Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 

Semmi kétség, a sör és a fine dining szép párt alkotnak. De vajon tényleg a Krombacher képes a legjobban tartani az iramot a meredek ízekkel?
 


A Krombacher amúgy nagyon kellemes meglepetés. Apró, elegáns szénsav, könny test, és pengeéles komlózottság jellemzi. Ráadásul azonnal beugrik, mi ez a komló: a Spalt. Az, ami a Spaltert is klasszissá teszi. Ebben is tökéletesen eljátssza a szerepét. Miközben a sör nem lép ki a jóféle német lágerről alkotott elképzeléseink kereti közül.
A Bécsi Kapu tövében nyíló Bonfini Kert a múlt héten mutatta be Kerekes Sándort, az étterem tavasz-nyári chefjét, ősszel majd váltanak.
A fine dining éttermek nagy része itthon és külföldön egyaránt ott tart, hogy képes tartani egyféle jó patinás sört, amiről feltételezik, hogy afféle jolly jokerként kb. mindenhez jól megy majd. Ugyanezt az igényt hivatott kiszolgálni az Estrella Damm Inedit, Ferran Ádria nevéhez fűződő sör.
Talán nem teljesen életszerűtlen abban bízni, hogy előbb-utóbb nem homogén ízű söröket, hanem éppen hogy különleges ízű söröket fognak tartani a csúcséttermek, és bizonyos ételekhez ajánlják őket, ahogy a borokat szokás.
A képen látható marhafartőhöz amúgy nem volt rossz a Krombacher. De sokkal jobb lett volna valami könnyű porter, esetleg IPA.
Apropó: kipróbálta már valaki, hogy az a modern aromazáró pumpás dugó, amivel a borokat szokták frissen tartani, az hogy működik a sörökkel? 
 

Címkék: marha komló krombacher

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr602793865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesztomesz 2011.04.04. 11:09:36

Ugye ez csak a kóstoló/előétel volt? :-)

Vagy ma már ez a reform konyha: hogy egy falat étel, azt' jóvan? :-)
Azt a spanyol búzát meg - ha sikerül - megkóstolom 1X!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.04. 13:06:24

a sörökhöz másmilyen cucc kell, merthogy van benne nyomás. a Brewdog a Bismarck-hoz és a Penguin-hez ilyen zárócuccot mellékelt;-)
www.brewdog.com/blog-article/309
a képen ott csüng a palackon

Xmas 2011.04.04. 13:18:14

Milyen az a "könny test"? Enyhén sós, nedves, csepp alakú test?
A szénsav pedig valóban apró, ugyanis egy molekula. Bár esküdni mernék, hogy a buborékokról van szó, ami viszont gáznemű, csak szimpla széndioxid, és nagyon nem szénsav.
Azt pedig végképp nem értem, hogyan lehet pengeéles a komlózottság. Lehet vele kenyeret szeletelni?

Ez ugyanolyan értelmetlen, mint amikor a borról beszélnek összevissza hülyeségeket órákon át... csak ez itt szerencsére belefért egy darab értelmetlen mondatba.

Gérard Duchemin 2011.04.04. 13:29:51

@Xmas: "Azt pedig végképp nem értem, hogyan lehet pengeéles a komlózottság. Lehet vele kenyeret szeletelni?"

Én úgy tudtam, az iskolákban oktatják a költői képeket. Nemdenem?

Gérard Duchemin 2011.04.04. 14:10:04

@Xmas: A szénsav pedig valóban apró, ugyanis egy molekula.

Meg fogsz lepődni, de ilyen molekula nem létezik. Ugyanis tisztán nem állítható elő ez az anyag, így inkább arról van szó, hogy egy szénsavas vízben (sódavíz)különállóan vannak karbonát, hidrokarbonát, és hiroxónium-ionok. A kémia nehéz. ;-)

Gérard Duchemin 2011.04.04. 14:10:45

@Gérard Duchemin:

vízben (sódavíz)

Helyett:

vízben (szódavíz)

(csak félregépeltem)

Gérard Duchemin 2011.04.04. 14:12:39

@Xmas: "Milyen az a "könny test"? Enyhén sós, nedves, csepp alakú test? "

Arra nem is mertél gondolni, hogy könnyű testet akart írni, csak félregépelt? Bár a könnyű testbe is belekötnél, mondván a sörnek nincs teste, mert az csak egy folyadék, mely felveszi a pohár alakját. Ugye jól ismerlek? :-)

TonyCaviar 2011.04.04. 14:28:40

@Xmas: jaja, bizony könnyűt akartam írni! Örülök, hogy sikerült a lényegre koncentrálni:)

Kata78 2011.04.04. 15:50:22

@sovesztomesz: Ha az Estrella-ra gondolsz spanyol búza alatt, akkor több rossz hírem is van :) 1) katalán, nem spanyol. (nem is kifejezetten szeretik, ha lespanyolozod őket) 2) előző folyománya, hogy Barcelonában és környékén ihatod, de Madridban nem.

De ne hagyd ki amúgy :))) az egyik legjobb sör, amit ittam!

Serkoptató 2011.04.04. 16:12:00

@Kata78: 1., az Estrella Damm azért van annyira dizájner sör, hogy meg lennék lepve, ha nem lehetne kapni Madridban. De nem kell olyan messzire menni, hiszen itthon is kapható.
2., Kellemes, de semmi több, én nem estem tőle hanyatt. Újdonsága nulla, egyszerűen egy belga búza koppintás.

TonyCaviar 2011.04.04. 16:15:12

@főzdevadász: látom, de ez mire jó? csak egy sima kupak, nem? Nem szívja ki a palackból a levegőt, meg ilyenek, ugye?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.04. 16:26:24

isten ments, hogy kiszívjon bármit is...a kis széndioxidmolekulákat bennt kell hagyni a pengeéles komlóval egyetemben. hogy tudsz ilyen baromságokat írni, de tényleg?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.04. 16:33:06

@Xmas:ha egy sör jól megkomponált, akkor szépen, finoman van benne eloszlatva a co2, kis buborékokat érzel a nyelveden. Ha meg nem igazán eltalált valami, akkor sokkal inkább előfordulhat, hogy nagynagy buborékokban szabadul fel a co2, vehemensebb pezsgés, kisebb csípkelődés közepette...merthogy a sörben nagyságrendekkel több a kötött co2, mint az ember gondolná, össze nem mérhető némi szódavízzel

pluto111 2011.04.04. 16:36:55

Na ilyen sört kéne itthon is készíteni a multiknak. Szükséges technológiát ismerik csak a szándék kellene még mellé.

A fine dining éttermek által felszolgált dolgoktól nem lenne elvárható, hogy megkívánja az ember már kép alapján? Ez itt eléggé lehangolóan néz ki
(különösen a kör alakú trutymó).

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.04. 16:39:42

a finedininghoz inkább nem is kellene hozzászólnom...mert ez nem csak bénán néz ki, de igen idegesítő is..na kussolok is, kár, hogy ma ettem egy kuvva finom marhapörköltet

LeCavalier 2011.04.04. 17:07:27

@Kata78: Estrella-t 4-5 éve Madridban kóstoltam, egy született madridi ajánlására...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.04. 17:12:46

A Damm az sima Lager, csak az Inedit witbier

Kata78 2011.04.04. 17:14:33

@LeCavalier: Ezer bocs, akkor én kerestem ott rossz kocsmában :) nekifutok majd mégegyszer :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.04. 19:57:18

Sztem a sörhöz vmi pezsgőslezáró-szerű cucc kellene, mert a szénsav máshogy viselkedik...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.04. 20:06:34

@pluto111: az vélhetően egy sűrű pesto, és hát igen, a fine dining az drága, és simán végig eszel 9 fogást és lehet, hogy éhes maradsz, ha a kiadós egytálételeket bírod, mint @főzdevadász, akkor nem javasolt. Legutóbb Pécsett én is bosszankodtam, hogy a vadashoz sikerült 2 teáskanálnyi mártást adniuk.
Azért egyszer-egyszer érdemes kipróbálni, mert néha egészen új dolgokat eszelnek ki azok a fránya séfek...

pluto111 2011.04.04. 20:17:17

@pif: Ha már drága és kevés, nem kéne jól kinéznie és persze finomnak is lennie?
(persze finomnak lehet még finom, nekem mondjuk a főt répa se jönne be).

Sör lezárásra van gyári megoldás, csatos üvegnek hívják. Tulajdonképpen nem is értem a drágább söröket miért nem abba töltik.

TonyCaviar 2011.04.04. 20:34:22

@pluto111: Azért, ha félig van egy üveg, az a csatosban is elpunnyad másnapra...
A marhafartő mellett a barna trutyi az asszem finomfőzelék. Ez volt amúgy a legkevésbé jó fogás, a másik 8 finomabb volt. pl. a harcsapaprikás!
de sztem ez egészen gusztusos volt, mert egyrészt volt egy szép sziklaszerű ősi húsdarab, másrészt ott voltak a párolt zöldségek zöldjükkel - amit mindig letépnek róluk, én meg mindig sajnálom - a legnagyobb fless olyasmit enni, amiről minden háziasszony azt gondolja, szemét.
A végén pálinkáskávét kaptunk, és ajándékba adtak egy kis üveg libamájzserbót! :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.04. 20:37:39

@pluto111: sztem nem néz ki rosszul, bár tony kicsit belenyúlt a kompozícióba, hogy a Krombacher is rajta lehessen, és bár nem műtermi a fotója, a kompozíció - az ételé - azért kivehető. ha nem is izgalmas a tálalás, de a svájci tányért pont erre találták ki, hogy így mutasson rajta az étel. A húsnak gyönyörűen látszik a szerkezete, jók a színek, a körbekerítés is ami vagy pesto, vagy vmi fűszeres jus a sült levéből korrekt. Errefelé már nem divat a csalamádé és a bors a tányér szélén. :o]

TonyCaviar 2011.04.04. 22:09:21

@pif: jaj, milyen jó, hogy elfeledték a törött-borsot meg a petrezselyemport!

Ogreface 2011.04.04. 22:17:42

@főzdevadász: Ez "rettenetesen rafinált és ötletes, icipici mini fincsi" nekem sem a kedvencem. Elég viccesen mutat a korsó sör mellett... :)

pluto111 2011.04.05. 07:43:07

@pif: Hát szerintem egyáltalán nem mutat jól. Lehet ha nem ragaszkodnának az ilyen éttermek ahhoz hogy körberajzolják az ételt valami trutymóval, akkor tolerálhatóbb volna, de hát ezt látták a TV-ben akkor biztos így kell lennie :)

Gérard Duchemin 2011.04.05. 11:56:52

@Ogreface: Hát igen. Én sem értem, hogy ha valami gasztronómia (evés), akkor miért csak nézés. Ugyanis énnálam a fél kanál étel nem számít evésnek, annál nagyobb a sörhasam.

LeCavalier 2011.04.05. 12:03:01

@Kata78: Ne viccelj, örülök, ha okot adhattam egy újabb madridi körre:-) Amúgy kocsmában én sem emlékszem rá, kisebb boltban vettük.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.04.05. 14:03:59

@LeCavalier: Mi nemrég voltunk Madridban, de én sem nagyon láttam Estrellát kocsmákban, Mahou volt szinte mindenhol. Real stadion előtt volt vasárnap valami banzáj, ott volt egy estrellás sátor:)

TonyCaviar 2011.04.05. 14:09:15

@pluto111: Szóval nem szeretitek a fine dininget. De hát csak azért mert valami egy jellegzetes sznob divathullámot követ, attól még lehet finom, nem?
Én őszintén szólva szeretem ezeket, és jó érzés iszonyú lassan enni nagyon apró falatokat, mert várod, hogy jöjjön valami totális, vagy éppen illanó íz, vagy állag, és azért legalább felerészben tényleg jön valami, amin el lehet mélázni. Igazából én már egyáltalán nem villanyozódom fel, ha elém raknak valami gigantikus húst, rengeteg rizzsel, vagy krumplival. Hanem bosszús leszek, hogy ezt mind meg kell ennem, és arra gondolok, hogy ha ilyen sok, akkor biztos nem elég jó az alapanyag, és nem lesz elég jó az íze, és ez több, mint felerészben tényleg így is van. Sztem arányaiban több a jó fine-dining étterem, mint a jó hagyományos...

sovesztomesz 2011.04.05. 16:05:28

@Kata78: Azt szerencsére még tudom, hogy esziek-e, vagy isszák :-); de én csak innét ismerem...:

csakajosor.hu/index.php?categoryID=126

...egyelőre!

Próbáld ki itthon is :-)!!!

Üdv!

sovesztomesz 2011.04.05. 16:10:06

JAJAJA!!!

Szépen néz ki, fotogén, meg minden; a sör meg különösen feljavítja a kompozíciót, de ha már étterem, akkor ennék nagyobb adagokat; annak ellenére, hogy csak uszkve 65-70 kilót nyomok :-).
Mondjuk a főzdevadász-os marhapörkölt biztos nem gyerekadag vót :-)!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.05. 16:12:16

@pluto111: Az egyszer ok, hogy vannak a főzésben-tálalásban is divattrendek. A divat sokszor megosztó, nem mindenkinek jön be. Nekem szimpatikus, és az a körbekerítés nem csak dísz, hanem vagy egy kiegészítő íz, vagy a sült leve beforralva, tehát benne van az alapíz, és meg van toldva vmi odaillő ízharmóniával.
Ha szerencsénk van, ez meglepő és inspiráló, amellett finom. Mindez nem jelenti azt, hogy nemet mondanék egy jó borjúpörköltes sztrapacskára.

LeCavalier 2011.04.05. 17:30:48

@Rolli: Na ja, a Mahou, amit még a McDonald's(!)-ban is árulnak.:-)

pluto111 2011.04.05. 17:37:31

pif,TonyCaviar: Finomnak lehet finom azt nem vitatom. A divathullám dolog miatt nem ennék meg egy ilyet. Az rendben volna hogy 9 ételt tálalnak fel egymás után, az nincs rendben, hogy ilyen giccsesen tálalják. Szépnek nem szép a tálalás, csak annyiról szól, hogy valaki kitalálta így kell tálalni a finedining-ot azt mindenki utánozza.

Ogreface 2011.04.05. 18:20:30

Voltam pár ilyen "fine dinning" vacsorán, de nagyrészt csalódást okozott. Voltak olyan "falatkák" amik ízlettek, de mire beleéltem volna magam, addigra elfogyott és jött valami rettenet. Szerintem a legnagyobb fantázia a nevek kitalálásához kell ebben a műfajban. "Mangalica összetett lipidjén aranybarnára pirított, Makométa hagymaágyon hempergetett ifjú tanyasi sertéscomb falatok, a magyar királyok szakácsainak hagyományai alapján, pikánsan fűszerezve, lobogó vízben kifőzött, kézzel szaggatott és kevert nemes tészta cafatkákkal" = Pörkölt, nokedlivel.Nem beszélve arról, hogy ezek a vacsik, nem egy orvosi gyógymasszőr zsebéhez vannak igazítva. Inkább veszek belőle pár üveg finom, minőségi sört... ;-)

TonyCaviar 2011.04.05. 18:35:12

@Ogreface: Na az ilyen nevek nagy biztonsággal jelzik az ostoba pancser vendéglőst! A Bonfiniben olyan nevek voltak, mint pl. "Marhafartő finomfőzelékkel".
@pluto111: de miért mondod, hogy nem szép? Mi rajta a csúnya? Látszik rajta egy szép szerkezetű hús, eredeti módon zöldjével párolt zöldségek, a "harcsapaprikás ropogós puliszkával"-t pl. gyönyörű piros jus rajzolta körbe, aminek olyan tömény és túlpörgetett paprikaíze volt, mintha szeretkeztél volna egy paprikaültetvénnyel.
És szép is volt, mert összefonódott a tejföllel.
Szóval az összes kritikából annyit tudok elfogadni, hogy szokatlan. És a gazdag sznobok arra használják, hogy megkülönböztessék vele magukat a pórnéptől. De ez nem a fine dining hibája, hanem a társadalmi egyenlőtlenségek örök kérdése. Ahogy egy Picasso-festmény sem szar attól még, hogy csak kőgazdag New-York-i gyűjtők engedhetik meg maguknak.

pluto111 2011.04.05. 19:15:02

@TonyCaviar: A hús az rendben van. A Picasso hasonlat találó. Biztos tudott festeni a manus, de amikor egy firkálmányáért több millió dollárt is kiadnak, az már az emberi hülyeség kategóriája.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.05. 20:03:34

@pluto111: a divathullám miatt én sem ennék meg egy ilyet.
Azt meg fogadjuk el, hogy vannak tálalási szabályok. A 70-es, 80-as években csalamádé és petrezselyemzöldje, a 21. században meg pesto és jus.
Sztem ne ragadjunk le a Szindbád nyújtotta kulináris élményeknél. Élvezzük azt is, de merjünk kísérletezni...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.11. 21:36:11

valami más elképzelésem van nekem is a szépről...az a zöld csurgatás kifejezetten rosszul fest, persze mindamelett, hogy ha megnézem ezt a fotót, rögtön ideges leszek.
ez olyan, mintha mondjuk egy Westmalle Dubbelből egy decit a fejem tetejére állítva kellene elnyalogatnom. egész egyszerűen fasság
süti beállítások módosítása