Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Május 13-14, a Főzdefesztre 3 féle sört is hoznak a Békésszentandrásiak. A Black Rose-t, a Szent András Könnyét, a Meggyes sört és bónuszba a Fekete Korsót a Krúdy Gyula utcai Darshanban lehet majd kóstolgatni. Aki komolyan gondolja, foglaljon asztalt! Alant a Folyékony Kenyér békésszentadrási riportját közöljük újra.


Az út mentén csoportosan igazoltató rendőrök, félreállított kamionok, lófráló kurvák és kikerülhetetlen méretű kombájnok - az őszi betakarítás derűs hangulatban zajlik Alföldszerte, a ködbe vesző láthatáron tempósan épül a gigantikus Mercedesz-gyár. A 4000 lakosú Békésszentandrás legfőbb turisztikai értéke a Kákafői holtág, itt 500 hétvégi ház áll, és gyakorlatilag ez teszi lehetővé, hogy itt egyáltalán sört főzzenek, hiszen az állandó lakosok hatvan százaléka munkanélküli és havi 29 ezer forintból él. Ők nem tudnák megfizetni sem a Fekete Korsót, sem a Black Rose-t.

A fő utcáról befordulva pár száz méter után a Rózsa Sörkert előtt állunk meg. Mint azt később megtudjuk, itt emberemlékezet óta vendéglátóhely állt, és mindig Rózsának hívták. Innen hát a sörök neve.



A kapuban Simkó József, a tulajdonos üdvözöl, illetve Botond, a sörfőző kutya (v.ö.:Brew Dog). Hamar bejutunk a hideg szobába, itt tizenegy hatalmas – 1600 2900 literes – erjesztő tartály áll szorosan összepréselődve – ide lettek beépítve, csak falbontással lehetne őket eltávolítani. Pekár Mihály, a sörfőző mester - ő látható az első képen - épp kovaföldet önt a szűrőrendszerbe, valami gubanc van vele, folyton habzik, az alkatrészek fele már ki lett cserélve, de ezt itt estig helyre kell kalapálnia, mert holnap már másra kell a szűrő. „Könnyű a németeknek – meghibásodik egy alkatrész – vesznek újat. Ezekhez a gépekhez már nem is gyártanak alkatrészt – nekünk kell külön készíttetni – magyarázza a sörmester némileg fáradtan.”



Valóban, az 1993-ban alapított sörfőzdében a gépek és a személyzet túlnyomó többsége a kezdettől fogva jelen van. Az elmúlt tizennyolc évben már mindent többször megszereltek, de semmit sem cseréltek le. Némi büszkeséget is kihallok a tulaj hangjából, amikor azt mondja, „Mindent meg lehet oldani”. És itt valóban ez az uralkodó hozzáállás.

A sörfőzde - az erjesztőn kívül - nem túlzottan esztétikus, viszont annál praktikusabb és jól látszik rajta az évtizedes javítgatás. Tényleg olyan akár egy fregatt, ami évtizede járja a világtengereket – recseg, nyikorog, ütött-kopott, de mindent meg lehet vele csinálni, mindent meg lehet rajta szerelni, és túléli a legkegyetlenebb viharokat is.



A főzőház hidegburkolása viszont a végső stádiumba érkezett – ezt a télen le kell cserélni. Aztán jön a meglepetés: a házilag készített pasztőrkád. Ez két nagy teknő egy szoba mélyén, mellette fura kartonnak ható barna mátrix-formával. Mint kiderült, pasztőrözéskor ebbe szorítják bele a pillepalackokat, melyek különben a forró vízben megolvadnának.
Amúgy meg persze van palackozó, kupakoló, a raktárban cimkéző, meg olyan szerkezet, amivel a kupakra ráhúzzák a fekete műanyagot – ez persze már a Black Rose-hoz kell, mert a Fekete Korsó csavarós kupakos.

Öt éve egy csapat magyar sörfőző Belgiumba látogatott, és persze nagy hatást gyakorolt rájuk mindaz, amit ott láttak. (Bár zavarba jöttek, amikor a Kwak főzőmesterének első kérdése az volt, hányadik generációs sörfőzők is ők.) Amikor hazatértek, elhatározták, hogy a látottak emlékére főznek egy adag sört. Valamiért bográcsban láttak neki a főzésnek, majd egy hordóban erjesztették. Nagyon durvára sikerült – azóta finomítgatják a receptet: ebből lett mára a Black Rose, amiből évente egy főzetet készítenek, de mivel a 9%-os sör igen sokáig eláll, majdnem egész évben kapható. A Black Rose hagyományos malátákból – festőmaláta, karamellmaláta – és más hagyományos alapanyagokból készül, de van benne egy-két titok, amit a mester nem árul el. Annyit sikerült kiszednünk belőle, hogy egy nagy adag meggyet is beleerjesztenek, illetve többféle élesztővel is találkozik, melyek közül a legérdekesebb a pezsgőélesztő (ahogy azt Ogreface a múltkorában helyesen megtippelte)
A Gold Rose – a másik 9%-os sörkülönlegességük – eredetileg olasz megrendelésre készült, de mielőtt a dolog perfektuálódhatott volna, az olaszok elbaltázták a bizniszt, így végül a Gold Rose sosem hagyta el az országot. Most már nem is fogja, mert valószínűleg nem főznek belőle többet. Helyette más különlegességeken dolgoznak: meggyesben, feketeáfonyásban és citromosban is gondolkodnak. Az utóbbit most hanyagolják, de a meggyes az előrehaladott stádiumban van. Annyira, hogy egy próbafőzetet meg is kóstolhattunk: igen szimpatikus, karakteres ital volt, nem édes és nem meggymárkás. Persze nem is aroma van benne, hanem sok igazi meggy.



Közben az is kiderült, hogy minden hiábavaló guglizás ellenére van weblapjuk, csak valamiért a kereső nem találja meg: www.serfozde.uw.hu.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr22367423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.10.13. 10:21:31

nagyon klassz
hajrá, mester urak!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.10.13. 10:46:18

Nem akarom a világért sem degradálni Ogreface tudását, de a pezsgőélesztőt Serpocak sejdítette meg...
(Tom a kákán is csomót keresek...)

TonyCaviar 2010.10.13. 11:24:47

@pif: bocsánat, igazából maga a tulaj mondta ezt, én meg nem néztem utána...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.13. 14:46:01

tessék ráállni a Black Rose-ra rendesen, hogy legalább télen folyamatosan legyen :) (minden igényt kielégítendő)

Serkoptató 2010.10.13. 15:30:40

@pif: ...khm, igazából nem.

Ogreface 2010.10.13. 16:11:36

@pif: Ebben a történetben én olyan vagyok, mint a régi viccben a malter, akit kérdőre vonnak, hogy nem-e miatta dőlt össze az új építésű ház. "Kérem, én ott se voltam!"
Egyébként meg "kizárt dolog mert nem tudom..."

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.10.13. 19:37:02

@Serkoptató: de

Serkoptató 2010.10.06. 14:13:46
@lilakutyak: Tisztességes sörnek minden esetben sajátja a CO2.

Szerintem -- de meg lehet őket kérdezni -- itt inkább arról lehet szó, hogy a magasabb alkoholtartalom miatt pezsgő élesztőt (is) használnak.

Krull,a harcizom 2010.10.14. 18:09:39

Sziasztok,ma felbuzdulva azon,hogy Pesten is kapható a Black Rose,elmentem a Ferenc körút 1.szám alatt lévő 8&8 üzletbe,ami épp szétvert állapotban volt és azt mondták,hogy bolt itt már nem lesz többé.Tehát aki arra keresné a rózsát,mint ma én,ne tegye,nincs már 8&8 bolt arra.Nem tudom esetleg máshol van-e Bp.-en...

holey 2010.10.14. 18:32:16

Szia Krull,a harcizom,
Édes jó sörfőző mestertől(édesapámtól) megtudtam itt találsz Blackit:)
Egs;):)

csakajosor.hu/index.php?categoryID=116

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.15. 11:37:37

@TonyCaviar:
Nekem jobban tetszene magyar név,akár még Fekete Rózsa formában is.Magyar sörnek magyar nevet:)

körös 2010.10.16. 21:31:51

Helyesen: Kákafoki holtág

Azért a 60 %-os munkanélküliség szerintem egy kissé eltúlzott...

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.17. 12:31:08

@pif:
simán belefér:)
Megnéztem Békésszentandrás honlapját,meglepően informativ és alapos.A környék történelme és földrajza egy csomó lehetőséget rejt magában egy jó,helyi terméknév kialakitáshoz,főleg,hogy úgy veszem észre szinte mindannyiótok egyetért abban,hogy ez az egyik legjobb magyar kézmúves sör.
Én azt vettem észre a saját területemen,hogy pl a skót szeszipar szinte fele-fele arányban mozdul el a termékarculat,név tekintetében az ősi,gaelic nyelvű vagy gyökerű történetek felé illetve a szokatlan,meglepő nevek felé.Előbbire a whisky(An Turas Mhor,Corryvreckan,Octomore,stb) a példa ami kelta isteneket,földrajzi neveket,elhagyatott településneveket vagy épp csak sima forditást használnak,a modernségre meg talán a legjobb példa a Brewdog.
A Black Rose nekem olyan semmilyen,nem hiszem hogy nemzetközi piacra mennének max ha abból indultak ki,hogy jobban eladhatóbb külföldi návvel?Nem tudom.De a fentiekből kiindulva Békéshez köthető pl Vata vagy konkrétan b.szentandráshoz a Péró féle kuruc lázongás.De mondom,még a Fekete Rózsa is jobban tetszik.
Tudom,hogy az a lényeg mi van az üvegben de nem mindegy mennyire kelti fel az érdeklődést a termék.
Nem akartam okoskodni csak nekem ez jutott eszembe az amúgy hiánypótló,elsőkezes főzde riport poszt kapcsán.(illetve bocs ha valamelyőtök blogja csinál ilyet,nem ismerem mind)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.25. 17:16:45

most már Budán is kapni-azonos feltételekkel

Serkoptató 2010.10.29. 22:14:41

Már csapolják a meggyeset. Tényleg nem meggymárkás, de eléggé karcsú, testetlen, híg.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.30. 11:13:25

@Serkoptató: hasonló a véleményem. túl domináns benne a meggyíz. persze ha ez volt a cél..

TonyCaviar 2010.10.30. 11:51:09

@Serkoptató: De ezt honnan tudjátok? Voltatok lent?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.30. 11:59:19

@TonyCaviar: kaptam kóstolót mikor a Black Rose-t hoztam fel

8&8 2010.10.30. 15:56:50

8 & 8 Nyolc és Nyolc Non Stop Delikát, XI. ker. Somlói út 3. ( Gellérthegy), Fekete Rózsa kapható, és ezenkívül 108 fajta sör.A Tűzkő u. 10.-ben (Gazdagrét,Nyitva:06-22-ig)is van Fekete Rózsa,és még sok más. Tisztelettel: 8 & 8

Serkoptató 2010.10.30. 17:07:18

@TonyCaviar: tegnap ittam a Rózsában, B.szentandráson. 130 pénz egy pohárral.

TonyCaviar 2010.10.31. 10:23:26

@8&8: De azt jól tudjuk, hogy a Ferenc körúti boltjuk megszűnt? (Béke poraira)
Hoznak be sört saját kezűleg vagy más importőrök söreit forgalmazzák?

frikazojd · http://kocs.ma 2011.02.10. 11:04:53

juj a meggyest hiaba is csapoltak akkor (2010.10.29.), nem nagyon volt kitalalva a trukk. Mostmar jo lett :) Persze ebbol csakis gyari uvegest, feketebol meg csakis frissen csapolt patron! (patron=2l-es petpalack)

Gérard Duchemin 2011.05.06. 10:06:03

@Krull,a harcizom: Van egy másik 8&8, fenn a Gellérthegy oldalában. 500 Ft Black Rose, és Szent András könnye. Meg egy rakás más sör, még Demollen is.

Artie 2011.05.06. 14:56:46

@Mantlesorrow: Sznob-e vagyok, ha azt mondom, a sörnek söríze legyen, ne meggylé vagy citromlé a lá Radler?

sovesztomesz 2011.05.07. 09:52:45

Van még pár nap a feszt-ig. Addig is többet, többet a többi résztvevőről is!
Vagy legalább más, esetleg régebbi cikket,linket róluk, stb!
Köszönöm!

Sopronidemon 2011.12.12. 11:38:42

Üdv! Elszállt a szentandrásiak honlapja, nem elérhetők. Kellene szólni Nekik, aki hallja, adja át! Köszi!

blecki 2011.12.12. 16:29:23

sopronidemon: köszönjük, visszahoztuk
süti beállítások módosítása