Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A zabsör nem új találmány, a középkorban egész Európában elterjedt volt, de a 16. századra nagyjából kihalt. A 19. század végén az angolszász világban elterjedt az a gondolat, hogy a zabpehely egészséges, ezért újra elkezdtek „oatmeal stout”-ot gyártani, és direkt kismamáknak ajánlották táplálékkiegészítőként, ám ez nem volt több marketingfogásnál, ugyanis csak nagyon kevés – fél százaléknyi – zabpelyhet adtak az árpamalátához.


Mint annyi más régi stílus, az Oatmeal Stout felélesztésében is nagy szerepe volt Michael Jacksonnak, a legendás sörírónak. 1977-es World Guide to Beer című könyvében fájdalmas hangnemben jelenti be, hogy többé nem készül a világon sehol zabsör, amit Charles Finkel, egy amerikai nagykereskedő meghallott, és úgy döntött felkér egy angol sörfőzdét, hogy főzzön neki egy oatmeal stoutot. Így született 1977-ben a Samuel Smith Oatmeal Stoutja, az első újkori zabsör, ami utat mutatott az összes később főzött zabsörnek.

Nem véletlen, hogy a Samuel Smithre esett a választása. Az 1758-ban alapított tadcasteri Samuel Smith sörfőzde Yorkshire legrégebbi főzdéje, és mára az egyetlen függetlennek megmaradt főzde. Ma már csak ők használják az úgynevezett Yorkshire sqare nevű erjesztőkádat, ami egy négyzetalakú kőkád, a tetején egy faráccsal, melynek segítségével folyton visszakeverik a habot az erjedő sörlébe.  A főzde 300 pubot is üzemeltet hazájában, melyekben a Samual Smith-en kívül más márka nem jelenhet meg. Nemcsak sörből, de chipsből is Sam Smith márkájút árulnak, nagy üdítőmárkák meg egyáltalán nincsenek jelen. Komoly megütközést keltett, amikor pár éve a Sam Smith a szigorú jogdíjrendelkezések miatt betiltotta pubjaiban a zeneszót és a televíziót.

Maga a sör nagyon sötét barna, majdnem fekete folyadék, melynek bizalomgerjesztően sűrű, sárgás habja idővel sem múlik el teljesen, viszonylag vastag, félcentis takaró formájában védi a pohárba töltött sört egészen az utolsó kortyig.

Illata a pörkölt malátáé némi savanyúság és egy kis kávé ígéretével. Az íze meglepően száraz és visszafogott, nagy híre alapján valami extravagánsabbra számítottam, de ebben semmi különös nincsen. Magától értetődő íze van. Szénsavja aprószemű, ale-hez méltóan gyengéd.

Az ízét a kávés pörkölt maláta dominálja, majd mindenféle növényi aromákon fut át, melyek közül egyik sem túlzottan karakteres, majd a komló ebben a kontextusban valami érdekes kólaízt eredményez a végén. Hűvös, visszafogott ízvilág, melyen a zab szinte semennyire nem érződik. A zabpehelyből ugyanis maximum 30%-a lehet az árpamalátának, pont annyi, hogy az íze ne érződjön, csak a belőle fak,adó selymességet, olajosságot vegye át a sör. Át is veszi: erre ráismerni.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr492776553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yorkshire-i vendég 2011.03.31. 10:49:54

"Ma már csak ők használják az úgynevezett Yorkshire square nevű erjesztőkádat"

A szinte Yorkshire-i Black sheep brewery ugyan az a fajta erjesztőkádokat használja is:

www.blacksheepbrewery.com/about/

Ők is azt mondja, hogy az övé "unique" !

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.31. 21:09:27

Na,épp ideje volt:) Jó cikk!:) Zabsört mindenkinek!

sovesztomesz 2011.03.31. 23:00:39

Finom sör, kóstoltam. Először emlékeztetett a soproni démonra, csak kb. 3X töményebbnek éreztem. Másodjára jobban megfogott és a démonos párhuzam is elmúlt a fejemben :-).

bodee 2011.04.05. 20:33:06

Nem rossz sör, de az általam kóstolt Samuel Smith-ek nekem jobban estek. Szerintem nem a főzde legjobb söre. Mindenesetre visszautasítani soha nem fogom:)

Gérard Duchemin 2011.04.12. 10:58:49

Döbbenetesen jónak találtam.

kukikaa1986 2016.07.17. 17:39:37

De miért nincs 100%-ban _pörköletlen_ zabmalátából készült sör? Vagy _pörkölt_ búzamalátából készült barna búzasör? Egyáltalán, miért az árpamalátából készült a legelterjedtebb? Ez adja a legtisztább színű terméket?
süti beállítások módosítása