Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MJ, aki korábbi sörkritikusi pályázatunk során tűnt fel, azóta a vagy a konyhájában erjeszti a sört, vagy a világot járja, most az utóbbiról számol be. A mázlista a spanyol sörhelyzetet tesztelte.

Úgy alakult, hogy eltölthettem nettó négy napot pár barátommal Spanyolországban, azon belül is Katalónia fővárosában, Barcelonában. Kevés olyan kocsmával találkoztam, mint amit itthon megszokhattunk. Egyfelől ott voltak az étterem-kocsma hibridek, ahol előre le kellett szögezni, hogy csak egy sört/kávét fogyasztanánk el, különben máris pakolták elénk az étvágygerjesztőnek szánt baguette-et. Külön érdekesség, hogy minden egyes helyen megfigyelhettünk egy vagy több, a plafonról vagy a falról lógó csülköt, illetve oldalast. Nemcsak azokon a helyeken, amik főként étkeztetéssel foglalkoztak, hanem a sarki kávézókban is megtalálhatóak voltak. A másik kocsmatípus a tipikus késdobáló volt. Tömött, füstös helyek, tömve kétes elemekkel, már csak pár üveg Arany Ászok hiányzott a tökéletes összhatáshoz.
Igyekeztünk megismerni Barcelonát arról az oldaláról, amit az ott lakók ismernek, ezért kértük meg szállásadónkat, Rodrigot, hogy mutassa meg nekünk a legautentikusabb kocsmát, amit csak ismer. A tengerparttól pár száz méterre egy elhagyatott sikátorba vezetett minket. amikor megláttuk a vendéglátóegységet, azonnal tudtuk, hogy ide fogunk betérni: egy apró üzlethelyiségben zsúfolódott össze 20-30 ember. Annyira erős volt a hely késdobáló jellege, hogy már szinte vártam, mikor bukkan fel Fülig Jimmy, Piszkos Fred, Vanek úr, és a többiek. Akkora volt a tömeg, hogy ha be szerettél volna kerülni, át kellett nyomakodnod mindenkin, ám ezen ott és akkor senki sem sértődött meg. Ha rendeltél, át kellett kiabálnod az előtted levő feje felett, a szószt vagy sikerült elkérned, vagy át kellett nyúlnod a melletted levő ember hóna alatt, egyszóval a hely egy olyan házibulira emlékeztetett, amit nyolcvan fő részére rendeztek egy harminc négyzetméteres lakásban (bár a kép sokkal levegősebbnek mutatja a kocsmát). Az itóka mellé bőséges ételválaszték is járt. Mivel nem beszélek sem spanyolul, sem katalánul, esélyem sem volt rá, hogy kinézzek valamit a falra kiakasztott választékból, tiszta szerencse, hogy épp két perccel azelőtt ismerkedtem meg Horsttal, a német kamionsofőrrel, aki épp Bahreinből jött. Segített kiválasztani egy igazi epekőgerjesztő szendvicset: két jó zsíros, ropogós szalonnacsík, olvasztott camambert sajttal. Ebben a késdobálóban az volt a legjobb, hogy hatan teletömtük a bendőnket 22 euróból.
A sör, amivel közelebbről is megismerkedtem, az Estrella Damm nevet viseli. A nevét Joseph Damm sörfőzőmestertől kapta, mint Spanyolországban még sok más sör is, az Estrella pedig csillagot jelent spanyolul. Ezúttal kóstolópartnerem @szucsitg volt.
Kitöltve világos aranyszíne van, amihez közepesen tartós hab és igen halovány illat párosul, az olcsó sör hatását keltve. Az első kortynál az édes malátaíz tűnik fel, mindent elsöprő szénsavval, valamint egy kevés, illedelmes keserűséggel karöltve. A nyelv hátulján karamelles aroma jelenik meg. Lenyeléskor a torokban természetesen a komló dominál, de még itt is igencsak tisztelettudóan. Az egész sörön érződik, hogy 5,4% alkoholtartalommal bír, az utóízt is az alkohol uralja, amit leheletfinoman egészít ki az enyhe kesernyésség. Nem tombol a torkunkban a komló, inkább csak az alkohollal tökéletes összhangban emlékeztet minket az előző kortyra. Van a textúrájában valami határozott olajosság; az ember szája még percek múltán is nyálkás marad tőle. A későn megjelenő fémes ízt már meg sem említem, ez a doboz számlájára írható.
Árban alulmúlja a hasonló kategóriájú söröket, 33 cl került 0,45 €-ba, ami kb. 120 forintnak felel meg. Nem egy óriási durranás, de én szívesebben venném a katalánok pilsét ennyiért, mint az itthoni középkategóriás söröket, Ászokot vagy Drehert.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr771817086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása