Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.




Tavaly ősszel szimatot kaptam. Megtudtam, hogy valahol Sümegen csapolnak egy SümegBeer nevű egyszerű kisüzemi sört a nyilvánosság teljes kizárásával. Az internet nem tud róla, a kisüzemiek egyesülete nem tud róla, viszont a környéken – Zala Balaton fölé nyúló csücskében és Nyugat-Veszpémben mindenki tud róla. Hamar ki is derítettem, hogy a főzde Nyírlak-pusztán található, ami egy Sümegből nyugatnak vezető mellékúton van 2 kilométerre a városhatártól.


Először túlmentem a leágazáson, mert nem volt kiírva semmi, de aztán kikalkuláltam, hogy csak az lehet, és visszafordultam. Évszázados erdőben gurultam, a salak jólesően csikorgott a kerekek alatt, aztán az út elágazott: mindkét irányt kipróbáltam.

Először egy 18. századi romantikus modorban átépített kastélyhoz jutottam, ami jelenleg ideggyógyintézetként funkcionál. Gondoltam, megkérdezem a portást, hátha tud valamit. A kapu előtt két tucatnyi görnyedt, kísérteties alak ült melegítőben. Amikor kiszálltam, lassan felálltak, és megindultak felém. Sosem jutok el a portásig – villant át az agyamon, és gyorsan vissza is pattantam a kocsiba. Negyedik ideges próbálkozásra sikerült is rükvercbe tennem a váltót, és sikoltó gumikkal hagytam ott a helyszínt.

Nyírlakon nincsenek lakóházak, mindössze egy buszmegálló, egy szárnyvonali vonatállomás, egy ideggyógyintézet, és a szomszédos birkatelep alkotja a települést. Maradt a birkatelep. De miután a csengőmentes kapuban negyedórát kurjongattam, és semmiféle választ nem kaptam, letettem az expedícióról, és mentem a dolgomra.
Közben megtudtam, hogy a sörfőzőt Dínónak hívják. Rendes nevéről nincsenek információim, gyerekkora óta így nevezik. A múlt héten azt is elértem, hogy egy ismerőse felhívta, hogy fogadna már engem, mint újságírót, de Dínó határozottan elzárkózott. Senkivel nem akar találkozni. A birkatelep kapuját sosem nyitja ki, csak a VPOPnak, de nekik is csak akkor, ha előre bejelentkeznek.

Dínót tehát továbbra sem sikerült levadásznom, de bemutattak valakinek, aki közelről ismeri – sőt mi több, az ő sörét csapolja.



A nagygörbői Club Alpenheim valódi kis Bajorország Zalában. Nagyméretű sátortetős faház – igazi alpesi albergo képét festi. Mindenfelé muskátli, bajor zászló és drága német rendszámú személygépkocsik. A tágas teraszon kevesen ülnek, de azok mind németek vagy osztrákok.

Paul Sclauch 2000-ig az oberallgaui kétsörfőzdés Rettenheim faluban, az Engelbrau sörgyárban volt sörmester. A kilencvenes években valamilyen számomra megfejthetetlen oknál fogva huszonnégy oberallgaui család vásárolt magának nyaralót ezen a környéken, aztán szép lassan, ahogy nyugdíjba vonultak, elkezdtek végleg átköltözni a nyaralóikba, Magyarországra. Herr Slauch is itt akarta tölteni a nyugdíjas éveit, de nem tétlenül. Azért költözött Nagygörbőre, hogy sörfőzdét alapítson. Gondolom, úgy érezte, hogy Németországban ezt végre tudná hajtani, azonban a magyar viszonyokkal ő sem számolt. Adminisztratív és pénzügyi nehézségek miatt le kellett tennie a sörfőzde alapításáról, de megtalálta magának a nyírlaki Dínót, és megtanította neki a bajor sörfőzés alapjait.
Azóta ő is a Dínó által főzött sört méri Alpesi Sör néven. És láss csodát: az Alepsi Sör igazi fonom sör. Ízig-vérig bajor sör, nem a flancos kolostorokból, nem a müncheni nagyoktól, hanem a bajor Alpokból, egyszerű, falusias, őszinte és friss. Világosszőke sör, nagy habbal, fanyarédes maláta és friss, szénás komló alkotja az ízkompozíciót. Tulajdonképpen a magyar kisüzemi sörök nagy részének őstípusát ismerhetjük fel benne. Igazi „Bajor Házi Sör” a lá HBH. Ha arra járnak, ki ne hagyják.



És akkor még nem is beszéltünk magáról a helyről, aminek van egy jellegzetes hangulata: bajorok egy űrhajón. A szórakoztató személyiségű Paul, aki lehet vagy hetven éves, talán több is, egyáltalán nem beszél magyarul, csak németül, azt is úgy, hogy bajor legyen a talpán, aki megérti. Mondjuk nincs is rá szüksége. A Club Alpenheimbe kilencven százalékban bajorok és osztrákok járnak – főleg a 24 oberallgaui család, és az ő kapcsolataik, a nyelvi akadályokat pedig áthidalja a nagyszámú német és osztrák családba házasodott magyar nő és asszony.

Valamit tudni kell: sosem ejtek egy ügyet. Megszereztem Dínó telefonszámát, jövő nyáron ismét próbálkozom.
 


Folyékony Kenyér nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr272500184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2010.12.08. 10:44:38

Régesrég "Sümegi HBH" néven mérték hazai ZTE-meccseken, a stadion bejáratainál, de annak az alkalmi kocsmárosok rendesen alátehettek, mivel inkább vizes és utóízes volt, semmint finom. Egyről beszélünk? :)

TonyCaviar 2010.12.08. 16:15:35

Szerintem igen. Én is ittam már ugyanennek a vacak változatát. Mindig más.

Ayreon 2010.12.08. 21:00:02

A sümegi kórházban születtem, de igazából Nagygörbőn éltünk akkor. Van pár nyírlaki haverom is, rákérdezek, hátha tudok segíteni!
Ez mindenképpen jár a tavalyi jólsikerült göss-i görbe esténk után:)

Élmény volt olvasni ezt a posztot, olyan helyeken bolyongtál, ahol gyerekkororm legszebb éveit töltöttem...

TonyCaviar 2010.12.09. 13:01:01

@Ayreon: ez a környék nekem is szívem csücske:). Van még arrafelé érdekes sör, amiről nem tudok?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.12.10. 00:22:16

én egyszer voltam itt, próbáltam érdeklődni, de nem tudtunk kommunikálni - mindenki németül hadovált, rám úgy néztek a magyar beszéd miatt, mintha a marsról jöttem volna.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.12.10. 11:41:41

tiszta magyar twinpeaks ez a Dínó-sztori

Ogreface 2010.12.11. 21:43:45

@Pável: Óriási sorozat volt! Még most is borsódzik a hátam, ha rágondolok vagy meghallom ezt a zenét:
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7oDuGN6K3VQ?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7oDuGN6K3VQ?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Ayreon 2010.12.12. 14:26:46

Tony!
Olyan sör amiről te nem tudsz, olyan nem is létezik.:)
Még pikánsabb a sztori, mivel hétvégén kiderült, hogy a német o.-ból hazaköltözött nagybátyám és neje, folymatoan N.Görbőn lógnak az ottani "Wehrmacht" hadosztállyal. Majd nála is érdeklődök, tud-e kontaktot Nyírlakra.

TonyCaviar 2010.12.13. 11:19:19

Vágod, hogy kontakt megvan. Tudom a telefonszámát. Tudom, hol van. Csak egyszerűen nem akart beengedni. És én tulajdonképpen megértem. De azért majd még támadok.

Froni95 2010.12.25. 18:11:52

A nevem Veronika és a Dínó lánya vagyok. a cikk nagyszerű lett .15 éve élünk Nyírlakon és apám már 17 éve működteti az üzemet.Paul nagyon sokat segített de apukám a diplomája után Budapesten kőbányán végzett mint sörmester, amelyről szakmunkás bizonyítványa is van. Kérem várjon türelemmel apukám elég zárkózott. ui: hogy apát idézzem:"nem is olyan egyszerű sört főzni".

TonyCaviar 2010.12.26. 15:01:11

Kedves Vera! Örülök, hogy írtál! Jövő nyáron, vigyél el apádhoz! Ott laktok Nyírlakon? De ott hol? Egyetlen lakóházat nem láttam. Romantikus lehet, pláne most: hófúvásban.

Froni95 2011.02.07. 20:25:51

megigérem h megpróbálok összehozni egy találkozót. egyébként még jóval beljebb lakunk a zöld kapunál...!

TonyCaviar 2011.02.09. 21:55:52

@Froni95: Köszönöm, ez nagyon kedves!

bulgárgyörgy 2011.04.02. 09:06:44

Tony, azóta semmi új fejlemény?
izgalmasan hangzik ez a zombis, veronikás sztori.( róla fényképet is kérünk majd!)
egy biztos: az a korsó a habbal nagyon jól néz ki herr slauch kezében!
már csak azt nem értem, hogy miért van "nagygörbő" ráírva, ha a sört nyírlakon főzik?

Froni95 2014.02.22. 01:38:19

Nem vagyok zombi...
Hát Tony azóta nem keresett szóval így nehéz az előrelépés :)

TonyCaviar 2014.02.23. 22:31:33

Sajnálom, mostanában nem értem rá kalandozni. Tavaly beszéltem a főzdét képviselő kiskereskedőkkel (valami Alexandra) de nem akartak kijönni a Főzdefesztre.

eXtreme 2015.06.07. 21:00:44

@Froni95: Kedves Froni. Emlitetted, hogy Keszthelyen lehet kapni a nedut. Megmondanad hol csengessek?
süti beállítások módosítása