés során keletkezik, akkor ugyanis leállna az erjedés. szóval, pub. nem rossz az!
habzóbor/pezsgő bír saját co2-vel. másról nem tudok. némely ásványvíz esetleg, de olyat nem iszom... :)

J. McClane 2009.11.15. 07:54:16

A VPOP-val való óvatosságot én is ajánlom

TonyCaviar 2009.11.15. 09:13:29

@gezabá: honnan veszed ezt gézabá? Az csak az elrontott sör, aminek nincs saját szénsava. Normális helyeken csak vészhelyzetben tesznek bele extra co2-t.

Cook kapitány 2009.11.16. 09:06:29

Na erre kíváncsi vagyok, mi lesz belőle egy hónap múlva. :-)

Egy kérdés: Amit kipöfög, az mennyire büdös. Kivág-e az asszony, ha a konyhában áll egy hétig a cucc? :-)
Vagy ha büdös, akkor mennyire kell pontosan szobahőmérséklet? Ha a kb. 12-13 fokos garázsban tárolom az jó lenne?

TonyCaviar 2009.11.16. 10:41:07

@Cook kapitány:
Egyáltalán nem büdös, nagyon pici és kellemes szaga van - egyedül a komlófilterek főzése büdös. Ez inkább csak a helyet foglalja.
Viszont a szobahőm az fontos. 16 fok alatt elalszanak az élesztők és abbahagyják az élesztést, de már 18 foknál is olyan lassúak, hogy nem bírod kivárni. Az ideális a 22-24 fok, 30 foknál viszont kinyiffannak.

Tapmancs 2009.11.16. 14:58:36

Én is nagyon kíváncsi vagyok. :)

A jelenlegi árakon (ha magát a főzőcuccot nem számoljuk, csak a hozzávalókat) mennyire jön ki egy üveggel?

Hogyan palackozod? Csatosba?

folyekony 2009.11.16. 17:37:40

Nem tudom hajszálpontosan, nem tudom még pontosan hány üveg lesz, de nagyjából 100 Ft/üveg, valószinűleg egy kicsit több, mert vannak benne extrák.
Alap EU-szabvány (pl. edelweiss) üres sörösüvegbe, és van hozzá kupak meg koronazáró készülék.

Tapmancs 2009.11.17. 11:04:23

@folyekony: ja, most látom hogy a koronazáró is része a készletnek.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.11.18. 08:36:45

@gezabá: a sörben nincs hozzáadott co2! Jó esetben....milyen élesztőd van? mert ha alsóerjedésű, má pils típushoz, azt sokkal alacsonyabban kell tartani, mint 12 fok(ideális a 8-10). Az ale söröket szokás 16-20 fokon erjeszteni!

gezabá (törölt) 2009.11.19. 11:35:19

visszacammogtam, elnézést, ha tudatlanságommal megtévesztettem volna bárkit is... csapolni co2-vel csapolnak szerte kis hazánkban, s az EU-ban, nem? angolszászoknál nem, csak a külföldi söröket, pl Heineken co2, hűtött, angol sör szobahő, pumpa. na, az angolban elenyésző a co2, érzésre, emiatt... ennyi a tapasztalatom. természetesen az erjedés során keletkezik co2, de az nagyrészt kipezseg belőle. másra gondoltunk, asszem.

TonyCaviar 2009.11.19. 13:08:00

@gezabá: a csapolásnál ahhoz kell a co2, hogy kitolja a sört. És beüljön a távozó sör helyére. Nemigen szól bele abba a sörbe, amit végül megiszunk.
Az erjedés során keletkező co2 nem pezseg ki, mert tökéletesen zárt rendszerben folyik az erjesztés. Kivéve persze a felső erjesztésű söröket, ott ezen úgy segítenek, hogy az utóérlelés a palackban zajlik, és oda is dobnak egy kis élesztőt.

gezabá (törölt) 2009.11.19. 16:19:11

@TonyCaviar: hát a szakmám vegyész, és ha egy folyadékot nyomás alá helyezel egy gázzal, ami ráadásul oldódik is benne, amire hűtéssel rá is segítesz, bizony akkor belekerül. amikor az angolok kipumpálják (levegővel), akkor tényleg nem nagyon megy bele semmi, de: a co2 kémiailag is oldódik, a levegő gázai csak fizikailag. szóval, nem értem a dolgot, izé, kételkedem. ezzel együtt a gyártás során tudom, hogy keletkezik co2 benne természetes módon, de szerintem eltávozik a java része, én legalábbis saját szememmel láttam a Kőbányai nyílt kádas erjesztőit (amit persze már akkor se használtak)... majd megnézem. ami még szinezi a dolgot, hogy nagyüzemben szűrik is a sört, nemcsak ülepítik, na, akkor nem nagyon marad benne gáz, nem is beszélve a pasztőrizálásról, de itt nem erről van szó végül is. asszem, a legjobb lesz, ha neki állok otthon főzőcskézni, hogy kipróbáljam :).

TonyCaviar 2009.11.19. 21:08:11

@gezabá: Sejtettem, hogy egyszer jön egy vegyész és rajtavesztek. Nem tudom, mi az igazság Holnap jön egy kis filmecske a hordócseréről, és abban beszélnek a szénsavról is.
A nyílt kádas erjesztés a felsőerjesztésű sörökhöz kell. Nálunk sztem már egy se működik.

Ogreface 2009.11.20. 16:06:23

Vigyázat!A VPOP tényleg támadni fog és akkor bizony igencsak felszalad az üvegenkénti ár!Mondjuk akkor is csak "saját gyermek" marad...

TonyCaviar 2009.11.20. 21:17:20

@Ogreface: De szerinted hogyan fognak rám találni? Mi alapján?

Ogreface 2009.11.21. 12:01:29

@TonyCaviar: Töröld a hozzászólást,jobb a békesség...

TonyCaviar 2009.11.21. 15:15:31

Ok, csak azért, hátha erre a szóra keresnek, ne bukjunk már le ilyen egyszerűen.
süti beállítások módosítása