Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Nem újdonság, hogy a könnyű, frissítő sörök nagyszerűen harmonizálnak a csípős ételekkel. Ha például szalonnát, kolbászt, csípős-paprikát és más magyaros ételeket eszünk, ahhoz szerintem minél keserűbb, komlósabb lágersöröket – mondjuk Pilsner Urquellt - igyunk, ha azonban a kínai vagy indiai ételek bonyolult, aromás csípősségével találkozunk, akkor már nem biztos, hogy a Pilsner Urquell a legjobb megoldás. Ez esetben a célra ott van a Tsingtao, vagy a Cubanero, vagy a Kingfisher – indiai sör – amit eleddig még nem kóstoltam, de már nagyon közeleg a pillanat.


Az indiai konyha majd minden remeke sört követel maga mellé, de van egy, ami annyira egyszerű, hogy bárki otthon simán megcsinálja, a receptet konkrétan a fűszert tartalmazó tasak hátáról lestem le: a TRS Tandoori Masala, az alap indiai fűszersorozat legszebb, mélypiros port tartalmazó tagja, amit bármelyik kicsikét is ínyenc vagy keleti boltban lehet kapni.


Egyszerű az egész: vesz az ember egy adag csirkecombot (annyit, amennyi belefér a sütőjébe, szépen egymás mellé) – lehetőleg alsócombot, az jobban néz ki. Nekem eúttal felsőcombot sikerült választanom, abból nem lóg ki csont, pont nem olyan fotogén, de az íze mindkettőből jó: a lényeg a comb.
Aztán vesz ilyen piros tandoori port, meg legalább egy liter joghurtot. A joghurtot addig keveri piros tandoori porral, amíg mélyrózsaszín-narancssárga krémes állagú anyagot nem kap: gyakorlatilag, addig, amíg akarja. Radikálisok – pl. én – öntenek bele egy kicsit valamiféle chillikonzerv ecetes levéből, sőt valódi chilliket is elhelyeznek benne.
Ebbe a szép piros – zöld chiliktől mérges – lébe eltemetjük a csirkéinket és jó pár órát – egy napot pácoljuk benne a hűtőben.


Másnap kis olajat öntünk egy tepsibe, ráhelyezzük a rózsaszín csirkecombokat, ráöntjük a maradék szószt, chilliket is (megsülve jó ízűek lesznek), esetleg egy pár citromcikkelyt is utánadobunk, majd lefedjük a tepsit a fedelével vagy ezüstpapírral, és kb egy órát így sütjük maximális hangerővel, majd a végén eltávolítjuk a fedőt/ezüstpapírt, és igény szerint lepirítjuk – a piros joghurt nagyszerű, repedezett kérget képez a csirkén, ha pár helyen megfeketedik, még nem baj. Rizzsel tálaljuk és mivel Kingfishert nem sikerült szerezni, egy sima Sopronit ajánlanék mellé, az frissítő is, kicsit aromás, de nem túl keserű – és nem is túl erős, sokat lehet belőle inni – márpedig ehhez sokat is kell.

A tandoor – ha valaki nem tudná – egy ázsiai típusú kemence, a tandoori az ebben készült tipikus ételek állandó jelzője – egyikük a csirke ebben a jellegzetes joghurtos tandoori-fűszerbundában, ami a piros chilliportól és a kurkumától nyeri meleg, szinte világító piros színét, de van benne még garam masala (magában is egy fűszerkeverék), római kömény, fokhagyma, cayenne paprika. Olyan jellegzetes, csodálatos íze és illata van, hogy nehéz elmondani annak, aki nem ismeri, egyszerre csípős, fokhagymás, földes, és citromos, illatos, mennyei, mondom nehéz elmondani. De a vele való főzés közben nincs más dolgunk, csak az, hogy ne rontsuk el azt az előre elkészített varázslatot.

 

Címkék: csirke recept indiai

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr611740356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsendre 2010.02.09. 15:22:19

Végre rájöttél!

privateer 2010.02.09. 15:22:59

szerintem nem kötelező sört inni az indiai fűszeres étkek mellé. Néha bevallom, jobb egy vörösbor, vagy natúr víz.

Tudni kell mikor mit inni. Melyik ital mivel harmonizál.

☉ ☾ 2010.02.09. 15:35:25

Hát nagyon nem illik az indiaihoz a sör, nagyon eltévedtél. Ha nem otthon kotyvasztanál, hanem indiában kóstolgatnál, jöhetnél rá, hogy ez egy teljesen másféle konyhakultúra, gazdagabb annál, hogy a sör ócska ízvilága itt számításba jöhessen.
A Kingfisher nagyon brutálisan rossz ital, csak akkor ízlik, ha már nem ittál sört két hónapja és nagyon rá vagy izgulva - szólok előre.

rudo 2010.02.09. 16:10:51

hát ember csalódást okoztál! ezzel cimlapon...

arra számitottam, hogy, ha nem is top gasztronómiát fogok olvasni, de valami sörrel főzőtt ételt, amit majd hétvégén összedobhatok.
erre egy ilyen zacskós porból instantizált agglegény sörkorcsolyát tálalsz, amiben a sör ráadásul kultúra idegen és tényleg csak azért van odairva a végére, mert szőrmentén azért illene kapcsolódnia a tematikához. ezzel az erővel felsorolhatnál minden ételt, ami mellé illik a sör, vagy éppen nem, és minden olyan tevékenységet, ami elött, közben, vagy után, ajánlott, vagy nem ajánlott a sör fogyasztás...

"szponzort birod?"

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.09. 16:47:21

@privateer: Sztem semmi baj nincs avval, hogy sörrel öblítünk le egy csípős ételt. Itt vélhetően nem is az 100%-os ízharmónia, hanem a szomjoltás és az atomizáltan erős ízek tompítása a cél, egy nem túl keserű (vmi bécsi világos sztem teljesen ok) ízvilágú sörrel.
A vörösbor egy csípős ételhez sztem sokkal kevésbé passzol. Az enyhén csersavas langyos lötty-ízen kívül az összes aromáját agyonveri a garam masala, meg a chili.
@Tony Caviar: Azért egy kis friss gyömbért meg egy adag fokhagymát igazán számon kérhetnél a TRS Co. receptíróján...

TonyCaviar 2010.02.09. 17:45:22

@rudo: Sajnálom, hogy csalódást okoztam, igyekszem hamar pótolni a sörös receptet:)
@pif: biztos a végtelenségig lehet cizellálni, de sztem hatalmas gyakorlati értéke van annak, hogy ezt pikk-pakk összedobod. Ha van időm és kedvem cizellálni, biztos nem ezt a kaját főzném.
És nincs teljesen igazad a 100% ízharmónia hiányával, mert sztem bizonyos chilli-íz és bizonyos komlóíz úgy fénylik fel a találkozáskor, mint valami kémiai kísérletben a magnézium. Az igaz, hogy nem valami kifinomult, és nem is feltétlenül harmónia, inkább konfliktus, de gasztronómiai élmény.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.09. 18:00:29

@TonyCaviar: Biztos a megfázásom miatt(?), nekem ez a chili-komló combó ma kimaradt. Pedig ma jóféle Sambal Badjak-os csirkét csináltam a családnak, és ebédre - minő véletlen - sört ittam hozzá. Igaz, lehet, hogy a Budweiser 1795 már túl kesernyés a keleties ízekhez.
:o]

Ogreface 2010.02.09. 18:38:25

@1478 97 277:"Ha nem otthon kotyvasztanál, hanem indiában kóstolgatnál, jöhetnél rá, hogy ez egy teljesen másféle konyhakultúra, gazdagabb annál, hogy a sör ócska ízvilága itt számításba jöhessen."
Nem muszáj ám egy sörökről szóló blogban kommentelni ha nem szereti valaki a sört.Inkább kóstolgasson tovább Indiában...

thehandsomest (törölt) 2010.02.09. 20:18:44

Én szeretem az ilyen egyszerű sült kajákat. A sört meg mégjobban. Biztosan ki fogom próbálni:)
süti beállítások módosítása