Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A miskolci sörverseny végén rengeteg sör maradt nyitatlanul a sarokban, megkérdeztem, mi lesz velük, mondták, hogy a zsűri hazaviszi, na ettől pont nem lettem okosabb, mert én vajon zsűrinek számítok-e a magam szavazatnélküli státuszával, zavaromban még ott ólálkodtam egy darabig, majd miután még egy páran hazamentek, konkrétan rákérdeztem, hogy én is vihetek-e belőlük, és amikor Vaskó úrtól megkaptam az igenlő választ, elővettem a gondosan bekészített szuper-szívós Match-es zacskómat és nekiálltam válogatni a sok pillepalack és a kevés üveg között. A szatyor hamar telelett, és a majdnem húsz palack kb huszonöt kilót nyomhatott, a karom szakadt ki a helyéről, ugyanis vonattal jöttem haza, de már korábban megtanultam: sört cipelni nem ciki. Legalábbis ezzel bíztattam magam.

Mire hazaértem, ki is találtam, mit kezdek a súlyos kinccsel. Miért van az, hogy Miskolcon van sörverseny, Budán meg nincs? Na, ez így nem maradhat. Sietnem kellett, mert a pasztörizálatlan kisüzemi főzetek pillepalackban nem sokáig állnak el. Hamar felhívtam néhány sörivó tagot, akit az isten is sörverseny-zsűrinek teremtett, és az első alkalmas pillanatban, azaz hétfő este meg is ejtettük a kóstolást. Serkoptató, Főzdevadász, Kontár Komlókutató és Tonycaviar – így állt össze a zsűri.
Mindenekelőtt el kell oszlatnom a lehetséges félreértéseket: nem az volt a célunk, hogy a miskolci zsűri ítéletét felülbíráljuk, hiszen nem is ugyanaz volt a kínálat. Az ott szereplő söröknek max a felét hoztam haza, ráadásul egy-kettőt még vásároltam is hozzá. Továbbá nem akarunk úgy tenni, mintha a mi ítéletünk legalábbis egyenrangú volna a hivatalos miskolci zsűri ítéletével, hiszen nem is kezdtük magunkat profinak tettetni. Míg Miskolcon rendes vak-kóstolás volt, itthon pohár és személyzet hiányában nyílt kóstolás zajlott. Előttünk voltak a palackok és ezerrel bejátszottak az előítéletek (sőt: be is igazolódtak).
Mindazonáltal szerettünk volna némi pluszt hozzáadni a miskolci eredményekhez – melyeket elvileg ma hirdetnek ki – azzal, hogy sajátos, egyéni, szubjektív és különleges sörökhöz szokott ízlésünket is ráfuttatjuk egy körülbelül hasonló kisüzemi sörkínálatra.

A miskolci versenyhez hasonló kategóriákat készítettünk: világos/barna/különleges.

Az Első Kis Budai Sörverseny szereplői világos sörök a következők voltak:

Domján Világos Sör (Kerekegyháza)
Rizmájer Szebeni Ászok (Csepel)
Mister Sör (Rákospalota)
Kocour Lezák (Varnsdorf, Csehország)

A barna sörök:

Karpatszkoje (Ukrajna)
Rauschberg Barna (Mályi, Borsod)
Kissler Keserű Barna (Dombóvár)
Fekete Korsó (Békésszentandrás)
Szögedi Boszorkány (Szeged)

Különleges sörök:

Palóc Búza (Balassagyarmat)
Zitny Ale (Pivovar Dum rozs-söre Prágából)
Korty (Serforrás, Miskolc)
Serforrás India Pale Ale (Miskolc)
Kocour English Pale Ale (Varnsdorf, Csehország)
Kocour Stout (Varnsdorf, Csehország)

Az értékelési szempontok terén is eltértünk a miskolci felosztástól, ahol a magyar szabvány előírásait vették alapul. Mi a Ratebeer szempontrendszerét vettük kölcsön, tehát 5 tulajdonságot értékeltünk a sörben: Megjelenés (szín, hab, stb), Illat, Zamat (íz), Állag (testesség, recencia) Benyomás (összehatás). Pontoztunk is, de végül nem vacakoltunk a pontszámok összeadásával, csak megbeszéltük, hogy kit hozzunk ki győztesnek.



A Domján világos vacak műanyagpalackja és rusnya címkéje nem sokat ígért, elsőként nehéz helyzetben is volt, eléggé le is pontoztuk, de azért a komlóhasználatot tudtuk értékelni. A későbbiek fényében azonban sokat javult a pozíciója. A Szebeni Ászok nem ígért sokat és szinte semmit sem nyújtott. A kétliteres pillepalackban érkező Mister sörnek fura szaga volt, mintha valami vastartalmú vízből főzték volna, brutális, fura íze, valahogy megcsavarodott benne a komló és barátságtalan lett, és bizony nem lett elég sokáig érlelve ahhoz, hogy a diacetil távozhasson belőle, amitől erős muskátli-íze volt – Serkoptató szerint földdel és cseréppel együtt. Nem sok pontot kapott. Végül a fiatal cseh Kocour (azt jelenti kandúr, v.ö. Kacor Király) főzde Lezákja toronymagasan vitte az érmet, egyszerűen jó volt és kész.

A barnákat a fura ukrán palackkal kezdtük, amit lévén szó Ukrajnáról, elsőre mindenki stilizált kézigránátnak nézett, és csak később kapcsoltunk, hogy hordót mintáz. Iszonyú volt, mintha belelöttyintettek volna egy deci feketecímkés cseresznyét. A Rauschberg Barna nem volt rossz, talán a kávéíz egy kicsit túlzottan tolakodó volt, de konkrét hibái nem voltak. A Kissler Keserű Barna kőkemény alkotás, Guinnesre emlékeztet, de nem annyira száraz bár majdnem. Szénfekete, pörkölt és keserű. A Fekete Korsó nem lenne rossz, de a címkén is bevallott meritose – egyfajta cukor – belepakolása sokat rontott az összképen. A Szögedi Boszorkány, ami Miskolcon ízlett, most már túlzottan édeskésnek tűnt. Ebben a kategóriában sem volt szoros verseny. A dombóvári Kissler Keserű Barna tisztességes versenyben megnyerte az érmet.

A különlegeseket a Palóc Búzával kezdtük és rögtön ítéltünk is neki különdíjat: méghozzá citromdíjat. Ennél ízetlenebb, jellegtelenebb, jelentéktelenebb és a fajtájára ennyire nem is emlékeztető főzetet nemigen ittunk eddig. Főzdevadász megfeszített ízlelőbimbókkal küzdött érte, és végül bejelentette, hogy egymillió ízlelőbimbója közül három darab megérezte benne a búzát, fogadta gratulációinbkat, majd kollegakánt (sörfőző) kijárt a Palóc Búzának egyetlen egy pontot, arra hivatkozva, hogy a sör nem rosszindulat és beleszarás eredménye, csak valamit nagyon elrontottak.
A Pivovar Dum Rozssöre kellemes élmény volt, de nemigen találtuk benne a rozst. A miskolci, tokaji aszúeszenciával érlelt Korty nem volt újdonság, és nem is nagyon izgultunk rá. Nem volt rossz, de végül be kellett látnom, hogy ez a fajta édesség nekem személy szerint nem jön be. A Seforrás India Pale Ale-je azonnal átütötte a papírt. Mintha nem is egy súlycsoportban indulna ez eddigiekkel. Annyi anyag és annyi íz – mindenekelőtt komló – volt benne, hogy dörgött tőle az ég. A Kocour English Pale Ale-je is nagyon rendes alkotás volt, sok komlóval, szép ködös borostyánszínnel, és a felsőerjesztés összehasonlíthatatlanul krémes testével. A Kocour Stout is figyelemreméltó sör, olyan sötétbarna habja volt, amilyet én még azelőtt nem láttam, és az íze is igen-igen pörkölt volt, ahogy kell, de nem volt annyira sűrű, mint egy angol stout, ami mindazonáltal talán az előnyére is vált. Ebben a kategóriában sem volt vita afelől, hogy a Serforrás India Pale Ale-je viszi a pálmát. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a recept és az alapanyagok jó része Prágából érkezett. Sőt a sörfőző is: a Pivovarsky Dum főzte ezt az IPA-t novemberben a miskolci serforrásnak, könnyen lehet, hogy az utolsó palackok egyikét ittuk meg. Itt azért volt verseny, ezért második helyet osztottunk ki a Kocour English Pale Ale-jének, és megoszott harmadik helyet a Pivovarsky Dum Rozssörének, illetve a Kocour Stout-jának.
Megvannak hát a nyertesek, de adósak maradtunk a díjjal – igaz, hogy még nem is tudnak róla, hogy indultak egy versenyen. Küldjek a nyerteseknek egy Gösseres sörnyitót? Vagy valami mást? A jövőre megrendezendő Kis Budai Sörversenynek mi legyen a hivatalos trófeája?

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr751973630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.04. 13:58:12

bloggerként és olvasóként: a palócos bekezdés mindent visz :)))

sörisszaként: ezekre az ipákra kiváncsi lennék

TonyCaviar 2010.05.04. 19:24:12

:)
én is innék még belőlük. Nem tudom, mikor lesz újra. Sajnos itthon magától senki nem főz ilyet. Kéne már egy sörfőzde, ami olyan sört főz, amilyet mi kérünk, nem?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.04. 20:18:58

@TonyCaviar: Csepelen mindig elmegyek a Rizmajer előtt. Arról pont semmit nem írtál. Érdemes megállni eccer és venni belőle?

Hamilcar 2010.05.04. 20:37:27

Gyűjtői szempontból hagy kérdezzek már valamit. A dombóvári keserű barnán és a Serforrás IPA-n volt valami címke, amin ezek a nevek szerepeltek? Akármilyen gagyi címke is érdekelne. És ha igen, akkor megpróbálnád leáztatni és elküldeni egy őrült gyűjtőnek (azaz nekem)?

TonyCaviar 2010.05.04. 21:24:39

@Hamilcar: Sajnos nem, fehér, kézzel írott vignettákat ragasztgattak rá a verseny előtt, ennyi.
@pif: szerintem mindig érdemes betérni egy házi sörfőzdébe, mert nem egyenletes a színvonal, azaz néha lehet, hogy jót is csinálnak. Amit mi kóstoltunk az nagyon vacak volt.
@falsestuff: hú, ez durva. Nem is drága. De vajon jár hozzá sörfőzési engedély is? Vagy nemistudommicsoda, ami ahhoz kell, hogy tényleg főzz és eladj? Kicsit vacak helyen van? Vagy Lébény jó hely? Úgy értem messze van az ideális közönségtől. Lébényben hányan isznak jelenleg IPA-t?:) Milyen messze van?
Azért érzek némi kísértést:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.04. 21:32:51

@TonyCaviar: Köszi! Akkor egyelőre maradok a Rotburgernél
:o]
Bár lehet, hogy egy gyengébb pillanatomban felbátorodom eccer...

falsestuff 2010.05.04. 21:48:18

@TonyCaviar: azt nem tudom, de megalapíthatnánk a saját sörkommunánkat 167 nm-en, cseppet én is elgondolkodtam a pályamódosításon ;) a Lébényben működő főzde egész ismert volt a régióban tudtommal, de az általánosságban igaz, hogy a megyében szuper a víz, ez a győri sör remekségében is tutira tényező!
Lébényben meg miért ne ihatnának IPA-t?? Mehetne bele a Főzdevadász féle speciál száraz komlózás, aztán leszakadnánk Magyarországról :P

Gérard Duchemin 2010.05.04. 22:03:33

Hű, az IPA miatt esz a sárga irigység, de megkóstolnék egy hazai IPÁ-t, ki gondolta, hogy itthon is csinálnak ilyet.

falsestuff 2010.05.04. 23:00:03

@Gérard Duchemin: Lébény Győrhöz közel, főutvonal mentén, stb.

kis sörfőzdére amennyire szükség van, mindegy is, hogy merre...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.05. 00:17:57

hát gondoloma főzdét úgy adja ki, hogy járnak vele az engedélyek...Ki a halál venne ki egy papírok nélküli géphalmazt tartalmazó épületet?
A 250ezer egyáltalán nem sok. Lébény...ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ.....A képek kissé nehézkesek, a sörfőzdéről pont nem mesélnek sokat, nem arra bíztatnak a fotográfiák, hogy ráugorjon az ember...
de a kísértés itt van most nálam;-)

TonyCaviar 2010.05.05. 07:58:45

Éljen a lébényi sörköztársaság! Veszünk szlovák tankokat és egy pár renegát magyar tábornokot, söröskupak lesz a pénz, és nem kell fél hatkor kelni!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.05. 09:50:37

az én sörköztársaságom demilitarizált övezet lesz...az a bajom ezzel a Lébénnyel, hogy BP-re épült életemtől kicsit messze van

TonyCaviar 2010.05.05. 09:58:44

Én is csak azért írtam a katonákat, mert mérges voltam, amiért korán kellett kelnem... amúgy szívügyem a világbéke!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.05. 10:21:50

@TonyCaviar: ez már alkotmány, ugye?!

ottvagyunkmár?! :P

Ogreface 2010.05.05. 12:04:13

@TonyCaviar: "amúgy szívügyem a világbéke!"
Indulsz a "Magyarország Szépe Fásy Ádámmal és mulatós barátaival" vetélkedőn? Azt tudod hogy a jó helyezésért lehet hogy még térdelned is kell? :)

Ogreface 2010.05.05. 12:09:58

Lébényi Sörköztársaság! Nagyszerű!
Az öregem régen TSZ dolgozó volt és a "bomlásnál" kapott több hektár földet is,ami azóta évi pár ezerért bérbe van adva.Azt visszavesszük és egyszerű gyarmatként a köztársasághoz csatoljuk, ahol saját célra lehet termeszteni árpát és akár komlót is.Jó fajta élesztőt ki hoz? :)

TonyCaviar 2010.05.05. 12:45:52

Élesztő nem lesz gond! Az első hivatalos szerv, mely elismeri a lébényi sörköztársaságot, az a müncheni mikológiai intézet lesz, és a címerünkre is felteszünk egy csinos élesztőtörzset!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.05. 13:04:13

nem is köztársaság kellene ez legyen, hanem Lébényi Népsörtársaság. TOCC!
People's BeerPUBlic of Lébény...
Osztom már magamnak, osztom!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.05. 13:37:19

a békési Vésztőn volt egy néhány napos közársaság 1945 után. Hamar meg is bukott. De ott nem volt sör! :P

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.05. 16:44:47

@főzdevadász: a népsör rosszul hangzik... olyan balatonivilágosszerű...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.05. 17:52:49

Ez jó. Ha már 2004-ben nem nyitottunk Bécsben cukrászdát, itt az ideje serfőzdét nyitni. Mellette a kéményen lesz a Beobachtungsstelle, miszerint megfigyelőállás...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.05. 17:55:28

Amúgy ne tankokat hozzunk, hanem Beerodalmi lépegetőket
Tudom, tudom...

SöRöS 2010.05.05. 22:45:46

ohh gyerekek, nehogy azt gondoljátok hogy azért hirdeti az interneten valaki egy sörfőzde bérbeadását, mert olyan jót akar veletek tenni :)
süti beállítások módosítása