Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy kis flamand falu mellett áll egy vénséges vén fa, amin nemrég titokzatos írásjeleket fedeztek fel. A jeleket tanulmányozó leuveni tudósok Mierth-legendának nevezték el a leletet. A legenda az elfelejtett Erthel-törzs történetét meséli el. Az hosszú életű erthelek az Urthel nevű varázsitalt fogyasztották kopaszság ellen, stb, stb…

Hogy mi szükség van efféle fantazi-körítésre egy jóféle belga sör eladásához, az számomra rejtély. Mintha csak serdülőknek, gimiseknek és más bizonytalankodóknak akarnák eladni, akik legjobban attól rettegnek, hogy ez a sör nem elég cool, vagy, hogy mi lesz, ha meglátják őket, akkor esetleg majd mondhatják, hogy ezt a manós cuccot gyerekek is ihatják. Szóval hülyeség az egész, pláne, hogy ennek jegyében a sörösüveg esztétikailag teljesen értékelhetetlen külsőt kapott. De nyugodtan leállhatok, biztos van, akinek tetszenek a cuki manók.
A weboldalról kiderül, hogy a sörfőző (Hildegard) 2005-ben az USA-ban járt, és egészen belezúgott a tengerentúl főzött kézműves India Pale Ale-kbe (egy cipőben járunk – már nem ami az utazást, hanem ami a belezúgást illeti), és elhatározta, hogy megmutatja, ő is tud ilyet, sőt még ilyenebbet, némi flamandos beütéssel. Vajon sikerült-e neki?
Illatában erjedt szilva, meggy, dinnye kavarog, amúgy meg ugyanaz a búzás, citrusos, élesztős fullasztó illat, amilyet a belgáktól megszokhattunk. Ködös, mézszínű folyadék.
Gyönyörű, kövér, krémes habot képez.
Azonnal érződik, hogy egy megcsavart IPA-ról van szó - itt némileg homogénabb és brutálisabb komlógerinccel, mint az amerikai IPÁknál. Ott a cascade-komló a sztár, ezt direkt csak európai komlóval főzték – és ettől persze teljesen más lett: egy IPA flamand felfogással. Cukros édesség ágyaz meg a vadállat komlónak, és ettől erősen sütemény-kontextusba helyeződik az amúgy nagyon férfias, szivarfüstös IPA-stílus. Ráadásul a söranyag szétolvadása a szájban olyan tejszerű selymes finomsággal történik, amire szinte csak a flamand sörfőzők képesek. De stílusjegyként ott vicsorog a némileg maró hatású, már-már fogkrémszerű komló. Egyáltalán nem az az aranyoskodó karakter, aki a címkén látható.
Hamar múlik a szénsavas habzás, némileg olajossá válik, és előmászik az alkohol.
Az utóíz csípős fűszeressége szintén elárulja a flamand kéz érintését (Dutch with a Flemish Touch), itt koriander, bors, szegfűszeg, már-már chilli keveredik a komlóval.
Izgalmas alkotás, sajnos számomra egyértelművé tette, hogy a mord, gyantás európai komló ebben a műfajban nem veszi fel a versenyt a riasztóan friss aromájú, virágos, szénás, viharelőtti zöld Cascade-del és általában az amerikai komlótörzsekkel.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr81940554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2010.04.22. 09:26:32

Végre. Kezd valami fogalmam lenni a Cascade komlóról, meg általában az amerikai és európai komlók különbségéről. Tegnap Pávellel Bécsben jártunk, és az 1516 IPA-ja teljesen elcsábított minket. Azok a haragos, vad, de mégis friss virágos ízek!! Hjaj, de jó is volt. Pável, gyorsan írjuk a posztot, amíg még friss az emlék!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.22. 09:44:05

ugyeugye, az 1516 IPA is milyen remek!!!
Viszont nem csak Cascade komló van ám abban sem! S ha mondjuk az OldFoghorn vagy SnakeDog söröket már kóstoltátok, hát ott is össze lehetett futni az amerikai komlókkal...
Viszont ha amerikai és európai komlók összefogott támadására lenne valaki kíváncsi, hát annak merem ajánlani az Houblon Chouffe sört...Ott mind benne van,s szépen be is teríti a komló az ember orcáját...

Serkoptató 2010.04.22. 10:01:34

Még csak kora délelőtt van.
Ne csináljátok ezt...!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.22. 11:12:14

@főzdevadász: ok, h abban mosdasz - de pl. fogmosásra is jó?

Gérard Duchemin 2010.04.22. 14:35:51

@szamárfül/pável: Micsoda szentségtörés. Olyan ez, mint amikor egy borimádónak azt mondod, hogy a Tokaji elég jó magnókazetták tisztításához.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.22. 16:19:50

Sztem a névválasztás előtt a marketinges csapat túl sok Tolkient olvasott, hogy csak a Hop-it - hobbit szójátékot sikerült kiszenvedniük magukból. Akkor már jobb lenne a goscigny-s Magicoturmix vagy vmi hasonló druidás imázs...
Így erősen kölyökpezsgős a címkén a hangulat.

Ogreface 2010.04.22. 21:55:46

@pif: A sörfőzők sok helyen imádják ezeket a fantasy és legenda béli figurákat. Például Urthel,La Chouffe,Wychwood,Cervoiserie Lancelot,Cuvée des Trolls,Broughton,Unibroue stb...
Egy ogre szívből megtudja ezt érteni... :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.22. 22:34:03

@Ogreface: A fantasy figurákkal nincs semmi baj (sőt!) jelen esetben a megvalósítás tűnik kicsit - hogyismongyam - esetlennek és erőltetettnek. A többi példád dizájnja nagyságrendekkel kimódoltabb.

Ogreface 2010.04.23. 11:05:47

@pif: Szerintem semmivel sem erőltetettebb mint a kb. 3687 német sörcímkén pompázó régi bajor falu látképe,természetesen templomtoronnyal. :)

-MJ- 2010.04.23. 14:48:33

A gyerekpezsgő után épp itt volt az ideje a gyereksörnek

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.23. 15:13:52

@-MJ-: mondjuk az üvegcsén belül nem igazán gyereksör lapul...

Ogreface 2010.04.23. 15:24:44

@főzdevadász: ...hát még a nagy testvérében a Samaranthban!

Ogreface 2010.04.23. 21:58:19

Ma este nekem is "megvolt" ez a komló szörny!Nálam Ő lett a sörök Unikuma.Nem azért mert a legjobb /bár nagyon ízlik/hanem mert igencsak hasonlatosnak találtam a világhírű magyar gyomorkeserűvel hasonlatos hatásait.Nincs az a velős csülökpörkölt aminek túlzott fogyasztása utáni kellemetlen gyomortelítettség érzést ez a sör el ne mulasztaná.Akár a háziorvosoknak is lehetne ajánlani hogy vegyék fel gyomorerősítő és helyrerakó természetes főzetnek és a felírt receptekkel megtámadjuk Főzdevadász urat! :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.24. 14:52:30

tb-támogatott gyógysörszertár...
süti beállítások módosítása