Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Még nulla fok környékén is megesik, hogy az embernek az utcán támad kedve sörözni, vagy a parkban; ilyenkor betér az első boltba és reméli, hogy akad náluk valami iható. Az Index szerkesztőségével szembeni kis boltban egészen megörültem, amikor megláttam a csinos kis sörösüveget, amire az volt írva, hogy Bavaria. De nem sokáig tartott az örömöm.

Tetszett, hogy kicsi az üveg, nem akartam ennél többet inni, és jóféle import sörnek tűnt. Aztán a pultnál kiderült, hogy 195 forintba kerül, amitől egy kicsit alábbszállt a lelkesedésem. Nincs gyanúsabb, mint az olcsó importsör. És akkor beugrott, hogy ismerem a márkát, egyszer már belefutottam és meg is szívtam – és mindenkit figyelmeztettem is rá.
Ha a kezemben volt, már nem tehettem vissza, inkább vettem egy másik sört, amit hamar elfogyasztottam, a Bavaria termékmintát meg hazavittam a laborba, tüzetesebb vizsgálat végett. A nyitott üvegnek érdekes parfümös maláta-illata van. Íze elsőre nincs, azaz tökéletesen megegyezik a vízével, aztán hamar felfedi magát a kellemetlen, parfümösen buggyant maláta és a szúrós, de gyenge keserűség, majd valami égetett cukros aroma.
Olyan, mint valami buta sörízű szörpi, mintha sűrítményből volna 9 rész vízzel felöntve. Ennek egyetlen dolog mond ellent, az utóízben kelletlenül előmászó alattomos egysíkú és szigorú komlóaroma. Erről ráismerek, hogy a kezdeti parfümösség nem is a buggyant maláta íze volt, hanem a gyümölcsös komlót volt hivatott szimbolizálni, de inkább hasonlít a Birra Moretti érthetetlenül kegyetlen komlóízére. Ezek a sörfőzők nem szeretik a kuncsaftot, vagy azt gondolják, erős férfi bármit kibír. Egyáltalán nem is csodálkozom már azon, hogy a végén az egész élményből nem marad más, mint az édesítőszer nyálkás emléke, így kerek a rossz sör. Rossz sörfőzői döntések végtelen sorozatának látszik az a sör, személyiség és karakter nélküli értelmetlen zagyvaság. Olyan, mintha a rosszul sikerült ízvilágot azzal akarnák megmenteni, hogy tompítják, vizezik, majd megijednek a víztől és még némi édesítőszert is dobnak bele. Az egyetlen jó döntés az volt, hogy mindössze két és fel decit próbálnak belőle egyszerre eladni. Ez tisztességes, mert ennyit még kiönteni sem nagy gyalázat.

A viszonylag unalmas történettel büszkélkedő Bavaria brouwerijt Laurentius Moorees alapította 1719-ben, Lieshout, észak-brabanti városkában. Ma a Bavvaria Hollnadia második legnagyobb sörgyára, 100 országba exportálják, és évente 580 litert gyártanak belőle. Rossz belegondolni. A cég életének legizgalmasabb és egyben legkellemetlenebb napja 2007-ben virradt fel, amikor is az EU versenyhivatala hatalmas méretű bírságot szabott ki rá kartellezés miatt. Kartellezni persze egyedül nem lehet: a Bavaria a Grolsch-sal, a Heinekennel és az InBevvel fogtak össze, leosztották a piacot, és elkezdték felfele tolni az árakat, hogy nekik jó legyen. Mindezt igazi krimibe illő eszközökkel, álneves, kódolt levelezésekkel, stb. Nagy blamázs volt ezzel lebukni, és sok tízmillió euróba került ez a kis bújócska, főleg a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező Heinekennek. A vicces, hogy a globálisan Heinekennél is nagyobb InBev egy fillér büntetés nélkül megúszta, ő volt ugyanis a tégla: szépen elmesélt mindent a ’96 és ’99 közt zajló kartellezésről.
A Bavaria sörgyár hírnevét továbbá az is öregbíti, hogy számos európai áruházlánc sajátmárkás söreit is ők főzik, így például a jónevű Tesco Gazdaságost is!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr301748856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.02.11. 11:35:36

"Aztán a pultnál kiderült, hogy 195 forintba kerül, amitől egy kicsit alábbszállt a lelkesedésem. Nincs gyanúsabb, mint az olcsó importsör."
Na ha egy kicsit utánaszámolunk akkor nem is olyan olcsó ez a termék.Két és fél decit kaptál ennyiért akkor számoljunk úgy nem a kétszeresét fizeted a fél literesért,hanem mondjuk csak legyen 320-.De ezt a minőséget ilyen mennyiségben már akár 89 forintért is megkapod a megákban!
Kérdezd csak meg Főzdevadász urat hogy mennyiért is tudja lealázni az érzékszerveit ha arra van kedve! :)

TonyCaviar 2010.02.11. 12:56:50

@Ogreface: igazad van, akkor módosítanék: nincs gyanúsabb, mint az olcsó importsör, ami ráadásul nem is olcsó:)

tom sailor 2010.02.11. 13:01:15

"100 országba exportálják, és évente 580 litert gyártanak belőle"

Azaz egy átlagos országba jut belőle egy karton. Több is veszett Mohácsnál...

indapasssucks 2010.02.11. 13:13:19

kek, ezt be kéne linkelni a modorosblogba.

TonyCaviar 2010.02.11. 14:21:19

bocs, annyi millió:)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.11. 21:05:59

hehe, akkor most már én is megyek kartellezni;-) ezzel a mennyiséggel...
@Ogreface: Hála istennek mostanában már kezdem elfelejteni azt az időszakot, amikor nem leltem más sörre, csak a gagyikra...alig éltem túl azt a sok borzalmat, amit egy hónapja megtapasztaltam...most viszont az anyagi csőd fenyeget, mert megnyitott a Sörspecialista...

Gérard Duchemin 2010.02.15. 13:32:02

@főzdevadász:

A Sörspecialista ki akar fosztani minket. De milyen jól is teszi. Soha jobb pénztárcalenyúlást. Igazán profi a barátunk, amit behoz, az többségében nagyon jó, némelyik világklasszis. (Michael Jackson is így véli.

Ogreface 2010.02.15. 23:05:54

@Gérard Duchemin: A "Csak a jó sör" boltba is folyamatosan jönnek az újdonságok.
Van valakinek egy jó símaszkja és egy komolyabb stukkere egy pár napra kölcsönbe?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.16. 17:26:08

gyere ide be, nekem is van egy maszkom, szemben pedig ott a Raiffeisen vagy a Banco Popolare, az emberek bankja!!!

demagofób 2010.02.20. 16:24:54

Hát apukám,Tévedésben vagy... A bavaria igen jó sört csinál! Csak nem üvegből kell inni, hanem csapoltan. Felejthetetlenné tud tenni egy nyári meleg napot egy jó csirkés currys szendvics mellett :)

ElBuitre 2010.04.26. 23:46:03

Viszont az új alkoholmentes reklámjuk Mickey Rourke-al(természetesen az isteni Mickeynek köszönhetően) egészen jól sikerült!

www.youtube.com/watch?v=wmJJAmzhmMs

Loyal - www.loyalmunkaruha.hu · http://www.loyalmunkaruha.hu 2012.11.20. 09:42:07

Csapolva tényleg iható, de a dobozostól óvva intek mindenkit...
süti beállítások módosítása