Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tegnap kiosztották a Dining Guide Év Étterme díjat – a Gerendai Károly féle Costes nyerte az első díjat -, és ezzel kapcsolatban arra is fény derült, hogy a jövő évi versenyt a Gösser szponzorálja, méghozzá a Gösser Bock. Ami ennél is érdekesebb, hogy lesz egy különdíj, amit a Legjobb Sörös Receptért ítélnek oda a magyarországi vendéglők egyikének. De ebből már a Folyékony Kenyér sem maradhatott ki! Úgy döntöttünk, kicsit elébe megyünk a nemes versengésnek, és meglátogatjuk a szóba jöhető konyhákat, és meglessük, mit kezdenek a sörrel hazánk legjobb szakácsai. Lefotózzuk a főzést, elkérjük a receptet, és megírjuk, milyen lett a végeredmény. Jobb híján az idei év Top10 vendéglőivel kezdjük, különös tekintettel az idei győztes Costesre, és a tavalyi győztes Bock Bisztróra.
Mindazonáltal nem szigorúan ezek az éttermek játszhatnak. Ha valakinek van tippje, evett valahol valami jól sikerült sörös ételt, ne habozzon beajánlani a szerencsés éttermet, és mi elzarándokolunk, megismerkedünk a cheffel, megkóstoljuk, lefotózzuk, megírjuk és mindenkinek jó lesz.


Kedvcsinálónak idemásolom a tegnapi díjkiosztóra íródott tanulságos és szórakoztató Sörgasztronómiai Kiáltványt, melyben a Gösser bejelenti, hogy névadó szponzorrá lép elő. Vigyázat: reklám! Csak erős idegzetűeknek!


Sörgasztronómiai Kiáltvány


Mélyen tisztelt chef urak, kukták, kritikusok, bloggerek, ínyencek és vendéglátósok!


Itt az idő!

A huszadik század második felében a napnyugati civilizációk étkezési kultúrája olyannyira kifinomulttá vált, hogy az étkezés már nem pusztán a jóllakásról vagy az egészséges táplálkozásról szólt, hanem valóságos művészet lett – ízlelés, esztétikum és egészség harmóniája, és egyúttal több mint ezen alkotóelemek összessége: valódi világmagyarázó gondolat, szuperfegyver az elidegenedés elleni harcban. Az úgynevezett gasztronómiai forradalom a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években söpört végig a fejlett országok társadalmain, északnyugatról délkelet felé tartva – szoros összefüggésben az adott társadalom polgári és gazdasági fejlettségével.
Annak, akinek ez elkerülte volna a figyelmét, örömmel jelenhetem be, hogy a gasztronómiai világforradalom végre hazánkat is utolérte. Most végre rajtunk a sor, hogy elmerüljünk a kulináris kalandok szédítő, színes és illatos világában, hogy újra felfedezzük, átfogalmazzuk és bemutassuk nemzeti konyhánkat, miközben közeli ismeretséget kötünk a nemzetközi porondon kavargó megszámlálhatatlan irányzattal, gondolattal, nemzeti különlegességgel, trükkel és tébollyal.
Ha gasztronómiáról van szó, sokaknak a Michelin-csillagos éttermek szuper-exkluzív világa jut eszébe, pedig az, legyünk őszinték, kevesek privilégiuma, és ha a hatása nagy is, valódi súlya szinte elhanyagolható. A gasztronómiai forradalom lényege pont abban áll, hogy a minőségi étkezés nem pénz kérdése, hanem világnézeté és megközelítésé. Az internetes világháló által kiváltott információs forradalom révén mára a gasztronómiai információ is mindenki számára hozzáférhető, és csak döntés kérdése, hogy ragaszkodunk-e régi, rossz beidegződéseinkhez, vagy kinyitjuk konyhánkat a kereszthuzatnak.
A külföldi gasztro-forradalmak tanulsága az, hogy nincs olyan zöldség, gyökér, fűszer, lenézett alapanyag, hétköznapi szeszes ital vagy lesajnált népi recept, aminek ne volna relevanciája étkezési szokásaink átrajzolása tekintetében. Így a hazai forradalom fő csapásiránya nem a libamáj és a tokaji, hiszen az ő történetüket a legnagyobb énekesek már számtalanszor megénekelték. 


A sör

Meg kell jegyeznünk, hogy az újkori magyar gasztronómia egyik legelső és legnagyobb teljesítménye a borászokhoz fűződik. Az ő úttörő munkájuknak hála, a jó borok forradalma vagy egy évtizeddel megelőzte a gasztronómia többi területét. Jókora fáziskéséssel követte őket a pálinka újrapozícionálása, és most egy új, talán még jelentősebb változás kapujában állunk. Most következik a SÖR felfedezése.
A bornak hazánkban tudvalevőleg nagyobb hagyománya van, mint a sörnek, ma Magyarországon mégis több sört adnak el, mint bort – noha ennek a mennyiségnek nagy része természetesen silány minőségű, olcsó innivaló. Mivel a magyar ember történelmi okokból kifolyólag a sörre olcsó üzemanyagként tekint, ez egy darabig nem is fog megváltozni, ám a sörkínálat minőségi végén már nálunk is megjelentek a csúcssörök, melyek nem arra valók, hogy eloltsák a nagy szomjúságot, hanem arra, hogy akár magukban, akár ételek kísérőjeként kulináris élményt jelentsenek – amely semmivel sem marad le a csúcsborok kínálta kulináris élményektől.
A nagy tradicionális sörkultúrával büszkélkedő Ausztria egyik legjobb söre, a Gösser, mely mellesleg a nyolcvanas években az első nyugati sörként a germán sörkultúra heroldja is volt Magyarországon, régóta képviseli hazánkban az anyagerős, minőségi, férfias és keserű pilseni típusú sörök legjobb hagyományait. Nincs tehát mit csodálkoznunk azon, hogy a Gösser sörmesterei az elsők közt ismerték fel a sör iránti érzékenység éledezését, és nekiláttak, hogy kiszolgálják az ínyencek kívánságait: kifejlesztették a Gösser Bockot.

A Bock

A sörök világában a barna sör, amit Magyarországon tradicionálisan Bock, vagy Bak sörnek hívnak, tulajdonképpen az első lépés a sima szőke pilsnerek után az ínyencek birodalma felé.
A Gösser Bock az erősen pörkölt malátának köszönheti sötét színét, ízében egyszerre keserűbb és édesebb a szokásos pilsnernél – ideális téli sör: jóllakat és melegít, mély és dús ízharmóniája elűzi a téli melankóliát. A legtöbb baksörre jellemző kávé-íz kevésbé jellemzi, és az utóízében megjelenik egyfajta exkluzív, kandiscukros édesség, mely halványan a müncheni Oktoberfest sörökére emlékeztet. Étel kísérőjeként vörös húsokhoz, vadételekhez, nehéz mártásokhoz, csokoládéhoz, erős ízű, sűrű fogásokhoz szokták kínálni, de magában, desszertként is tökéletesen megállja a helyét. 
A Gösser küldetésének tekinti, hogy a sör ételek kísérőjeként és konyhai alapanyagként is elnyerje méltó helyét a magyar gasztronómiában, és ezért hajlandó tenni is: 2010-től névadó szponzora lesz a Dining Guide Év Étterme Díjnak, amit ez évtől Gösser Bock Dining Guide Díj-nak neveznek majd.
A Gösser továbbá szeretné honorálni a sörgasztronómia eddigi fegyvertényeit, méghozzá oly módon, hogy az „Év Étterme” díj mellé megalapítja „Az Év Sörös Receptje” díjat is, melyet szintén a DG szakavatott kritikusai fognak majd kiosztani valamelyik magyar étteremnek azért a fogásért, ami a legjobbnak találtatott a sörrel főzött eledelek széles választékából.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr1001690921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2010.01.22. 10:49:05

"A sörök világában a barna sör, amit Magyarországon tradicionálisan Bock, vagy Bak sörnek hívnak, tulajdonképpen az első lépés a sima szőke pilsnerek után az ínyencek birodalma felé."

ezt ugye egy heinekenhungáriás píáros írta, nem te? ;)

-kk- 2010.01.22. 10:53:31

@-kk-: rendben, közben elolvastam a cikket is, ahol leírod, hogy ez a Gösser kiáltványa, de a hasonló hülyeségek valahogy mindig könnyebben szembeötlenek.

failtv · http://kopkodotvmaci.blog.hu/ 2010.01.22. 12:17:43

Ez nekem kicsit túl reklámos. És így nagyon érdektelen.
Szerénység, elvtársak, szerénység.

TonyCaviar 2010.01.22. 12:27:20

Én előre figyelmeztettem mindenkit! Amúgy meg hová szerénykedjen egy piaci szereplő? Ha ő sem mondja magáról, hogy jó, meg, hogy miért jó, akkor aztán tényleg, hogy győzzön meg másokat?

failtv · http://kopkodotvmaci.blog.hu/ 2010.01.22. 12:29:32

@TonyCaviar: Az érvek logikusak, a végeredmény változatlan.:)
süti beállítások módosítása