Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A lengyel sör

2011.04.26. 08:54 - TonyCaviar



A lengyel sörhelyzet sok tekintetben hasonló a magyarhoz, de mégis van egy óriási különbség. A különbséget úgy hívják: Baltic Porter.


Lengyelország valódi sörnagyhatalom. A németek és az angolok után ők főzik a legtöbb sört Európában. A lengyel sörpiac is erősen koncentrált – de messze nem annyira, mint a magyar. Náluk is három multi vásárolta fel a kommunizmus évtizedei által „előválogatott” maradék sörfőzdéket, sörgyárakat.

A lengyel sörpiacnak majd a fele a SAB Milleré. A Lech, a Tyskie, a Zubr a főbb sörmárkáik. A Żywiec a második legnagyobb forgalmú cég a piac 35%-val. A vállalat többségi tulajdonosa a Heineken.  Főbb brandjeik a Żywiec, a Warka, a Hevelius és a Brackie, amiről még esik majd szó. A legkisebb multi a Carlsberg a piac 14%-val. Övéké az 1845-ös alapítású Okocim, amit valaha Krakkóban is főztek, ma már csak Brzeskóban és Varsóban, de az osztrák alapító, Johann Evangelist Götz villája ma is megtekinthető Krakkóban.

Természetesen, Európa nagy részéhez hasonlóan a lengyelek is főképp Sedlmayer és Dreher örökségét isszák, a világos lágersört. A márkák közt náluk is megvannak a finom különbségek – az Okocim ízetlenebb, édesebb, a Żywiec fűszeresebb, keserűbb – de a piac törvényei szerint ezek a sörök a lengyel testvéreknél is gond nélkül felcserélhetőek egymással. Akárcsak nálunk, az egymástól csak hajszálnyit különböző világos lágersörök a lengyeleknél is kiváltanak valamiféle azonosulási kényszert. Krakkói barátaim, akik a Żywiecre esküsznek, kicsikét csalódottak voltak, amikor elárultam nekik, hogy az lényegileg nem különbözik a magyar core-lagerekről, melyeket a magukénál kicsit gyengébbnek gondoltak.

Az általános lengyel sörválaszték nagyjából akkora, mint a hazai, de míg itthon könnyen járhatunk úgy, hogy a 6-8 féle sörből egyiket sem kívánjuk meg, Lengyelországban majdnem mindenhol jelen van egy egészen kiváló sörfajta: a Baltic Porter.
A 18. században az angol sörfőzők az egész Baltikumot elárasztották porterrel, majd a megnövekedett igényre válaszul a helyi sörfőzők is nekiálltak sűrű, fekete sört főzni. Aztán a 19. században egy-két kivétellel az összes főzde átállt az alsóerjesztésre. Az alsóerjesztésű balti porter ma is általános jelenség a Balti tenger partján fekvő országokban, Lengyelországban pedig egyenesen a legnépszerűbb sörfajta a szokásos világos láger után. A számos közepes méretű főzde különleges porterjein túl a két legnagyobb brand, a Żywiec és az Okocim is készít balti portert, ezek közül sajnos csak a Żywiecét sikerült megkóstolnom, kóstolás később köv.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr262855765

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lengyel benyomások 1. 2016.11.26. 07:59:51

Lengyelországban jártunk augusztusban. Részletes összefoglaló nem lesz, viszont felsorolásszerűen megosztok néhány emléket, megfigyelést, amolyan vegyesfelvágott jelleggel. Mondjuk ez se lesz rövid: Előtörténet Ez volt a 4. alkalom, hogy lengyel föl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pluto111 2011.04.26. 18:02:25

Lengyel világosban is találtál kukoricát? Mert itt mindig ezen vagytok kiakadva.

TonyCaviar 2011.04.27. 10:15:48

Hát őszintén szólva eszembe sem jutott megnézni. Nem is volt a kezemben efféle palack. Core-lagereket csak csapolva kóstoltam.

pluto111 2011.04.27. 18:44:40

Segítek nem volt benne. Most akkor miért is pampogsz, hogy itthon kukoricával rontják a minőséget ha nem is tudod megkülönböztetni?

TonyCaviar 2011.04.27. 18:59:08

Pampog a halál. Összekeversz valakivel. Én nem iszom ilyesmit, nem is pampogok miatta.

pluto111 2011.04.27. 23:07:28

Állandóan ezt lehet olvasni itt. Igaz leginkább a kommentekben. Ha Te sose írtál ilyet akkor bocs.
Viszont az egy rossz hozzáállás, hogy a világos sör csak rossz lehet (ez a cikk is kb. erről szól). Ha így lenne nem ez vált volna uralkodóvá az egész világon.
Személy szerint örülnék ha holnaptól Arany Ászok helyett Warsteiner vagy Zywiec szintű sörökkel árasztanál el a boltokat.
Amúgy szerintem jól megsértetted a lengyel ismerőseidet, sajnos messze nem érik el az itt gyártott core-lagerek a Zywiec-et (ha jól tudom még angliai pubokban is lehet ilyet kapni).
Dreher egyébként időnként tud jó lenni (pedig kukoricás az is), de nem állandó a minősége (télen jobb szerintem).

TonyCaviar 2011.04.28. 00:27:00

@pluto111: Hát az az igazság, hogy amin érződik ez a felvizezett ipari íz, az nekem nemigen jön be. Amin érzem, hogy össze vannak mosva az ízek, amin nem jön ki rendesen a komló, (a Zywiecben van egyfajta káposztásság) az nekem nem szimpi. A színével amúgy semmi bajom. Imásom a világos söröket. Angol pubokban számtalan szar sört lehet kapni, asszem. Dreher vagy Zywiec sztem nagyjából mindegy. Viszont a Zywiec Porter az kb 2szer olyan jó, mint a Dreher Bak - noha az sem rossz!

Serkoptató 2011.04.28. 07:52:24

@pluto111: Zywiecet nem azért lehet kapni angol pubokban (bár én még nem láttam, de ez nem jelent semmit), mert annyira jó, hanem azért mert olyan sok lengyel él arrafelé, akik Zywiecen szocializálódtak, és egy kis nosztalgiára vágynak.
Cseh Budvart és Staroprament viszont valóban sok londoni pubban csapolnak.

pluto111 2011.04.28. 09:19:01

@Serkoptató: Én erről azt olvastam, hogy a helyiek is rászoktam.
Egyébként Staropramentbe is komlókivonatot nyomnak már (én ezt nem bírom), szóval az is kuka sör már.

Gérard Duchemin 2011.04.28. 09:49:10

@pluto111: Budvarra nem nehéz rászokni. A komlókivonat tényleg sajnálatos, szörnyű lesz, ha más cseh söröket is elcsesznek.

Gérard Duchemin 2011.04.28. 09:51:26

@pluto111: Miért, szerinted pótanyagként kerül a sörbe, vagy nem? (Itthon)

Serkoptató 2011.04.28. 11:09:07

@pluto111: mit nevezünk komlókivonatnak? Amúgy nincs a világon olyan nagyüzemi sör, amelyikbe a komlót a maga természetes formájába pakolják bele.

Serkoptató 2011.04.28. 11:12:36

Amúgy sokkal nagyobb gáznak tartom kukorica és mesterséges enzimek használatát, mint a malátasűrítményét, ha már nagyipari termékről van szó.

pluto111 2011.04.28. 13:47:27

@Gérard Duchemin: Már a kukorica? Nyilván mert olcsóbb mint a maláta. Itt inkább azon akadtam ki, hogy a kukoricával butítottat egy szintre helyezte a tisztességes nagyüzemi lágerrel.
Vagyis vagy nincs jelentős különbség a kukoricás meg az anélküli verzió közt vagy az ebben a cikkben leírtak erősen megkérdőjelezhetők.
komlókivonat: hát azt nem tudom pontosan, de amire rá van írva abban valami mű ízt érzek állandóan.

Ma.zsom 2011.04.28. 18:45:10

Ez a kukorica téma engem is érdekelne... Legfőképpen az, hogy hogyan jellemeznétek a pótanyagos sörök ízét? (most kifejezetten a kukoricára gondolok mint pótanyag) Miben más mint egy 100% malátás sör?
Azért érdekel ez a téma, mert szerintem itt vannak komoly félreértések. Pl valamikor régebben volt egy cseh-magyar Kozel összehasonlítás, ahol lépten nyomon a "kukoricás íz" jött elő, holott a termék nem is látott kukoricát. Ebből kiindulva sanszosnak tartom, hogy a sokaknál a "kukorica íz" egész más ízkomponensekre utal. Az tuti, hogy én régebben a DMS ízét hasonlítottam a kukoricához, holott ez a vegyület a malátából is képződik.
És ezzel kapcsolatban a következő kérdés ami felmerül bennem, hogy hogyan vezényeltek le egy ilyen kóstolást?
Mert ha tudod, hogy milyen tételeket kóstolsz, már megette a fene (persze csak ha objektív szeretnél maradni). Nem véletlen, hogy az érzékszervi minősítéseknek szigorú standardjai vannak.
Huhh, bocsi ez hosszú lett... :)

Ma.zsom 2011.04.28. 18:53:05

Ja, bocsi csak még a komlókivonat: a nagy sörgyárak termékei biztos, hogy nem természetes formájában meghagyott komlótobozzal operálnak, hiszen nehezen szállítható, nehezen tárolható, nehezen kezelhető, és rossz a hatóanyag hasznosulása. Ígyhát maradnak a komlókészítmények, keserűkomlót kivonat formájában érdemes használni, armának meg általában a pellet megy. Különben egy CO2-dal kivonatolt komlókészítménynek nem hiszem, hogy nagyon mű íze lenne. De ismét, lehet h egy standard vak teszten vagy háromszög próbán észre se veszed...

TonyCaviar 2011.04.28. 19:42:57

@Ma.zsom: Szerintem teljesen jó a nemvak kóstolás is. Fontos, hogy mit vársz, pl. nagyon jól lehet úgy kóstolni, hogy mások kóstolásait olvasod, és összehasonlítod a saját tapasztalataiddal. Ötleteket ad.
A kukorica egyfajta nyúlós savanykásságot-édeskésséget ad a sörhöz. Jobban belegondolva ilyesmi nem volt a Zywiecben, de nemcsak attól lehet vacak a sör. A Zywiec pl. kicsit vizes volt nekem, és a komlója is kicsit káposztás. Ha már core-lager, akkor jobban ízlik a soproni, amiben pedig van kuki. De abban van jó komló is.

pluto111 2011.04.28. 20:23:01

@Ma.zsom: Abból amit írsz még az is lehet, hogy minden nagyüzemi kivonattal készül, csak nem írják rá. Akkor lehet csak beleképzelem ezt a mű ízt, ami a keserűség rovására megy. Bár amikor feltűnt hogy a Staroprament is kivonatos már, előbb a sört kóstoltam és nem tetszett utána olvastam el mit tartalmaz.
Soproninál nem csak a 1894-be kerül rendes komló?

TonyCaviar 2011.04.28. 21:01:42

A Saaz asszem csak a Soproniba kerül. De az sem "rendes" azaz nem toboz, hanem pellet.
Amúgy ez világbajnok kérdés: milyen komló kerül a mindennapi söreinkbe? Ezt meg fogom írni!!

Serkoptató 2011.04.29. 08:01:59

@TonyCaviar: milyen? A létező legolcsóbb keserűkomló granulátum.

pluto111 2011.04.29. 09:15:13

@TonyCaviar: Jó ötlet, kíváncsi vagyok a gyártók kiadják-e ezt az információt neked.
Amúgy ez a komlókivonat dolog már azért is sántít nekem mert az összetevők közt mindig így szerepel: komló, komlókivonat.
Ha a kettő egyenértékű volna akkor komló egyáltalán nem kerülne bele.

TonyCaviar 2011.04.29. 09:29:58

Sztem a komló az az aroma-pellet, a kivonat meg keserű-lekvár.

Gérard Duchemin 2011.04.29. 11:17:24

@TonyCaviar: Egyszerű keserű anyag kerül bele, nulla illattal.

Ma.zsom 2011.04.30. 07:13:34

@TonyCaviar: Szerintem a nem vak kóstolás arra jó, hogy "nicsak, itt egy új sör, milyen lehet az íze?" (természetesen ez a legfontosabb kóstolásfajta :) )
Ha viszont mélyebben szeretnél elemezni egy sört akkor nem szabad, hogy bármi is befolyásoljon. Olyan dolgok jöhetnek fel egy vakteszten, amire nem is számít az ember. Oké, hogy nem szeretitek a hazai mainstream márkákat, de a példa sztem jó lesz: egy kísérlet miatt volt évfolyamtársaimmal kóstoltattam vakon 4 tételt, Sopronit és Arany Ászokat üveges, valamint dobozos kivitelben, kb azonos időben gyártottakat. A társaságról tudni kell, hogy dobozos Arany Ászokon nevelkedett, mert a "többi szar" (ez volt az egyhangú vélemény). A teszten pedig csúnyán lepontozták a kedvenc sörüket. Olyan szinten, hogy az összes résztvevő azt hozta ki vesztesnek. Hogy ne legyen ilyen egyszerű, kiraktam eléjük a söröket, egyből rámartak természetesen az Arany Ászokra, és vígan kortyolgatták, hogy "ez de jó", amíg el nem mondtam nekik, hogy igen, amit éppen isztok azt 5 perce még lehúztátok a francba...
Ezek után én azt gondolom, hogy az embert azért simán be tudja csapni az agya, úgyhogy a legjobb ha megvonsz tőle minden infót és csak az érzékszervi paramétereket tolod elé.
Persze mondom, kérdés, hogy mi a célod... Csak elemzéseknél ezzel is jó számolni. :)

Ma.zsom 2011.04.30. 07:16:56

@Gérard Duchemin: Megmondom őszíntén, komló kivonatot még soha nem szagoltam (mondjuk annak úgyse az illata a lényeg, hanem a keserűsége), de aki dolgozott már aroma pellettel, az megerősíthet, hogy annak olyan erős illata van, hogy elsőre az ember még talán meg is ijed tőle :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.30. 08:47:08

@Ma.zsom: a kivonatnak nem túl veszedelmes az illata, de mivel voltam egyszer akkora barom, hogy kíváncsiságból megkóstoljam, elmondhatom, hogy valami egészen orbitál keserű, a nyelvem két hétig le volt bénulva a tömény alfasav hatása miatt:) az igazán komoly illata az amerikai Cascade aromakomló pelletének volt, amit most, az IPA főyésekoir nyitottam fel. Ököllel arcbavágott, de megijedni nem ijedtem meg, kifejezetten tetszett;-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.03. 15:08:21

@Ma.zsom:
Hehe, én zenei vaktesztet is próbáltam már olyan zenékkel, amiket ismerősök fikáztak, de csak mert az a divat éppen és mindenki szereti utálni a divatot, és ahogy számítottam, közép kategóriás értékelést kapott mindenkitől az a zene, mert amúgy az is, csak a rajongók felfújják, az ellenrajongók lehúzzák. A kedvencem a vakteszt témában, amit valamely online hírportál újságírói csináltak saját köreikben, a Coca Cola Zero megjelenése előtt 5 kólát teszteltettek vakon, értékelniük kellett és megmondani melyik melyik. Érdekes módon a 60 Ft-os Tesco Cola lett a Zero a legtöbb szavazat szerint, míg a Zero lett a tescós szar, és az kapta a legrosszabb értékelést...

Egyébként néhány tíz poszttal ezelőtt leírtam, miért is csak a vaktesztnek van értelme. Előítéletünket, sznobizmusunkat, márkahűségünket, stb., stb. csak így tudjuk leküzdeni, máshogy nem lehetséges. Szerintem 10-ből 9 magát sörszakértőnek mondó elhasalna egy ilyenen, ha mondjuk világos lager söröket kellene összevetnie.

Egyébként egyszer megszívattam egyszer egy haveromat, aki Heineken-t szerette, Sopronit nem, hogy a Heineken ugyanabból és ugyanúgy készül(ez így nem igaz), erre undorral itta ezután, meg be is magyarázta magának, hogy korábban is érzett valami rossz ízt...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.05.03. 15:20:33

@TonyCaviar: láttunk komlótárolást osztrákéknál, a növény fagyasztóládában volt, viszont a pellet használatát támogatták. tovább eláll, és jóval intenzívebb, mint a növény

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.05.03. 16:41:32

@Zabalint: Vasárnap ebédnél az anyósom - aki az Arany Ászokot is simán megissza - elé tettem egy pohár Staroprament és egy pohár Grafenwaldert (a premium? típust 4,8-as alkohol van benne), és megkérdeztem, melyik a jobb. És a Staroprament választotta jobbnak. Aztán meg is beszéltük, miért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.03. 19:38:55

@pif:
Igen ez oké, de ha nem ismerte a márkákat előtte, akkor ez simán felfogható vaktesztnek.

Grafenwalderből eddig csak a búzasört ittam, az nem rossz az árához képest. A legolcsóbb iható búzasör, ami itthon kapható (Ilzer búzának durván változó a minősége, találkoztam már durván túllőtt szénsav tartalommal, majdnem belefulladtam, utóbbi időben meg túlzottan keserű-savanyú íze van, ezért nem sorolom az iható kategóriába)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.05.03. 19:55:20

@Zabalint: pont ezért írtam, nem tudta, mit iszik, csak megkérdeztem, melyik a jobb szerinte... - így abszolúte vakteszt volt - más kérdés, hogy a Staronak már a színe is más. És csak beleszagolva is megérzed a különbséget, nem is kell megkóstolni.

Búzasörben a Grafent én még nem kóstoltam meg. A Valentinsbräut igen, az már vállalható, bár nekem kicsit szappanízű és túl durva az élesztője. Egy jó minőséget már 400 Ft körüli áron lehet csak megvenni...

Ogreface 2011.05.03. 22:23:30

@Zabalint: Grafent még nem kóstoltam, de számomra most a nálunk kapható szűretlen búzák közül a Krombacher és az Oettinger a leggyengébb.
Vakteszten sok fajtát összelehet keverni, de a szart a jóval szerintem biztos, hogy nem.

ger. duchemin 2011.05.04. 10:53:39

@Ogreface:
"a szart a jóval szerintem biztos, hogy nem"

A szart is összekeveri a jóval az, akinek a sör csak sör (én meg összekeverném a jó bort a szarral, mert nekem a bor szinte csak bor).
De aki tudja, mik azok a felhangok amit az alaphang mellett keres, az nem keveri a dolgokat, és tudja hogy miért 100-szor inkább Pilsner Urquell-t, vagy Jever-t iszik, mint mondjuk egy simán megiható, de messze nem olyan jó Karlovačko-t, vagy Laško-t.

Ma.zsom 2011.05.04. 17:08:16

@Zabalint:
Szívemből szóltál...

@ger. duchemin:
Bár néhány sörös ízhibát fel tudok ismerni, és tudom, hogy számomra mi a "szar sör", nem hiszem, hogy lehet egy általános "jó sör" kategóriát megállapítani, ahogy azt sem, hogy az embernek milyen "felhangokat" kell keresnie az italban.
Jó példa: van egy haverom, aki mint kiderült szereti a fényízt. Vaktesztes kísérlet során itattam vele erősen fénykárosodott sört. Télleg durva volt, mert amikor még csak nyitottam én már éreztem az illatán. A csóka kihozta világbajnok sörnek, és kérdezte, hogy az a minta miből volt, mert ezt az ízt imádja, ez a Stella íze volt régen, de már nem olyan. (különben egy időben tényleg nagyon fényes volt a Stella... most nem tudom milyen, mert nem szoktam inni) Szóval egy hivatalosan ízhibás selejt termékről beszélünk, amit a fogyasztó adott esetben jobban szeret mint a kifogástalan terméket.
Itt jön ugye az, hogy ízléseken nem lehet vitázni.
Azért gondoltam ezt ide, mert ahogy olvastam itt azért elég hamar el szokták ítélni egyik-másik sört pusztán alapanyag, OG, alkohol%, típus vagy származás alapján, szerintem sokszor alaptalanul, vagy éppen "divatból" (gondolok itt a kukoricára).

Gérard Duchemin 2011.05.05. 09:42:07

@Ma.zsom: Ebben igazad van. De nem is az a baj (amúgy az sem baj, csak hülyeség), amikor valaki kimondottan olyan furaságra bukik, amire a legtöbben nem, hanem az igénytelenség. Azért nem mondom, hogy baj, mert ha valaki egyszerűen csak sört akar inni, folyjon, pezsegjen, meg minden, és tök nem érdekli a részletei, az úgy is jó. Pl. ha én egy marhapörkölt mellé meg akarnék inni egy pohár vörösbort, mindegy lenne nekem, csak száraz legyen, mert a borban csak azt keresem, hogy bor legyen, tök másképp állok hozzá mint a sörjöz.

face007 2011.05.23. 11:37:20

Budapesten lehet kapni lengyel söröket?

szanisz 2011.05.23. 12:46:37

@face007:

sajnos csak a karpackiet szerintem (abból is simát, meg mocnet, azaz erőset), az meg nem akkora élmény, bár a Borsodinál, Soproniál sztem egy csöppet jobb.

face007 2011.05.23. 13:27:50

@szanisz: köszi, engem legibkább az Okocim érdekelne

Gérard Duchemin 2011.05.24. 12:00:59

@face007: Sajnos jobb lengyel sörökért egyelőre ki kell menni, itt nincs.

Savitra 2011.10.23. 13:42:35

Sajnálom, hogy a Tyskie csak annyira lett megemlítve, hogy a legismertebb sörmárkák egyike. Szerintem a legjobb világos sörük:)

Gérard Duchemin 2011.10.24. 09:57:53

@Savitra: Világos sörök közül lehet (még ez sem biztos). De ezek a lágerek nem számítanak a jobb sörök közül, Lengyelország nem a lagereiről híres. Annál inkább a balti portereiről, az ott az igazi érték, azért kell kimenni, ha már az ember valóban sörért megy ki.

Gérard Duchemin 2011.10.24. 09:58:31

@Gérard Duchemin:

"De ezek a lágerek nem számítanak a jobb sörök közül,"

helyett

"De ezek a lágerek nem számítanak a jobb sörök közé,"

Gérard Duchemin 2011.10.24. 10:00:47

@pluto111: "Viszont az egy rossz hozzáállás, hogy a világos sör csak rossz lehet (ez a cikk is kb. erről szól)."

Nem erről szól, figyelmesebben kell olvasni.

Gérard Duchemin 2011.10.24. 10:07:13

@Ma.zsom:

"nem hiszem, hogy lehet egy általános "jó sör" kategóriát megállapítani"

De. És nem az a jósör, mely mindenkinek ízlik, hisz ízpreferencia is van a világon. Hanem az a jó sör, mely kiváló minőségű, és nem szar, hamisított. (mint a bornál)

Kivlov 2012.03.19. 09:49:36

Okocim, Warka, Tatra. Ezek a 7végi Krakkó túra kóstolásai. Meg még vagy 4 féle a csomagtartóban itthon későbbre. :)

Jeder 2015.08.28. 13:00:40

A lengyel Baltic Porter már Budapesten is kapható! Ráadásul nem akármilyen:Baltic Porterek királya: Grand Imperial Porter Amber Sörfőzdéből www.browar-amber.pl/en/:
Egyelőre csak egy helyen Gdansk, Lengyel Könnyvesbolt és Büfében www.facebook.com/gdansk.konyvesbolt
Na zdrowie!

TonyCaviar 2015.09.01. 09:35:28

@Jeder: Ez nagyon klassz! Ha lesz egy kis időm elmegyek és veszek pár üveggel!
süti beállítások módosítása