Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A magyar ember nem tud napirendre térni a Radler felett, valamiért olyan fontos neki a vélt autenticitása mindennek, amivel kapcsolatba kerül, hogy folyton hangsúlyozza, hogy lehet, hogy megissza, de akkor sem tartja sörnek. Ennek ellenére a tavalyi nyár slágere a Gösser Zitrone, idén pedig tele a piac magyar radlerekkel. A jelenség nem új: a magyar fogyasztó hőzöng, az autenticitást, az igazi dolgokat hiányolja, elméleti vitákba bonyolódik, majd a körülményeknek engedve fogyaszt, végül belenéz a pénztárcájába és a legolcsóbbat választja.


Pif kolléga a radler láttán azzal idegesíti magát, hogy megpróbálja kiszámolni, mekkora a lehúzás ezekben a sörlimonádékban. Hogy mennyibe kerül a sör, az üdítő, és sehogy sem jön neki ki a bolti radlerek ára. Mert aszongya, csak ennyit kell csinálni „beleborít”, és máris kész a radler, na ezt addig mondogatta magának, míg engem is meghívott, hogy próbáljuk ki helytáll-e a fenti teória. A kedd délutáni emberkísérletnek a Hegyalja úti János étterem kínált szíves asszisztenciát, tiszta poharakat, limonádét, miegymást.



A söröket viszont én hoztam. Még a Kőbányai sörgyár látogatásáról emlékeztem, hogy a Dreher legjobb söre az alkoholmentes, így azt is beválogattam a vérpadra menők közé. Az illem úgy kivánta, hogy vele kezdjük. Citromlével nem működött, fekete ribizlivel émelyítő volt, a tonic elsöpri, viszont a Hohes C Mild Grapefruit (+alma) rostos üdítőjével egészen kellemes mixet alkotott, ami még jól is nézett ki. 2-8 arányban kevertük, az alkoholmentes maláta tökéletesen összesimult a grépfrúttal.

A Gösser Speziallal viszont megjártuk. Grépfrúttal butácska volt, a limonádéval egyenesen rossz volt. Szereztünk hozzá Fanta Citromot, hogy megcélozzuk a Zitronét, de ez sem jött össze. A Natur Zitrone mégsem csak sima beleborítás.  A Gösserhez nemis találtunk elfogadható üdítő-párt.

A Sopronit először Fanta Citrommal kevertük és ez nem is volt olyan rossz. Leginkább ez hasonlított a Gösser Natur Zitronére. Fel is sikoltott bennem a bulváristen: lehet, hogy a Natur Zitronét valójában Sopronival készítik? Mielőtt álhírterjesztés gyanújába keverednék: tudom, hogy nem. Mással nem volt hajlandó együttműködni. A Kinley féle gyömbérrel pedig egyenesen borzalmas volt.



A láger vonal után a búzára tértünk át, amitől sokat reméltünk. A grépfrút adta magát, mégsem volt jó a mix. Noha voltak jó ízei, szörnyű mellékízek is tomboltak benne. Mással sem volt jó. A „russe” sem egyszerű műfaj. Egyik sem működött.



Végül visszanyúltunk a múltba, hogy némileg felidézzük Franz Xavér Kugler eredeti radlerét, amit köztudottan barnasörből és limonádéból kevert, ezért kinyitottunk egy barna Staroprament. Nagy levegőt ettünk és megkóstoltuk limonádéval. Érdekes csipkeszörpi íze lett. Fanta Citrommal valami egész fura íze lett. Kihozta a barnasörből a malátaszirup ízét, az erjedés előtti egyszerű édességet. Noha nem ittam még Karamalzot, valahogy pont ilyennek képzeltem. Grépfrúttal egész borzalmas volt. De, amire számítottunk, az bejött: fekete ribizli szörppel egészen finom volt. Addig kell beleönteni a fekete ribizlit, míg át nem veszi az irányítást, és akkor finom lesz. És akkor rájöttünk, hogy ezt nem is mi találtuk ki, mert a Békésszentandrási Sörfőzde Szent András Könnye nevű sörének íze állt előttünk, csak éppen töredék-annyi alkohollal. A békésiek „heavy” radlere 9% alkohollal valójában finomabb is, mint amit mi kotyvasztottunk, csak hát nem éppen nyári melegre lett kitalálva – téli radler.

Végeredményben megállapítottuk, hogy a korrekt bolti radlerek nem puszta összeöntésből állnak, és az árában bújkáló meghatározhatatlan többlet talán a sikeres termékfejlesztés díja. A verseny első helyezettje egyértelműen az Alkoholmentes Dreher és a grépfrútdzsúsz keveréke lett – ez egy sima, könnyű üdítőital. A második helyezett a Soproni Fanta Citrommal, a harmadik pedig a Staropramen Cerny feketeribizliszörpivel.



A gyomrunkat is rendesen kicsinálta a sokféle savas cukros levecske, nem véletlen, hogy míg sörből simán szoktak sokat inni, szörpiből egy liter már megárt.

Jövőre is megismételjük a kísérletet, csak sokkal felkészültebben – ha van háziradler-ötletetek, itten gyűjtsük őket! - Pif posztja ugyanebben a témában >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr682967124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.08. 11:00:18

Én egy időben viszonylag gyakran ittam csapolt Sopronit Meggymárkával. A korsóba beleugrott a kisüveges márka, majd feltöltötte a pultos csaj sörrel. Halványpiros cucc lett rózsaszín habbal, amitől még a legtarhálosabb punk is ódzkodott. Az ízét uralta a meggymárka, de kicsit testesebb és kevésbé cukros lett. Nekem tetszett.

A kóla-sör kombórol is hallottam már, de inni még nem sikerült, jobban is örülnék, ha más tesztelné előttem.

Az ízkombinációkhoz ötletet gyűjteni javaslom a sörkoktélok vizsgálgatását, vannak jók is.

sospetyo 2011.06.08. 11:07:47

Szerintem a kóla+lager iható, viszont a sprite+lager (50-50 arányban) egészen finom, németországban is előszeretettel itatják fesztiválokon a kedves érdeklődőkkel 2,5 EUR-ért. Csodálkoztam is, míg olvastam, hogy ezt nem próbáltátok.

avc 2011.06.08. 11:23:58

na, Berlinben a radler az sima csapolt sör és Sprite - na, az nem olyan jó, sztem a gyári üdítőket érdemes is hanyagolni

a magyar radlerek a felirat szerint jobb cuccokból vannak, pl. igazi gyümölcsöt is láttak

namármost otthon nekem úgy sikerült egész jó alkoholmentes radlert kevernem a várandós feleségemnek, hogy egy kisebb citrom levébe cukrot kevertem, majd rá a 0,33-as sör

nem édes, üdít, frissít :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.08. 11:31:07

Én otthon folytattam és lett egy TÖKÉLETES RADLER-em is
:o]
sorbuvar.blog.hu/2011/06/08/a_tokeletes_radler

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.08. 11:38:49

az én másik hagyományos tutim az Észak-Németországban kedvelt Pils és citromlé.
Ez még hiányzik, de sztem az ideális Schweppes bitter lemonnal és vmi keserű német pilssel

bsand 2011.06.08. 12:00:23

jéééééééééézus! :)
csak ennyit tudok mondani arra, ha valaki kutyulja a sört mással. kár azt elrontani ugyanúgy ahogy egy nemes bort is szódával, kóláról nem is beszélve. szörnyûség még látni is a boltban a sok ízesített sört, én kihagyom!
kellemes napot és jó hasmarsot kívánok! :)

rowi 2011.06.08. 12:51:04

a dreher legjöbb söre a bak. ami alkoholmentes az nálam kapásból játékon kívül kerül. kivéve ha ismerős hoz iránból fekete alkoholmentest:)

rowi 2011.06.08. 12:54:49

@lilakutyak: a németeknél láttam köstritzert kólával keverve boltban

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.08. 13:04:48

@rowi: szerintem itt is volt már ilyen előrekevert kólás cucc. Csak gyanús, hogy azokban helyből szar a kóla is.

@bsand: ezek közül (Dreher, Soproni, Staropramen, Edelweiss) melyiket hasonlítod egy nemes borhoz. Még az ezen kategóriának megfelelő bornál eggyel drágább rozékat meg reduktív fehéreket sem gond felszódázni, megküldeni szörppel (normálissal) vagy gyümölcslikőrrel. Utóbbival egyébként sört is érdemes keverni, egy nagyon halvány búza tisztességes kék curacaoval még vicces is, esetleg egy citromkarikával lehet egyensúlyozni.

@sospetyo: a sprite-lager tényleg jó. Bár az asszony egyszer majdnem ettől hányt, mert nem erre számított, csak sorbanállás közben döntöttem úgy, hogy túl részegek vagyunk már a sörhöz tisztán:)

pluto111 2011.06.08. 13:13:59

Szerintem ez nem a sikeres termékfejlesztés miatt drágább, egyszerűen rájöttek, hogy az emberek befőlnek ennek. A gyártóknak valószínűleg olcsóbb mint a rendes sör (alkohol adója miatt pl.) Az emberek meg nem gondolják át amikor megveszik. Sör árban vesznek üdítőt. Kifejleszteni ekkora cégeknek ez nem lehetett olyan vészes költség.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.08. 13:27:03

@rowi: Diesel-nek hívják a kóla-sört a németek. Brrr.
@pluto111: egyértelmű. Óriási biznisz. A termékfejlesztők meg úgyis kapják a fizetésüket.
Amúgy 170-180 Ft-ba kerül egy ilyen sörpancs. Ezért kapsz:
0,25 l olcsó kukoricás sört + citromsavat + aromát + 0-5% gyümölcsöt (vmi ipari kádas sűrítményből) + lágyított ipari vizet.
Ha rendes bolti árakkal számolok egy jó középsörből 0,25 l sör 130 Ft + a maradék szörp v. citromos üdítő v. gyümölcslé max 40 Ft. És ezek viszonylagosan minőségi alapanyagok.
Konklúzió: Iszonyat biznisz a sörpancs.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.08. 13:45:50

@pif: értelmezd úgy, hogy a bekeverés meg a kapcsolódó logisztika árát fizeted meg. Az emberek lusták. A kocsmák meg szintén. Pedig ha házi radlert adnának, az marketing eszköz is lehetne. De mégse.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.06.08. 13:52:56

a turbódízel pedig sör-kóla-rövid (haver receptje)
azért kifejezetten nem ajánlom senkinek :)

Balbágy 2011.06.08. 13:55:31

Jó 15 éve Münchenben a kóla / sör keveréket négernek hívták és imádták.
sőt, volt valami kisüveges (azt hiszem 2 deciliteres) üdítő, amit külön radlerhez gyártották, magában is meg lehetett természetesen inni, de úgy tényleg nem volt jó, ezért nem is itta senki magában - a nevére már sajnos nem emlékszem. Amúgy hihetetlen sokféle radlert ittam kint, teljesen elfogadott és baszott finom volt majdnem mind - emlékeim szerint...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.06.08. 14:08:47

Aki nem bírja a sör ízét az miért erőlteti?

baada 2011.06.08. 14:09:43

nem akkora magic ez.... egyszerü a keplet, full szintetikus citromle kell a sörbe ami nem ad mellekizt csak higit-edesit. nalunk ez megy: spar gazdasagos american limo-lime vilagos sörbe. arany izls szerint, nekem a 2-5 (citorm-sör) jön be, mert meg sör is marad benne

baada 2011.06.08. 14:11:47

bocs, elfelejtettem, a sparos cucctol nem lesz zavaros, egyszer viszontlatott a sör, hanem szep tiszta marad

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.08. 14:15:00

@lilakutyak: egyértelmű. A Premix italok aranykorát éljük

KaLee 2011.06.08. 14:16:38

Lengyelországban rengeteg jó sör van, Minden kocsmában, még ott is ahol nyugati söröket csapolnak, van egy literes málnaszörpös öveg, spricnis csappal, s ha valaki sok-ot (szok) kér, plusz pénzért belespriccelnek a korsóba, persze plusz pénzért... Elveszi a nagyon keresrű ízét a sörnek, nem rossz! Régóta árulnak ott alma ízesítésű sört is - márkája REDS. Jó szomjoltó, s alkolholtartalma is a normál söré! Hidegen ajánlom!

bazsy7 2011.06.08. 14:20:19

FUra, hogy senkinek nem jutott eszébe a "tompa". 1 rész sör, 1 rész kóla, 1 rész vörösbor. Naálunk nagyon népszerű volt, pirosasbarnás habja lett és szívószállal ittuk. A neve pedig nagyon találó...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.08. 14:29:27

@pif: az a fura, hogy ennek ellenére a koktélok is terjednek. Lassan már a sarki köpködőnek islesz koktéllapja, amin Cuba Libreként tüntetik fel a kommersz rum-kólát, és Screwdriverként az ipari vodka-szénsavas narancsot.

A radlernél egyébként a Hell Vodka/Whisky a nagyobb átbaszás. Mert abból nem az alkoholt veszik ki, hanem a koffeint, a taurin, asszem, maradhat. Persze fura is lenne, ha az eredeti koffeines cuccot adnák szesszel, amelyikre rá van írva, hogy alkohollal keverni tilos. Meg az is fura, hogy mindenféle helyek koktéllapján vannak energiaitalos koktélok, alkohollal, persze, pedig elvileg tilos.

baada 2011.06.08. 14:29:38

@KaLee: de a lengyeleknel sipalyanal megvaditjak azzal, hogy azt a malnaszörpös izet melegen isszak... nem mertem kiprobalni

Amorphis 2011.06.08. 14:58:39

Én mézet rakok a sörbe, és baromira bejön.
1 üvegbe kb 1 ujjnyit, kicsit felmelegítve a könnyebb oldódásért (a mézes pálinka is hasonlóan készül - az igazi, nem az aromás szarok). A legideálisabb párosítás a Borsodi Bivaly (6,5%), az erősebb sörökhöz jobban passzol. De búzasörrel sem volt rossz.
Az eddig egyetlen hazánkban is kapható mézes sör a belga Barbar, amit igen drágán (700 Ft/0,33 - 8% alkohol) adnak, azért én is kutyultam inkább otthon. Azóta szinte csak így iszom.
Nem éppen üdítő jellegű, de ha már pancsolunk akkor így is lehet kicsit tompítani a keserű ízt.

AzHofi 2011.06.08. 15:02:34

@Amorphis: ha zavar a keserű, akkor miért nem éva vermutot iszol? :)

Amorphis 2011.06.08. 15:11:32

@AzHofi: Iszom én tisztán is, de ez a verzió is bejön, mióta kóstoltam a Barbart. A hagyományos radlerektől meg a vermuttól is viszont kiráz a hideg!

dzsedi 2011.06.08. 15:18:47

serikók pilsner urkvellel az igazi.(nem tudok írni csak olvasni)

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.06.08. 15:39:28

a feketeribizli lé kapcsán jutott eszembe, hogy Angliában létezik egy snakebite nevű pia, ami fél adag sör-fél adag cider, egy feketeribizlilével negbolondítva.
irtó finom, itatja magát és hatása...nos...azt a neve elárulja.

TonyCaviar 2011.06.08. 17:19:50

@R.: Berlinben schlangenbiss, és borzalmas rossz.

YoLess 2011.06.08. 20:03:42

Sziasztok, nem nagyon esett szo az Almdudlerrol, ami pedig a Radler alapja. A citromos verziot az osztrakok Sportradlernek is nevezik. Eltem par evet kinn es akkor en is rendesen rakaptam, de inkabb az alap, Almdudlerrel keszült valtozatra - ha Also-Ausztriaban Radlert kersz egy Wirtzhausban, ezt fogod kapni. A frissen csapolt/kevert verziokat nekem ezek a dobozosok meg se közelitik, valamelyiktol egyenesen faj a gyomrom. Ha itthon csinalok, mindig Sprite-tal, az par sörrel muködik. A keveresi arany olyan 70/30 - 60/40 körül.
Tehat en azt mondom, nincs nagy know-how a dologban, csak valoban a megfelelo alapanyagok kellenek hozza - az alap Radlerhez eloször is Almdudler.

Daniel Ortega 2011.06.08. 21:58:34

Legközelebb próbáljátok ki 3dl világos + 2dl kinley gyömbér.

sovesztomesz 2011.06.08. 22:10:45

Én anno Puntigamer/Sprite rádlert ittam először; ízre jó volt, de fájt tőle a fejem. A rigó-t is próbáltam már pár féle sörrel, hát azok sem arattak sikert nálam túlzottan. Szóval, marad a sör tisztán, no meg a málnás fröccs :-).

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2011.06.09. 09:38:21

Ha a rum-bor-sör 1:1:3 arányú keveréke radlernek tekinthető akkor nekem az a kedvencem. :-)

pergy 2011.06.10. 16:10:44

eddigi legjobb variáció, amit ittam:
borsodi+bodzás fanta (3:2).
vigyázz, jobb sörrel már kezd szar lenni ;)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.14. 12:58:49

Én a hétvégén almás és grapefruitos Borsodikat javítgattam fel látványra blue curacaóval, hatékonyságra meg vodkával. Az íze pont olyan lett, mint amit egy közepes vodka-narancstól/vodka-almafröccstől elvárnánk. Viszont ha először a vodkát töljük ki, rá a radlert, és csak utána ügyeskedjük bele szép lassan a likőrt, akkor elérhető, hogy a kék lemenjen az aljára, és ne keveredjen el túl gyorsan (a buborékok miatt stabil nem lesz), és kapjunk egy szép színátmenetet. A bugyirózsaszín a bugyikékkel nagyon retrodizájnos, csak hardcore lögybölőknek!

Gérard Duchemin 2011.06.15. 10:46:02

@lilakutyak: Ezek szar sörök, ezekért nem kár, de talán még ezeknél is túl parasztos dolog vodkát tölteni beléjük. Sörbe töményet soha, az mindig hányingert kelt. :-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.15. 11:09:28

@Gérard Duchemin: Ez nem igaz. Léteznek viszonylag elterjedt, klasszikus sör-rövid koktélok.

Alapból az majdnem mindig igaz, hogy ha egy gyümölcslé alapú long drinkben a gyümölcslé felét lecseréled valamilyen híg core lagerre, akkor az működni fog. A sör ad valami minimális testet, szénsavat meg egy enyhe keserűséget, a többi részét lenyomja az alapkoktél. Ezeket én nem is szívesen nevezem sörkoktélnak, gyakorlatilag ez a radlerkoktél, amiket fentebb írtam.

Szoktak sörökbe szörpöt, szirupot is tenni. Ugyanezen szörpöket, szirupokat lehet a megfelelő likőrökkel is helyettesíteni az alkohol miatt. A likőr meg bármikor helyettesíthető sziruppal vagy szörppel és vodkával (de akár fehér rummal, ginnel, tequilával).

A whiskey és a sör hasonló alapanyagból készülnek, összeöntésüknek a google és a wikipedia szerint is van hagyománya. Nem szeretem a whiskey-t, csak Godfatherként.

Konyakos sört bekeverve is lehet(ett?) kapni, XO vagy ilyesmi néven. Az nem is volt rossz.

Az már nagyon messzire mutat, de a belga pezsgőszerű, palackban érlelt sörökkel minden bűnt el lehet követni, amit egy pezsgővel szoktak. Ennél azonban már nagyon észnél kell lenni, hogy ne degradáljunk szódává egy kifinomult italt.

Egyébként most épp azért rendelek a csakajósörtől jobban sikerült búzákat, mert Micheal Jackson azt írta, hogy a weizenbockok őt időnként abszintos desszertre emlékeztetik. Egy puccos abszintot tervezek beleönteni egy puccos sörbe... És még a csokisabb angolokba is, esetleg. Bár ha elég csokisak lesznek, akkor esetleg birs- vagy meggypálinkát is kapnak, valami rendeset.

Ilyen italokat az ember nem iszik minden nap, de egy-egy alkalomra igazán egyedi, exkluzív dolgokat lehet kitalálni, csak drága cuccokkal kell kísérletezni, sajnos. Decis pohárban fogok tesztelni, az biztos.

Gérard Duchemin 2011.06.15. 13:36:45

@lilakutyak: Mind szép, mind jó, de jó sört a töményítés elront, szar sörhöz pedig nem érdemes nyúlni. Tehát ez (szerintem), hülyeség. De nyugodtan próbálkozz ezekkel, akár később az én véleményem is változhat, nem vagyok mozdulatlan szobor.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.15. 14:13:16

@Gérard Duchemin: Ezt most nem teljesen értem. Előfordulhat, hogy éppen ízlésről vitatkozunk?

Egy jó sörbe már nem öntenék vodkát, csak hogy töményítse. De egy vastag, télies ízű sörbe simán el tudok képzelni némi konyakot, rumot, whisky-t.

A tervezett abszintos kísérlet pedig a sör irányából közelítve nem is fogja nagyon töményíteni. Az abszintba olyan mennyiségű ízanyag van beoldva, hogy egy pohár sörbe max. 1cl-et öntenék. Leginkább azért, hogy kicsit módosítsam az ízét. Persze, fogok az abszint irányából is indulni, amit víz(+cukor) helyett sörrel hígítok, hogy módosítsam az ízét. Jó sört, tehát, valóban nem csak töményítenék, de ha az ízmódosításnak ez a mellékhatása, állok elébe.

A radlereket itt is sokan üdítőként kezelik. Azokat nyugodtan lehet akár csak töményíteni, hogy az íz épp csak módosuljon, de mégis hasson, lásd vodka-narancs, Cuba Libre stb. A radler már eleve kevert ital, tehát filozófiai ellenérvet sem látok.

TonyCaviar 2011.06.15. 14:26:38

@lilakutyak: Egy ilyen abszintos durvasörös kotyvasztást már én is szívesen megnéznék! Nem hangoljuk össze?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.15. 14:37:32

Írok privet a téméban, mer' hosszú és off.
süti beállítások módosítása