Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.




Régi lemaradásomat pótolva, tegnap végre elzarándokoltam a legújabb magyar sörínyencellátóba, a Kacsa utcai Sörspecialistához, és míg megcsodáltam veretes német söreit, azt is megtudhattam, hogyan noha az EU lebontja a nemzeti határokat, az erre hivatott állami szervek titokban újra felépítik azokat.

Észre kell vennünk, hogy újfajta boltműfaj van születőben. Ezek a sörínyecellátók tipikusan egy ember lelkesedése és ambíciója által fűtött csináld-magad boltok, ahol nem sokat adnak a külsőségekre: a szakavatott vevőközönséget nem helyben kell vásárlásra csábítani – hisz eleve azért ment oda, hogy sört vegyen. Ha pedig egy sörértő meglátja azt, hogy a kis helyiségben van vagy 100-féle számára tök ismeretlen izgalmas sör, akkor úgyis mohón bevásárol.



Folyékony Kenyér nagyobb térképen való megjelenítése

Ezek a boltok – Csak a jó sör, Sörspecialista, Különleges Sörök Boltja – általában nem egy nagykertől vásárolnak, hanem innen-onnan szedegetik össze az ízlésüknek megfelelő söröket, ami hihetetlen sok kutatást, macerát jelent eleve, és ha nem zsebben akarják mindezt importálni, akkor még egy raklapnyi adminisztrációt is kapnak a fejükre. Természetesen a Heineken szortimentjében helyet kapó import Edelweiss is ugyanennyi papírral jár, de abból sok kamionnyit importálnak, ráadásul egész alosztályuk van az ügyintézésre. Ezek a boltok viszont pár rekeszeket vásárolnak – de nem egy, hanem százféléből.

Ákos, a sörspecialista egy nagy gumilabdán ül a boltjában és nem panaszkodik, jól megy a bolt, de negyedéves működés után nincs oka elbíznia magát. És azért az is kiderül, hogy nemrég rosszra fordult a sörimportőrök sora.

Mert az oké, hogy a sör után egyszer adózni kell, és ezt az adót – amit jövedéki adónak hívnak - a VPOP hajtja be. Az is ok, hogy a jövedéki adót az eredeti extrakttartalom alapján vetik ki – illetve sztem ez nem egészen ok, mert ha a sörbe rakott vizet is megadóztatnák, akkor nem érné meg annyira vizes löttyöket gyártani – de ezt most hagyjuk.
A sörbehozatal mindig is egy bonyolult ügy volt, mert nagyon oda kellett figyelni, hogy a sör hol adózik. Az ún „közösségi forgalomba került” sörök behozatalakor az importőr másodszor is adózik a sör után. Ezt elkerülendő, a behozni tervezett söröket adóteher lerovása előtt (adófelfüggesztés mellett) adóraktárba helyezheti az importőr (sőt a sörgyárak eleve adóraktárnak számítanak, de hogy az adóraktár milyen egy horrorbürokratikus virtuális tér, arról most inkább ne), majd nyilatkozik arról, hogy mennyi az extrakttartalma, és az alapján szépen leadózik, amikor piacra dobja. Mind a két fajta import mellé szigorúan vezetett adminisztratív kísérő okmányt kell biztosítani. Az adóraktárban tárolt sör mellé bonyolultat, a közösségi forgalomba kerülő mellé (ez az, amit nem a gyártól vesz az importőr, hanem nagykertől vagy kiskertől) úgynevezett egyszerűsített kísérő okmányt kell csatolni. Mindez annak jegyében, hogy általános EU-s alapelv az árúk szabad mozgása, de azért a pénzt valahogy be kell szedni.

Ez volt mostanáig. Most a VPOP húzott egyet a nadrágszíjon, persze nem a sajátján, hanem a sörkereskedőkén. 2010-től mindenki legnagyobb meglepetésére bevezették az „analízis bizonyítvány” nevű plusz papírt, ami nélkül nem érvényes a kísérő okmány. Pontosabban „analízis bizonyítvány” eddig is volt, de csak az EU-n kívüli országokból származó importhoz kellett: idéntől némileg indokolhatatlan és megokolatlan módon az EU-n belüli importhoz is kell. Ezt az analízis bizonyítványt pedig csak és kizárólag a sör gyártója adhatja ki. Tehát az, aki eddig nagykertől vagy kiskertől vásárolt, annak ezentúl át kell nyúlnia az eladó feje felett és el kell érnie az eredeti sörgyárat, hogy állítsák ki ezt a bizonyítványt.
Ezzel komoly problémák vannak. A magyar törvény nem ad támpontot a tartalmi/formai elemekkel kapcsolatban, ezért azt VPOP saját hatáskörben írja elő. Nem ritka eset, hogy a sörgyár kiállítja a papírt, de e VPOP formai kifogásokra hivatkozva visszautasítja azt. Sörspecialista elmondta, hogy pl. a pár évtized híján 1000 éve működő Weihenstephan sörfőzdétől származó analízis bizonyítványt visszadobták – ezek szerint nem a tapasztalat számít a legtöbbet. Ákos minden igyekezete ellenére sem jut hozzá a megfelelő információkhoz, melyek birtokában helyesen tudná kitölteni a papírokat. Tehát csak azt lehet tudni, hogy így nem jó, de hogy, hogy jó, azt a VPOP ingyenesen hívható 40-es számán sem tudják elmondani. Ott azt tanácsolják a telefonálónak, hogy kérjen hivatalos állásfoglalást, ami 22 napos átfutási idővel érkezik meg. Ráadásul hiába hivatalos, nem kötelezi semmire a hivatalt, egy perben nem bizonyító erejű, tehát ha végül mégis máshogy lesz, és az állásfoglalásban tévedés volt, akkor bocs.

Szintén nem repesnek az újonnan követelt analízis bizonyítványért a nyugat-európai sörgyárak. Nyilván minél kevesebb sörről beszélünk, annál kínosabb az aránytalanság az adminisztráció és a várható haszon közt, ha pedig még problémás, javítandó esetek csúsznak be, annak végképp senki sem örül. Ráadásul, ha minden igaz, a sörgyár olyan sörre tölti ki az analízis-bizonyítványt, amit egyszer már eladott a nagykernek.

A törvény idevonatkozó passzusa így szól:

63. § (1) A jövedéki adó alapjául a Jöt. 76. § (2) bekezdése alkalmazásában az adóraktárban gyártott sörválaszték - jogszabály szerinti - gyártmánylapján lefektetett - eredeti névleges (erjedés előtti) szárazanyagtartalmát kell figyelembe venni, ha a kész sörben a szokásos analitikai módszerekkel meghatározott tényleges Balling (Plató) fok a sörszabványban (MSZ 8761) elfogadott +0,5 (-0,3) szóráson belül van. Ha a hatósági ellenőrzés során talált, a szabvány határértékein kívül eső sör után magasabb Balling fok esetén a mért érték, alacsonyabb Balling fok esetén a gyártmánylap szerinti (névleges) érték után kell az adót megfizetni.
 (2) Import, illetve tagállamból behozott sör esetében az eredeti gyártó által tanúsított Balling (Plató) fok értéket kell az adó alapjában figyelembe venni.
 

És, hogy mindebből mi a tanulság?
A vámhivatal ránézett a sörimportra – persze csak arra, ami messziről is látszik, hisz egy szakmai kérdésben való alapos tájékozódás nem képezheti egy pénzbeszedő hivatal kompetenciáját – és azt látta, hogy a három nagy sörgyár hatalmas tételben importál söröket adófelfüggesztés mellett, illetve van egy pár magyar nagyker, akik a közösségi forgalomba került sörből is importálnak. A közösségi forgalomba került sörök esetében a német szabályozás az egyszerűség kedvéért csak egész Ballin-fokokat ismer, tizedeseket nem használnak. Ez az import is igen tetemes mennyiséget jelent – pontos adóalap (Ballin-fok-érték) nélkül. Elképzelhető, hogy a VPOP az ő nadrágszíjukat akarta meghúzni, akkor, amikor a sörgyártótól származó bizonyítványt kér a közösségi forgalomba került sörök után is.

Azt szerintem nemigen vették észre a sör minőségére nyilvánvalóan teljesen érzéketlen törvényhozók, hogy az importőrök jó része soha nem találkozik a gyárral, valamint azt sem, hogy lehet kicsiben is importálni. Mint amikor az anyakoca fordul egyet álmában és agyonnyomja a legkisebb malackáját.

Sörspecialista minderről a következőket mondja: "A saját nevemben kijelenthetem, hogy nem a néhány forint adócsalással megtakarítható jövedelem a motivációm, hanem, hogy felnyissam az emberek szemét: van más is. Ahogy borban és pálinkában eljutottunk oda, hogy a kommersz és pancsolt italokon kívül másra is van igény, úgy sörben is nagyon jó lenne elérni azt, hogy egyéb minőségi termékeket is keressenek, ne csak a szokásos kínálatot. Én azt érzem, hogy egyoldalúan és számomra, talán mondhatom számunkra, hátrányosan módosítanak jogszabályokon, vagy pedig egyáltalán nincsenek ránk tekintettel, úgy értem erre a működési formára. Tulajdonképpen ez ellehetetleníti, hogy igazi kínálatom legyen. 2 rekeszért senki nem fog nekem papírokat gyártani, ha pedig nem gyártja le, nem tudom behozni, ha nem tudom behozni, nincs választék és kész. Gondoljon bele mindenki, mire kényszeríti ezzel a vállalkozásokat. Aztán persze jönnek a statisztikák, hogy a magyaroknál nemzeti sport a kiskapuk megkeresése és használata. Vajon miért?! Pedig végső soron, nem is túl erőltetett gondolat, hogy a tisztelt vámosokat abból a pénzből is fizetik, amit mi a nagy kasszába beteszünk. Ha nem teszünk be, nekik sem lesz mit kifizetni. Én azt gondolom, hogy ennek egy szolgáltatásnak kéne lennie részükről a XXI. század Uniójában. Úgy információ szintjén, mint együttműködési hajlandóság részéről. Tudom, hogy szubjektív vélemény, és csak egy a sok közül, de én nem kifejezetten ezt érzem. Persze hallgattassék meg a másik oldal is. Úgy sejtem mindenre lesz magyarázat, ezért nem kárhoztatom az egyes tisztviselőket, ők csak betartatják a törvényt."

És ez még egy viszonylag jóindulatú olvasat. Az is elképzelhető, hogy tudatosabb dologról van szó, és a törvényhozás valamilyen okból kifolyólag egy bizonyos üzleti modellt támogat, és az imént beharangozott újfajta bolt modelljét, a miniben importáló ínyencboltokat meg diszkriminálja, és életképtelenné teszi. Sörspecialista azt is sejteni engedte, hogy ha erről a törvényről tavaly is lehetett volna tudni, nem biztos, hogy megnyitja a boltját. Isten hozta az új boltműfajt, kár, hogy rögtön életveszélyben van!

Sorozatunk következő részében egy másik importőrt kérdezünk meg ugyanerről, majd végül a VPOP-t.

Címkék: sörimport sörbolt

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr381876732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr_gubahwr 2010.03.29. 11:01:25

Bujtatott piacszabályozó eszköz. Az adó alapját közösségi jogszabályokon alapuló kísérőokmányoknak tartalmaznia kell. 2719/92/EGK (kísérőokmány 18/a rovat) Az euban sehol sincs ilyen idióta bürokratikus szabályozás, csak abszurdisztánban. Kiváncsi lennék, hány nokiás dobozért hozták meg a pmben ezt a jogszabálymódosítást.

2010.03.29. 11:13:43

érdekes, a vpop-vel kapcsolatban ez a második cikk a hónapban, ahol a kis, speciális igényeket kielégítő boltocská(ka)t lehetetlenítik el.

legközelebb mi lesz? bezárnak egy gucci boltot, mert nekik nem telik guccsipulcsira? vagy a belga pralinéboltot?

Zsola777 2010.03.29. 11:16:57

@mr_gubahwr: Ne aggódj, egy másikért majd eltörlik, egy harmadikért meg...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.29. 11:32:30

nyilván kaptak egy-két nokiásdobozt a szarbazüllött mocskos korrupt bűnöző gazemberek a vpop-nál a multiktól. ennyi. ez ebben az országban így megy. kérdés, hogy meddig.

magyar bucó 2010.03.29. 11:33:13

A kisboltban eladott pár rekesz különleges sör észre sem vehető a nagyobb márkák mérlegében, nemhogy nokiásdobozokat érne az ellehetetlenítésük.
Szimpla hülyeség.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.29. 11:51:13

@magyar bucó: most a nokiásdoboz részt hagyjuk.
1-bármi amivel védeni lehet a magyar sörtermelést
2-bármi ami plusz adóforintokat jelenthet az államháztartásnak
az jól jöhet.

de,
ne hidd, hogy csak a kisboltokat érintheti ez a szigorítás. Mindenféle EU-s sörimport az új szabályozás alá esik, a nagyoké is. Uh, ha eltekintesz a szándékosságtól, és feltételezed, hogy véletlen, akkor is diszkriminatív, mert gazdasági erejük és tőkeképességük alapján különbözteti meg a piaci résztvevőket. Igen, a nagyoknak könnyebb ezen átverekedniük magukat.

Claritas 2010.03.29. 12:02:34

nem a pár rekesz sör a gond,hanem a trend. ha trendi lesz jó minőségű sört inni,akkor nehogymár erre bolthálózatok épüljenek. a kereskedelmi hálózatok célja nem a minőségi termékek forgalmazása,hanem legkisebb befektetéssel legnagyobb haszonnal eladni nagy tömegű terméket.( magyarul: ne variálj,igyál 55-ért "sört", de vegyél mindjárt 5 rekesszel...)ebbe belerondíthat a kialakuló trend. amúgy nem a VPOP a hibás,ők valóban csak betartatják a sok agyament jogszabályt.bár nylván volna lehetőségük szólni,mikor a törvényalkotás zajlik,hogy gyerekek,ne legyetek már hülyék...

ToF111 2010.03.29. 12:23:14

A VPOP állásfoglalásra: szerintem a kiadott állásfoglalás akkor is köti a VPOP-t, ha beleírja, hogy nem. Megérne egy próbapert. A bíróság azonnal elmeszelné, és kötelezné az állásfoglalásban leírtak alkalmazását.

Zb74 2010.03.29. 12:44:22

@Bukowszky: Te, észkombájn, te!

Nyilván szereted az összeesküvés-elméleteket, de ez ebben az országban (sem) "így megy".

A nagy sörgyárak - ahogy te nevezed, "a multik" - radarján nem is szerepel ez a pár boltocska. Ők vásárolnak egy folyamatos panelkutatást a Nielsen-től vagy az MEMRB-tól, amely egy, mondjuk, 1200-1500 boltból álló panel alapján készül. Ez a panel reprezentálja azt a huszonvalahányezer kiskereskedelmi egységet, ahol sört árulnak. (Valójában még kisebb minta is elég lenne, de miután a sörpiacon nagyok a regionális különbségek, a mintának regionálisan is reprezentatívnak kell lennie, illetve elég adatot kell szolgáltatnia ahhoz, hogy régiószintű elemzést is lehessen belőlük gyártani.)

Az a pár sörínyencellátó jó eséllyel bele sem kerül a panelbe, de ha mégis, a a multik akkor sem foglalkoznak évi egy-két hektós (vagy annál is kisebb) forgalmat produkáló márkákkal. Arra figyelnek csak fel, ha az "Egyéb" kategória valamitől hirtelen megnő. Ilyesmi utoljára talán az olcsó dobozosok beáramlásakor történhetett. Hogy valaki behoz pár rekesz ezt-azt - amiből a magas ára meg az itthoni ízléstől messze álló ízvilága miatt akkor sem fogyna sok, ha országosan terítenék -, azt nemcsak, hogy lesz@rják, hanem észre sem veszik.

Artie 2010.03.29. 13:48:59

Fogom magam, kimegyek ósztrijába, 59 centért veszem meg azt a Gössert a Sparban (!), aminek a Sopronban pancsolt verziója Magyarországon 200 forint.

Ezt magyarázza el nekem valaki, mielőtt a piacot akarja védeni.

Barci 2010.03.29. 14:14:22

@Zb74:

Tényleg szarul hangzik, de lehet, hogy a vpop a másik oldaról közelíti a dolgot, és a gagyi beáramlásást akarja így akadályozni, de ebben a formában a csúcsminőség is elvérzik :(

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.29. 14:14:47

mi a lófasz ez a papír?
amikor nekem kiadtak egy engedélyt, egy rohadt szót sem mondtak erről..
kötve hiszem, hogy ez stimmelne, hiszen ha egy bejegyzett, adóraktáras, jövedéki engedélyes nagykertől veszem, ami ugye engedélyekkel rendelkezik, s már neki is eme analízisfasságokkal kell beszereznie a sört, akkor nekem miért kellene?
akkor rendben van, ha a főzdétől veszem...de így? így nem ok....de majd kiderül a héten, hiszen jön egy szállítmányunk.

Szőrös Kaméleon 2010.03.29. 14:34:25

Azért furcsa, hogy két rekesz ritkább fajta sör behozatalához több űrlapot kell kitölteni, mint két kémrepülőgép berepülési engedélyéhez...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.29. 15:32:26

@Barci: persze-persze :)
valószínűbb, hogy a játék a szárazanyagtartalommal fáj neki. nem véletlen h 70 ft-ért is kapsz sört. persze az már nem is sör.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.29. 15:34:34

@főzdevadász: analízis bizonyítvány. jan 1-től minden importhoz kérik.
ott a törvényi idézet, nem kitaláció

magyar bucó 2010.03.29. 16:07:15

@Barci: A gagyit így nem lehet kiszűrni, abból ugyanis sokat hoznak és pár kamionnál nem számít egy plusz papír.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.03.29. 17:31:21

Van egy álmom...."Szolgáltató állam". Rémlik valakinek valami hasonló? Ahol a beszedett pénzemért legalább nem néznek hülyének a bürökraták? Ahol nem azt érzem, hogy azért adózok, hogy a hivatal elnöke megvehesse a legjobb A8-as Audit, meg Vertu mobilt, a "célprémiumnak" csúfolt lopott pénzből?

nyubocs 2010.03.29. 17:55:28

@PTibi:
Sajnos nincs igazad.

Sem a VPOP sem az Apech állásfoglalás nem kötelezi az adott hivatalt semmire. Ezt bőszen oda is illesztik az állásfoglalásuk végére. Asszem talán a jogszabályi hivatkozást is odabiggyesztik, bár most nincs a közelemben ilyen.

Próbapert indíthatsz, de azt jó eséllyel bukod is. Ha az elsőnél nem a másodiknál tutira.

nyubocs 2010.03.29. 18:22:23

@Mantlesorrow:

Tudod, ezt a kérdést már én is sokszor feltettem magamnak. :(

Egyébként az esetek 90%-ban olyat kapsz, ami a törvény paragrafusa, csak egy kicsit bővebb szövegre eresztve, amolyan nesze semmi fogd meg jól.

nyubocs 2010.03.29. 18:25:02

@Mantlesorrow:
Kár hogy olyan messze vagy tőlünk, egy két jó barna sörért beugranék :) Na de ami késik nem múlik

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.29. 21:36:29

na ne hülyéskedjünk már!
Az adminisztratív kisérőokmány a leghivatalosabb papír, amit csak a vámhivatal láthat. Ebbe kötelezően leírják a Balling fokot, ami után adózol. Na most ha ez nekik nem tetszik, akkor vesznek egy mintát, bevizsgálják, s maximum ekkor büntetnek meg. Ha nekem kellene ez a papír, akkor a vámos faszi tuti mondta volna, mert annyira a számba rágott mindent bazmeg, hogy csak nocsak. De mondom, két nap múlva kiderül. Az, hogy a törvénybe ez van leírva, ez még nem jelenti azt, hogy NEKEM kell azt a faszomöccse hülye papírt lobogtatni. Hát a gyártó megadtaa kereskedőnek azt az értéket. Ha meg engem megbüntetnének, akkor tuti továbbítom a büntetést is... Mindenestre együttműködöm olyan nagykerrel is, aki jobban vágja a törvényeket, mint én kis fiszemfasz minisörboltos, s a rajta keresztül szervezett sörökhöz egz szóval nem kért ilyen papírt. De majd megkérdezem őket is, mielőtt ránkbasznak valami köcsögnagy bírságot, egy igazából semekkora vétségért...Mert mi már kaptunk ilyen buziságok miatt nyaklevest a segítőkész államtól...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.30. 08:27:47

@főzdevadász: nem mondtam, hogy neked kell. annak kell aki a kísérőokmányt igazoltatja és a jövedéki adót megfizeti utána.
azt nem tudom h felfüggesztés mellett kell-e, v elég ha a kísérőn nyilatkoznak róla. egyszerűsítetthez kell.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.30. 08:31:00

@nyubocs: ha rajtam múlna több helyen is jelen lennék :), de ez a realitás. Még Bp sem biztos, hogy képes eltartani egy ilyen jellegű boltot.
Ha már erre jársz vegyél inkább négyet-ötöt..ki tudja mikor jössz legközelebb :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.03.30. 12:17:26

Ákos, ez a pult a mennyország :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.30. 14:39:47

@Pável: egy megvalósult álom. a képről már csak a vásárlók hiányoznak :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.30. 17:32:38

ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy egyszerűsített vagy sem...dolgozom egyszerűsítettel is, senki nem követelte ezt a faszságot tőlem...és pedig már volt az idén ilyen kereskedelmi akciónk...biztos szólt volna a partnerünk, ha megakad a folyamat emiatt az ökörség miatt. nem nagyon értem én ezt. Szopó, ha ez kell, az biztos, de ha ez kell nekik, ezt is beszerzem, hogy kapják be! engem nem állítanak meg ezekkel a bürokrata köcsögségekkel!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.30. 17:53:38

@főzdevadász: sztem kérdezz rá a megfelelő helyen. ugyanis ez minden általam ismert jövedékist váratlanul ért.
vagy B verzió: a jobbkéz nem tudja megint, hogy mit csinál a bal.
süti beállítások módosítása