Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Futótűzként szaladt végig a hír a levlistákon, hogy olasz söröző nyílt a Szépvölgyi úton Il Capriccio néven, mi meg szaladtunk utána és tegnap este már a szortimentet kóstolgattuk.
 


A Kolosy tértől egy perc gyalog, a gagyi bevásárlóközpont után, az a fura műanyagbuborék tartalmazza az újdonsült vendéglátóhelyet, ami azelőtt valami sushibár volt, és bár fogalmam sincs, mikor épült és milyen céllal, első ránézésre evidens, hogy csakis büfé/bisztró/cukrászda lehet benne.



Azért ha ma valaki Budán nyit egy helyet és mindjárt hatféle sört tart csapon, az feltűnést kelt. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a sörök olaszok, akkor a Folyékony Kenyérnek ott a helye, hiszen az FK olvasóin kívül ma kevesen tudnak arról, hogy Olaszországban sörforradalom zajlik, és hogy az olasz sörre érdemes odafigyelni. Persze nem a celebkampánnyal megtámogatott jellegtelen eurosörről, a Peroniról beszélek, hanem az elmúlt tizenöt évben nyitott kézműves sörfőzdék százairól.

Az Il Capriccióban amúgy nyilván nem a sör a fő szám, hanem a sok olasz finomság (finom olaszság): sonkák, sajtok, tészták, csokik, amit csak el lehet képzelni. Van egy hatalmas pult és abban sorakoznak. Érdekes viszont megfigyelni, hogy az italfronton viszont egyértelműen a sör van előtérbe helyezve, miközben persze vannak borosüvegek is, de csak második helyen. Ebből én azt a következtetést vontam le, hogy ezt a helyet olaszok csinálták maguknak, és ők, ha mulatnak, akkor inkább a divatos és változatos hazai sör felé kacsingatnak, az olasz borok mítoszát meg meghagyják az országimázsnak. Meg ebédre, meg a vidéki házba, meg úgy általában a maga helyére. De sörözni csak sörrel lehet.

Az Il Capriccióban az 1995-ben alapított római Turbacci főzde söreit árulják, hatot csapon és üvegben, egyet, a Castagnát (gesztenyéset) csak üvegben. Hamar rendelek egy kóstolókört – mindenből egy fél pohárral. Először a búzasör érkezik - elég egy korty, hogy tudjam, nem fogok belőle többet inni. Savanyú, testetlen: ez valami félreértés. Az „Ale” már érdekesebb. Sápadt szín, fehér hab. Behízelgő zamatú illatos malátaíz dominálja, a végén komolyabb komlótámadás nélküli cukorkássággal és egy kis savanyúsággal. Az utóíze egész izgalmas: száraz és markánsan komlókeserű. Mindazonáltal nem barátkozunk könnyen: van benne valami keménység, amitől nehezen csúszik. Az Eroica fantázianevű vöröses sörüket is a maláta dominálja: finom, karamellizált, édes és angolos, de talán kicsit túl van hajtva, mert nekem ez már nagyon édes. A malátaözönt illatos, gyümölcsös, már-már parfümös jegyek követik. A Super nevű sörük ugyanez, csak erősebb kiadásban, és jobb is, mert mintha szárazabb volna és határozottabb. A végére tartogattam a legjobbakat. A Quinn szerintem a csúcssörük. Hasonlít az Ale-hez, de nagyon jellegzetes a komlózása, nehéz megfejteni, ha jól értem, egy citrusos, fenyős amerikai és egy földes, szigorú európai komló bujkál egymás háta mögött. Ez csúszik is. A Black tényleg fekete, szép barnás habja is van. Az íze azonban csalódás. laza, vizes, kávés ízvilágú porter, némileg cukros is kiegyensúlyozatlan, olyan, mint a Saris, vagy más kevésbé jól sikerült cseh/szlovák barna sör. Ez, mintha csak cukrászdába készült volna azoknak, akik nem akarnak kávét inni.



Egyszóval jellegzetesen olasz kézműves söröket ittunk, melyekkel ezúttal is az volt a fő baj, hogy nincs testük, csak az ízre mennek, és gyakran kiegyensúlyozatlanok. Ahogy a németek sosem tudtak rendes reneszánsz palotákat építeni, úgy az olaszok sem tudnak rendes búzasört főzni. Egál.

Viszont voltam olyan pofátlan, hogy az egyik kedves pincérsrácnak elmeséltem, hogy az olasz sörözőkben minden korsó mellé egész kis kóstolótálakat kaptunk focacciával, pizzával, olajbogyóval és mindenféle finomsággal, ő meg volt olyan figyelmes, hogy hozott nekünk egy ilyet – ami amúgy sokkal finomabb volt, mint amiket Olaszországban kaptunk – és így fedezhettük fel azt az egyszerű megoldást, hogy az olasz söröket nem önmagukban kell inni. Önmagukban a fent említett problémák játszanak. Viszont az előételekhez, sajtokhoz, sonkákhoz mind nagyszerűen gurult. A testet tehát szilárd táplálékból vesszük magunkhoz, a sör öblítésre és ízbéli szórakoztatásra való – már az olaszok szerint.

A hely jó – az ételek, az alapanyagok abszolút hitelesek és nagyon finomak – de továbbra sem értem, hogyan fogják fenntartani a hatféle csapolt sört úgy, hogy a helyiségben mindössze 10 db 40cmX40cm –es asztalka van. Ezeket nem sörözésre találták ki. Ez egy cukrászda, ahol olasz finomságokat lehet majszolni. És, ha ilyen szinten nincs realista koncepció egy vendéglátóhelyben, akkor azért az óvatosságra inti az ünneplő kritikust. Mindegy: ha Óbuda felé tartunk, ne hagyjuk ki!

Sörbúvár megírta az üvegeseket >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr912825114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gilgalad 2011.04.14. 11:27:04

A vendéglátó hely berendezése, koncepciója valóban kissé szeleburdira sikeredett. Majd idővel letisztul, attól tartok a sörök rovására. Érdekes, nekem hidegtállal csúszott a búza, magában nem nagyon ittam. A testetlenség nagyon kifejező! Könnyű volt az Ale mint egy laza ringás kora reggel a tengeren, csak úgy henyélve a csónakban. Kicsit mintha tengerpartos bukéja lett volna. Na befejezem, várom már a nyarat tartalmas sörcikkel :-)

Gérard Duchemin 2011.04.14. 14:40:12

Érdekes, nekem a black is nagyon bejött. De az igazán finom a Quinn volt a maga IPA jellegével. De látom, neked is az tetszett igazán.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.14. 15:34:40

a Black azért problémás, mert kategóriák között egyensúlyoz. önmagában egész jó sör (ha eldöntötted, hogy minek iszod)
a búza is ilyesmi: érzésem szerint nem akar hasonlítani és versenyezni a német búzákkal. önálló kategória (krumpli-kompót ízjegyekkel :) )

bőrmók 2011.04.14. 18:22:32

Olasz söröző? Ilyet én is tudok.. iráni borozó!

Gérard Duchemin 2011.04.14. 21:09:38

@Takony_fősámán: Viccelődni mindenen lehet. De igenis Olaszországban sörforradalom volt és van, és immár nem csak bor, de sör terén is lekőröznek sok európai országot.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.14. 23:10:05

én nem tudom, mit kaptam, de csalódás volt minden egyes üveges sörük;-(
mondjuk ezt a gesztenyés mókacsomagot még nem nyitottam meg

akira2 2011.04.14. 23:37:45

Egyébként Olaszországban, Milano Marittimában, egy szálloda éttermében ittam életem sörét... Fogalmam nincs róla, hogy mi volt a márkája, csak arra emlékszem, hogy pezsgősüveghez hasonló formájú 6.6-os üvegben volt, és a pincér olyan műgonddal nyitotta és szolgálta föl, mintha valami márkás pezsgő lett volna...

Igaz, az ára is közel annyi volt, ettől függetlenül is ízlett... :)

Hasonló tipusú "pezsgősüveges" sörök a milánói Rinascente áruház legfölső emeletén 10 Euro körül kaphatóak - ha arra jártok...

csiszlikek dáridója 2011.04.14. 23:41:21

A hely - ha nem csal az emlékezetem - anno valami Night Clubnak indult.(Secret néven futott)'98-ban egy vállról indítható páncéltörő rakétával, újév napján kilőtték az emeletet. Nem telt el sok idő, már az egész épület Kijev (és Budapest) legszebb csillaga lett: kék-sárga ukrán nemzeti színekben pompázott. HOgy mi volt - night club vagy étterem - a törzsközönségen kívül sztem senki nem tudta. Egy biztos: akkoriban nem olasz söröket mértek errefelé... Polgár Süveg vendéglőnek is hívták.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.04.15. 00:33:01

azert a sok kisebb asztal nem kizaro ok, ne csak a bajor vagy a cseh sorsatorokban gondolkodjunk, foleg ha van barpult is, sajtok tv stb.
olasz sort szerintem meg nem ittam, ahhoz nem tudok hozzaszolni

SLACÓ 2011.04.17. 14:50:29

Pár napja én is kóstoltam őket, a Quinn ízvilága nagyon bejött nekem...
Egy Prazdroj, vagy egy buttenheimi félbarna Keller mellett, ez a 3. ik dobogós nálam. :)

www.birraturbacci.it/quinn.php .

TonyCaviar 2011.04.17. 15:58:59

@SLACÓ: De mondjuk bármilyen IPA előtt a kedvenced?

SLACÓ 2011.04.18. 10:45:45

@TonyCaviar: igen, mivel a sörök ízvilágában mint alapízt a keserű ízjegyet szeretem a legjobban, és csak utánna jönnek az egyéb tulajdonságok nálam...

TonyCaviar 2011.04.18. 11:18:36

@SLACÓ: Ezügyben egy platformon vagyunk. De az IPAk közt számtalan keserűbb (és többrétűen, izgalmasabban keserűbb) van, mint a Quinn.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.05.01. 12:29:59

Hogy az olaszok hogy söröznek azt nem tudom, de nekem csalódás volt a hely. A hátsó fedett teraszon ültünk, de az asztal kicsinek bizonyult, pedig csak egy ízelítő tál és három sör volt rajta. A sörök közül legfeljebb a Super hozott lázba, a Quinn nyilván már sokadiknapos lehetett, mert döglött volt. Az oliva pedig avas – tényleg!
süti beállítások módosítása