Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MJ, az egyetlen legény a gáton, aki képes volt a Folyékony Kenyér kedvéért befáradni egy kocsmába és végezni ott egy korrekt sör- és helykóstolást. Ezért most már biztos, hogy övé a tálca Gösser - azt is tudjuk, hogy barnát kért. Közben azonban meglegyintette az otthoni sörfőzés titokzatos aurája és maga is végzett egy kisebbfajta kísérletet - mézsörrel. Alább az ő kísérleti beszámolját adjuk közre.


Nemrég az internetet böngészve ráakadtam egy italreceptre, amit meglehetősen könnyű házilag elkészíteni. Tapasztaltabb olvasóink esetleg már ki is találhatták; a mézsörről lesz szó. A mézsör eredete egészen az ősidőkig nyúlik vissza. Már i.e. 7000 évvel is ismerték őseink a mézsört. Ekkorra tehető körülbelül az első lelet, amit Észak-Kínában találtak a régészek. A mézsör rendkívül népszerű volt Közép-Európában, és a Balti országokban. Meglehetősen sok fajtája létezik, eltérő ízesítésekkel, és rendszerint az adott országban, vagy tájon élő emberek ízléséhez igazodik.

Ezen az oldalon több recept is található, én a legegyszerűbbet készítettem el.

"Hozzávalók:
1,5 kg méz
10 l víz
25-50 dkg cukor
fűszerek (fahéj, szekfűszeg, vanília, gyömbér)
esetleg gyümölcsök (citrom, alma)
1 szelet pirítós
5 dkg élesztő

Elkészítése:
1., A 10 l vizet felforraljuk
2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)
3., Elzárjuk a tüzet és a nedüt tetszés szerint fűszerezzük, illetve "gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani...)
4., Megvárjuk míg a lé kézmelegre hül (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
5., Az élesztős pirítóst a nedü felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).
6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)
7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni) Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el)"

Én ennek pontosan a tizedét készítettem el, lévén ez a saját söröm prototípusa, és mivel nem adtak meg egzakt fűszermennyiségeket, nem szeretném, ha tíz liter sör a wc-ben végezné. Sajnos erről a fázisról nem készítettem képeket, de Jucy blogján találtam fotókat a még "óvodáskorú" mézsörről:
A jócskán felhigított víz fűszerezése...

 

 

 

 

 

 

 

 

... és az erjesztésének az első fázisa.

 

 

 

 


 

 

 

Én személy szerint egy negyed almát daraboltam bele, három szegfűszeget, és úgy 8 kis darab fahéjat tettem bele. Jucy azt írta, hogy legközelebb bátrabb lesz a fűszerekkel, így nem spóroltam az ízesítő anyagokkal. A kézmelegre hűlt nedű szaga erősen emlékeztetett a forralt borra, ízben pedig az émelyítő édesség dominált.
A sör már a pirítós kivételekor is pezsgett, de amint leszűrtem, mérséklődött az amúgy is enyhe gyöngyözés. Hasonlóan Jucyhoz, én is gézlappal fedtem le az erjesztő palack száját, ami által a keletkező gázok akadály nélkül tudnak kijutni a palackból. A forraltbor szagot itt elnyomta a még nem megerjedt élesztő szaga. Ennél a fázisnál, ha megbocsájtja a tisztelt olvasó, nem kóstoltam bele.
Ha valahol hibáztam a készítésénél, az itt volt: nem dobtam bele pár percre a sapkámat a "cefrébe", mint ahogy régen a sörfőző mesterek tették. Itt következett a sörkészítés legnehezebb része: egyes források szerint a mézsör két hét alatt éri el azt az érettséget, amikor érdemes befejezni az erjesztést. A palackot száműztem egy félreeső helyre, ahol
nyugodtan rotyoghatott magában.
Két hét múlva a nedűt palackba zártam, és megszakítottam az erjedést. Műanyag csővel szívtam le a folyadékot, anélkül hogy a leülepedett élesztőt felkevertem volna. Sajnos a recept nem írja, hogy a szénsavképződéshez mennyit kell állni hagyni, milyen hőmérsékleten, ezért ezt próba-szerencse módon bontottam fel. Szagra olyan, mint amikor a fehérborból készült forralt bort nem forralják fel teljesen. Szénsav alig képződött benne, gyakorlatilag csak egy kevés aprószemű buborék tapadt meg a korsóm oldalán. Azt az ízt kapom, amire a szag alapján számítani lehetett. Borízű, no. Alkohol érezhetően van benne, sajnos borfokolóm nincs itthon, de érzésre a wikipédiának igaza volt: az alkoholtartalma egy erős ale-é és egy gyenge boré között van. Sajnos a bor a nemszeretem - kategóriába
tartozik, így részletesebb beszámolót nem tudok nyújtani az ízélményről. A neten is olvastam, hogy lehet száraz, félszáraz, és édes, Jucy blogján meg hogy sör, csak nem keserű. A küldetést én személy szerint sikertelennek nyilvánítom; egy olyan dologtól, aminek a nevében sör van, elvártam volna, hogy legyen valami köze hozzá. Pár ember kapott kóstolót belőle. A vélemények megoszlanak, van, aki szerint jó, van aki szimplán megmondta, hogy szar. Két észrevétel született: az egyik, hogy tegyek bele még több szekfűszeget, a másik ember pedig sörös utóízt vélt felfedezni benne. Borkedvelőknek tudom ajánlani, akik a párszáz forintos költségvetésből készült italukat szeretnék kortyolgatni. Erről legalább pontosan tudja az ember, miből készült... Részemről - ha már a bor és a sör közötti átmenet felé tapogatózok - maradok a Chimay Rouge-nál.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr571585466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbuboo 2009.12.12. 17:13:07

MJ! Ha csak egy gézzel feded, a szén-dioxid elillan, olyan, mintha egy üveg kólát hagynál nyitva, pár óra alatt az is csak "szörp", szénsav nélkül. Én gyömbérrel készítettem sört, a módszer az volt, hogy lezártam a palackot, de naponta egyszer óvatosan kiengedtem a túlnyomást. Ehhez nem szabad a flakont tele tölteni, mert úgy túl hamar nő a nyomás, és az egész felrobbanhat. Én csak kb. 3/4-ig töltöm, így még sosem lett baj. Arra mindenképp figyelj, hogy hogy semmiképpen se használj üveget, mert a műanyag is felrobbanhat, de az üveg könnyebben megteszi, és nagy bajt tud csinálni. Célszerű a kísérletet olyan helyen végezni, ahol az sem baj, ha valami félresikerül, és lesz egy kis disznóól. Egyébként ha már elég nagy a nyomás a flakonban, én egyszer leengedem, és hűtőben tárolom, kellemesen szénsavas lesz az ital, és nem mellesleg az alkohol sem illan el.

kalapácstollú 2009.12.12. 19:13:00

Az eljárás némileg a kvasz készítésére emlékeztet. Ez egy szláv ital, melyet ugyan eredetiben soha nem ittam, azonban hendméd módon rendszeresen készítek magamnak. :)
Sok évvel ezelőtt főztem magamnak otthon sört: spaten-maláta és a kétféle spaten élesztő egyikének felhasználásával. Egész jó lett, bár áttetszetlen a forró seprűtől (melyet házilag leszűrni lehetetlenség).

Condottiere 2009.12.12. 20:01:43

Amikor én olvastam utána, akkro több irodalom is azt írta hogy a mézsör csak nevében sör, gyakorlatilag bor. Tehát nem biztos hogy sikertelen volt a kísérlet.

Senderos 2009.12.12. 20:21:43

a mézsör egyik angol elnevezése a mead, másik a honey wine

kalapácstollú 2009.12.12. 20:29:03

@Senderos:
Ez sokat nem jelent. Hong Kongban pl. minden kisboltban kapható ginzeng likör, melyek cimkéjén az áll, hogy ginseng wine.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.12.12. 20:29:27

Picsába. Azt hittem már, tényleg lesz jó kis sörike. Átérzem a fájdalmad.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.12. 21:24:16

Borkedvelőknek ajánlod????

-MJ- 2009.12.12. 23:01:00

@drbuboo: Kösz a tippet, én is elgondolkoztam ezen, hogy nem jó ez így, majd legközelebb (ha beindulna a házisör-projekt) úgy csinálom. Mellesleg számomra oly mindegy, hogy sima bor, vagy habzóbor :o)
@RAMBO: Aki csak sörös, annak valószínű, hogy nem fog ízleni.
Azóta még egy ember megerősítette, hogy van némi söríze (ami gondolom a pörkölt gabona, lásd pirítós miatt van)
Esetleg ha jobban megpírítottam volna (elég felszínesre sikerült), vagy több pirítös került volna bele, dominánsabb lenne ez az íz.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.12.13. 00:44:14

Teljes sörhatást ettől a mókacsomagtól ne várj. A sör testének nagy részét a malátából képződő, nem erjeszthető, sok glükózegységből felépülő, elágazó láncokat tartalmazó dextrineknek köszönhetjük. Ezek olyan cukormolekulák, amik a sör cefrézési folyamatai alatt nem bonthatóak tovább, a maláta enzimei a keményítőt nem tudják kisebb egységekre bontani. Ez az ún. határdextrin csak olyan italban lehet, aminél az alapanyag olyan keményítőt tartalmaz, amiben vannak "elágzó glükózláncok". Ilyen alapanyag az árpamaláta. Keményítő benne a tartalék tápanyag. Ez a keményítő óriásmolekula esik szét építőköveire a söripari cefrézésnél, s így lesz belőle erjeszthető szénhidrát. Magyarul a cefrézés után már meg tudja dolgoznia mi hőn szeretett élesztőnk a mindenféle cukrokat, kivéve a dextrineket.
Viszont a méz igazából a glükóz-fruktóz molekulák 1:1 arányú tömény oldata. Kész cukormolekulák, amik sohasem voltak láncba rendeződve. Innen egyenesen következik, hogy nincsenek benne dextrinek, tehát nem lesz olyan teste, mint amit a sörnél megszoktál. Más kategória ez, a sör elnevezés max. az elsődleges erjedéskor némileg megkötött széndioxid következménye lehet. És a méz"sör" alkoholtartalma 15% körüli, az ilyen alkoholtartalmú sörök már elég veszélyesek...

rotofer 2009.12.13. 11:06:57

én pont ugyanezt a receptet használtam mikor először sört akartam főzni. Lezárt műanyag palackokban érleltem, néha kieresztettem énis a túlnyomást, így megmarad a szénsav és az alkohol. Ennek következménye viszont, hogy az alján összegyűlő gusztustalan izé (nemtom mi a neve) mindig fölkeveredik. Mikor hűtőbe rakom, akkor megáll az erjedés, és pár nap alatt leülepszik az izé annyira, hogy a sör kristálytiszta lesz. A baj csak az, hogy mikor kinyitom, pezsegni kezd és mire kiönteném, megint fölkeveredik. :)
Az ízével nagyon sokat lehet játszani, pl. volt hogy tettem a gyümölcsök mellé komlóvirágot, ettől sokkal keserűbb lett, és a sörre is jobban hajazott, de persze teljesen sörízű nem lett. Olyat is csináltam, hogy addig nem raktam hűtőbe, míg magától abba nem maradt a forrás. Hát az savanyú lett. Nem kifejezetten szar, de az egy másik ízvilág. :) Most épp ugyanezt a receptet akarom fűszerek helyett malátával és komlóval megcsinálni, meglátjuk mi lesz belőle!

TonyCaviar 2009.12.13. 11:12:46

@rotofer: írd majd meg, hogy sikerült!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.12.13. 12:32:09

csinálni kell az erjesztő alkalmatosságra egy kis kotyogót(olyasmit, amiről a házi sörfőzős cuccnál volt szó), ami biztosít egy minimális ellennyomást. így elkerülhető, hogy egyszerre sok nyomás szabaduljon fel, ami felszakítja a leülepedett élesztőréteget. ezt a jelenséget pl. sörgyárakban el kell kerülni, mert ha a sör szűrése előtt feljön mondjuk egy 500 hl-es tételnél az a nem kevés kiülepedett élesztő, az rendesen odavág a szűrésnek, mármár lehetetlenné teszi...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.12.13. 12:35:12

@rotofer: vigyázni kell, ne érje levegő. a kotyogóval ez is elkerülhető, mert így marad rajta egy minimális széndioxid réteg, ami megvédi a "sört" az oxigéntől. Ha levegőt kap, az ecetsav baktériumok savanyítják meg a nedűt, ugyanúgy, mint a bornál. Ők a már meglévő alkoholt nyalogatják-emésztgetik addíg, amíg ecetsav nem lesz belőle, csak éppen kizárólagosan oxigén jelenlétében...

Angelo_ 2009.12.15. 10:14:33

A mézsörröl először történelmi regényekben hallottam és nem kevés illúziót halmoztam fel róla mint valami titokzatos régi dologról, ami természetes alapanyagokból készül, minden bizonnyal nagyon jó és ami után mi, az iparosodott társadalom gyermekei csak sóvároghatunk.

Persze hogy kiderült, hogy mint minden rendes illúzió, ez is csak távolról szép. Köszönöm az erőfeszítést mindenki nevében.

rotofer 2009.12.18. 22:16:02

Majd elmesélem, egyelőre ázik az árpa...
Honnan a rákból tud egyszerű halandó malátát szerezni?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.12.21. 15:35:28

milyen kellene? hol laksz? pilsenit lehet tudok bizniszelni sörgyárból,
majd megpróbálok intézni valamit. esetleg megkérdezem azt a helyet, ahol speckó malátákat is szoktak árulni...
amúgy bécsben a Biererei-ban szerintem lehet venni...

rotofer 2010.02.07. 15:00:22

@főzdevadász: Lehet, hogy majd élek a lehetőséggel, mert tényleg hiába kerestem eddig! Előre is köszi szépen! De! egyelőre ez a házilag készített malátaszerűség bőven fölér a többi alapanyag minőségéhez! Egészen jó lett ez a sör, csak kicsit tovább kellett hagyni erjedni, mint az eredeti mézsörrecept szerint, úgy kb 10-12 napot. Amelyik palackot 9 nap után megkóstoltam, cukoríze volt és nem volt elég keserű. De a 10-12 napos példány király lett! Csak a habja nem áll még mindig úgy, mint kéne, hanem inkább a fantára hajaz, pedig ezt a maláta olajosságától reméltem... Próbáljátok ki!

SöRöS 2010.06.20. 00:34:53

Borélesztővel, virágmézzel, komlóval és kotyogóval ellátott demizsonban kell csinálni. Ügyelve a mikrobiológiai tisztaságra, a hőmérsékletre és hogy ne érje fény, többek között.

kalapácstollú 2011.07.31. 09:12:30

A posztolónak még annyit: kvaszkészítésnél anno először én is azt olvastam, nyitott tartályban folyik az erjesztés. Lúfaszt! Az első fázis meglehet, de palackozás után le kell dugaszolni! Különben szénsav alig lesz benne. Pedig az sokat dob az ízélményen!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.02. 14:50:48

@Angelo_: azért mézzel (is) készült sörök akadnak szép számban. Ausztria, Lengyelország stb

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.08.16. 15:27:00

Egy kísérletet én is végeztem, megemlékezés róla a fermentátor blogban.

Rambocky 2013.09.13. 08:59:09

Nekem tudna valaki segiteni? Megcsináltam a recept alapján, már 10-12 órája benne van apiritós. Azt olvastam, h ilyenkor már finoman pezsegnie kéne, de nálam még nem történik semmi. Ez normális vagy valamit elrontottam?
süti beállítások módosítása