Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Az informatikus, a tanárnő, a sörfőző, a pilóta és a rendőr szombat délben Szavojai Jenő palotája, a Belvedere oldalában álló szaléziánus zárdatemplom tövében épült Salm Brauerei-ben találkoznak, hogy megkóstolják az itt főzött kvázi-kloster biert. Ez a kastélyok közti üres helyen felépült kis épületegyüttes a császárok korában nyilvánvalóan praktikus célokat szolgált. Szekereket, lovakat tartottak itt, és a császári kocsisok is itt aludtak – taxiállomás volt. Alatta 17. századi borospince, ami ma már a söröző része. 1994-ig az egész össze akart omlani, amikor egy jókezű vállalkozó sörfőzdét kanyarított belőle. Annyira jól választott, hogy ma a turistalátványosságok közelsége okán a nap bármely szakában nehéz beférni, és fél tucat pincér rohangál fel alá gyönyörű literes korsókkal és túlméretezett csülkökkel a kezében.


A rendőr sörösüvegeket gyűjt, a pilóta söralátéteket, a tanárnő minden sört megkóstol, de egyik sem ízlik neki, az informatikus és a sörfőző pedig angolul jegyzetelnek, hogy minden kóstolásukat felvihessék a ratebeer-re. A Salmban valósággal lubickolunk. Itt a szokásosnál bővebb szortiment vár minket: Helles, Märzen, Osterbock, ráadásul jön a Pils és egy Böhmisch Dunkel G’mischt, meg a bónusz: egy biersnapsz. Azonnal a Märzenre hajtok. Ő meg rám: zseniális ital, egészen sötét narancs teaszínnel, amit Märzentől el sem vártunk volna. Az íze szigorú, a teste öblös a szájban, a komló íze friss és férfias a garatban, miközben az egésznek az alapját egy mézédes ünnepi malátaíz adja, ami lassan átírja magát valamiféle hűvös pinceízzé. Szép, régies, komplex ízvilága van.
Bécsben végre megtudom, mi az, hogy sörturizmus. A kifejezés már régóta izgatja a fantáziámat, nem tudtam elképzelni, mit jelent az, külföldre utazni és egész nap programszerűen sörözni. Most pont ezt tettem napokon át, ami egyszerre volt szórakoztató és némileg fárasztó tevékenység.



Átlag napi három-négy brauerei-t látogattunk meg és a többiek mindenhol végigitták a szortimentet. Én főképp azt ittam, ami egyszer már ízlett, vagy még nem próbáltam. Így is kiborító mennyiségű sör folyt le a torkomon. Legközelebb mindenből pontosan három kortyot iszom.
A Helles az alap, ez mindenhol a legegyszerűbb sör, ha nem igazán bízik az ember a sörfőzdében, ezt kérje, ezt nem szokták elrontani. Ez magyarul kb. meg is felel az úgynevezett házi sörnek, ami jobb sörfőzdékben nálunk is kb. ilyen színvonalú – na jó, néhol ilyen, legtöbbször nem egészen ennyire begyakorlott minőség. Hiszen nálunk ugyenezeket a recepteket légüres térben főzik, míg itt folyton tanulhatnak egymástól, hisz csak Bécsben van vagy húsz ilyen sörfőzde. Ezt a sört magunk közt csak kerti sörnek hívjuk. A habja nagyon szép krémes, amúgy frissítő, kicsit szúrós szénsavval, viszonylag testes és laktató, kellemes szénaízzel.
A csak húsvétkor főzött Osterbock mindenhol kicsit drágább, és egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb választás. Sőt – én erről a műfajról pillanatok alatt leszoktam. A Salmban is ez volt a legkevésbé érdekes. Itt a mézes irányvonal teljesen átveszi a hatalmat és a komplexitást némileg háttérbe szorítja.
A Pils a másik véglet, itt a sima keserűkomló van túlvezérelve igen bátor módon, a súlyosan gyógyszeres, zsíros komlóutóízt a friss, házias, kellemesen citrusos alapnak kell elvinnie a vállán, határeset, de elviszi. Ez is nagyszerű sör annak, aki szereti a brutál-keserűt – mint pl. én. 
A Böhmisch Dunkel g’mischt egy titokzatos jelenség, mert még a gyártás során keverik a szőkét a barnával, hogy félbarna legyen, de amúgy barnasört meg nem csapolnak. További rejtélyes jelenség, hogy a tetején kétszínű hab keveredik egymással: sárga habkráterek ölelkeznek fehér habokkal. Ízre nagyon rendben van: cseh pinceíze van, füstös és dohos, miközben a pörköltmaláta karamellíze egyenesen frissítően hat benne.
A Bierbrandt tulajdonképpen csalódás: körtepálinka szaga van, és az íze is olyasmi, csak nem olyan tiszta, némi zavaros izzadtság íz is keveredik bele – kicsit sakéra is emlékeztet. Pláne a berlini Südsternben kóstolt 27%-os snapsz után ez itt érdektelen. Pedig büszkék rá, a sörfőzőüstök mellett ott díszeleg a lepárló is.
Itt is lehet enni a szokásos müncheni fehér kolbászkákat, de én inkább wienerwurstra szavazok, ami kiköpött magyar virsli, globus-mustárral, hozzá rózsa alakú zsemlét kapunk. Sörkorcsolyának sörkorcsolya, de lássuk be: dögunalom. A Bauernschmankerl – parasztlakoma - már komolyabb kihívás: hatalmas tányéron egy zsemlegombóc, kétféle hússzelet, kétféle sült virsli vagy kolbász, alatta egy kontinensnyi sörrel főtt káposzta. A sör íze jól megy a sörhöz, ez nem kétséges, a káposztában is nagy mesterek, de az egész koncepció a megnyugvás, a jóllakás felé tart, mégsem igazi kihívás. 
Ma ez még csak az első állomásunk, délután két óra, süt a nap, és már túl vagyunk négy-öt sörön, a Salmban ugyanis tényleg mindent meg kellett kóstolnunk. Némileg dülöngélve a szovjet hősi emlékmű felé vesszük az irányt.


Folyékony Kenyér nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr881902031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.08. 10:08:18

a sörfőző is gyűjti az üvegeket;-)
időm viszont 0, hogy beírjam azt arengeteg sört, amit végigittunk...

sTormy 2010.04.08. 12:50:20

Irigylem, aki ilyen gazdag szókinccsel tud nyilatkozni az élményeiről. Nálam három nagy kategória van: az "ejjó", az "esszar" és a közepes. :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.08. 15:19:57

hajjaj
hogy pótoljuk mink ezt a druszával 2 hét múlva!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.08. 19:36:21

A sörturizmus egyértelműen gyalogos sport. Nincs vita ki igyon, ki vezessen, és ha a két söröző közti távot legyaloglod, útközben tisztul az ember feje...
A Salm már nem az a rózsaszín hányás, mint az Ambulanz, még a korsókra is jó ránézni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.08. 22:08:51

Jut eszembe. Nem lehetne legalább egy kicsit visszasárgítani ezt a felét is az oldalnak? Szép a dizájn, de az előző az valahogy inkább volt a szembarát...
Ha igen, köszi.
:o]

informatikus · http://csakajosor.hu 2010.04.10. 01:11:21

A sörturizmust a legkiegyensúlyozottabb sportok közé kell soroljam. Sőt, talán az egyetlen, amire főzdevadász rávehető hosszabb távon. Kevés sport szolgáltat ennyi üzemanyagot a futam közben.

Összességében azt hiszem nekem a Salm vitte a pálmát a túrán, talán csak a 7 Stern vetekedhet vele. A kellemes napsütés, jó sörök, és a szép főzde valahogy felvidított az előző esti Highlander horrorból.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.11. 13:47:35

@pif: szimpatikus!
csak a szerelt lábam ennyire rős tempót nem bírna...tegnap is kifordult, s egyhelyben leültem...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.12. 12:44:06

@főzdevadász: Ezt - bár szoktam futni - én sem bírnám, bár tudok olyan ultrafutóról, aki sörrel frissít. És milyen igaza van. Amúgy az Erdinger - igaz alkoholmentessel - de szponzorálja a Balaton-kerülő futást is.
süti beállítások módosítása