Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.


 

Lejárt a kéthetes versenyidőszak, és a számtalan jobbnál jobb beérkező pályázati mű közül az alábbi négyet találta a zsűri a legjobbnak. Ezért ezeket most itt leközlöm (elnézést a szedett-vedett képekért) Aki ráismer a saját pályaművére, fáradjon be Sörspecialistához és vegye át a nyereményét.

 

Andechser Doppelbock
                
Az andechsi sörfőzde barna duplabak söre igazi élmény. Beleszagolva a kibontott palack nyakába már érezhetőek a jellegzetes édeskés, pörkölt malátás illatok. Kitöltve a pohárba ezek csak erősödnek azonban keverednek vmi megmagyarázhatatlan friss gyógyfüves illattal, mintha egy érintetlen havasi legelőn sétálnánk a tavaszi szélben. A rozsdásan sötétbarna ital illékony bézs habkoronát és kellemes közepesen intezív pezsgést ad egy hosszúkásabb 0,5-ös korsóban.
Belekortyolva elsődlegesen intenzív méz, karamell és füstíz árad szét a szánkban, majd nyeléskor távozva enyhe komlós keserűség és határozott gyógyfüves utóíz. A másodlagos ízekben - vélhetően a komlónak köszönhetően - ott bújik meg az ánizs, a körömvirág és egy lehelletnyi szurokfű. Akár egy nagy kondérban főtt leveshez a hozzáadott csipetnyi fűszerek, amik meghatározzák a karakterét, de nem fedik el bántóan a fő ízvilágot. Az alkohol szépen elsimul a telt édes malátás íz árnyékában. Izgalmas, nagy formátumú sör. Mézes piskótás sütememényekhez, ánizsos kekszekhez, édes krémsajtos (mascarpone, azurro) desszertekhez ajánlanám. De önmagában is megállja a helyét.



Göller Kellerbier


Gyönyörű aranyló színnel tárul elénk, ahogy kitöltjük üvegéből, elég hamar elillanó habbal, mely vékony, selymes nyomot hagy maga után. Kicsit homályos teste van köszönhetően szűretlen jellegének. Citrusos-gyümölcsös illata van, mely ízében is érezhető; mindemellett az élesztő, majd később a komló kesernyessége telepszik nyelvünkre, de egyáltalán nem szárítja ki a szájat.Enyhén szénsavas, könnyen iható sör, kitűnő választás egy kiadós ebéd mellé.Utóize közepesen hosszan tart és nagyon üdítő.

 












Weissenoher Altfrankisch Klosterbier
 


A weissenohe-i kolostori főzde a Nürnberg-Bayreuth-Bamberg (sör)háromszögben elterülő gyönyörű területen, az ún. '"frank Svájcban" található. A dolgos szerzetesek sok izgalmas sört főznek itt, melyek közös jellemzője a különösen gazdag anyagtartalom és a felhasznált víz jellegzetessége. Hasas fél literes korsóba töltve ez a sör szép, áttetsző borostyánsárga színt ad, melyen buborékosan terpeszkedik el üde illatokat árasztó ekrű habkoronája. Akár egy frissen kaszált rét, széna és mezei virág illata érződik a korsóból. Ez a tradicionális kolostori sör igazi nyílt őszinte ital. Nem rejtőzködik, nem finomkodik. Ha belekóstolunk mindent erényét feltárja már szinte az első pillanatban és megtartja egészen az utolsó kortyig. A gazdag maláta és komló férfias játéka keveredik a helyi víz jellegzetes fémes (vas) és ásványos (kalcium) keménységével. Üde friss buborékjai igazi frissítővé teszik. Már-már az az érzésünk, mintha a szerzetesek készítettek volna egy sörsürítményt, melyet zamatos szikvízzel öntöttek volna fel és zárták volna palackba. Semmiképp sem felvizezett sört képzeljünk el, csupán a főzéshez használt víz egyedi üde zamatát. Már önmagában is harapnivaló sör, de vajjal megkent bergkäse-s savanyú rozskenyérhez és harsogó igazi magyar zöld csemegepaprikához tudnám elképzelni. Meleg ételek közül friss lecsóhoz vagy akár egy whole grain mustárban pácolt grill tarjához ajánlanám.
 


 


                



               
Asam Bock
                
A weltenburgi kolostori sörfőzde a kolostort a 18 sz.-ban barokk stílusban felújító Asam testvérekről nevezte el zászlóshajójának számító sörét az Asam Bockot. A címkén az ifjabb Asam testvér alakja látható, mely képnek eredetije a kolostor barokk kupolájának mennyezetfreskóját díszíti. Nem véletlen a névválasztás a palack igazi cikornyás barokkos műremeket rejt magában, igazi elsöprő erejű áradása ez az illatoknak és ízeknek. De kerüljünk beljebb. (Érdemes azonban megvárni míg az Asam a hűtőből kivéve felmelegszik  8-10 fok fölé, hogy teljes valójában kitárulkozzanak ízei.) Felnyitás és kitöltés után a kehelyből rögtön felröppen az enyhén füstös likőrös, karamellesen édes illatfelhó, mely nehéz sherryket, portóikat idéz. Színe vöröses mahagóni, habja visszafogott őzbarnába hajló bézs. A szénsav nagyon elegáns, de cseppet sem szúrós intenzív buborékokat ad, szinte játékosan szállítva az ízeket szánkban. Az íz tovább erősíti az illatból összeálló képet, cukros alkoholos, már-már ragacsos zamata karamellt, mézet (édes), kólát (édes, savas), oloroso sherryt (édes, alkoholos) és a fermentált mate tea markáns füstösségét idézi fel, a háttérben enyhén túlérett naranccsal. Tovább kóstolva felbukkan belőle rejtőzködően egy 70+%-os csokoládé enyhén savas zsíros édessége, valamint az  őszibaracknak az a jellegzetes íze, amit a barackmag körül elhelyezkedő édes vörös gyümölcshús és a mag kesernyésségének a keveredése ad össze. Érdekes, hogy kehelyből kóstolva a cukros ízek dominálnak, de egy hosszúkás üvegkorsóból ízlelve az alkoholos-likőrös jegyek kerülnek előtérbe. Az ízorgiát torkunkban a füstös melaszos íz és a kesernyés fűszeres komlóaroma koronázza meg. Az ott felejtett pohárban a maradékanyagok - akár nemes pálinkák nyomán - fenséges, hosszan tartó édes illatokkal jelzik ennek a sörnek a különleges nagyságát. Remek kisérője lehet nehéz, tejszínes-krémes süteményeknek, aszalt gyümölcsös (mazsola, aszalt szilva) süteményekhez, vagy olyanokhoz, melyekben gyümölcskrémek (barack, meggy, narancs) vannak. de elképzelhető egy gyümölcsös körítésű nemes, fajsúlyosabb vadhús (szarvasbélszín, szarvasgerinc, vaddísznócomb) mellé is.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr622155139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.07.16. 12:11:50

Nagyon jók a leírások, én mint a bíráló bizottság egyik tagja / mellesleg most olvasom először őket, egyetlenegyet sem láttam eddig / gratulálok a győzteseknek! :)
süti beállítások módosítása