Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Az Anchor, mint fentebb említettem, a világ talán legjobb sörfőzdéje. Lenyűgöző szortimentje mindössze egyetlen apró szépséghibával rendelkezik: nem főznek India Pale Ale-t. Helyette viszont főznek egy Liberty Ale nevű sört.

Először is tisztázzuk az alapfogalmakat. A pale ale – világos sör – a 17-18. század fordulóján született. Olyan sört jelölt, melynek az alapanyagául szolgáló malátát kokszon pörkölték. Azért nevezték világosnak, mert az akkoriban ivott porternél sokkal világosabb volt. Ma ezek a pale ale-k egészen mély rézszínűek is tudnak lenni. De csak a sörfőzők hívták ezt a fajátát pale ale-nek, mert a közönség az egyszerűbb oldaláról fogta meg a dolgot, és simán bitternek, azaz keserűnek nevezte ezt a fajta sört, ami nemcsak sápadtabb, de tényleg sokkal komlósabb volt a korabeli portereknél, mildoknál. Később a két külön szó megkereste a maga külön értelmét, és pale ale-nek az üvegest nevezték, amire a sörfőző továbbbra is ráírta, hogy pale ale, és bitternek a fahordós ale-t (pl. Bombardier) nevezték, melynek névbeli elhelyezése ugye sokkal inkább a sörözni vágyó kezében volt.
Miután ezeket felidéztem magamban, felpattintom a kupakot – már ez is szép: piros alapon rézmetszett arany horgony – és mélyet szagolok az üvegbe. Aztán kitöltöm és percekre eltűnök a valóságból, miközben ezt a mesés illatot próbálom megfejteni.
Mély, lúgos szaga van, ott van benne az IPA-ek öblös, szúrós, citrusos, mégis majdnem ipari szaga – mintha frissen festett falat, vagy tömény savat szagolnék, esetleg ként, ami elszívja a levegőt, de van benne némi animális – a pocsolyától összeragadt állati szőr erős szaga, stb.
Az amerikai pale ale-k szeretnek egyre sötétebbek lenni, de ez itt meglepően szőke – tényleg pale – mondjuk sápadt narancssárga. Habja kevés és hamar múlik.
Az íze nem IPA, de majdnem az. Ugyanazt az elektromos keserűséget érezni ki belőle – ami valószínűleg a hidegkomlózás  eredménye – csak távolról és finomra hangolva.
Itt nem csak a komló tud érvényesülni, az egész íz friss, kellemesen édes gyümölcsízzel kezdődik, valahol az akácvirág és a tuttifrutti között. Ezt követi egy hagyományos lapos, földes, férfias komlózás – ez nyilván a belefőzött komló íze. Az ízek eleve lazábbak és frissebbek az IPA könyörtelen ízeinél, és még ezt is feldobja egy kellemes vizesség, amitől jócskán ihatóbbá válik ez az amúgy nagyon is programszerű sör. A maláta édessége halványan szúrós, ragadós, miközben a hidegkomló át meg át-írja a következő kortyokat és a végére tényleg rendes IPA lesz belőle.
De nemcsak a gyümölcsösség, a kétféle komlózás, a szúrós édesség, és a laza vizesség teszi azzá, ami, mert a legfontosabb talán az a közepesen erős, selymes test, tele kicsi puha buborékokkal, ami érzéki örömöket okoz a nyelvnek – és az élesztő törékeny, finom íze - egy nemmindennapi élesztő munkáját sejtjük a háttérben. A honlap tanúsága szerint ezt egy bizonyos „bunging” nevű eljárással élesztik, ha valaki tudja, mi az, nekem is mondja el.
Mellesleg a szakirodalom szerint a Pale Ale az a sör, amivel érdemes kezdeni a sörrel főzést (ezt persze nyilván amerikaiak írták). Ételhez való párosítási lehetőségei is eredetiek. Mindenképp nehéz, testes kajákat vonz, fűszeres ételeket, marhákat. A meglepő, hogy erősen ajánlják mellé a tengeri falatokat, de nem a mediterrán fehér halakat, hanem a fűszeres halakat és a rántott, sült tengeri herkentyűket.
Érdemes még kipróbálni thai kajához, vagy más csípős szószós keleti ételekhez. De jól működik báránnyal, vadhússal és májpástétommal is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr532166706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.07.22. 15:50:14

ezt is be kell akkor vizsgálnom. vagy lehet, hogy inkább oda kéne költözni?!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.22. 21:41:23

Olvasva a zárást, az 5lött az eszembe, kéne egyszer egy olyan korcsolyázós kóstolást is tartani, hogy többen ugyanarra a sörre találunk ki vmi ételt...

Ogreface 2010.07.23. 00:37:39

Ma este megvolt a fekete porter hölgy szőke testvére is. Meg kell hogy mondjam, sokkal jobban lenyűgözött, pedig a másik is nagyon jó volt! :)
süti beállítások módosítása