Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A vadkerti Kárpi

2010.01.18. 11:25 - TonyCaviar

A Soltvadkert főterén üzemelő messze földön híres Szervánszki, alias Szent Korona cukrászdától egy sarokra, az Arany János utca kertes házai közt van egy kertes ház, melynek a kapuja fölött egy jellegzetes fekete KEG-hordó függ. Itt működik a Kárpi Sörfőzde.

Eddigi praxisom során a Kárpi az első sörfőzde, melyhez nem tartozik vendéglátóhely, így először túl is hajtottam rajta, mivel se autók nem állnak előtte, se világító tábla nem jelzi, így csak a szürkületben alig kivehető fekete hordó jelöli a helyszínt. Amikor aztán Kárpáti János, a sörmester betessékel, akkor lassan feltárul a tágas parasztudvar arányaira emlékeztető udvar, melyen egy kis sörgyár és egy nem olyan kicsi borkombinát osztozik.
A Kárpi sörfőzdében pont húsz évvel ezelőtt, 1990-ben főzték az első sört. Kollegái bíztatására, Kárpáti akkor fogott a sörfőzde építésébe, amikor a szűretlen sör még nem számított jövedéki terméknek, de mire az első főzet elkészült, a törvényhozás bepótolta a mulasztást. Természetesen frissítő szőke pilsnert főztek már akkor is, amit azóta is főznek, a jelenlegi recept öt-hat éve változatlan. Persze ők is kísérleteztek különféle sörökkel, főztek mézsört, gyömbérsört és félbarnát, és ezek a kalandok nagyon is hasznosak voltak, amennyiben sok új ügyfelet, érdeklődőt és fogyasztót szereztek a Kárpinak, de rendes mennyiséget csakis ebből a szokványos szőke sörből tudnak eladni – pláne most, a világméretű nadrágszíj-összehúzás idején. Na nem mintha Kárpáti János egy szóval is panaszkodott volna – a válság szerencsére szóba sem került. A sörmester inkább büszkének tűnt arra, hogy tucatnyi helyre szállítják a sörüket, főleg a fővárosba, és nem panaszkodott, hacsak azt nem jelezte finoman, hogy már várja, hogy a fia, Attila, aki épp most tanulja a szakmát a Corvinus egyetemen, kicsit átvegye a kormányt, és új lendületet kölcsönözzön a cégnek.
Nyáron hetente, télen két-három hetente kapnak élesztőt Schwechatból, Anton Dreher első sörgyárából, és akkor azonnal főznek, mert az élesztőt szaporítani, tárolni nem tudják, a második generációt pedig már nem használják fel. Ilyenkor két-három napig főznek, 800-1600-2400 litert, majd egy ideig ismét csak erjesztenek.
Kárpáti úr a főzde egyik legnagyobb erősségének a profi fertőtlenítő rendszert, a jó vegyszerhasználatot tartja, aminek köszönhetően hosszú évek óta egyetlen főzetbe sem csúszott hiba, és tartani tudja a megbízható jó színvonalat.
Amit a Folyékony Kenyér is aláír, kaptunk tőle két darab kétliteres pillapalackot egyedi Kárpi címkével, de sajnos az egész nem tartott tovább egy esténél, mert igencsak csúszott. A sörmester szelíden szabadkozott, amiért ezekben a palackokban nincsen elég szénsav – tudna ő szénsavasabbat is készíteni, de azt már nehéz volna kicsapolni, így meg a KEGbe nem volna jó. Ezt az aggodalmát azonban nem tudom alátámasztani. Az, hogy a Kárpi sör nem rendelkezik a nagyüzemi lágerek feszes szénsavprogramjával, egyáltalán nem válik a hátrányára, talán csak annyiban, hogy hamar meg kell inni, ami a pillepalackos kiszerelés miatt amúgy is elkerülhetetlen. Viszont finoman selymes, szerintem ez így rendben van.
Az íze egyszerű és friss, mintha csak víz és komló volna, a maláta nemigen érződik, talán csak a komlóízben fedezhető fel némi malátás édesség. Hasonlít a vonyarci és tapolcai kisüzemiekre, a tapolcainál talán anyagerősebb, a vonyarcihoz képest talán kicsit vékonyabb. De kellemes élmény, szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható – pedig 4,5 körüli az alkoholszázaléka.
Másféle sör ez, mint, amihez hozzá van szokva a fogyasztó. Ez egy ősibb felfogás, ősibb íz. Ez praktikus, szerény innivaló, víz és kenyér helyett, az ízei nem egyéniségre, azonosítható márka-jellegre törekszenek, hanem egyfajta természetességre, frissességre és hitelességre. Felüdít, megnyugtat. Csak ajánlani tudom.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr811681560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trabant presszó 2013.11.18. 11:57:46

Helyszín: 1144 Bp., Kerepesi út 104. Látogatás: 2013. október 16. 17:55-21:15 > A Trabant egy jó vonalú, elegáns és temperamentumos jármű. Adatlap Elérhetőség: +36 1 400 9688 Web: - Facebook oldal: www.facebook.com/trabantpressz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.01.18. 12:11:02

Pont az ilyen sörfőzdék kellenének nagy számban. Soltvadkert egy kicsit messze esik, de a pilisvörösvári Rotburgert ezért szeretem. Annak ráadásul még egy hangulatos söröző-sörkert is van az előterében, kis szaletlivel, gyalult asztalokkal. És ők főznek barnát is.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.01.18. 13:35:53

Megkóstolom, ha arra járok, de előtte gyorsan kiszaladok Vonyarcra egy kis Blonderért. A tapolcai borostyán-szerű sört jó tíz éve kóstoltam utoljára, így az is aktuális lesz hamarosan. Házi /kisüzemi sör rulez!

Sasváriné Apró Erzsébet 2010.01.19. 14:37:33

Soltvadkerti lakos révén, sokszor jártam már Jánosék sörfőzdéjében.

A minőség mindig kifogástalan , az udvarias kiszolgálást pedig sokat másolhatnák , utánozhatnák.
Minden Soltvadkerten átutazónak szeretettel ajánlom, látogassanak el Hozzájuk.

Rendezvényekre is igénybe vettük a szolgáltatásukat.
Fiam szülinapján egész éjszaka hideg csapolt sörrel olthatták a szomjukat a vendégek.

Gratulálok a vállalkozáshoz , nagyon sok sikert és forgalmat kívánok az elkövetkezendő évekre is, és főleg sok sörszerető és szomjas embert.

Sasváriné Apró Erzsébet

Kerényi 2010.01.19. 21:17:24

Én már ittam ezt a sört, ha Soltvadkerten járok mindig vásárolok belőle!
Nagyon szivélyes a vendéglátás, kedvesek a háziak segítőkészek a gyerekek is.
Nagyobb csoportokat is kiszolgálnak,kérésre Budapesten is vállalnak sörcsap kihelyezést is.
Mindenkinek ajánlom, hogy házibulira rendeljen csapolt Kárpi sört!!!

ElnkÚr 2010.03.02. 21:58:49

Az "egyedi Kárpi-cimkéhez" immár még egyedibb Kárpi-alátét járul, sörcikkgyűjtő klubtársunk, Zámbó Csaba segítségével.Végre akadt valaki, aki nem csak erkölcsileg támogatja a házi sörfőzdéket (megtekinthető: sorcikk.eu/page8.php ).

Joco-2 2010.06.19. 01:27:49

Tavaly augusztusi sörtúránk alkalmával egy magyar és két szlovák barátommal sikerült felkeresnünk a soltvadkerti főzdét is. Kárpáti János úr nagy vendégszeretettel és kíváló sörökkel fogadott bennünket. Élvezettel hallgattuk eőadását a sörfőzésről, sörfőzdéjéről és tekintettük meg a főzdét és borászatot. A mai napig emlegetjük és ezúton is köszönet a szíves látásért.
Másik ok amiért írok e helyen.
Érdi létemre törzsvendégként látogattam Gyuri barátom helybeli Jäger sörfőzdéjét, ahol kíváló szüretlen sört főztek. Sajnos a főzde két éve bezárt. Hosszabb szünet után a söröző rész újból kinyitott csekély érdeklődés mellett. Fél éve házi söröket is lehet kapni csapolt és palackos formában. Először a csepeli Rizmayer, majd nem kis örömünkre a soltvadkerti Kárpi sör is megjelent. Ennek köszönhetően újból élettel teltek meg a söröző termei.
E kíváló pilzeni típusú sör megérdemli, hogy szívesen ajánljuk minden ismerősünknek.
Bölöny József - Érd.
/Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub/

Sopronidemon 2011.09.20. 18:26:15

Üdv Mindenkinek! Utam megint Soltvadkert felé vezetett, s ha már arra jártam, gondoltam, feltankolok sörrel. Jól tettem. Ugyanis a megszokott pils típusú sör mellett leltem szűretlen ászok és szűretlen búzasört is. Ezek errefelé annyira új főzetek, hogy még cimke sem készült hozzájuk. Mondhatni, most próbálják bevezetni őket a piacra. Ugye, a sör legjobb reklámja az elégedett sörivó, hát ezennel leteszem voksomat eme két nagyszerű mű mellé. Javaslom mindenkinek. Aki csak teheti, kóstolja meg, nem fog csalatkozni bennük. Egyébként a Várban találkozhattatok már velük, valószínűleg. (Budavári Sörfeszt)

TonyCaviar 2011.09.22. 08:31:44

@Sopronidemon: Nem hinném, hogy ezzel találkozhattunk volna a Várban. Ott nem volt Kárpi. A főzetek annyira újak, hogy az októberi Főzdefesztre főzik, a Főzdefeszt felkérésére.

Sopronidemon 2011.09.23. 17:18:15

@TonyCaviar: Szya! Lehet, hogy tévedtem abban, hogy nem voltak fenn a Várban (derengett, mintha olvastam volna őket is a névsorban). Nem baj. De így legalább olyan sört lőttem, amit Ti még nem kóstoltatok. :-)

Sopronidemon 2011.09.23. 17:39:08

Jaj, majd' elfelejtettem elmesélni egy korábbi történetet. A nyár közepe felé is vezetett az utam Soltvadkerten keresztül, s gondoltam, ha már erre járok, bevásárolok egy kis házi sörrel. De az időzítés borzasztó rossz volt: vasárnap, déli 12 óra múlt néhány perccel. Lesz, ami lesz, gondoltam magamban, akkor is betérek a sörfőzde utcájába, legfeljebb zárt kapukat találok. S láss csodát, ember, nyitva volt a kapu. Már csak a pléhpofát kellett feltenni, hogy be is menjek. Hozzáteszem, ha zárt ajtót találok, eszembe nem jutott volna zavarni, de mivel hívogatóan tárva volt, hát bementem. A tulajdonosnak, Kárpáti úrnak esze ágában sem volt kiebrudalni portájáról, nagyon szívelyesen fogadott. A kedvemért megszakította a vasárnapi ebédjét, kiszolgált, sőt, még olyan címkével is megajándékozott, ami már jó ideje nincs forgalomban, tehát kuriózumnak számít. Hát, csak ennyit akartam még elmesélni. Szerintem ehhez nem kell különösebb kommentár. Isten áldja meg az ilyen sörfözőmestert, legyen a munkáján mindig áldás!
süti beállítások módosítása