Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miskolci képriport

2011.02.21. 10:01 - TonyCaviar

A  Kocsonyafesztivál szombatjára érkeztünk Miskolcra természetesen azért, hogy elkapjuk az ott fellelhető Kárpát medencei söröket. A vasútállomásról gyalog indultunk a belvárosba, hogy magunkba szívhassuk a "Borsodi" megyeszékhely hangulatát.
 


Az 1 fok és a lassan erőre kapó eső ellenére tömeg hömpölygött az utcákon, igazi falusi búcsú hangulat városias háttérrel.

A fesztivál sörközpontja a Kortyolda kitelepülése egy néhai papírboltba, melynek mozaikos, szocreál hangulata kellemesen idézte a cseh ivók egyszerűségét. Sajnos Kárpátaljáról végül nem érkeztek meg a sörök, így csak a Pivo Dum-Serforrás koprodukciós IPA-ját és lezákját, a Kaltenecker 11-es KRAS-át, és a Serforrás további söreit lehetett kóstolni. Kár, hogy a Keltencker pont egy ilyen világost küldött, mert noha kifejezetten kellemes íze volt, a zimankóban egyáltalán nem volt kellemes az utcán fogdosni egy hideg műanyagpoharat. Legalább azt a portert elhozhatta volna Kovács, amivel akkor fogadott, amikor hozzá ellátogattunk - vagy bármi más lélekmelegítőt. Így sajnos még ebben a helyiségben is sokan rövideztek meg forraltboroztak - ami az átlaghőmérséklet ismeretében tökéletesen logikus lépés volt.



Mesebeli lacikonyhákból nem volt hiány - ebben volt a legerősebb a fesztivál. A színpadon kopaszodó EDDA-tanítvány énekelt a Pataki-féle felejthetetlen és fájdalmas borsodi belcantóban.



Az egyetlen igazán otthonos hely szokás szerint a Kortyolda volt a Szinva teraszon, ahol Vaskó György ezúttal is tudott olyan sört mutatni, amilyet még nem ittunk. A képen látható paprikás sörnek egészen mesebeli színe van - ez a képen nem látható - a málnaszörpi pirossága találkozik a cseresznyefapác olajos vörösével, és az egészre a rózsaszínbe hajló fehér hab teszi fel a koronát. Íze, illata, teste visszafogott, egyetlen íz dominálja, a paprika, és egy picit csíp is - pont kellemesen. Keserűség nem sok van benne, édesség sem, kicsit szódás, és nagyon kellemes üdítő - állítólag a nők bomlanak érte.



A Pivovarski Dummal koprodukcióban készült cseh lezák-sör, ami arra a mutatványra késztette Vaskó urat és Mr. Surany-t, a két sörfőzőt, hogy egy infúziós sörfőzésre berendezett főzdében dekokciós eljárással készítsenek sört. A Zatec komló használatától klasszikusan keserű cseh sör lett, de a szűretlenségtől határozottan kisüzemi jellegű gömbölyű, lágy. Egyszer talán majd Budapestre is jut egy hordó belőle.



Korty-sörös palacsinta egy pohár Korttyal. A Kortyot talán nem kell bemutatni, ez itt a hely különlegessége (tokaji aszú eszenciával készül), nekem személyesen nem az esetem, mert egy kicsit édesebb annál, és a fehérjeszerkezetében is van valami erősen laktató, ami nem reprodukálja a sör önmagát itató jellegét. De azért mindig iszom egyet, mert van benne valami eredeti, megfoghatatlan íz is, amire soha nem emlékszem elég pontosan. Ezúttal egy Kortyos szósszal leöntött palacsintához ittam, és mivel a szósz elég keserű volt, így maga a pohár Korty illedelmesen felvette a desszertsör szerepet, és tulajdonképpen édes sör volt a keserű palacsintához, miközben kiadta magából az összes izgalmas aszús savasságot, egyszóval kicsit úgy viselkedett, mint egy bor.

A Brewers' Seal Silver fokozatú kriglijét Vaskó György kb egy hónappal ezelőtt nyerte a csehországi Taborban rendezett sörversenyen, ahol 400-nál is több sör vetélkedett. Nemcsak kisüzemiek, ott voltak a nagyok is, a Heineken egy újfajta borsos sörrel mutatkozott be, és mind közül a Korty lett a második helyezett - ami egy ilyen kupában nyilvánul meg. A hazai sörfőzés legkomolyabb elismerése az új évezredben. Gratulálunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr252676442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2011.02.21. 11:15:53

Örülök, hogy került fel poszt a fesztiválról, én miskolci vagyok, szóval minden éven elnézek rá.

Eddig csak egy sörstand volt pár sörrel (Korty + a Serforrás saját sörei), most volt külön ez a tényleg szocreál hangulatú fesztivál-söröző, és bár a "kárpát-medencei sörök" elnevezés erősen túlzó, azért volt mit kóstolni, ha jól számoltam hét sör csapoltak.

Kár, hogy ilyen időben az ember nem kívánja annyira a sört, ahogy elnéztem, olyan nagyon nem fogytak az eléggé barátságos áron árult korrekt söröcskék...

smartika 2011.02.21. 12:41:24

Ez jó volt, köszi. A híradóban bezzeg egy percre voltak képesek, szerintem többet kellett volna mutatni belőle.

Triplets 2011.02.21. 13:46:12

Tavaly voltunk, többet nem megyünk. Lenyúlás, ahol csak lehet. Kis adag ételek horror áron, már nem emlékszem pontosan, de 2 tócsi meg fröccs 2000 körül járt. Kár értem, mert szívesen elutazom ilyen fesztiválokra, ide nem fogok.

szanisz 2011.02.21. 13:47:01

@smartika:
a média kevéssé érdekelt a pozitív hírekben:)sajnos.

indust · http://indust.hu 2011.02.21. 17:08:35

Nafene, most nyerték és 1560-ért már egyből el is passzolják? :D

natenedu 2011.02.21. 18:09:14

@Triplets: pontos helyzetértékelés (sajnos)

Az ilyen sörversenyek meg...

nadiposzata 2011.02.21. 21:45:05

Én is pont ide ültem be. Pedig olyan rég voltam otthon. Állítólag 2007 első negyedévének valamelyik hónapjának a végén nyitottak. De nagyon megörültem, hogy van rendes söröző.
Az a szűretlen nagyon feküdt.

Eva950 2011.02.22. 17:26:56

Gratula a képekhez.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.02.22. 23:20:27

Na, ez vidám kis nap lehetett!
:o]
@Pável: És milyen volt a szuper nosztalgia vonatút?
süti beállítások módosítása