Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az én Pilsnerem

2009.12.16. 09:23 - TonyCaviar



Egy hét forrás, egy hét meleg utóérlelés és két hét hűvösben való kondicionálás után nagyjából elmondható, hogy elkészült a Pilsnerem.

A fotóhoz kiválasztottam a legrondábban sikerült – tapasztalatlan kézzel - újrahasznosított sörösüvegemet – csak, hogy a kontrasztot erősítsem. Noha lehetett tudni, hogy szénsavas lesz – pont ez az utóérlelés lényege – az első meglepetés mégis akkor ért, amikor kitöltve egészségesen habzott – na nem úgy, mint pl egy meleg Duvel, melynek a habjából tornyot lehet növeszteni, de azért egész hitelesen, sörszerűen. Illata leginkább élesztős, a színe igen szerény – világossárga, fakó – ennél világosabb már nemigen lehetne.
Az első korty is nagy pillanat – egyáltalán nem rossz – sőt. Az első korty keveset árul el – előretolakszik a kevés, de kellemes buborékfelhő, és csak utána jöhetnek az ízek. A szénsavja a búzasörök szénsavasságára emlékeztet, kellemesen csípős, szúros, mégis barátságos, de hamar elillan, megszűnik, és elmarad az a fajta harapható szétrajzás, ami a búzasörök egyik legfőbb ajándéka.
A pezsgés alól felszabaduló íz egyfajta friss, üde, könnyed gondolat, ami aztán hamar megnyitja az utat a több lépcsőben támadó komló előtt. Mivel én tettem bele, nem lep meg az ambiciózus komlózás. A kedves, fűízű komlóaromák gyülekeznek először, majd a végén, ahogy lecsorog a folyadék a torkunkon, akkor odaüt a keserűkomló – elég komoran és férfiasan, de úgy nagyjából eltaláltan.
Én tehetek róla. Egy aromakomlót 5 percig forróvízben áztattam, egy másikat negyedóráig kislángon vízben főztem, a keserűkomlót viszont háromnegyed óráig forraltam, ő tehet a keserűség javáról. Figyelmeztettek, hogy sok lesz, de nem hallgattam a jó szóra, és nekem lett igazam: nem sok – pont jó.
Azt elismerem, hogy ennek a Pilsnernek nincs akkora teste, hogy az megalapozhatná ezt a keserűséget, de hát tudtam én, hogy mekkora teste lesz? Nem. A komlóról viszont határozott elképzeléseim voltak. Mindent összevetve nagyon ízlett, és valódi elégedettségre adott okot.
Nem egy erős sör, tippre max. 3-4% lehet benne az alkohol, de nagyon üdítő, és itatja magát, három üveg úgy lecsúszik, hogy észre sem venni.
Ha az anyagiakat nézzük, ebből a sörből egy üveg valahol 100 Ft körül jött ki. És teljesen iható, jól megy bármihez, amihez jól mennek a keserű Pilsnerek. A hátulütője talán csak az, hogy mivel nem testes, nem anyagerős, nem sűrű, ezért háromszor annyit lehet belőle kellemesen meginni.
Érik már egy kalandos karácsonyi Bock, ami karácsony környékén lesz kész. Azt is tüzetes vizsgálatnak vetjük alá, és utólag azt is elárulom majd, hogy mit tettem bele. Azután viszont minden bizonnyal lezárom a kísérletezést, mielőtt a VPOP drága pribékjei tiszteletüket teszik a Folyékony Kenyér szerkesztőségében, kivetik rám az egymillió forint jövedéki adóelőleg befizetési kötelezettséget, nekem meg el kell adnom a lakásomat, a gyermekeimet intézetbe helyezik, a nőm elhagy, én meg valami átmeneti szállásra költözöm, ahol nincs internet, és így képtelen lennék tovább írni ezt a kis webnaplót. A felszerelést már elajándékoztam, már csak egy alibit kell keresnem az elmúlt hetekre, valamint meg kell győznöm az illetéseket – ha kijönnek – hogy kitört kerekű kisautóktól, pókember-maszkoktól, zokniktól és könyvektől járhatatlan lakásom nem adóraktár. Hanem csak egy lakás.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr771600238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reneszánsz Poliészter 2009.12.16. 16:56:48

Ilyesmivel én is elszórakoztam pár évvel ezelőtt, kb. ugyanezzel a konklúzióval: jó volt, de azért nem annyira. Aztán egy-két hónapja találtam a fészerben pár teli üveget, amikben a sör az ajánlás ellenére évekig érlelődött, és ha testben nem is fejlődött sokat, meg a habból is vesztett egy keveset, színben és ízben sokkal jobb lett, már amennyire össze lehet ezt vetni ennyi idő távlatában. Mindenesetre jobban ízlett. Szóval ha csinálsz megint egy adagot, tegyél el néhány üveggel egy fiók mélyére, ahol elfelejtheted egy ideig, mert megéri. Legalábbis azt hiszem.

víz tamás 2009.12.17. 23:59:46

gratulálok hozzá!

én pont ilyen sörökre vágyom. jó pils, de nem olyan erős. amiből sokat meg lehet inni anélkül, hogy lemennék kutyába.

sajnálom, hogy "elajándékoztad" a készleted. :) olvastam volna a többi kísérletről is.

a receptet nem osztanád meg velünk?

tudom, hogy nem is főztél sört, de ha főztél volna, hogyan készítetted volna el? :)

hogy jött ki ez a 100 ft/palack ár?

TonyCaviar 2009.12.18. 09:30:13

hát 40 üveg lett és kb 4000 ft az alapanyag - amúgy kicsit több.
A recept nagyon egyszerű. Pilsner malátasűrítmény, egy csomag spraymalt light, két aromakomló (egyik pár percig melegvízben, másik 10 percig kis lángon) és egy keserűkomló (45 percig forralva). három nap volt a forrás, ez kb egy hónapja volt. De megtudtam, hogy még két hét kondicionálás kellene neki. Amúgy hat hónapig javul a minősége és két évig áll el.

Ogreface 2009.12.18. 23:22:59

Gratulálok!A bockra nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen lesz.
Lehet hogy a pils még jobb lett volna ha türelmesebb vagy egy kicsit?De ne legyünk telhetetlenek,lényeg az hogy "megszületett a gyerek"! ;)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.03.20. 18:00:12

A múltkori beszélgetés hagyott bennem kétségeket afelől, hogy bünteti-e az otthoni sörfőzőket a VPOP. Azt látom, hogy elvileg lehetséges, de volt-e már rá példa?

Ogreface 2010.03.22. 13:04:19

@Árpa Jankó: Volt! A Sörlapon régebben egy hosszú eszmecsere folyt erről,aztán "bizonyos körök" határozott "kérésére" ez abbamaradt.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.09.20. 13:28:48

Gratulálok!
Az én első söröm Spaten volt, még vmikor 89-ben készítettem. Spec. Spaten-malátából, spec. Spaten-élesztővel (ill. azok közül az egyikkel, mert 4:1 arányban két, különböző fajta élesztővel készül gyárilag), fazékban főzve. :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.09.21. 16:27:37

ez a főzés nyilván a német autópálya sebességhatár túllépésének analógiájára külföldön készült-tanúsíthatom :)
süti beállítások módosítása