Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Deutscher Schaum

2010.11.17. 09:33 - TonyCaviar



A legjobb német búzasörfőzdék hatalmas nyílt kádakban erjesztik a sörüket, akárcsak a Schneider vagy a Plank. Ezeknek a kb 6-7 méter mély kádaknak a tetején vagy húsz négyzetméternyi emeletes, remegő, lélegző hab keletkezik, ami egészen lenyűgöző látvány. A túlfolyó hab az egyik oldalt nyitott csőrön keresztül elfolyik.
 



Günther Uhl-tól, a Schneider üzemvezetőjétől valami olyasmit kérdeztem, hogy máshol miért nem használják az nyíltkádas erjesztési módszert. A válasz egyik része arról szólt, hogy több kísérlet történt a nyíltkádas erjesztés keletre és délre exportálásában, de egy ilyen kényes mikrobiológiai performanszot csakis a legmagasabb higiéniai tudatosságal lehet bemutatni, azaz a németeken kívül más nemigen képes rá.

A válasz másik részében azt fejtegette, hogy a déli klíma nagyon megnehezíti a nyíltkádas erjesztést, nem is a teremhűtés költségei miatt, de azért, mert hiába steril az erjesztő, ha körülötte a levegő tele van mikrobákkal, vadélesztővel és más barbár mikroorganizmusokkal, melyek mind a sörre pályáznak, hiszen elég, ha valaki belép a terembe utcai ruihában és máris egy csomó barbárt bevitt. A hűvös bajor levegő nem jelent akkora veszélyt a sörre.

A higiéniai erőfeszítések egyetlen jele az élezstődúsító tartáyl mellett világító UV-cső, aminek a fő feladata, hogy olyan sztagot árasszon, ami a termen kívül tartja a muslincákat, de az ember nem érzi.

Amikor a főerjedés operatikus hisztériája lecseng, akkor a hab lelapul, és lassan barnás dunyhát alkot a sör felszínén, a közepén egyetlen apró lékkel, melyen keresztül a maradék széndioxid kijuthat a szabad levegőre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr882452308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.11.17. 12:45:43

Ilyen dunyhát akarok otthonra! :)
Azért ez igazi felsőbbrendű és nagyképű duma volt tőlük, hogy ezt csak a németek tudják megvalósítani...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.17. 15:14:40

és ti a fényképezéshez vettetek fel védőruhát? :)
vagy csírátlanítottak a bejáratnál?

TonyCaviar 2010.11.17. 18:09:38

Nem csírátlanítottak, elég volt, hogy tudunk németül:)
- nem, erről beszélt, hogy itt nem olyan nagy gáz csak úgy besétálniu, mert nincs annyi csíra ruhákon...

ez a németezés amúgy nem volt ilyen éles, de mondott valamit, amit én leginkább így értettem.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.17. 19:08:01

@TonyCaviar: sorry, de helyesen Deutscher Schaum - nemigen teszik többes számba, amúgy a képek naccerűek...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.11.18. 09:17:31

amúgy az utolsó képeken látszik igazán a felsőerjesztés mibenléte - ez a dunyha ugyanis az erjesztés befejezésekor a felszínen lévő élesztőkből összeállt réteg.
A lámpa meg nem elriasztotta a muslincákat, hanem pont, hogy a lámpatesthez vonzotta a kis köcsögöket(a németek, az üzemvezető által elmesélten, gyümölcs-légynek nevezik őket), ahol végül megdögölődtek a rohadék mikrobaterjesztő kis szemetek.
Viszont a sört védi a felszínen megülő széndioxid réteg is(ugyebár nehezebb a levegőnél), s ha nincs nagy jövésmenés a teremben, akkor egy konstans védőréteg alakul ki a sörön. Mondjuk itt az ipari zajoktól nem lehetett hallani úgy az élesztők által generált hatalmas munkazajt, viszont látványra egészen elképesztő jelenség volt a másfél méteres habkorona hullámzása

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.11.18. 15:53:28

@Ogreface: nemhiába került be a sörsommelier szakszókincsbe a "paplan"!

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.11.18. 23:50:06

Nagyon jó képek.
Az a fekete,penészre hasonlító dolog a hab tetején mi és mitől van?

TonyCaviar 2010.11.19. 09:40:11

Az a fekete dolog az a komlóolaj, ami oda kicsapódik.
süti beállítások módosítása