Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Kiss László, a dombóvári Kissler sörmestere a kilencvenes évek elején a nagy boom során alapította a főzdéjét Dombóvár külvárosában. Akkor a városban és a környéken 9 másik főzde működött, ma közel s távol ő az egyetlen. „Nem rettentem meg…” – válaszolta arra a kérdésre, hogy ő miért nem zárt be. 
 


Kissler sört először tavaly ittam, a Kis Budai Sörversenyen, akkor a barna sör jutott el hozzánk, és fölényesen meg is nyerte a kategóriát. Most Kiss László mindhárom fajta sörét megkóstolhattam – mind 11.8 ballinos, 4,8-5%-os alkoholtartalmú pasztőrözetlen, szűrt sör.

A világos sör szép, nagyhabos, bár a habja nem túl tartós. Gusztusos, erős rézszíne van. Amint belekortyolok evidens, hogy mit érzek: Pilsner Urquell.

Illetve egyszerre Pilsner Urquell és friss házi bajor sör, de azért szerencsére inkább az előző. Fura, de szerintem nem ugyanabból a komlóból készül, mint a Pilsner, mégis nagyon határozottan emlékeztet rá. A határozott keserűséghez jó kis édesség is társul – ami már-már kiegyensúlyozottá teszi, de szerencsére az egyensúlyt mindenki másképp értelmezi - én azt szeretem, ha azért a komló felé dől, mint ez. Ez az a sör, amitől egyre szomjasabb leszel, egyre több lesz az energiád, feszíti a húrt és nem elaltat. Úgy fest, Kiss Lászlónak erősen „keserű keze” van, mert minden sörében sok a komló.

A Kissler Gyömbéresnek érdekes, halványan pirosas narancsszíne van, ami nem jellemzően sörszerű. A habja ennek is hamar múlik. Fura szúrós illata van, amiben egy távol-keleti kifőzde édeskés zsíros párája is megfogalmazódik – nyilván a gyömbér. Első kortyra nem is rossz, bár határozottan idegenkedem a gyömbérsöröktől. A keleti illatosság mellett a gyömbér gyökérszerű, növényi ízeit is kiemeli – valószínűleg a komló – ami ebbe is rendesen jutott. A csípésnek egész halovány távoli gyanúja is benne van.

A Kissler Keserű Barna se nem olyan fekete, se nem olyan keserű, mint amilyenre emlékeztem, hanem kicsit áttetsző meleg barna színű sör, ugyanolyan színű habbal, ami nagyon jól néz ki, de hamar múlik. Az íze kávésan savasan pörkölt és ahhoz mérten édeskés is, de végül száraz lesz és keserű és megszületik benne az a pörköltségből, édességből álló, komlókeserűvel körberajzolt barnasöríz – amit szerintem fel kéne venni a világörökség listájára, annyira jó.

Talán korábbi beszámolóimban eltúloztam a Guinnesshez való hasonlatosságot – éppencsak asszociatív módon hajaz rá – van benne valami a Guinness nyirkos, hideg keserűségéből. De aztán végül egy kis vaníliás, feketecsokis ízzel búcsúzik, egészen desszertesedik – keresűnasi. Az is biztos, hogy ilyen erős íze ilyen kellemes test mellett kevés sörnek van.

A Kissler távol van Budapesttől, nem nagyon szállítanak sehová sört, nem nagyon járnak fesztiválokra, ezért kevesen ismerik a sörüket – de itt az ideje felfedezni, mert jó sört főznek. Keressétek a standjukat a Főzdefeszten.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr592876386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ger. duchemin 2011.05.04. 10:45:19

Hát igen. Ami pocsék, az erőszakosan terjed, és mindenütt kapható, ami pedig jó, azt vadászni kell.
De talán jó is ez így, nagyobb annak az értéke, ami nem könnyen megkapható.

pluto111 2011.05.04. 11:23:07

Jobb főzdéknek közösen kellene valamilyen értékesítési hálózatot kialakítania. Üzlet lenne ami árulja csak el kellene juttatni odáig a sört. (most is lehet kapni sok helyen szegedit, orgoványit)

szanisz 2011.05.04. 11:46:29

szép kép (milyen korsó?), jó poszt. remélem, az összes főzdéről lesz ilyen cikk.

sovesztomesz 2011.05.04. 11:49:05

Igen, igen! Jó kis beharangozó, fel is csigázott. Többet, többet a feszt előtt!!!

szanisz 2011.05.04. 11:49:11

@pluto111:

egy üzlet, ahol kapható a Korty, a kissler, meg az összes többi? jól hangzik, de ehhez először meg kéne oldani:

-komolyabb tartósítást
-profibb palackozást ( a miskolci, a helyszínen pet palackba mért IPA nekem múltkor másfél nap alatt megromlott, hűtőben).

persze ezek leküzdhető akadályok, csak a pénzt kell meglátni benne.

prokki 2011.05.04. 11:50:34

@pluto111: igen, mondjuk az ország észak-keleti részében nem lehet kapni ilyen remek söröket :(
vagy mondjuk szerintem nem csak pesten lehetne főzdefeszt, hanem az ország több pontján is, és akkor többen megismerhetnék!

szanisz 2011.05.04. 12:06:23

@prokki:

egy párat lehet azért északkeleten is, pl a Mályi Ászok szerintem korrekt, de főzdén kapható Korty, Serforrás IPA és Serforrás világos+ barna mind-mind kapható állandó jelleggel Miskolcon. Lehetne rosszabb!

Hamilcar 2011.05.04. 12:15:01

@szanisz:
Egyetértek! Miskolc környéke ilyen szempontból a legjobban ellátott. Felsőzsolcán, Mályiban vagy Kazincbarcikán szinte mindig van valami különlegesség!

Hamilcar 2011.05.04. 12:34:56

@szanisz:
A múltkor meggyes volt, mostanában meg állítólag búza lesz, talán már van is.

szanisz 2011.05.04. 12:37:10

@Hamilcar: aha, köszi.Nem ismerem a barcikai főzdét, főzdéket, de gondolom a HBH-ról van szó, google azt dobta fel a város kapcsán.

hetzer87 2011.05.04. 14:55:59

fészbúk lájk gombot a cikkek végéreeee! :)

sajnálom amúgy hogy az ilyesféle kisebb sörfőzdék termékeit szinte sehol nem kapni :( emlékszem itt mifelénk is volt anno "Pelikán" nevezetű szett,1-2 kocsmában meg pár kisebb boltban,de legalább lehetett beszerezni..sajnos azóta eltűnt az is :S

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.05.04. 17:02:15

Tegnap ittam, és nem tom, hogy a műanyag palack miatt, de a söríz - igazi házi sörös ízek - hátterében volt egy határozott mosószeres íz, és a habja is nagyon gyenge volt...
Összegezve nagy csalódás volt a világos, de ez alapján vissza fogom kóstolni...

nadiposzata 2011.05.04. 20:01:17

Sőt keleten még Szegiben is igen korrekt a sör.
A miskolciak is jók.

kaskala 2011.05.04. 20:04:37

De hát ki utazik egy sörért ennyit?

TonyCaviar 2011.05.04. 20:38:14

13-án pont elég eljönni a Mikszáthra:)

Gérard Duchemin 2011.05.05. 09:43:49

@kaskala: Többet is utaznék jó lengyel balti porterekért, nem csak 100 km-t.

szanisz 2011.05.05. 09:52:38

@Gérard Duchemin:

Jó, de te meg a néhány mániákus (köztük én) nem bír eltartani úgy istenigazából egy nagyobb főzdét.

Persze, ahol van helyi kereslet, ott legalább fenntartható, de ha igazán rentábilisak akarnak lennei, szerintem nem ártana rendesen palackozni, és más városokban is árulni. A békésszentandrásiak elkezdték ezt, remélem bejön nekik.

Vaskó Úr, akit tisztelek, például azt vallja, hogy aki Kortyot akar inni, az menjen Miskolcra. Engem ez miskolciként is zavar, mert palackozva lehetne árulni máshol is, aki nagyon szereti, úgy is el jön majd, hogy megkóstolja csapolva is.

Szóval van már pár jó sörünk, de marketing terén is javulni kellene.

Ogreface 2011.05.05. 15:25:48

@szanisz: Viszont az egész folyamatban a marketing az, ami a legdrágább!
Amikor ott voltunk egy nagy magyar sörüzem kóstolóján, ott is elmondta az egyik szakember, hogy például azért is tudják olyan irreálisan olcsón adni ezeket a "Birgenburgokat", mert szinte egy fillért sem kell költeni a reklámjukra. Bemegy a jóember valamelyik megába, végigszalad a sörök során - ez de szép :) - és megkeresi a legolcsóbbat, belerak pár "kockával" a bevásárlókocsiba és már mehet is a hétvégi horgászás.
Szerintem normálisabb kocsmákon keresztül lehetne ezeket a söröket, legjobban a köztudatba hozni.
De sajnos itt megint bejön a reklám problémája, hiszen egy kis sörfőzde nem tud olyan hátteret biztosítani / pohár, reklám tábla, abrosz, stb... / mint egy nagy gyár. Nehéz dolog, de nem lehetetlen...

szanisz 2011.05.05. 15:31:40

@Ogreface:
marketing alatt itt nem feltétlenül reklámot értettem, az valóban nagyon sok pénz.

Elemibb dolgokra, pl disztribócióra gondoltam, nagykátai, miskolci, dombóvári kézművessöröket csak helyben lehet venni. Pesten van már néhány sörösbolt, amely nyilván próbálkozna a jelenleg "egzotikusnak" számító kézműves sörökkel is, ha az megoldható lenne, úgy mint, Békésszentandrás esetében.

Tehát a Burger-féle szarsörök legalább kaphatók sok helyen...ellentétben ezekkel. Miskolcon sokan isznak Serforrás világosat "session" jelleggel, tóparton, meccsnézés közben, csak úgy a kocsmában, stb. Versenyképes az alja sörökkel, persze tudom, palackozni nem olyan egyszerű, mint én, a laikus gondolja. A Serforrás világosa és barnája amúgy Pesten is (Zuglóban)csapon van, ha nem tudná valaki.

pluto111 2011.05.05. 18:20:29

Egy nagyon jó minőségű kézműves világost nem nagyon kell reklámozni. Ha valahol megjelenne Pesten hamar híre menne. Mégiscsak 2 millió potenciális vásárlóról van szó.
A speciális ízesített söröket talán nehezebb lenne értékesíteni, de erre jók az ilyen rendezvények, hogy rászoktassák a népet.
süti beállítások módosítása