Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Prága III.

2010.06.02. 09:15 - TonyCaviar

Klasterni Pivovar

Mélyen bent a turistaövezetben, ahol kékhajú nyanyák ténferegnek a feltartott esernyők nyomában, a Hradzsin mögött ott trónol az ősrégi premontrei kolostor, a Strachovi Kolostor, melyben már a tizenötödik században is főztek sört.
Távolinak tűnik, de ha az ember már amúgy is ott van a vár alatti kis utcákban, megéri a tízperces sétát. Odabent azonban van vagy 4 vendéglátóhely, ne üljünk le automatikusan bárhová. A mi sörfőzdénk egy hófehérre festett barokk melléképületekkel szegett udvarban van, és ebből a szempontból is erősen hasonlít a bécsi Salmra.
Nem mondhatjuk, hogy a 15. század óta főzik a sört, mert a főzde a történelem során többször bezárt, a helyiség lakásként és raktárként is funkcionált. Jelenlegi állapotát 2001-ben nyerte el, amikor hosszas és körültekintő felújítás során 1000 férőhelyes vendéglátóhelyet alakítottak ki benne sörfőzdével. Az építészeti környezet kb. olyan, mintha a Várszínház udvarán üldögélnénk, de nyoma sincs a budai várbeli éttermek kínosan finomkodó, turistavadász jellegének. Itt nagyüzemi vendéglátás folyik, nem túlzottan intim hangulatban, sőt.
Utánaolvastam és kiderült, hogy strahovi kolostor főzdéjében találták fel a bunkó prágai pincér ősképletét. A 19. század végén egy bizonyos Krobián nevű kocsmáros vitte a boltot, aki városszerte híres volt minősíthetetlen viselkedéséről. Sokan jártak oda csak azért, hogy szórakozzanak Strobián válogatott bunkóságain, hogy elnézegessék, hogyan intézi el a kevésbé szimpatikus vendégeket. Számos anekdota kering róla. A minimum az volt, hogy ha valaki egy jó korsó sört kért, annak azt válaszolta, hogy olyat nem tartanak. „Csak Strachovi van”. Valahonnan ismerős ez a duma.



Minket tenyeres-talpas szőke dáma szolgál ki a lehető legpokrócabb modorban. Mindent nagyon sokáig hoznak, de a lényeg, hogy a sörük világbajnok. Egyértelmű volt, hogy a Prágában is egzotikumnak számító India Pale Ale-lel kezdjük, és azután másra már nem is nagyon vágytunk. A bronzszínű IPA-nak szép sárgás habja volt. Nem egy killer IPA, markáns keserűsége barátságos és frissítő. Közepesen telt teste csupa varázslat, az illata az érett sajté, titkos aromái közt gyanta és fenyő. Felejthetetlen, nehezen leírható örömöket okozott. A búzasörük nem volt kiemelkedő, a barna viszont cseh módra kellemesen vizes, viszont meglepően sós ízű élesztős.


Richter

Kellemes helyi érdekű főzde észak-kelet Prágában, messze a turistáktól. A sörük teljesen rendben volt, noha nem hagyott erős emlékeket maga után. Élesztős, házias, friss 12 ballinos lezák. Különlegességként a Maiové Bockot lehetett megkóstolni, ami annyit tesz, Májusi Bock. Érdekes sör volt: vörös és édes, erősen alkoholos, gyógynövényes ízzel.


Pivni Festival

A legnagyobb csapda a sörök iránt érdeklődőnek. Százféle cseh sört csapolnak, és hasonló választék van üvegesből is, csak ki kell menni egy metróvégállomásra. Legalábbis úgy tűnt, hogy ez nem rossz üzlet. Már a megálló is csodálatos volt: high-tech poézis: Calatrava-stílusú hajlékony megállóépület, mögötte öt centivel valódi gabonaföld kezdődik. Csak egy negyedórácskát kell gyalogolni a látóhatáron felállított falusi vursliig. Ha a vurslin átkúsztunk kordonokkal körülvett murvás területen áll öt óriási sátor, ízlésesen elszórt toi-toi wcékkel. Ha Gerendai Odessában született volna, és ott csinálja meg a Sziget fesztivált, akkor nézne ki így. A távolban vitorlázórepülőgépek csapódnak csendesen a földbe.
A sátrakban veserepesztő malacbandák keltik a zajt, egyikben nemzeti rock, a másikban globál giccs-rokk, és még nem is tudom, micsodák, egyik kibírhatatlanabb, minta másik. Irigylem Főzdevadász csőlátását, nem hallja a ricsajt, nem látja a koszt, csakis a sör belső értékeire érzékeny.
Kis bódékban kell zsetont vásárolni, majd leülni egy hosszú sörpad mellé, és várni, hogy a pincér egyszer odataláljon. 17-es Bakalarral kezdünk, kellemes karamelles íze, némi pemetefüves aromával vegyül. Ittunk mást is, de hamar kiderült, hogy lehetetlen végigkóstolni a kínálatot – részben a sokféleség, részben a szörnyű hangulat miatt.
Úgy fest, hogy a csehek megirigyelték az Okotoberfestet és valami ahhoz hasonlót igyekeztek létrehozni Prága határában. Ez leginkább a felszolgáló hölgyek bajoros ruhácskáiból volt nyilvánvaló. Eldöntöttem, hogy soha nem megyek el az Oktoberfestre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr462049596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Logan Grimnar 2010.06.02. 11:32:56

Igen a cseh felszolgálók tahósága világhírű, de azért a sörért az ember elviseli. Persze borravaló semmi.
Talán egyszer nem csak fizikailag lesznek európaiak....

Gérard Duchemin 2010.06.02. 11:59:32

Hú azok a mézszínű IPA-k ott az elején nagyon szépek. Hmmm.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.02. 12:50:33

a tahósághoz fél napon belül hozzászoktunk, s igazából már az volt furcsa, ha nem voltak parasztok.
Amúgy ez a fesztivál messze nem az oktoberfestre hajaz szerintem, sokkal emberibb léptékű, s ráadásul a cseh felszolgálók ruhája sem bajor. Személyem szerint én élveztem a fesztivált, annyira, hogy a végére nemis emlékszem;-)
mondjuk Ogre barátunk azt mondja, kötekedtem is az utolsó metrón mindenkivel....

TonyCaviar 2010.06.02. 13:18:06

Most, hogy mondod, odafelé a metrón pedig Jozin s Pazint énekeltünk, majd iszonyú röhögés közepette hangosan elemeztük a cseh idiotizmus semmi másra nem hasonlító egyedi jellegét...

Levai Jutka 2010.06.02. 13:19:52

Ezt a folyamatos tipródást a bunkóság ügyben annyira nem értem!
1. Nem a Malostranská Pivnice meg a Klášterní pivovar szintű helyekre kell járni Prágában. A turistáknak fenntartott helyek botrányosak, aki komolyan érdeklődik a cseh kocsmák iránt, az be sem teszi ide a lábát.
2. A cseh pincér genetikailag nem bunkó, hanem sokkal tartózkodóbb, mint mondjuk a balkáni népek. Nemcsak a pincérek, általában a csehek.
3. Ti nyilván nem ilyenek vagytok, de a legtöbb, magyar fiatalokból álló sörtúrázó csapat viselkedése láttán én is elszégyelltem magam Prágában. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten a pincérek részéről.
4. Néha egy mosoly többet ér, mint a namármegintegybunkócsehpincér tekintet.

Levai Jutka 2010.06.02. 13:22:19

@TonyCaviar: Éneklés a metrón??? Már odafelé? Hangos elemzés a cseh idiotizmusról? Ajánlom figyelmedbe az előző hozzászólásom 3. pontját.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.02. 13:25:27

mondjuk a Malostranska Pivnice pincére kifejezetten kedves volt hozzánk, s nem is volt drága a sör, 33 KC volt egy korsó Prazdroj. Az teljesen jó ár..
És sehová nem úgy mentünk, hogy na nézzük, itt mennyire tapló a pincér. Ezt ők szállították, a legtöbb helyen, tisztelet a kivételnek.Igazából olyan helyekre mentünk, ahol saját főzde is volt, nem legfőképp a kocsmatúra volt a szempont, hanem a "brewpub"-ok meglátogatása...
És akikkel találkoztunk, egyáltalán nem tartózkodóak voltak

TonyCaviar 2010.06.02. 13:29:48

ja, és a jozin pazin nem az a gajdolható alapsláger, csak úgy magunknak idéztük fel, ne gondolj bajor focihulligánokra, csak a cseh idiotizmus suttogásnál egy hajszálnyit hangosabb elemezgetése után ébredtem rá, hogy ez milyen buta dolog Csehországban. Azért az talán megengedhető, hogy az ember egy pillanatra elfelejtkezzen magáról 6 korsó sör után...
amúgy a bunkóság tényleg minimálisan zavar, mert nem akarok én tőlük semmi különöset, de tény, hogy sok helyütt viselkedtek így
malostranskiban azt hiszem 31,90 volt a prazdroj

Levai Jutka 2010.06.02. 13:37:22

@TonyCaviar: OK, gondoltam én, hogy árnyaltabb volt a valóság :)
Amúgy az a véleményem, hogy Prágát élvezni kell, ehhez megvannak a Tedd és Ne tedd szabályok, amiket követve némi önkontrollal és udvariassággal minden probléma kiküszöbölhető.

A Pivovarský dům-ban, az U Valšů-ban és az U Medvídků-ban nem voltatok? Ezek is kis főzdék.

TonyCaviar 2010.06.02. 13:38:08

de lassan jönnek ezek is...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.02. 13:40:04

a Valsu-ban nem, az U Medvidku-ban csak féligmeddig, de eljutottunk a Dum-ba, s természetesen útbaejtettük a Fleku-t is, ami pozitív csalódás volt a tavalyihoz képest. Most jobb volt a hangulata és a söre is.

Levai Jutka 2010.06.02. 13:56:27

@főzdevadász: És a Pivovar Bašta Pankrácban? Ott nem voltam még, de szívesen megnézném, jókat olvastam róla.

Serkoptató 2010.06.02. 14:27:55

@Levai Jutka: Az még inkább Nusle, de nagyon jó. Pompás búzasörük van, + gulas barna kenyérrel, csuporból tunkolva...

Serkoptató 2010.06.02. 14:29:42

@Logan Grimnar: Ez azért elég sommás kijelentés, ráadásul nem igaz.

falsestuff 2010.06.02. 19:28:01

@Levai Jutka: teljesen egyetértek Veled, de a résztvevők célként nem annyira Csehország élhető, mindennapos sörvilágát lőtték be, hanem az olyan sörnevezetességeket, ahová egy átlagos cseh nem is nagyon teszi be a lábát. Prágáról, ha csak a belváros lenne, tényleg le lehetne mondani, csak szerencsére ez mégsem így működik. Igaz, külföldiként a jó helyeken sem mindig hálás dolog csodabogárnak lenni...a csehek szerintem is nagyon más temperamentum, kicsit mint a karót nyelt nyugat-európaiság szláv vérrel megízesítve, hogy sommáskodjak én is.

Serkoptató 2010.06.02. 19:50:08

Egyébként pedig aki igazi gyökér, tapló pincérekkel akar találkozni, az menjen el az Oktoberfestre. El fog alélni a gyönyörtől.
+ 6,5 deci sörért akar fizetni 1 liter sör árát, mattrészeg bőrgatyásokat akar látni saját hányásukban fetrengeni, és nagyjából szomjan akar halni egy sörfesztivál közepén.

TonyCaviar 2010.06.02. 20:39:58

@Serkoptató: nem megyek sehová: ez már biztos.

Ogreface 2010.06.02. 21:31:35

Klasterni Pivovar
Nagyon jó sörök,finom kaja és az egyik legsuttyóbb pincér volt ezen a helyen.Gyakorlatilag reggelig tudtam volna "ipázni" hiába is akartak bennünket pokróc viselkedéssel elüldözni.De még dolgunk volt így továbbmentünk.
Richter
Nem voltak rosszak a sörök de azért olyan nagyon különlegesek sem voltak.A hely az szimpatikus volt és a kiszolgálás is gördülékenyen ment.Jól éreztük magunkat de már be voltunk sózva.Irány a fesztivál!
Pivni Festival
Hál' istennek nem olyan volt a feszt hangulata mint a Müncheninek.Először is sokkal több fajta sör volt,másodszor töredék mennyiségű ember és harmadszor összehasonlíthatatlanul olcsóbb!Nem volt "umsztatta" zene se ötpercenként "Ein Prosit" kötelező ivásra felszólító induló sem.Voltak viszont örökifjú rockerek,akik több-kevesebb sikerrel próbáltak szórakoztatni bennünket.A cseh nyelven előadott zúzós számok kifejezetten szórakoztatóak voltak.A népviseletbe öltözött lányok pedig csinosak és készségesek voltak,persze csak egy egészséges határig. :)
A söröket a saját címeres korsóikba hozták és nem sajnálták ki a felét.De aztán előkerültek az üveges Kocourok és Sierra Nevadák és lassan kezdett megtelni az asztal üres üvegekkel és korsókkal,minden sör egyre finomabbnak tűnt,a leírások egyre egyszerűbbek és olvashatatlanabbak lettek,mi pedig elindultunk egy egyre rögösebb és meredekebb úton a berúgás felé.Ezt elkerülendő néha sétáltunk egyet,sőt Cila bácsi mint volt tüzér megtanított az udvarra díszként kirakott tarackot kezelni,úgyhogy nemsokára egy csomó képzeletbeli célponttal végeztünk pár önkéntes arra járó idegen segítségével.Aztán a csapat nagy része a hosszú nap után megfáradva hazafelé indult,a "kemény mag" Főzdevadász és én még maradtunk egy "keveset".
Az este többi részét már nem mesélem el mert nem lenne illendő.Nem mesélek arról hányan fényképeztek bennünket szkander csata közben,hogy tanultunk meg folyékonyan minden élő és holt nyelven,hány féle sörből kortyoltunk még és hogyan,milyen kalandunk volt Pamela Andersonnal és a Baywatch csapattal,hogyan tartottunk sakkban egy szerelvénnyi amerikai turistát stb...
Szép nap volt!
" "A máj el van gyötörve, de azok a gyönyörű vesék...!"

Ogreface 2010.06.02. 21:44:39

Meghajlok a lányok akarata előtt,mi voltunk a hibásak.Elolvasom még egyszer az "Őfelsége pincére voltam" című könyvet,hátha tanulok belőle egy kis cseh illemet...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.02. 21:54:09

@Ogreface: Ha sokat ironizálsz, majd jönnek a Sokol-tagok és miközben a Moldva főtémáját fütyörészik, jól belenyomják az orrod egy papirosba, ami becherovkával van átitatva és a Benes-dekrétumok másolatát írta rá vki ószláv nyelven. Remélem, elég sztereotip voltam
:o]

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.02. 22:42:58

Jut eszembe - Láttátok az Őfelsége pincéréből készült Menzel-filmet? Szegény Jiri mester öregszik. Egy ragacsos nosztalgiába kapaszkodó, fáradt gyenge valamit tákolt össze. Bezzeg a korábbi nagy opusok!!!

Hegel · http://dialektika.blog.hu/ 2010.06.02. 22:44:36

Hegel talált egy pozitivisztikusan isteni és olcsó sörözőt Prágában, az egyik leghangulatosabb kis téren (Ovocný trh, Praha 1), nem messze a főtértől. Isteni barna sör. Dialektikusan be lehet rúgni!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.03. 00:13:38

Who the hell is Hegel?
;-)
Jegyzeteimből már én is áthúztam egy csomó mindent, s nem is emlékszem, méé tettem. Viszont asszem tudom, hogy mit miért mondok.
Most pedig rohanok, s kiveszem a könyvtárból Hegel Dialektikáját.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.03. 00:44:52

@Ogreface: én csak most olvastam el ezt a kis kiegészítősdit...mellékelhetnéd a levlistán a képet Anderssonnal és az üteggeee, pl. abból még nekem is rémlik valami...de az amerikai és cseh kötekedések...akár invitálhattam volna bárkit Rumcájsz sűrű jicini(kedves cseh szakértők, javítást kérek)erdejébe is, egy kis véleményigazításra. a sok lezak és special, nem kihagyandóan vycepni és jantarovy termék eléggé oldottá változtatta felfogásomat, nem utolsó sorban viselkedésemet...viszont memóriámat teljesen kivágta, eme rész agyam merevlemezéből eltűnt. Csak remélni tudom, hogy nem vagyok pl. gyilkos...Bár asszem ez sanszos, miután Ogre ilyeneket azért nem mesélt...Maximum riogattam az utazóközönséget és utasrásaimat...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.03. 00:56:53

álljunk meg, stop!
főzdevadász énemből fakadóan főzdevadász túrára invitáltam mindenkit!
És ismét egy ok!
Amiért Prágába vissza kell térnünk...Gyerünk! Mikor? Igazi, belevaló, túristamentes cseh kocsmákra kérünk tippeket, s legközelebb ezért indulunk el;-)

mudd 2010.06.03. 13:03:08

@főzdevadász:
rumcajs adatlap:
lakhely: řáholec-erdő, jičín
feleseg: manka
gyerek: cipísek
foglalkozas: csizmadia, jelenleg rablo

Gérard Duchemin 2010.06.03. 20:23:46

@pif: nem nagyon bírom azt a filmet, tán velem a baj. Vagy nem szeretem Hrabalt? :-)

Gérard Duchemin 2010.06.03. 20:35:19

@TonyCaviar: Jožin z bažin a pontos neve, de tényleg tökéletesen idióta. Fantasztikus!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.03. 22:34:51

@Gérard Duchemin: A filmet én sem, a könyv viszont a top 3-ban van. Pedig állítólag 3 nap alatt írta a mester.
A Jozin z bazin előadója egy igazi csehszlovák Sas Józsi, Jozef Mladek a neve, ha jól emlékszem, és még a karel Gott-tal is együtt énekelt...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.03. 23:16:19

@mudd: A régi magyar szinkronban a költői "Rejtekadó erdő" néven szerepelt. Az új kiadásokban lényegült vissza Raholec erdővé. (bocsi, de nem fogom megkeresni a rzs-betű kódját...)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.03. 23:16:20

@mudd: A régi magyar szinkronban a költői "Rejtekadó erdő" néven szerepelt. Az új kiadásokban lényegült vissza Raholec erdővé. (bocsi, de nem fogom megkeresni a rzs-betű kódját...)

mudd 2010.06.04. 08:08:12

ha joll emlexem, rumcajs is le lett "forditva" - csirizar-ra. ami talalo, elvegre eredeti foglalkozasa cipesz volt, mielott rablonak allt. jok voltak a regi forditasok. :)

ja, csodben a vyskovi sorgyar, leallnak a termelessel. junius vegetol szelnek eresztik a dolgozokat. idaig allami tulajdonban volt (az allam volt a foreszevenyes). szerintem csodbe vittek, hogy aztan valaki o'cson lenyulhassa.

informatikus · http://csakajosor.hu 2010.06.07. 12:02:54

@Levai Jutka: Azt a fajta modortalanságot amit a pincérek felénk tanusitottak ezeken a helyeken, semmi sem indolkolta. Prágában (ezeken a helyeken legalábbis) a "vendéglátás" szó fogalmával nincsenek tisztában. Nagyon szomorú.

Különleges Sörök Boltja 2012.06.11. 15:33:30

Szerintem kiváló volt az "Öfelsége pincére voltam".
süti beállítások módosítása