Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.




Szép dolog az egybe tömbhús, csak nem könnyű jól elkészíteni. A sör ebben is segíthet.


Egy nagy félkilós malaccombot tartok a kezemben. Nem vágom fel. Úgy, ahogy van bepácolom némi olívaolajba, balzsamecetbe, három deci sörbe, sok köménymagba, paprikába, borsba. Már rájöttem, hogy nem biztos, hogy a Pilsner Urquell vagy a Gösser a legmegfelelőbb főzősör. Hacsak nem akarjuk konkrétan érezni a komlót a húsban. Ezért most direkt vettem egy dobozos Sopronit – húspuhítónak pont jó.

Másnap elővettem egy sárgarépát, egy fehérrépát, vagy 10 gerezd fokhagymát, 8 apró fej hagymát, és legalább 10 apró krumplit. A hagymát és a fokhagymát egészben hagytam, a répákat három-négy nagy darabra vágtam, a krumplikat pedig hosszában félbe.
A római tál aljára fél krumplikat pakoltam, majd rá a bepácolt húst, aztán körberaktam a többi zöldséggel, végül ráöntöttem a páclét. Szórtam még rá egy kiskanálnyi egész feketeborsot, két babérlevelet, és egy csomó köménymagot, majd lefedtem és a sütőbe tettem.



A római tálat először be kell áztatni hideg vízbe, és csak aztán lehet bele építkezni. A sütőt akkor kell bekapcsolni, amikor beletesszük a tálat és egy álló óráig ki sem szabad nyitni. Legalább két óra háborítatlan fővést kell neki biztosítani, aztán levenni a tetejét és nekipirítani. Közben a húst a maradék (állott) sörrel locsolgattam, és meg is lett az eredménye: valószínűtlenül pirospozsgás lett, mint valami berúgott télapó orcája.

A hús elég rendesen átfőtt, ha középen nem is volt olyan ropogósan édes, mint a gyönyörű kéreg, de azért a köményes, sörös szósszal együtt nagyon rendes fogás lett belőle. A köményes, sörös malaccomb egyszerű, férfias, elronthatatlan. Aki jobban ért az állatokhoz, biztos tudja, hogy a malac melyik testrészéből lehetett volna ezzel a módszerrel még többet kihozni. Nekem csak egy tippem van: legközelebb ugyanígy csülköt sütök.
 

Címkék: malac recept soproni

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr212419739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoomB 2010.11.09. 10:08:23

Nagyon gusztusos, kérdés már csak, hogy hol kaphatunk Pesten malaccombot?

TonyCaviar 2010.11.09. 10:28:36

Sztem nem nehéz beszerezni: hentesnél.

BoomB 2010.11.09. 11:02:24

És van tipped melyiknél? :) Egyelőre malacot csak egy helyen láttam, a fővám téren, téli időszakban, de ott is csak fél vagy egész malacokat...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.09. 14:52:02

hány főre készült a lakoma?
és főleg, mit választottál hozzá a sörkészletből?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.10. 10:12:12

@TonyCaviar: Nagyon jól néz ki. Egy apró 5let. Nem tom mennyire szakszerű, de én az egészben sült húsokat bedöfködöm és a résbe hagymát-fokhagymagerezdeket dugdosok bele, így jobban átjárja az íz a húst.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.11.10. 21:38:01

ez tetszik, kipróbálom
a nagy fél kilós malaccombon jót derültem :)

Ogreface 2010.11.10. 22:19:37

@pif: Szerintem ez attól függ, hogy milyen módon és miben sütöd a husit. Van amikor nem ajánlatos, mert a lyukakon kifolyhatnak, elpárologhatnak a finom levek és kiszáradhat a belseje.

Ogreface 2010.11.10. 22:20:48

@BoomB: Nagyobb piacokon mindig szokott lenni malachús.

Serkoptató 2010.11.11. 07:55:44

Ilyen célra búzasört kell használni.

Serkoptató 2010.11.11. 08:03:37

@Ogreface: a római tálat pont azért kell beáztatni, hogy a pórusai megszívják magukat vízzel. Sütés közben ez a víz távozik, és a lezárt edény hasonlóan viselkedik, mint egy gőzpároló. Ezért nem szárad ki a hús.

Másik megoldás, a páclevet össze kell turmixolni, hogy ne legyenek benne fűszerdarabkák, és fecskendővel egy nagyobb átmérőjű injekciós tűvel szépen be kell fecskendezni a hús belsejét, majd sütőbe pakolás előtt körbesütni, esetleg nagyon forró (220 C-fokos) sütőbe berakni, majd kb. 10-15 perc múlva visszavenni a hőmérsékletet.
süti beállítások módosítása