Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Mayerffy Xavér Ferenc apjáról, a bajor Franz Mayerről a Magyar Sörlexikon így ír: „Franz Mayer a sörfőzőmesterséget kitanulva, a Duna mentén vándorolva jutott el Óbudára. Hamarosan a Tabáni Serfőzőház árendása lett, majd a Pesti Serfőző Céh tagja. Vagyona gyorsan gyarapodott, hatalmas szőlőbirtokot vásárolt a Sas-hegyen, s ezzel budai polgárjogot nyert. Érdekes azonban, hogy a szőlő- és borkereskedésből származó bevételeit is a sörfőzésbe forgatta vissza. A Vác melletti Csörögi-pusztát bérelte, ahol árpa- és komlótermelésbe fogott. 1789-ben, az utolsó török háború idején kilencgályányi élelmiszert adományozott a délvidéken harcoló seregeknek. Érdemei elismeréseként 1796-ban Ferenc császár és király magyar nemesi címet adományozott Franz Mayernek, aki nevét Mayerffy Ferencre magyarosította. Az immár magyar nemes Mayerffy Ferencnek öt fiúgyermeke született, akik közül hárman folytatták az atya mesterségét, ketten pedig katonatisztnek álltak. A három serfőzőmester fiú, még apjuk életében, 1800-ban bérbe vette a pesti Leopold utcai sörfőzdét is. Hamarosan azonban a Mayerffy család bérleménye lett a győri és a temesvári kamarai serfőző ház is.” - mint azt tavaly márciusban már megírtuk Petőfivel kapcsolatban >>>
 


A Tabáni Sörfőzőház sajnos még a huszadik század legelején, az Erzsébet híd budai hídfőjének építése közben lebontásra került, így ott most még emléktábla sincs, és nem is volna hová tenni.

A képen látható Mayerffy Xavér Ferenc 1776-ban született Pesten, „1799-től bérletbe vette a Puszta Szent Lőrinc-i Grassalkovics-birtokot, majd a bérletet felmondva, egy részét meg is vásárolta. Vecsési birtokán - többek között - szőlőiskolát is létesített, ahol új fajtákat nemesített ki akkor, amikor a magyar szőlőkultúra hanyatlásnak indult. Ezzel Széchenyi céljait is támogatta. A település határából kialakult Ferihegy városrész neve Mayerffyra emlékeztet. 1830-ban a Mayerffyak megvásárolják Gödöt. A tulajdonos Mayerffy Ferenc, és testvére Mayerffy József. Sas-hegyi szőlőiskoláját 1834-ben Schams Ferenc vette bérbe, ahol megalapította magyar fajtákkal az Országos Szőlőiskolát. Ebből fejlődött ki az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) szőlőiskolája, majd az Entz Ferenc által vezetett budai vincellérképezde utódaként a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola. Tevékeny őszibarack-termesztő is volt.” Wikipedia

A Wikipedia finoman fogalmaz: „emlékeztet”. Stadler János, a HVG újságírója másképp tudja: „a németnek született Franz Mayer volt az a bizonyos „Feri”, aki elnevezte magáról azt a Vecsés és Rákoshegy közötti területet, amit – mint pesti polgár –Grassalkovich hercegtől bérelt, majd részben meg is vásárolt. Ő látta hegynek a jégkorszaki Duna-hordalékból és az azt fedő futóhomokból álló 140-150 méter magas homokbuckákat, amelyeket csak az 1940-ben kezdődő repülőtér-építéskor egyengettek el. Addig azonban szőlőhegyként művelték, mivel az eredetileg serfőzőnek tanult Franz/Feri úgy vált kiemelkedő borásszá, hogy először termővé tette a mai repülőtér területének akkori sívó homokját, majd pedig ott olyan alapos szőlőművelést vezetett be, hogy a birtokhoz csatlakoztatva még szőlész-iskolát is létesíthetett Vecsésen” forrás

Ám mindenkit óvatosságra intenék, aki a HVG tiszteletreméltó nevének hallatán készpénznek veszi Stadler János szavait. Stadler ugyanis miközben a gyerekes átnevezési lázban tomboló kormányt vádolja hagyománytiprással, önfeledten keveri apát a fiúval. Franz Mayer Bajorországban született, és a fia, Mayerffy Xavér Ferenc bérelte ki majd vette meg Ferihegyet, és nevezte el magáról – ha ugyan ennyi igaz a sztoriból.
Hogy mit követett el, amiért most elveszik tőle a repülőteret? Egyrészt nem volt magyar, még akkor sem, ha akkor azt hitte szegény, hogy a honvédség támogatásával és a nemesi cím „megvásárlásával” kedves papa ezt elintézte neki. Másrészt átkozottul sikeres tőkés volt – ezt az újpopulizmus - ami kísértetiesen hasonlít a vulgármarxizmusra, úgy mondaná, „a magyar emberek vérét szívta”. Meg egy kicsikét talán felfuvalkodott volt: egy hegyet nevezett el magáról. Arról nem ő tehet, hogy ezt később letarolták. De nemcsak pusztán nagyra tartotta magát, igyekezett is megfelelni az elvárásoknak. Nem kell erre jobb példa, mint a Gloriette: „a bécsi Gloriette mintájára Gloriettnek nevezett kör alaprajzú épületre utal, amelyet Mayerffy Ferenc emeltetett 1814-ben, amikor a Napóleon legyőzése után Bécsben ülésező nagyhatalmi konferencia vendégei látogatást tettek Pest-Budára, és ebből az alkalomból a Szent Lőrinc pusztán katonai parádét tartottak. A porosz, az orosz és a Habsburg uralkodó a mai Gilice téren emelt kilátóból szemlélte a parádét. Az épület később Krepuska Géza professzor tulajdonába került, aki a szőlőbirtoka szélén álló épületett gazdasági célra hasznosította. Az épületet a második világháború alatt a visszavonuló német csapatok felrobbantották.” forrás + kép



A repülőteres vitát Mayerffy személyére kihegyezni mindazonáltal nyilvánvaló demagóg hőbörgés. Mayerffy nem sokat számít ebben az országban, ahol a sörfőzés mellett más hagyományok sincsenek tiszteletben tartva. Úgy általában a múlt nem érdekes, a múlt ma egész egyszerűen aktuálpolitikai játékszer, csillogó szir-szar, amit felemelnek, megszagolgatnak, majd pereceken belül megunnak és értetlenül eldobnak a mai gyerekek. És Liszt Ferenc emlegetése pedig egyértelműen a nemzetközi kulturkampf része. Hiszen Liszt bármennyire is magyarnak vallotta magát, a világ szemében nem egyértelműen magyar. Viszont, ha a budapesti reptérhez kapcsolják a nevét, akkor ezzel mintegy felcetlizik Lisztet – ez a mienk, mert minket illet, tessék megtanulni, hogy Liszt magyar volt!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr782767484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobbafet 2011.03.24. 12:20:28

Grati, alapos poszt, és a végkövetkeztetés is nagyon ül.

Istened 2011.03.24. 15:20:37

Én inkább Zeneakadémiát neveznék el Liszt Ferencről :)

Pokolgép 2011.03.24. 15:30:02

Nullás liszt :(

java Liszt
Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException
at Liszt.main(Liszt.java:10)

igényes 2011.03.24. 15:37:27

Tudni kell, hogy a nagy zeneszerzőről a mindennapi kenyerünk alapanyaga lett elnevezve. Liszt! Korábban (gabona)örlemény volt a neve.

Talán egy két hét és a bor is átneveződik, orbán lesz a neve. (öl, butit és nyomorba dönt)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.03.24. 15:39:28

Liszt Ferencről van elnevezve már régóta a zeneakadémia...ez a figura meg nem magáról nevezte el a "hegyet", hanem a sok arrafelé lakó, mert ez a csávó nem csak egy sima tőkés volt, hanem igen sokmindent tett a környék fejlődéséért...Liszt Ferenc állítólag annyira volt magyar, hogy még a nyelvet sem tudta beszélni...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.03.24. 15:44:12

@igényes: a sörnek meg deutsch lesz a neve? - tocc!
ma már a Roosvelt tér sem megfelelő, abból is Széchenyi tér lesz...ez a Roosvelt a rohadék kapitalista ámerika nagytőkés disznaja volt, nem kell ez a név Budapest szívébe! És vigyék el a szovjet emlékművet és a Károlyi szobrot is a francba! Takarodjon minden imperialista és kommenista is a magyar gyepűről!

igényes 2011.03.24. 15:46:45

@főzdevadász: És akkor milesz a Dr. Schmitt Pál Inka elnökkel?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.03.24. 15:49:06

@igényes: rosszul írtad! az az új hejesirás szerint pállinka!

igényes 2011.03.24. 15:57:01

@főzdevadász: A Roosevelt tér szerintem maradhatna.
Széchenyi-hegy is van, na meg az Orbánhegyi út, Szent Orbán tér. stb. Nem tudom miért zavarja Viktort a Roosevelt. Lehet, hogy magasabb volt nála, nem tudni az indokot, vagy magasabb, vagy jobban focizott, vagy több dakota mondást ismert. Nehéz megtudni ezeknek a zseniális ötleteknek a hátterét megtudni. Persze, ha tudná a kis taknyos, mibe kerül az, ha leváltja Rooseveltet? Megsemmisiti Moszkvát. Nem józan szerintem a srác.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.03.24. 16:02:26

de a szovjet emlékmű csesztetése is gond lehet, mert Oroszorszég van annyira idióta, hogy nem tagadja meg történelme egy részét, s bizony diplomáciai bonyodalom is lehet ebből...pár éve valamelyik balti államban is valami hasonlóval húzták ki a gyufát az oroszoknál, hirtelen leállt az olajszállítás, stbstb. A Roosvelt most éppen nem Viktort zavarja, hanem egy haverját, az MTA-s Pálinkás jött elő asszem ezzel az ötlettel, miszerint Széchenyi több alkotása is ott van, stbstb - na de mindegy, egy sörös blogon ne szarakodjunk ezekkel az elképesztő baromságokkal

igényes 2011.03.24. 16:07:19

Oroszlány (Ragazza rossa lesz) nagyon készülődhet névváltásra, na meg Oroszi (Valentino Rossi lesz) és van félnivalója Oroszlónak (Imperiál lehet talán)

Ogreface 2011.03.24. 16:45:52

Na most akkor, hol is lesz pontosan az Elvis tér Budapesten? :)

nullanullahét 2011.03.24. 17:04:28

Miért nem hívhatják Liszt Ferihegynek?

Jolka40 2011.03.24. 19:23:21

A Feri egy becenév. Hát nehogy már becézzünk akármilyen Ferencet!!!

varvizib 2011.03.24. 22:23:19

Ha vidéken élnék, a háziállatok egy sor politikusról kapnák a nevüket. Minden disznónak saját neve lenne.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.03.25. 07:43:55

boldog ország: ez a legnagyobb probléma...egyébként meg a Ferihegy egy meghonosodott, majdhogy történelmi név mit kell ezt baszogatni... és azt tudjátok, hogy mennyibe kerül az átnevezés?

Makkoshotyka 2011.03.25. 07:54:50

" Úgy általában a múlt nem érdekes, a múlt ma egész egyszerűen aktuálpolitikai játékszer, csillogó szir-szar, amit felemelnek, megszagolgatnak, majd pereceken belül megunnak és értetlenül eldobnak a mai gyerekek "
Többek között ezért ilyen szar ez az ország és a benne lakók.

dekás dezső 2011.03.25. 08:24:33

alapos, csattanós poszt, grat.
Én is lehidalok lassan ettől az erőltetett átnevezősditől. Azon túl, hogy alapvetően semmi értelme, még ráadásul zavart is kelthet. Van itt a neveken kívül sok minden, amin változtatni kéne... Fontossági sorrendben talán kezdhetnék a legégetőbb húsba vágó problémákkal, aztán ha minden klappol, és élhető ez a Magyar(ország?) (Köztársaság?) nevű földdarab, jöhet a reprezentáció, meg a tupírozás...

sovesztomesz 2011.03.25. 13:16:25

Szép cikk!

Józan paraszti ésszel szerényen javasolnék egy emléktáblát a reptér frissen átadott részébe Mayerffy-ékról; azt' tőlem utána már akár lehet Liszt Fernc, vagy akár imerial stout -, vagy premium pils-láger-ászok - reptér is :-)!!!

mayerffy 2011.03.25. 23:41:27

@sovesztomesz: Köszönöm!
Nem gondoltam volna, hogy a FIDESZ kormány(pontosabban Szőcs Áron Úr) szemét "csípi" a Ferihegyi repülőtér neve...
Mindamellett minden tiszteletem Liszt Ferencnek!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.03.26. 17:45:21

@Ogreface: Üllői út-Ferenc krt kereszteződése...
@igényes: és itt van még Poroszló is....
süti beállítások módosítása