Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pivovarský doom

2010.06.07. 09:04 - TonyCaviar



A szocreál épület első szintjéről nyíló Pivovarský důmba tett látogatásunkat nagyon komoly várakozások előzték meg. Már itthonról is többen ajánlották. Ők állnak cserekapcsolatban a miskolci kortyoldával, itt kapható (elvileg) a Korty (Tokajske néven), és ők főzték a Kortyolda nagyszerű IPA-ját, és a Kis Budai Sörversenyünkön előkelő helyezést elért Zitny Ale-t, azaz Rozssört.

Foglaltunk is asztal. A főzőüstök dominálta első terem, melynek nagy ablakai az utcára nyílnak, szimpatikus helynek tűnt, minket persze egy sötét folyosón hamar a hátsó terembe vezettek, ami valami parasztosnak előadott étkezde hangulatát idézte. Kicsi nyersfa asztaloknál családok étkeztek a döglött vasárnap délelőtti fényben – pedig már délután volt. Ennek a helyiségnek is volt egy fura, használhatatlannak tűnő asztala: persze azonnal odaültettek bennünket. Ez az asztal derékszögben követte a szoba sarkának hajlását, így néhányan háttal ültünk egymásnak, de tényleg ne akadjunk fent az apróságokon, volt ennél nagyobb baj is. Mindjárt a sör. Sima lezsákkal kezdtünk, és igencsak meglepődtem, amikor belekortyoltam: vacak volt, vizes és döglött. A komlózása finom volt, de mint sör, nem sokat ért. A többiek különlegességeket ittak, pl. azt a roggent (rozs-sört), amit itthon mi is megkóstoltunk, csakhogy ezúttal egészen másképp festett: mintha sörhabbal vágott kakaót szolgáltak volna fel. Volt egy üveges Russian Imperial Stoutjuk is, informatikus, a stout-ember: megkóstolta, közepesen, de elégedett volt vele.
Én képes vagyok elüldögélni egy döglött sör mellett jó hosszan, úgyhogy eszem ágában sem volt rosszul sikerült specialitásokra pazarolni a pénzemet, inkább ételt rendeltem. A cseh fokhagymaleves kb. annyira esett jól, mintha szöges cipővel léptek volna a nyelvemre. A húsleves alapú zavaros sárga lébe nyers fokhagymát nyomhattak, mert kibírhatatlanul csípős volt, pedig Isten látja lelkemet, nem ijedek meg egy kis csípéstől. Nem hiszem, hogy ezt bárki más meg bírta volna enni. A Moravsky Syr (morva sajt) kis rántottsajt-tappancsokat takart, ám a rántás vagy az olaj, amiben kisütötték annyira avas volt, hogy ezt nem tudtuk megenni. A „sausage in dark beer sauce” nyilván a dark beer miatt vonzott, ám ebből nem sok jutott. Ezt ugyan meg lehetett enni, de csak mert nagyon éhes voltam. A lehető legolcsóbb magyaros (középcsípős) sütőkolbászt képzeljük el ketchupban. Velem szemben óriási gumiszerű csülkökkel kínlódtak, melyekért végül 3500 ftnyi koronát is kellett fizetniük. Ekkor már igencsak örültem, hogy nem rendeltem komolyabb fogásokat. Nem volt mit tenni, meg kellett várni, míg a többiek is befejezik kínos fogásaikat, közben az esélytelenek nyugalmával kérem egy barnasört is. Ez afféle ízhiányos, vizes és száraz Guinness volt. Röviden: minden szar volt, és semmi sem volt jó: abszolút mélypont. Szerintem le kéne venni a térképről.

_____________


Az U Medvídků viszont váratlan ajándék volt. Erről a célpontról némileg el is feledkeztünk, de aznap délután szinte belébotlottunk a belvárosban. Leültünk a zsebkendőnyi és fedett kerthelyiségbe és meg akartuk kóstolni a helyben főzött sört, de az sajnos csak üvegben volt, így Budweisert ittunk, ami nem volt rossz. Később kicsit körbenéztünk, és több minden kiderült: odabent egy csodálatos, klasszikus, boltíves teremben a lehető legklasszikusabb cseh vendéglátás folyik egy óriási sörcsapoltárból, mely fölött medvefej díszeleg. Ebből oldalra zegzugos pincerendszer indul, melynek hosszú asztalai körül teljesen egyforma angol gimisek cigiznek és piszkálják a teljesen egyforma háromszög alakú rántott-sajtjaikat. A pincerendszer túlsó végében pedig lépcső indul felfelé és elvezet egy helyes kis boltba, ahol a hely specialitásain, az X33-on, és az Oldgotton kívül egy sor más különleges sört is lehetett kapni. A következő emeleten váratlanul feltárul előttünk a kultusz köldöke, a Medvidku főzőházi bárja, melyben alig lézengtek. Valójában a plexivel elválasztott üstök melletti folyosó volt ez, ahol pár kis asztal állt sorban, jó, ha beférek harmincan – de mondom, csak mi voltunk.
Ez a főzőház nagyon impresszív volt. Semmi kóracél, semmi high-tech. A félhomályban kövér fahordók sorakoztak, bennük a szürkésbarna habbal erjedő sör – jól látszott, mivel teteje nem volt a hordóknak. A végén egy régi polgári komódra emlékeztető sörcsap. Egy falapból níúlt ki a két vízcsapra emlékeztető sörcsap. Az egyikből X33, a másikból Oldgott folyt. Végre eljött a mi időnk.



A híres 33 ballinos, 12,6 alkoholszázalékos különlegességgel kezdtük – az X33-mal. Két decit kaptunk kb 1000 forintért, már az élményért is megérte. Ízre azonban nem volt olyan ütős, mint amit a híre alapján várni lehetett volna. Kevés szénsav, kevés hab – ezen nem csodálkozunk. Erős íze van, édes és savanyú is, még a legkevésbé keserű, de nincs olyan határozott, karakteres teste, amiben ezek a nagy aromák megfogalmazódhatnának. Szilvás, gyümölcsös. Egy magyar nyelvű rate-beeres értékelés így ír róla: „Olyan mintha savanyított szilvalekvárt ennék grapefruitra kenve” (Bartazo, 2010. 05. 20.). Nekem a tokaji – bothritises szőlőszemek - jutottak róla eszembe, meg a Korty. Azt hiszem, jobban ízlene a miskolci aszúeszenciás specialitás, ha 33 ballinnal készítenék – jobban állna neki. Az alkohol meglepően kevéssé érződik, de valamiért nem sajnálom, hogy csak két decit kaptunk.
Az Oldgott Barrique viszont mérföldkő! Nem törekszik olyan sok ballinra meg alkoholra, mint az X33, de jobban el is van találva az íz, a test, a keserűség. Kövér habja gyorsan múlik, gyönyörű barnás gránátszíne volt – vagy legalábbis annak láttam, de nem voltak jó fényviszonyok. De a lényeg a merész és markáns, nagyszerűen eltalált komlókeserűség randevúja a fahordó jellegzetes zamatával, és a füstös pinceízzel. Ogreface ezt is szépen megfogalmazta a Ratebeeren:

„Közepesen sötét vörösréz színe van, amin egy vékony kis piszkos fehér hab keletkezik,ami gyorsan el is tűnik. Illata egyértelműen karamellás, "pincés", élesztős és piros gyümölcsös. Ízében érezni alkoholos és fanyar meggybefőttet, vörösbort, karamellát és egy adag komlót. Vizes teste van és szinte teljesen buboréktalan. Utóíze is gyümölcsös és tölgyfahordósan fás, fanyar és kissé fekete csokis. Nagyon összetett és különleges kis sör, talán kék sajtok kísérője ként tudnám a legjobban elképzelni. Szerintem a száraz vörösborok kedvelői is nagyon elcsodálkoznának rajta.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr972060326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pocakos Lakatos 2010.06.07. 11:37:43

Én csak kétszer voltam a Pivovarsky Doom-ban és kb 5 év szünettel a két látogatás között, de mind a kétszer nagyon jót ettünk/ittunk. Igaz csak "hagyományos" söröket ittunk (világos-barna-kevert) de nem volt hiba bennük. Kár, hogy nem hozták a szintet. A vadasuk nagyon finom volt házi knédlivel, bár lehet, hogy ez a sör+becherovka kombó mondatta velem :-)

TonyCaviar 2010.06.07. 11:39:34

Elnézést, ah valakit megzavartam a "doom" olcsó szójátékkal, természetesen Pivovarský důmnak hívják a helyet. Doom=végzet angolul.
Én is azt hallottam, hogy egyszer kifogástalan, egyszer szörnyű. Az okát nem tudom.

informatikus · http://csakajosor.hu 2010.06.07. 11:46:55

Igen a stout rendben volt, de persze ezt szigorúan a helyi viszonyokhoz mérten mondhatom. Van még mit javitani rajta bőven, és a jelenlegi "ár / sör minőség" arány gyenge volt. De az árat nem nézve is a stoutok közt inkább csak igéretes helyi kezdeményezésnek mondanám.

Ogreface 2010.06.07. 17:09:07

Pivovarský Dům
Igen,ez volt az a hely amitől többet vártam.Olyan terembe vezettek bennünket,ahol rajtunk kívül csak kisgyermekes nagycsaládok költötték ebédjüket a rájuk jellemző heves zajok,hisztik és rohangálások kíséretében.Érdekes hogy sok üres hely volt a söröző más részében is,de nekünk csak itt lehetett ülni,állítólag csak itt fértünk el.A családok szerencsére éppen végeztek az ebéddel,úgyhogy 2-3 nagyobb seggreverős hisztivel megúsztuk a dolgot és magunk maradtunk.A sima Lezák iható volt de meg sem közelítette az előtte fogyasztott Novomestsky világost.Aztán jött a rozssör,ami teljesen úgy nézett ki mint egy kisbaba böffenet.Sűrű volt,meghatározhatatlan színű és mintha egy kicsit darabos is lett volna,ha találtam volna benne répát,akkor már biztosan tudtam volna hogy mivel is van dolgom...
Az íze egyébként közel sem volt olyan borzasztó mint a kinézete,de ez is mint az "Arany Ászok" csak a "Monde Selection" versenyen nyerhetne aranyérmet.A következő megrázó élmény a csalános sör volt a maga libafos zöld színével és túlfőzött zöldségleves ízével.Ebből sem repetáztunk.A búza sápadt volt és ízetlen és szerintem egy kicsit már a végét járta.A stoutot mi is megkóstoltuk Informatikus barátunk jóvoltából és ez tűnt a legjobbnak az összes közül.De erre se szoktunk rá,mivel ha kikértünk volna két kört,akkor a számla megegyezett volna a mai magyar államadóssággal.Az is jópofa volt ahogy Tony és Kedvese egy ajtóban állva dohányoztak.A szigorú pincér néni figyelmeztette őket arra hogy a kocsmában szigorúan tilos a dohányzás,viszont az utcán pedig tilos alkoholt fogyasztani.Úgyhogy kiléptek az ajtón szívtak egy slukkkot,beugrottak kortyoltak egyet a sörből.Aznapra megvolt nekik a torna is.A fizetésnél kiderült hogy az eredetileg 205 koronás csülök bizony megemelkedett 310 koronára,ami egyébként nem volt rendesen megsütve,rugalmas volt mint az általánosban a szagos radír és egy kis köményen kívül semmi íze sem volt.A mellé tálalt káposzta viszont finom volt.Fizettünk és tovább álltunk...
U Medvídků
Régi nagy kedvenc helyem volt ez,de húsz éve láttam utoljára,bizony sokat változott.A sör finom volt mint eddig mindig,szépen volt csapolva is.Az asztalokon ott voltak a reklámok a csapolt Oldgottról és X33 sörről is,árakkal együtt de mégis ha valaki megakarta kóstolni annak fel kellett másznia az emeletre.Vajon ebbe mi lehet a ráció?Mindegy ittunk,másztunk,vásároltunk magukra hagyva a földszintet elárasztó ír "ketrecharcos válogatottat",akik önfeledten toltak magukba rettenetes méretű csülköket,fél kacsákat,miközben a legnagyobb lehetett közülük cirka negyven kiló.Fent mindenki bevásárolt a sörboltban,aztán tovább indultunk.Én a sok különlegesség után már nagyon vágytam egy rendes korsó Prazdrojra vagy más "rendes" cseh pilsre,mert azért mindennek van határa... :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.08. 10:10:06

@Ogreface: huhh, hát igen, azt mondják répa mindenben van :)
de azért nem akármilyen küzdelem lehetett ez: részetekről nemes odaadással a sör irányában, a cseh vendéglátóipar részéről, pedig, hogy leszoktassanak az odalátogatásról

Gérard Duchemin 2010.06.08. 15:37:04

@Mantlesorrow: "azt mondják répa mindenben van :)" Na jó, de sörben?

Gérard Duchemin 2010.06.08. 15:38:36

@Ogreface: "akik önfeledten toltak magukba rettenetes méretű csülköket,fél kacsákat,miközben a legnagyobb lehetett közülük cirka negyven kiló"

A kacsa, vagy az ír muki?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.09. 09:57:26

@Gérard Duchemin: ezt a kifejezést a kifelé jövő termékek esetében szokás felemlegetni
süti beállítások módosítása