Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Nagyon vázlatosan, hogy kerültél oda, ahol most dolgozol? Hol is dolgozol pontosan?


Jelenleg a Carlsberg northamptoni gyárában dolgozok. Ezt megelőzően a Carlsberg norvégiai csoportjánál a Ringnesnel voltam két és fél évig Olsoban. Azelőtt a Pécsi Sörfőzdénél dolgoztam három évig. A pécsi idő alatt az akkori főnököm elküldött Koppenhágába, a Scandinavian School of Brewing-ba.
 


Ez egy posztgraduális képzés minimum 2 év szakmai tapasztalattal es megfelelő diplomával rendelkezőknek. Ez alatt az idő alatt elég jó ismeretségekre tettem szert, es így szóltak egyszer Norvégiából, hogy oda keresnek valakit a Carlsberghez. Voltam is meghallgatáson és nem sokkal utána kaptam is egy ajánlatot tőlük, hogy kifizetik a tandíjat, meg minden tartozást a pécsieknek es kezdhetek náluk. Azért én visszamentem Pécsre, hogy megnézzem mi is vár rám, mert akkor épp elég komoly változások voltak a cégnél... a cégvezető, aki a főnököm volt, már nem volt ott, a tulajdonos nem hosszabította meg a szerződését, es a egy pár hónapig fejetlenség volt a cégnél, bezárásokról is terjengtek a hírek, és akkor úgy döntöttem, hogy elfogadom a Norvégok ajánlatát.

El tudod-e képzelni, hogy valaha hazajössz dolgozni? Ha igen, hová?

Néha rámjön kicsit a honvágy és viszonylag gyakran, 2-3 havonta haza is utazok hosszabb rövidebb időre család es barátlátogatásra és el tudom képzelni, hogy otthon dolgozzak. Mondjuk a söriparban nem sok lehetőség van, de ha szerencsém lesz, és jókor leszek jó helyen, akkor bármi lehet.
A másik lehetőség a sajat brewpub létrehozása lenne, de ahhoz nem keves tőkére lenne szükség....

El tudod-e képzelni, hogy valaha saját sörfőzdét alapítasz? Itthon vagy odakint? Vannak-e ilyen ambícióid?

El. Pár éve többet gondolkodtam ezen, de lehet, ha "ráunok" a multikra akkor, megint előjön. Elsösorban otthon szeretnék, csak nem lesz egyszerű otthon egy ilyet nyereségessé tenni...

Milyen söröket főztök a Carlsbergnél? Neked melyik a kedvenced? Melyik jelenti a legnagyobb kihívást szakmai szempontból?

Itt Angliában a Carlsberg, Carlsberg Export, Carlsberg Super Brew, Tuborg, Holsten, San Miguel (licensz), Skol es Tetley's sörök készülnek. Norvégiaban volt Tuborg meg Carlsberg a sok helyi márka mellett... Ringnes variációk, Frydelund, E.C. Dahls es sok szezonális, a norvégoknál népszerű nyári es karácsonyi sör is. Az új munkámban Angliában a Tetley's lesz a legnagyobb kihívás, mert az egy igazi angol ale, és nagy ipari mennyiségben még nem dolgoztam ale-n.
Ha ide vesszük a Jacobseneket, akkor azok a kedvenceim, az extra pilsner es a dark lager. De ha nem, akkor Carlsberget es a Tuborgot szeretem.

Milyen élményeid vannak a Jacobsennel?

Jacobsent természetesen kóstoltam már, az összes fajtájat, (kivéve a Vintage szériát, ami ugye 2009 meg 2010 DKK üvegenként)...sőt még főztem is többedmagammal, mert ott a Jacobsen látványfőzde mellett volt az iskola es az egyik gyakorlat alatt átmentünk az osztállyal "gyakorolni". ?

Mi olyan különleges a Jacobsen Vintage szériában? Miért ilyen drága? Mit tud?

600 db, sorszámozott palack készült belőlük különleges fűszerekkel, alapanyagokkal. Svédországból és Franciaorszagbol hozott új tölgyfahordókban érlelték a sört 6 hónapig abban a pincében, ahol anno Jacobsen is kezdte. Különböző művészek kézzel készitették a címkesorozatot rá.

Nyugaton elvárás-e a sörmesterektől a világ sörkultúrájának ismerete?

A tananyag részét képezte, hogy hol milyen fajta söröket gyártanak, milyen módszerekkel, alapanyagokkal, technológiákkal es valamilyen szinten a fogyasztásról is tanultunk, pl. hogy milyen ételek mellé javasolják es sokat meg is kóstoltunk. Tehát nem teljesen elvárás, de szinte muszáj megtanulni...

Onnan nézve, hogy fest a magyar sörpiac, sörkultúra?

Volt egy-ket interjú a neten, ahol elvileg én nyilatkoztam a magyar sörkultúráról, és eléggé úgy jött át, mintha nagyon lehúznám az otthonit sörfogyasztási szokásokat. De tény hogy Magyarországon még nem nagyon látni olyan mertékű felvirágzást mint pl. Skandináviában. Sokan csak az olcsót veszik és a borhoz képest még mindig nagyon alul van pozicionálva a sör.
Németországnak, Csehországnak megvan a maga sörkultúrája, hatalmas korsók - nehéz ételek. Skandinaviában alakul ki egy, talan a Belgához hasonlítható kultúra, hogy minden fogáshoz a megfelelö sört szolgálják fel, mint a boroknál.
Sokkal több brewpub is nyilik es virágzik, tele vannak, es több olyan vendéglató hely van ahol sörlap is van rengeteg féle, különbözö nemzetiségű sörökkel.
              
Melyik volt a legjobb sör, amit Dániában/Norvégiában/Angliában/bárhol ittál?

Na, erre nehéz válaszolni, de Dániaban pl. a Kongens Bryghusnek a Langfartsøl-je nagyon ízlett, a mainstreamebbek közül meg a Tuborg Classic.
Norvégiában is a mikro sörfőzdék sörei nagyon jók, mint pl Nøgne Ø, nekik van egy nagyon jó IPA-juk. Az angolok meg csak most jönnek, azokat még alig ismerem. De természetesen szeretem a belga söröket és Németországban is nehéz találni rossz sört...a cseh sörök is jók, de nem tartoznak a kedvenceim közé...

Melyik volt a legjobb brewpub?

Nørrebro brygghus es a København's brewpub.

Van-e a Carlsbergnek brewpubja? Ha igen, akkor mit főznek benne?

A Carlsberg brewpubja, az tulajdonképp a Jacobsen sörfőzde, igaz kicsit nagyobb, mint egy szokásos brewpub, de azért annak mondható. Es ugye ott készülnek a Jacobsen sörök....

Címkék: interjú dán carlsberg

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr22595144

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sörfőzde-túra Dániában 2012.01.23. 11:50:52

Dánia felfedezésének egy érdekes módja, ha megismerkedünk a helyi sörfőzdékkel (bryggeri) – ahogy ezt a hivatalos dán turisztikai oldal is javasolja. Bár a sörről Európában elsőre inkább Németország, Belgium, vagy Csehország ugrik be, Dánia is ott van...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.01.20. 18:16:19

na igen, egy külön sörlap az étteremben-az már valami. azt hívhatnánk eredménynek, ha minden másodikban lenne ilyen, vagy foglalkoznának a kérdéssel.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.01.21. 12:48:26

a Norrebro látványos, szó se róla, de a sörei nem nagy dobások...Mikkeller sörökkel nem találkozott Koppenhágában a srác? Nem jutott el a Mikkeller bárba? Na asszem ott esett volna le az álla;-)Ott a skandináv mikrok nagy gyüjtőhelye van...
süti beállítások módosítása