Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A kis holland sörfőzde híres a szűk körben terjesztett komlós söreiről, de amibe most belefutottam, az minden képzeletet felülmúl.

Kövérkés, háromdecis, hasasodó, csatosüvegben érkezik. Az illata akár egy kisüzemi söré - kellemes, friss, már-már nyers. Színe kicsit zavaros, okkeres, habja semmi, az is azonnal eltűnik, amire magyarázatot kínál 8,7 % alkoholtartalma. Így a szerény külsőségek ellenére is tisztelettel kóstolok bele.
Az íze nagyon durva. Mondjuk olyan, mintha belezuhantam volna a komlószárító tárnájába és a szám telement volna az évtizedek alatt a mélyben izomerizálódó alfasavval, és azt sem tudnám, hol vagyok.
Ilyen komlós sört még életemben nem ittam, bár talán pont ilyenre vágytam. De ez most talán már egy kicsit sok is. Miközben végig kíméletlenül, sűrűn és virágosan és szénásan komlós, finom mézes édesség fut keresztbe az ízkompozíción, ami nagyon itatja ezt az amúgy rettentő keserű folyadékot. A komló, mintha teljesen változatlan, eredeti formájában került volna bele ebbe a sörbe, olyan döbbenetesen friss, és agresszív, hogy nem csodálkoznék rajta, ha gyanútlan sörivók elsőre fel sem ismernék a jelenséget. A nyolcvanéves cseh komlószárító monstrumok gyomrában volt ilyen átütő szag. Nem igazán kiegyensúlyozott az ízharmónia, inkább brutálisan célirányos, rángatnak benne az aromák, de mindennel együtt gratulálnom kell a holland Sint Christoffel sörfőzdének. Ezzel a sörrel eljutottak egy sarokpontig, aminél tovább nemigen lehet már menni, vége a világnak és leesünk az ízkerékről.
Persze megvan ennek is a magyarázata: ez egy szárazon komlózott sör (dry hopped), ami annyit jelent, hogy a komlót az utolsó forralás után adják hozzá, és így hihetetlenül felfokozzák a komló-ízt, ám mivel így az alfasav nem forr ki a komlóból, a keserűség nem jön ki belőle, csak a térdremegtetően sűrű virágos aromák.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr771590584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2009.12.13. 11:00:34

Nekem bejött de a Blond is finom a Christoffeltől.
A Nobel kóstolása előtt az Orval volt számomra a legkomlósabb sör amit kóstoltam.Az is nagy kedvencem.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.12.13. 12:26:53

egy kicsit pontosítanék: a dry hopped elnevezés kicsit idióta dolog, merthogy hogyan is lehetne egy sört SZÁRAZON komlózni?! Szóval a sör hideg-komlózott, ami annyit tesz, hogy az ászokolás jópár hete egy komlóágyon történik, s a hideg sör szépen lassan kiáztatja a komló legjavát. Na ettől lesz ez a sör ilyen brutális komlókarakterrel megáldva. Amúgy a fentebb emlegetett Orval sörnél is alkalmazzák ezt az eljárást. Az Orval honlapján ezt a jelenetet meg is lehet tekinteni: www.orval.be/an/FS_an.html
A további minden jót. Ha valaki nem szereti a nagyon keserű söröket, az kerülje el ezt a holland mókacsomagot!

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2009.12.13. 15:07:08

@Krajcs: csatlakoznék.. itthon kapható egyáltalán?

TonyCaviar 2009.12.13. 15:49:45

@Mr.Miller: @Krajcs: ez ugyan nem a reklám helye, de elárulom, hogy én a Csak a jó sör Rákóczi úti boltjában szereztem be.

Peters 2009.12.20. 08:41:04

Ferge.. mostfigyelj... ...Teges!

Gérard Duchemin 2010.02.15. 13:40:04

Én tuti, hogy legközelebb Christofellel tartok komlókúrát. A német St Georg és az amerikai Gogfish IPA is piszkosul bejött. Reszkessetek komlós sörök, jövök.

falsestuff 2010.03.19. 18:42:10

ha a komló bosszúja ilyen édes, akkor én állok elébe a gyötrelmeknek :)

Gérard Duchemin 2010.03.20. 21:38:23

@főzdevadász: Bocs, ez a Gogfish bizony Dogsnake inkább. Valahogy kígyó helyett egy hal képe jelent meg az elmémben. Amúgy a szörnyedelmes rajz akár kentaurvizilósárkányt is ábrázolhatna akár :-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.22. 12:25:41

Snakedog, hehehe!!!!
amúgy télleg sokmindent rá lehet fogni a rajzaikra, annyi szent;-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.24. 20:28:32

óóóó, istenem, ne hagyjál így szenvedni!!!! Sajnos fel kellett pattintanom egy ilyen nedűt, mert VÉLETLENÜL többet hoztam le egyel a raktárból. Még mindíg nagyon finom!

Gérard Duchemin 2010.03.24. 21:57:08

@főzdevadász: Soha rosszabb szenvedés. Ilyen sör, apám! Én még nem csapoltam le a magamét, de tuti, hogy nagyon jó.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.25. 11:28:08

@főzdevadász: persze egggyel 20:28-kor meg eggyel 20:55-kor. a többire meg nem emlékszünk, hogy történt, igaz? ;o)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.25. 22:34:23

hát utána elszabadult a lavina, szó se róla...
süti beállítások módosítása