Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A múltkor munkán kívül, csak úgy sörözgettünk a dunaparti belgában, újravettük a nagy klasszikusokat, én próbáltam megszeretni az Orvalt, egyelőre nem nagy sikerrel, majd néztünk egy Hopust, ami nem volt igazán jó, így életemben először visszaküldtem egy belga sört, ’sajnos ez nem az, amire számítottunk…”

Aztán a tekintetem megakadt a pulton elhelyezett újdonságok közt egy tipikus belga testalkatú hófehér üvegen, rajta fekete címke, piros betűk, és egy aranyszínű steampunk sárkány: Gulden Draak. A béna posztmodern belga sörökkel ellentétben ez a design egyszerűen jól nézett ki, így be is fizettem rá, hazavittem és az otthoni, úgymond laboratóriumi körülménynek közt csapra vertem.
A legalább hatvan különféle sört gyártó flandriai Brouwerij Van Steenberge extrém főzetének kitöltve szép színe van, teabarnába oltott meggypiros, rajta kicsi, de tömör, bézs színű habbal. Az illata izgalmas: friss, hűs, búzás, belgás, kicsit élesztős. Belekortyolásra durván édes és töményen alkoholos. Szédítően erős ital, már egyetlen korty is zsongít, azonnal érezteti a hatását, miközben édes borokat, portóit, erős likőröket idéz.
Érdemes hosszan iszogatni – ha valaki egyhajtásra megissza ezt a durván habzó 10,5 alkoholszázalékos cuccot, valószínűleg fel is fordul menten – sokat javul a sör, a levegő hatására összeérnek, finomodnak az ízek. Persze vannak benne kávés, karamelles, barnacukros ízek is, de komló végig nem nagyon érződik, és a végén sem. Nekem végig túlságosan gejl, és túlságosan édes, meg alkoholos volt, de nem tudtam abbahagyni, mert iszonyú sűrűn koncentrálódik benne a jóság. Ha belegondolok, hogy szerencsésebb országokban 30 literes hordókból csapolják, kellemes szédület fog el. Ha lehetne, akkor én egy decis csapolásokat kérnék apró kristálypohárkákba, mondjuk 3 percenként egyet, amíg boldogan röhincsélő kis kupaccá nem válok a pulton.
Aztán megtaláltam a megoldást a túlzott édességre: jó minőségű tejcsokit eszegettem mellé, a csokival a sör édessége összeméri az erejét, némileg alulmarad, ezért a sör már nem tűnik olyan édesnek, amitől az egész ízkompozíció kiegyensúlyozottabb lesz, és felfedi valóban borszerű – mazsolás karakterét.
Most már azért jó pár belgát kóstoltam, most már egyre inkább az érdekelne, melyik a legjobb belga sör! Úgy volt, hogy belgiumi szállítónk meglep minket egy Westvleterennel, ami bizonyos kimutatások szerint a világ legjobb söre, ez azonban sajnos füstbe ment. De a célzászló ki van tűzve! Most már csak szerezni kell egy üveggel.
UPDATE: most jött a hír, hogy mégis megvan a Westvleteren 12! Kalandos történet: karambol, arabok, csuhások, autós üldözés, kísértés, testi sértés és végül a szerencsés hazaérkezés, és a happy end (Westvleteren) nálam. De mindent maga idejében!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr701818342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2010.03.10. 15:08:44

"A múltkor munkán kívül, csak úgy sörözgettünk a dunaparti belgában, újravettük a nagy klasszikusokat, én próbáltam megszeretni az Orvalt, egyelőre nem nagy sikerrel."

Azt mondják, De gustibus non est disputandum, és ez így is kell legyen, de mindenesetre furcsa nem észrevenni az Orval finom összetettségét, és határozott, de nem tolakodó kesernyés ízét. Nem biztos hogy rögtön beleszeret az ember, de gondolom mindenki felfigyel rá, hogy van benne valami..

TonyCaviar 2010.03.10. 18:04:28

Én mindenfélét észrevettem az Orvalban, sőt korábbi kóstolások révén pl direkt kerestem benne z animális jegyeket, de képtelen voltam felülemelkedni egyfajta kemény száraz parfümösségen, amit nem kedveltem meg.

Myller · http://minimalmyller.blog.hu 2010.03.10. 21:38:21

Jujj én pont ezt hagytam ki az ottjártamkor, de volt: Leffe (bruin, blonde), Delirium tremens, Satan, trappista sör (annak a nevére nem emlékszem)- trappista sajttal finom, meg gyümölcsösek (talán Lindemann volt asszem), azok ízlettek a legjobban :-)
A belga sörök a legjobbak a világon.
És nagyon durván le lehet tőlük részegedni, én benyakaltam olyan öblös 0,33 literes pohárral és már lezsibbadtak a lábaim.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.11. 08:29:21

azért csokit enni a sörhöz..
nagyon kreativ :)
kétségtelen: van desszertbor, van desszertsör is.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.11. 09:07:58

Nekem sem jutott volna eszembe tejcsokit enni hozzá, talán a gyümölcsös sörökhöz étcsokit, de mindig hall az ember újat:)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.11. 21:41:16

na azért autós üldözés és testi sértés nem volt!
maximum a morbid képzeletemben, hahaha!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.11. 21:54:35

és az üvegen díszlő sárkány története? ez a cucc mutatja a németalföldi népek teljes kreténségét...
Történt egyszer, hogy Ghent városa ajándékba kapta ezt az Arany Sárkányt, Konstantinápolyból, baromi régen, a keresztes háborúk idejében. Lett belőle toronydísz, ami díszelgett Ghent egy híres tornyán(Belfry of Ghent). Ezt megirígyelte Brugge városa, s ezért a sárkányért háborúba mentek a bolondok... Persze Ghent nyert.
Mi meg csak örülhetünk, hogy az öldöklés odáig vezetett, hogy a sörfőzök titkos és rejtelmes ihletet kaptak, s létrehozták eme remek sört...
képeken a dísz:
www.globalbeer.com/body_pages/pages-beer/GuldenDraak/GuldenDraak.html

Ogreface 2010.03.12. 20:51:32

@főzdevadász: Érdekes történet a sör meg finom.

Wandál 2010.11.18. 16:22:34

ha az Orval nem ízlett, a Hopust kikérni kár volt :)

exodusAttack 2012.01.27. 18:44:51

Tényleg eléggé édes, de nekem ez egyáltalán nem zavaró, ez az édes (nekem leginkább cukrosnak tűnt), élesztős, és bizony komlós (szerintem bőven kiérezhető, még ha nincs is előtérben) ízvilág elég frankó. Mondjuk második üveggel már nem kívánja az ember.
süti beállítások módosítása