Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Korcsolyacsata II.

2010.07.08. 09:04 - TonyCaviar



Öröm nézni, hogyan csinál egy bolond százat. A bloggerek először csak meg akartak ismerkedni. Aztán összebarátkoztak. Aztán együtt vadászták a söröket. Majd közös bosszúságainkból kicsírázott a közös megoldás ötlete, és megszerveztük az első sörkorcsolya-kóstolót, ahol sör-étel párokat vadászunk. Első alkalommal Péter Anna és a Manga Cowboy korcsolyáit kóstolgattuk, a hétvégén megvolt a visszavágó, ezúttal a sörbloggerek mutatták be, mit értenek ők korcsolya alatt.


Vasárnap délután rekkenő hőségben taxival vitetem magam a metrótól a kőbányai Csősztoronyig. A tízszemélyes kisbuszt vezető pálmafás ingbe öltözött fáradt tekintet azzal búcsúzik tőlem, hogy soha többé nem vesz fel telefonos rendelést. Én pontosan érkeztem, ő viszont húsz percet várt. Másvalaki problémája, engem várnak a hideg sörök és a sörkorcsolyák.



Amikor megérkeztem már az asztalon volt a „kakaós” Jever, ez a fura jelző én leírásom alapján ragadt rá a tisztességes német sörre. Ehhez Duchemin belga sörösgombócait kóstolgattuk, melyekben a csalóka név ellenére nem volt belgasör, viszont sütés közben Dreher Bakkal és Pilsnerrel locsolgatta. Finom is lett, bár a jellegtelen ízű kifli nem kell hozzá, mert amúgy is nagyon bársonyos, visszafogott íze volt. Hamarosan közlöm a receptet – ha Duchemin is úgy akarja.



Ezek után ideje volt rendelni egy kör csapolt Pilsner Urquell-t, hogy a Csősztorony kínálatából is igyunk valamit – ne csak Sörspecialista polcairól, aki nem csak az est többi sörét, de a megértő, sőt barátságos helyszínt is biztosította. Itt Serteperte, az est valódi motorja lépett elő egy merész és súlyos krémmel. A krémnek mély rozsdaszíne volt, és sörös rozskenyérre kentük. Gasztronómiai heavy metal, kétség kívül. Volt benne padlizsános lecsó, gombapörkölt,  libazsír, méregerős bogyiszlói, és úgy sűvített benne a csípősség, ahogy a szélviharos riffek a norvég metálban. Később elárulta, hogy fehérbor is került bele. Ahogy ráittuk az Urquellt, a keserű komló zongorázni kezdett a krém ízeivel, és felváltva merítette ki a mélységből, a padlizsánt, a gombát, a paprikát. Az ismerkedést heves repetázás követte.



A heavy metalt győzedelmes barokk egyházi zene követte – legalábbis, ami a sört illeti. A Kloster Scheyern Kloster-Weisse Dunkelje valóságos barna búza-oratórium, kitöltve földöntúlian lángoló narancsszínben, emeletes habkoronával pompázik az élesen bevágó alkonyi napsütésben. Serteperte elővesz egy őzgerinc tortaformát, és pirított zsemlemorzsától barna roládot buktat a tálca közepére. Halrolád, halvagdalt vagy halstefánia – a lényeg, hogy sörben áztatott kenyérbél és afrikai harcsa lett formába sütve petrezselyemmel, citromfűvel és fokhagymával. Döbbenetesen pontosan találja el azt a gyengédebb ízt, ami a Kloster Scheyernt a legnagyobb tisztelettel alátámasztja, véletlenül sem vetekszik vele, segíti őt, a keze alá dolgozik, mint egy ministránsfiú az áldozópapnak.
A korábbi korcsolyakóstolóról már jól ismert Aecht Schlenkerla – bambergi füstölt sör – ezúttal Sörspecialista juhtúrós-tepertős pogácsájával randevúzott. A pogácsa önmagában nagyszerű volt, ízes, ragacsos, laktató, de képtelen volt annyira ízessé válni, mint a kőkeményen füstölt Schlenkerla, pedig a tepertős vonal nem biztos, hogy rossz irány. Viszont Péter Anna inkább kontrasztra, és aromás, illatos zöldségekre épített bruschettája sokkal jobban tetszett a bambergi füstöltnek.
Végül elérkezett az est koronaékszere, az első sörhöz készült édesség, amit valaha ettem. A Weltenburger Asam Bockhoz, ehhez pörkölt, édes német kolostori duplabakhoz Pif készített egy átdolgozott tiramisut. A Weltenburgi Tiramisu piskótája presszókávé és amaretto helyett pepsikólában, sherryben és baracklében ázott, a mascarpónés hab nem vaníliás, hanem barnacukros, illetve a belekerülő őszibarackbefőtt is barnacukron karamellizálódott. Ez annyira jó volt, hogy szavunk elállt, pedig hatodik fogásként nem volt könnyű dolga, mindenki teleette magát, de ennek nem lehetett ellenállni. Ezt mindenkinek meg kellene kóstolnia: ígérem maholnap közzéteszem a receptjét is.




 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr942136684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.07.08. 11:40:15

miközben szórom a hamut a fejemre, kibököm mit gondolok: nem hívtunk meg valakit, akit pedig nagyon illett volna: Annát.
vagy megtettük? :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.07.08. 12:12:56

@Mantlesorrow: szerintem benne van a levelezőlistában, tehát tudott az eseményről. Vagy tévednék?

Tony! Ez a bejegyzés gyönyörű: a libatöpörtyű legyen veled az Asam Bockkal egyetemben!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.08. 12:46:03

@Árpa Jankó: Csatlakozom. Könnyes a szemem... Köszönöm(jük) a bókokat!
Újfent ezer hála és köszönet a Csősztorony tulajdonosának és a kedves felszolgáló hölgynek!!!!

TonyCaviar 2010.07.08. 12:48:53

Anna sajnos nincs fent a levlistán, én nem hívtam senkit, valóban, gondolhattunk volna rá, de ez most ilyen levlistás lett...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.07.08. 15:49:28

akkor most már azon kell dolgoznunk, hogy ne tudja meg :)

Gérard Duchemin 2010.07.12. 09:33:13

@Pável: Á, butaság. Itt olvassa. Nem szabad ilyen automatizmusokban bíznunk. Ha valamit szervezünk, végig kell telefonálni minden olyan embert, akit hívni akarunk. A régi öreg szóbeli kommunikáció az igazi, a többi gagyi.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.07.12. 17:18:13

@Gérard Duchemin: ugyanúgy elfelejthed felhívni is, mint feltenni a levlistára...
süti beállítások módosítása