Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pechem van a gyárlátogatásokkal. A főzőházban mindig lecsapok, hogy megkóstolhassam a komlózatlan és a komlózott sörlevet, de bárhová megyek mindig sikerül elkapnom azt a főzést, amikor a leganyagtalanabb söröket főzik. Szőke Ciklon, alkoholmentes Gösser, ilyenek. Tegnap a Kőbányai sörgyárban kértem egy kóstolást a főzőházból, és kaptam valami malátateácskát, ami annyira vékony volt és ízetlen, hogy azt hittem, alkoholmentes sört főznek. A valóság szomorúbb: épp egy úgynevezett germán sör főztek (olcsó dobozos véletlengenerálta németes névvel). Megkérdeztem a sörmestert, hogy melyiket - bármit mondhatott volna: nem ismerem ezt a szegmenst - de nemigen tudott mit mondani: nem jutott eszébe a neve.


Tegnap délután kivillamosoztunk Kőbányára, és megtekintettük a patinás Dreher Sörgyárat. Villamoslázadás miatt lekéstük a bevezetőt, így nem merítkezhettünk meg a Dreher Sörgyár lélekemelő történetében, hanem szárazon, egyből küldtek minket a főzőházba.



Őszintén szólva, én ilyen szép sörgyárat még nem láttam. A főzőház Kós Károly megunhatatlan, mesés stílusában épült, az Eiffel iroda tervei alapján, egy képzeletbeli k-európai birodalom első számú sörgyáraként. Odabent tucatnyi magasfényű rézüst ül a födémben, mint griffmadártojások egy óriási fészekben. Szégyen, hogy ebben a szentélyben germán sört főznek. Igaz, hogy a Dreher minden sörét itt főzik, nincs más faciliti, csak ez az egy.



A nyitott erjesztőkádak terme is impozáns volt – legalább tizenöt négy méter mély óriás kád várakozott a sörre, kb. hat volt tele, ezekben moccanatlanul állt a barnás hab. Igencsak visszataszító látvány, még akkor is, ha tudjuk miről szól. Leginkább arra a csonthabra emlékeztet, ami a levescsontból kifő, amit le kell szűrni. A sör habját is le kell szűrni.



Ide leginkább kapacitás-túllépés esetén kerülnek a sörök erjedni, kivéve a Bakot, amit tradicionálisan nyílt kádakban erjesztenek. De hiába kezdi itt egy sör az erjedést, előbb-utóbb mindegyik átkerül a zárt tartályba, mert a képződő szénsavat csak ott lehet megőrizni a folyadékban.



Még a zárt erjesztőtankokhoz tett látogatás is élményszerű volt. Behatoltunk a kőbányai pincerendszer egy apró kis szakaszába, ahol levélszerűen elágazó termekben álltak a tankok, melyeknek a teteje kilógott a szabadba. Sajnos ez a szakasz a pincerendszertől szigorúan el lett választva, mert azelőtt fél Kőbánya rájárt az erjedő sörre – a föld alatt.
Aztán kisvonatra ültünk, mint a vidámparkban és elgurultunk a telep túlsó végében álló palackozóba. Miután palackozót már eleget láttam, ez nem volt túlzottan izgalmas, vonultak az üres üvegek, aztán megteltek, végül kizakatoltak egy kapun. Aztán vonatozás vissza a Fogadóépületben berendezett Dreher Sörmúzeumba.



Itt lehetett megkóstolni a szortimentet. Németh András, a termelési főmérnök ismertette a söröket, és válaszolt a kérdésekre. Először alkoholmentes Drehert adtak, és az az igazság, hogy nagyon ízlett. Nyilván szomjas is voltam. Erőteljesen malátás illata volt és az íze is ehhez fogható. Olyan volt, mint a komlózott sörlé – a főzőház végterméke. A kétféle aromakomlóval markánsan megkeserített alkoholmentes egyáltalán nem tűnt valami mesterségesen megerőszakolt sörféleségnek, inkább olyan volt, mint a sör őse: malátaszirup.
Az Ászoknak savanyú izzadtságszaga volt, csak egy kis kortyot ittam: szörnyű volt: erjedt földimogyorópor íze volt, inkább nem bántottam. Kértem még egy alkoholmentest.
A Kozel következett, és az sem nyerte el a szimpátiámat. Savankás, mustáros szaga volt, és ebből is csak egy kortyot ittam, mert meleg volt, mint a fene. Még egy alkoholmentes.
A Classic Drehert megittam, bár túlzottan ez sem ízlett. Kiderült, hogy csázsárkörte és banán ízű észterek karakterizálják, és „Traditio” nevű hallertaui aromakomló van benne. Pár évvel ezelőtt németes, kesernyés irányba tolták el a receptet. Én mindig valamiféle bizonytalanságot érzek a Dreherben, mintha nem lenne eldöntve, hogy kukoricás, édeskés, szénsavas olcsósör legyen, vagy feszes német keserű.
Végül persze jót is adtak: a Dreher Bakból mindenki kétszer is kért, mert az tényleg finom volt: füstös, komlós, kávés, malátás sűrű sör szép barna habbal. Mindazonáltal én érzek az ízében némi didaktikus pörköltmalátás vaskosságot, ami miatt nekem nem tartozik a kedvenceim közé, miközben nyilván nincs vele baj.
Miközben nyilvánvaló, hogy a Dreher core-lagerjei eggyel jobbak, mint a Borsodi kénes Gollamja, a vendéglátás színvonala a Borsodinál eggyel magasabb volt. A Dreher Sörmúzeum bárpultja leginkább egy iskolai büfére emlékeztet, és csak három sörcsap van rajta: Dreher Classic, Dreher Bak és Arany Ászok. A háttérben dobozos Kőbányaik szerénykednek. A nasi zsírszagú pogácsa volt, ami elsőre ok volt, de hamar émelyítővé vált. A hangulat sem volt olyan intim, egyszóval nem volt egy nagy szám, de a vendéglátóink kedvesek voltak és informatívak. Bár azt nem sikerült megtudnom, mennyi Pilsner Urquell fogy egy évben itthon, mert ez stratégiai titok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr242035164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.05.27. 13:43:43

Bevallom TonyCaviar Arany Ászokját én ittam meg! :)

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.05.27. 14:27:15

Hát igen, nagyon szép a sörgyár, a főzőház pláne , azt hiszem Zsolnay csempékkel. A nyitott tartályokra közelebbről is kíváncsi lettem volna, mert azt ahányszor voltam, mindig csak kívülről néztük.

Gede 2010.05.27. 15:04:38

Ezzel az Ászok dologgal nem értek egyet. Bár nem vagyok nagy sörös, az Ászokat nagyon szeretem. Az erjedt földimogyoróporhoz semiképp sem hasonlítanám, bár olyat még nem ettem.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.27. 15:52:14

@Árpa Jankó: ő meg az én fél mentesemet! :)
nem kissé szubjektív beszámoló, de zömében aláírom.
A grifftojásoknál csillagos ötös a fogalmazásra! :)

cimet 2010.05.27. 16:41:25

Van egy kérdésem.

Itthon a kozelt, kezdetektől a Dreher gyártja?
Mert valamiért a Borsodira emlékszem.

cimet 2010.05.27. 16:43:21

Van egy kérdésem.

Itthon a kozelt, kezdetektől a Dreher gyártja?
Mert valamiért a Borsodira emlékszem.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.27. 18:10:28

azok a csúnya habok egy sörfőzőnek igazi gyönyörűségek;-) látszik, hogy dolgoznak a kis élesztők
a Kozelt elöször importálták, majd rövid úton a Dreher kezdte el főzni. Nem lehetett a Borsodi, mert az egy konkurens multi. A Borsodi az InBev-é volt, míg a Dreher és a Kozel a SAB tulajdona.

judas 2010.05.27. 23:01:53

"császárkörte és banán ízű észterek karakterizálják" A Classic Drehert ??? :O
Hmm... milyen izgalmas is lenne egy Dreher Tripel, vagy Dreher Hefe-Weizen, ha már észter :)

TonyCaviar 2010.05.27. 23:40:30

Én is mondtam nekik, hogy miért pont az Ászokkal próbáltak meg karácsonyi sört eladni, amikor a Dreher a prémium márkájuk. Kétszer annyi maláta, plusz egy aromakomló, némi koriander, oszt mehet bele a kandiscukor, kis palackban érlelés, és kész a Dreher Mikulás. Persze nem bírnak keveset gyártani semmiből. Ezt minden sörgyár mindig elmondja, de ettől még felháborító. Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy egy 1000 literes tank az túl kicsi beruházás, és kiröhögnék őket a bankban. Az van, hogy nem szeretnek embereket alkalmazni, ha itt egy sörmester fejleszteni kezd, az csak kényelmetlenség, ha kicsi a volumen, akkor szöszmötölés. Egy nagy sörgyár azt szereti, ha minden a lehető leggépiesebben megy, a lehető legnagyobb fordulatszámon: a sörgyár, mint óriás italautomata. Be kell látni, hogy butaság a nagy sörgyáraktól különlegességeket várni.

Serkoptató 2010.05.28. 00:25:06

@TonyCaviar: Két dolog hiányzik ahhoz, hogy a "nagyok" nekiálljanak különlegességeket főzni, ráadásul ez a két dolog erősen összefügg.
Az egyik a szándék a gyárak részéről. Pont azért, mert a gyártás erősen automatizált, nem kellene sok ahhoz, hogy egy kicsit átprogramozzák a rendszert, más alapanyagokat toljanak be a cső elején, a végén pedig más címkéket ragázzanak a palackokra.
És azután meg nézegethetnék, hogy mennyi szép és jó sörük van, mert a zemberek meg nem vennék meg, mert "drága". Jó sörre egyelőre nincs tömeges igény Magyarországon, csak olcsó sörre.
Na ez a másik, ami hiányzik, a fogadókészség.

Gérard Duchemin 2010.05.28. 09:06:27

@Serkoptató: Éppen ma tűnődtem ezen. Sokan mondják, hogy a nagy élelmiszeripari gyárak szemetek, mert mindent kicsalnak a termékből, szarral etetnek, stb. De ez csak az érem egyik oldala. A másik oldala százszor szomorúbb mint bármilyen csalás, lopás. Az van, hogy igény van az olcsóra, de szarra. Pl. a komcsi világban olyan kifliket lehetett kapni 40 fillérért, amilyet most is lehet kapni, de csak néhány helyen 60-65 Ft-ért. Azonban a közértek többségében nem ez a fajta kifli van, hanem a 25-30 Ft-os. Ehetetlenül szemét, szar, de ez az ehetetlen ocsmány hulladék kell az embereknek mert nem 60 Ft, hanem "csak" 30. (2 fillért sem ér). Hasonlóképpen nem sör kell az embereknek, hanem "germán" bürgerburger, wieselmayer meg fickenfacker vagy jó magyar sárkány sör, hisz ez "csak" 100 Ft és nem 250 Ft, mint egy valódi sör. (És megint csak azért idézőjelben "csak", mivel 5 Ft-ot sem ér. Nos akkor tényleg a multik a főszemetek?

Gérard Duchemin 2010.05.28. 09:09:46

@TonyCaviar: "Be kell látni, hogy butaság a nagy sörgyáraktól különlegességeket várni." Még máshonnan is butaság azt várni, mert szar kell az embereknek, lévén hogy nincs pénzük jóra. De érdekes módon büdösrohadt cigarettára van pénzük.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.28. 11:09:14

@Gérard Duchemin: Igazságod vagyon. DE: Ahogy a sertepertén Árpa Jankó is írta egyszer, vkinek a Borsodi-Ászok-Kőbányai ízlik. Ha Staroprament adsz neki az már más ízvilág, hiába jobb nem kell neki, és nem(csak) azért mert drágább. Megszokta, és még - neadjisten - szereti is. Lásd itt feljebb is Gede kommentjét.
Vki az érett angolos bélszínt nem tudja értékelni, mert megszokta pl. a körömpörköltet...

Serkoptató 2010.05.28. 11:15:46

@pif: "Vki az érett angolos bélszínt nem tudja értékelni, mert megszokta pl. a körömpörköltet... "

Ezek közül sokkal nehezebben tudnék vagy-vagy választani, mint pl. a Soproni és a Staropramen között...

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.05.28. 18:25:39

Igazából az a durva, hogy -leszámítva a sárkány, fillérnémet és hasonló borzalmakat- akár a Borsodi, akár az Ászok-féle cuccok, körülbelül +- 40 ft-on belül vannak akár egy Gösserrel, akár egy Heinekemmel vagy Staropramennel, vagy még sorolhatnám. És addig amíg az megy, hogy kinek a core-lagere jobb, mint a másik gyáré, addig nagyon sokmindent ne is várjunk. Én lefogadom, hogy ezeket nem is ismerik a fogyasztók nagy része, csak max névről, mert nem is kóstoltatják ezeket sehol sem a marketingesek.

pluto111 2010.05.29. 00:09:53

@Rolli: Igazából az a durva hogy a germánoknák egy Warsteiner kb 150 ft-ba kerül. A csehekröl már nem is beszélve ott egy Staropramen vagy Gambrinus ennél még olcsóbb (bár náluk már elég rég voltam)

Ogreface 2010.05.29. 10:39:54

@pluto111: Prágában a város szélén egy "kis füstösben" 22 korona volt a legolcsóbb tízes csapolt Gambrinus és 32 a Prazdroj.Üvegesről nincs információm mert azokat amiket itthon is lehet kapni nem kerestük...

judas 2010.05.30. 00:54:17

@Ogreface: Ez a "kis füstös" nem véletlenül a Dum szálló, illetve a Billa szomszédságában lévő "műintézmény" Kácserovtól egy pár sarokkal odébb?? :)

Gérard Duchemin 2010.05.31. 09:06:02

@Mantlesorrow: Ez csak kifakadás volt, de szerencsére jó káromkodósra sikerült :-)

Gérard Duchemin 2010.05.31. 09:09:26

"Sajnos ez a szakasz a pincerendszertől szigorúan el lett választva, mert azelőtt fél Kőbánya rájárt az erjedő sörre – a föld alatt."

Jé, ez hogyan volt lehetséges?

Gérard Duchemin 2010.05.31. 09:14:11

@TonyCaviar: "Én is mondtam nekik, hogy miért pont az Ászokkal próbáltak meg karácsonyi sört eladni"

Ami ráadásul nem is karácsonyi sör, hanem egy kutyaközönséges Ászok, csak épp egy hajszálnyit erősebb. Vicces amúgy ez az erősmánia. A Borsodi Bivaly pl. sokkal gyengébb, mint bármely hazai baksör (Dreher, Amstel). Bár ez utóbbi talán kihalt.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.06.01. 23:56:59

Napokban vettem egész jó kozelt. A vonalkódja 8-cal kezdődőtt. Lehet, hogy cseh volt?

ketroot 2010.06.02. 11:35:44

@Gérard Duchemin:

Ebben sajnos teljesen igazad van, hogy igénytelenek a vásárlók...

Gérard Duchemin 2010.06.02. 12:03:52

@hajdul: Ez egy titokzatos és rejtélyes kérdés, aki megfejti, kap tőlem egy finom angol ale-t

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.02. 22:13:38

@hajdul: a magyar piacos dobozos Kozel, ami mint tudjuk csapnivaló kódja is 859-cel kezdődik, azaz elvileg cseh, de ez nem igaz

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.06.03. 17:45:02

@pif: Ettől függetlenül majdnem olyan jó volt, mint az eredeti Kozel amit Csehországban ittam, illetve első körben importként bekerült.
Persze tudom, hogy mindig a dobozos a legrosszabb.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.03. 18:59:47

@hajdul: Sajnos nem ittam belőle, így csak a korábbiakat tudom mondani. A Dreher-féle Kozel egy szégyen. Viszont lehet vele büszkélkedni, hogy mennyit adnak el Szlovákiában, kis hazánkban és a nagy keleti tezsvérországokban, mert a SAB Miller ott is jelen van persze.
Jó Kozelt legutoljára kb. 7 éve ittam egy kis szlovák faluban reggelire a helyi kocsmában. Aztán megfejeltem egy 12-essel, ami még jobban esett.

Ogreface 2010.06.03. 20:27:09

A tizenkettes egy finom kis sör,de a tízes szerintem minden kiszerelésben csapnivaló...
süti beállítások módosítása