Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A Cornelo dei Tassó-i Taxis (borzot jelent) család a XV. Században alapította meg a postaszolgálatot észak-Itáliában, majd nem sokkal később az osztrák Alpokban. Harminc-negyven éven belül Európa összes fontosabb központja közt jártak a Taxis-család postakocsijai. Ezek a járatok aztán nemcsak levelet, de csomagokat és embereket is szállítottak, majd lassan az első turisták is ezeken a postakocsikon kezdtek szétrajzani Európában.

Ám a 19. század nemzetállamai a posta-állomásokat kivétel nélkül államosították, és a közben Thurn (torony) und Taxis-ra bővült nevű, immár dúsgazdag, bajor hercegi családot meglegyintette az elmúlás és a csőd szele, de nem nézték tétlenül a végzetet, hanem új befektetést kerestek, és egyebek közt nekiálltak, hogy felvásárolják a német sörfőzdéket. A huszadik század elejére már vagy százhúsz sörfőzdéjük volt, melynek a központja a bajorországi Schierlingben volt. A sörfőzés is igen jövedelmezően alakulhatott, mert a család a mai napig dúsgazdag, mert/hisz/noha 1996-ban az egész sörszekciót eladták a Paulanernek, mely cég nem szüntette meg a márkanevet és a gyárakat, hanem a mai napig főzik a jellegzetes Thurn und Taxis sörkínálat tagjait, melyek közül is a legérdekesebb a Roggen, azaz rozs-sör.

A színe nagyon szép, meleg barna és áttetsző, szinte túl szép, a rozs-ügy miatt beértem volna valami szőkébb dologgal is, de nagy kérdés: van köze a barnaságnak a rozshoz, vagy ezt egyszerűen így tervezték meg, hogy barna ÉS rozs.
A habja igen kevés és pillanatok alatt elmúlik. Az első benyomás a búzasörökre jellemző íz nélküli szénsavhullám, ami nagyon kellemesen szétfoszlik, ígéretes, halványan kesernyés ízt hagyva maga után, ami azonban hamar vékony savankás ízzé soványodik, és ezzel el is veszti a szimpátiámat. A vége édeskés, savanykás, kicsit nyeldeklős, nem nagyon testes, sőt vékony, egy ilyen színű sörtől az ember többet várna.
Persze ha azt nézzük, hogy rozsból IS van, (árpa és búzamaláta is van benne) akkor lehet mondani, hogy jó, de nem vagyok a viszonyítgatás híve. Mindent összevetve nem szörnyű, de nem is egy nagy eset. Talán frissen és csapolva több örömet okoz, pláne, ha mondjuk nyár van, és az ember szomjas is, stb.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr531671936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.15. 11:10:44

Úgyis megyek nemsoká arrafelé síelni. Ha lesz, veszek egy üveggel, és meglátjuk :)

TonyCaviar 2010.01.15. 12:02:07

@Krajcs: most néztem csak meg, ki vagy, és rájöttem, hogy én évekkel ezelőtt olvastam a regényedet, legalábbis az elejét...

Ogreface 2010.01.15. 14:08:15

Én speciel kedvelem ezt a rozs sört.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.15. 21:08:29

itt valami csúnya árulás van!
sokkal több van ebben a sörben, nem ezt az ízt várom én el ettől a sörtől, amit leírtál!
holnap jól le is tesztelem!

TonyCaviar 2010.01.15. 21:20:25

@főzdevadász: most, hogy mondod, a hivatalos leírás hatalmas, király habot emleget, az pl tuti hiányzott. Lehet, hogy a szavatossággal volt gond? elfelejtettem megnézni...

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2010.01.16. 23:39:26

hát fene e tudja, bőven 1000 felett kóstoltam már, de üssenek agyon e bizony az egyik kedvencem, múlt héten is vettem pár üveggel a csakajósörtől...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.18. 11:18:56

@TonyCaviar: nem járt az le, tutiszáz...de ittam én ebből a fajta sörből olyat, ami lejárt, feláldoztam magam, hogy a vásárló semmiféleképpen ne kapjon rosszat. semmi hibája nem volt. Nem értem, mi lehetett a gond...

Paulaneres · http://www.paulanershop.hu 2012.08.10. 00:08:22

@TonyCaviar:
Tony! Ha ismét tesztelni szeretnéd, akkor a www.paulanershop.hu Webáruházunkat vagy az üzletünkben kapható és a szavija is rendben van.

Paulaneres · http://www.paulanershop.hu 2012.08.10. 00:11:37

@Grinya:
Szia, ajánlom magam Neked is. A Paulaner Shop-ban mindig megtalálod ezt a sört. Internetes áruházubkban is rendelhetsz a www.paulanershop.hu oldalon.

NessieGraf (törölt) 2017.04.27. 12:52:19

@Paulaneres: tegnap ittam ilyet. Remek. Pont úgy változtatja a rozs a sör színét és ízét, mint a kenyérét. Kifejezetten sajnálom, hogy a webáruházatokban épp nincs. Pedig kiváló, üdítő, nyári ivósör lehetne.

Paulaneres · http://www.paulanershop.hu 2017.04.27. 13:58:46

@NessieGraf: Sajnos a német cégóriás úgy döntött, hogy 2017-től ezt a sört már nem forgalmazza, nem adja el. Magyarországra. Ezért nincs már a termékeink között.
A döntés okát nem tudjuk, nem szokták indokolni.
Itt-ott még fellelhető belőle egy-egy palack vagy egyes boltok be tudják szerezni pl. Ausztriából. Sajnos Nekem erre nincs lehetőségem.

NessieGraf (törölt) 2017.04.27. 14:17:49

@Paulaneres: szerencsére felénk pont van aki beszerzi. :) Kár, hogy nem forgalmazza itt. Még nem szűnt meg a gyártása a Ratebeer szerint.
süti beállítások módosítása