Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jalapeno-Coronita

2010.02.22. 09:19 - TonyCaviar

Budapesten is kezd kialakulni a nemzetközi konyhának az a minimuma, ami elengedhetetlenül szükséges egy világvároshoz, megvan a Tsingtaót árusító kínai éttermünk, a Punjabban állítólag lehet indiai sört kapni a curry mellé, és ami tulajdonképpen valószinűleg egyszerű, de az Arriba Tequeriában sosem sikerült összehoznom: jalapeno popperst enni Coronitával.

 

Erre a Perc utcában kerítettem sort, a Code 7 nevű mexikói étterembe oltott kávézó/bárban. A néhai hatalmas Goldberger gyár egyik utcai helyiségében nyitott hely kívülről olyan, mint valami bronxi csuklyás-mercis klub, a Code 7 logó kemény indusztriál tipográfiával csalogat a bejárat felett. Belül barátságos, letisztult ipari hangulat fogad, a finom szürke betonnak tetsző falak valójában vakolt, festett falak. A magasból a neogiccsbarokk fotelen ülő cool Lenny Kravitz ölelgeti szintén napszemüvegben bohóckodó kislányát (aki úgy néz ki, mintha a csaja lenne).

 

A hely csak télen nyitott, a konyha régebbi, esetleg Taco Expressként ismerhetik, nekem korábban nem volt hozzá szerencsém. Továbbra is innen szállítanak házhoz, de ma már helyben is fogyasztható a mexikói. Kihasználtam az alkalmat, hogy leteszteljem a Jalapenojukat egy üveg Coronitával.

 

A panír professzionális – de nem biztos, hogy a legjobb értelemben. Igen tartós, kemény és külön életet él. Elvileg biztosítja az egész kompozíció tartását, gyakorlatilag gyakran erősebbé válik nála, és benne a paprika és a sajt is lefeg, szétesik, kihull, stb, a panír viszont tart, mint a nagy fal. Ha az ember otthon készít magának jalapeno popperst, soha nem kell attól félnie, hogy, amikor félbeharap egy hurkácskát, a paprikahúst nem tudja elharapni, és az kicsúszik a panírból és fájdalmasan az ajkára csusszan, amivel egyrészt leégeti, másrészt szétcsípeti az ajkait, miközben a tányéron egy üres panírhéj marad magában nem túl izgi kaja.

 

Az ízzel különben semmi baj, finom a jalapeno, finom a sajt is, talán kicsit kevés, a salátaágy igazi mekis salátacsíkok, ami nem áll rosszul neki, ami viszont nem jött ki jól, hogy mellé pikáns paradicsomszószt adtak, ami ugye nem igazán segít az emberen, ha a kapszikum rohamát akarja kicsit tompítani – akkor tejföl kell, esetleg apróra vágott korianderlevélel, de nem egy pikáns piros szósz.

 

A Coronitáról viszont tényleg nincs mit mondanom, nem bírta a jalapeno rohamát, nem lehetett érezni az ízét, de nem volt csípős és hideg is volt, ennyiben megfelelt az elvárásoknak. Az egész nem volt nagy reveláció. Tisztességes étel volt, de maradt bennem egy olyan meggyőződés, hogy second-hand, egyszerűsített kulináris terméket fogyasztok, és az az étel+ital párosítás, amit ugyanezen a néven a Titicaca tó partján, vagy valahol mexikóban kapnék, az egész más ízeket tartalmazna.

 

Nem igazán ismerem a mexikói söröket, de valami azt súgja, hogy a Coronita közülük a legsemmilyenebb, nyilván ezért is kedvelték meg annyira az amerikai juppik, hogy aztán körbeexportáltassák maguknak vele a világot.

 

Akkor viszont komolyan: milyen sört kellene inni a jalapeno poppershez?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr601777816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puma1224 2010.02.22. 10:49:48

Mi egyszer rendeltünk tőlük kaját, talán valamilyen Quesadilla-t meg Chimichanga-t ami messze elmaradt a várakozásainktól és ehez képest drága is volt. Iguana-ban hibátlan a japeno+sör páros.

NastroAzzurro 2010.02.22. 11:02:19

Iguana jó hely de meg sem közelíti a szentendrei régi Palapa éttermet. Na az igazi mexicói ízeket produkált :)

puma1224 2010.02.22. 11:33:48

Palapa-t nem ismertem de tuti kipróbálom :)

PárnaHayder 2010.02.22. 12:25:38

Bohemia, Dos Equis vagy Sol. Én mexikóban ezeket ittam mindenhez. Vagy Michelada-t. Coronát szinte sosem.

gaucho.magiar 2010.02.22. 14:35:09

de legjobb az Indio sör. szerintem. és az egy éves mexikói ottlét alatt nem emlékszem, hogy valaha is ettem volna "jalapeño poppers"-t. nem lehet, hogy ez is olyan, mint a chili con carne? már a neve miatt is gondolom, hogy "pure tex-mex".

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.02.22. 15:40:19

elvtársam! :)
sorbuvar.blog.hu/2010/01/10/mexikoi_sorok_a_belvarosban

amúgy nem igazán élvonalbeliek a mex. sörök... (már amiket inne imsrek)
én a kajáért járogatok oda.

Ogreface 2010.02.22. 15:55:26

A Coronita egy drága és ízetlen divatsör.Szerintem...
Az a legjobb amikor a vékony üvegnyakba még beleerőltetnek egy darab citromot vagy lime darabot és azon keresztül szívják-szűrik az italt,mert így a maradék kis sörhöz hasonlatos ízét is elveszti.De ez így trendi! :)

TonyCaviar 2010.02.22. 15:56:12

@Pável: hello, láttam, olvastam, irigykedtem, amikor én az Arribában jártam, kizárólag Borsodit árultak.
@gaucho.magiar: abszolút texmex. A mexikói változat:
en.wikipedia.org/wiki/Chile_relleno

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.22. 18:12:26

a Coronitáról az a véleményem, hogy a sört (és persze a whiskyt is) kukoricából főzni emberiség elleni vétek.
De hát arrafelé az terem...

SöRöS 2010.04.22. 23:25:33

@pif: Pedig ha jól emlékszem 70% árpamalátát tartalmaz, bár így is elég lagymatag az íze.
süti beállítások módosítása