Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A májusi felhők elszabadult zuhanyfejekként rohangáltak az autópálya felett, és már csak egy órára voltunk Prágától, amikor belesétáltunk az első csapdába.


A humpoleci Bernard sörfőzde története némi szocreál bénázás után valódi cseh sikersztorivá nőtte ki magát. 1991-ben három befektető vette meg, élükön Stanislav Bernarddal, aki önkormányzati képviselő és könyvkiadó-igazgató volt akkortájt. Aztán rátetette a képmását egymillió sörösüvegre és ettől megnőtt az országos ismertsége. A Kis Sörfőzdék egyesületének elnöke lett, és kilobbizott egy adócsökkentést a sörfőzdéknek, miközben a maga gyárát csúcsra járatta. Legutóbb, a parlamenti választások idején ingyen sört ígért annak, aki elmegy szavazni. Pár éve beszállt társtulajdonosnak a Duvel Moortgat, és azóta is folyamatosan jön a pénz, amitől a gyár szépen fejlődik. Ennek ellenére még most is pont úgy néz ki, mint egy klasszikus sörgyár.
A város közepétől alig egy köpésre cirkálunk, mert cím alapján képtelenség megtalálni, de aztán megláttam egy kövér kéményt, és azonnal tudtam, hogy ott a sörgyár. Az esőben ázó flaszteren egy lumbágós cowboy várt ránk, fitt hatvanas bácsi pornósított Statson-kalapban, steppelt mellényben kicsit idegesen. Hamar átvágtunk a gyárudvaron és egy flatscreenel és sörcsappal felszerelt sírkamrába vezetett bennünket. Itt meg kellett néznünk valami idióta zenével aláfestett filmecskét a sörgyár történetéről, majd meg kellett hallgatnunk a bácsi cseh nyelvű előadását pontosan nem is tudom milyen témában, de az biztos, hogy neki azt elő kellett adnia, nem lehetett lebeszélni róla. Igaz, mondták előre, hogy csak cseh nyelvű vezetőjük van, de nem értettünk a jószóból. Majdnem röhögőgörcs lett belőle.
Ezért aztán meg is kaptuk a magunkét. Először átvezetett bennünket a főzőházba, ahol négy szép nagy sárgaréz edény pöffeszkedett egy spotlámpákkal kivilágított, irodai növényekkel lakájosabbá tett főzőházban. Jó gépek voltak, de az egyik éppen fortyogott, amitől odabent magasra szökött a hőmérséklet, Mire mindenki leizzadt, levetkőzött, kiparancsolt minket a szitáló esőbe, tovább a gyáron. A Bernard arról híres, hogy nem pasztőrözi a sörét, és csak nyílt kádas erjesztést használ – ezt azonban pont nem láthattuk. Sajnos minden munkafolyamatot külön házban végeznek, ami miatt mi pár percenként megáztunk az egyre sűrűsödő esőben. Végül egy különösen hosszú menetelés után a folyvást krákogó bácsi betessékelt az ászokolóba, ahol nulla fok körüli hőmérséklet uralkodott, amitől csuromvizes hajunk ráfagyott a fejbőrünkre. Ehhez hasonló megpróbáltatások után az egyre csípősebb élesztő-szagot árasztó tehénpásztor bácsi még egyszer leterelt a sírkamrába, ahol ezúttal meg lehetett kóstolni a szortimentet. Közepesen elégedett fejeket láttam magam körül - nekem viszont még el kellett vezetnem Prágába, azért a szilvás-alkoholmentes Bernardra fanyalodtam. Jó ideje otthon vár belőle egy palack a hűtőmben, most utolért. Nem volt jó. El is határoztam, hogy az otthonit felitatom a gyerekekkel.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr722032262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.26. 11:43:00

Látom, kibontakozóban van egy kis cseh novellafüzér itt a blogon. Az ázott, fagyott csapat jó burleszkes felütés. Mi jön itt még

Ez az igazi ultranacionalizmus - csehszlovák (nekem már csak így marad) nyelvű idegenvezetés kötelező jelleggel. Ebbe a dél-cseh lovagvárakban is gyakran be lehet ütközni.
Bár ez legalább vicces, ha angolul kezdett volna bele, abba beletörik a fületek...
:o]

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.26. 11:44:35

Látom, kibontakozóban van egy kis cseh novellafüzér itt a blogon. Az ázott, fagyott csapat jó burleszkes felütés. Mi jön itt még

Ez az igazi ultranacionalizmus - csehszlovák (nekem már csak így marad) nyelvű idegenvezetés kötelező jelleggel. Ebbe a dél-cseh lovagvárakban is gyakran be lehet ütközni.
Bár ez legalább vicces, ha angolul kezdett volna bele, abba beletörik a fületek...
:o]

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.26. 12:08:35

Szláv, ezáltal cseh barátaink már csak ilyenek. Tudják nagyon jól, hogy semmit sem értesz a mondókájukból, de tolják az arcodba az infót a maguk csodás nyelvén. Én jártam már így horvát apartmanba költözéskor, bolgár ellenőr-büntetéskor is, stbstb. Mosmán ide sorolhatom a cseh sörgyárlátogatást.
Amúgy a Bernard teljesen rendben volt, az eső egy kicsit megtépázott minket, de azé én bementem minden hideg ászoktérbe, oda is, ahova Caviar nem, s ott végeláthatatlan sorban voltak az új 400 hektós tankok, tele mindenféle remek sörökkel, feketével, barnával és svetly-vel.
Mondjuk képnek a sörgyárró tettem vóna föl valamit, hehehe;-) Ez a kép inkább találós kérdésnek lenne jó, hogy vajon hogy készített tonycaviar ilyen tükörképet?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.26. 12:18:45

@főzdevadász: és miért néz ki rajta úgy, mint aki Radlert ivott? :P
(bocseszka!)

TonyCaviar 2010.05.26. 12:23:46

Sorry, nem találtam most más képet, de mindjárt találok...
benéztem én is az ászoktérbe...sajnos.

Ogreface 2010.05.26. 12:24:32

Az eső valóban szakadt és a termekben hol kivert a víz hol belénk fagyott a lehelet ahogy a hőmérséklet változott.A bácsi csak csehül nyomta az igét és igen kitartóan.Mivel elmondott két cseh viccet is /az egyik kapcsolatban volt az esővel és az én kopasz fejemmel/ és azokon csak én nevettem,egyből a pártfogásába vett és amikor a kóstolóra került a sor,akkor nekem szó nélkül sorban nyomta a korsókat.Azt hiszem szereztem magamnak egy igaz cseh barátot... :)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.06.02. 00:02:35

Minimális cseh, egy kicsit több orosz nyelvtudással fordítottam egyszer a brnoi sörgyárban. Úgy éreztem, hogy az előadó ugyanazt a 3 szót hajtogatja folymatosan (morva, sör, jó). A falból lógtak slagok, melyek végén csap volt. Társaim folyamtosan töltöttek, hogy nehogy belesüljek. Utána még egy húsz centis pallón kellett egy emelet magasan átmenni.
süti beállítások módosítása