Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Rozsnyóról hazafelé jövet volt alkalmunk beugrani a kazincbarcikai HBH sörfőzdébe és megismerkedni a sörmesterrel – jó benyomást tett ránk, hogy ötféle sörrel várja a vendégeket, és a külsőségek is tetszetősek voltak – lásd meggyszem a pohár peremén. Haza is hoztunk egy pár főzetet, de a petben utazás valószínűleg nem tett jót a főzeteknek, ezért, mivel nem éreztem korrektnek a kóstolás körülményeit, úgy döntöttem nem írom le a véleményemet – nem akartam igazságtalan lenni. Vikolak nevű olvasónk azonban nem olyan rég ott volt az általuk rendezett sörfesztiválon, és elmondja, mit tapasztalt. Kontár Komlókutató pedig rákontráz egy meggyes-sör kóstolással


A kazincbarcikai HBH bajor sörház, június 24.-én tartotta a kazincbarcikai HBH sörfesztivált, melynek fő apropója az volt, hogy Kazincbarcika városa úgy határozott, hogy a HBH meggysöre viselheti, a „Kazincbarcika Város Itala” titulust.
(Több borsodi város is sört választott szimbolikus italául – lásd: Miskolc - Tc)

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy jómagam csupán lelkes rajongója vagyok a söröknek, nem pedig szakértőjük, így nem tudok szakszerű kóstolást írni a sörökről.

A HBH sörház 5 fajta sört főz: világost, barnát, búzát, szűretlent és persze a kitüntetett meggysört. A világos sörük nem világraszóló és nem is egyedi, pont olyan, mint ezen a vidéken megszokott sörök, a Borsodira és a Kozelre hasonlít. A barna sörük viszont egészen kellemes, bár jómagam inkább a világos sörök híve vagyok. Itt jegyezném meg, hogy Miskolcon a Piramis nevű helyen, házi barna sört árulnak 200 Ft/korsó áron, amit mindenkinek tudok ajánlani, mert messze a legjobb, amit kóstoltam, bár a színvonal ott sem mindig egységes sajnos, adtak már „kóla színűt” és „kakaó színűt” is.


A szűretlen sörüket egy szubjektív bakugrással csak a Löwenweissel tudom összevetni - de ahhoz képest alul maradna egy csatában.
(A HBH szűretlen emlékeim szerint pont annyival jobb, mint a kommerszebb kisüzemiek szűretlen változatai a szűrt változatoknál – Tc)

A búzasörök területén eléggé járatlan vagyok, de a Balassagyarmati Palóc búza sörrel szemben az ittenit túl savanyúnak találtam.
(Szerintem a HBH búzasöre azon túl, hogy savanyú, annyira nem teljesíti a kategória követelményeit, hogy valójában nem is szabadna búzasörnek hívni – noha nyilván van benne búzamaláta is - Tc)



Meggy sört itt ittam először (megjegyzem nem most először és valószínűleg nem is utoljára) tehát másik sörhöz nem tudom hasonlítani, maximum a sör elleni merényletekhez (almás borsodi és társai) de engem azonnal levett a lábamról: gyönyörű a színe, finom a habja az íze pedig fenséges. A habja sajnos gyorsan illan, de ezen kívül nem tudnék negatívumot felhozni vele kapcsolatban. Viszonylag új fejlesztés: 2010 decemberétől készítik itt e sörkülönlegességet. A receptjét neves budapesti söripari szakemberek segítségével fejlesztették ki. Itt rögtön meg is kell jegyeznem, hogy míg általában nagyon barátságos áron 180 Ft/korsó áron árulják a meggysörüket, jelen eseményen ezt is, mint a többi sörüket 300 Ft/korsó áron adták.



A kiegyensúlyozott tájékoztatás kedvéért megkértem Kontár Komlókutatót, akivel Rozsnyóról hazafele tartva együtt látogattuk meg a főzdét, hogy mivel a meggyes sört ő vitte haza részletes kóstolásra, írja meg e cikk végére egy pár mondatban a véleményét. Az alábbiakban KK vendégszövege olvasható:

A gyümölcsökkel ízesített bajor stílusú lagersör eleve nehéz és hálátlan műfaj - például a miskolci Gyertyános által kreált meggyesnek sem sikerült túllépnie a harapható, malátás test, illetve a meggyíz között tátongó jelentős szakadékon. De hogy a feladat nem lehetetlen, igazolja a Békésszentandrási Meggyes, ami viszont kifejezetten jól eltalált hangsúlyokra épít, mindenekelőtt azzal, hogy nem akar öt alkoholszázalékos lenni.

Ez ugyan még igaz a kazincbarcikai HBH meggyesére, de a stílusoptimális-közeli alkoholtartalom párosul néhány - remélhetőleg - gyermekbetegséggel is. A meggyes ízfelépítmény elsőre egészen kellemes, jól adagolja egymáshoz az édes-savanykás gyümölcshús és a kesernyés meggyszár karakterét, és még a felhasznált aroma sem lóg ki olyan nagyon. A korty zárása felé azonban előtűnik az ízesítés alatti söralap, és nem javít az összképen. Elsősorban amiatt, mert zöld, akárcsak a főzde többi - általunk épp kóstolt - söre: nem erjedt le tökéletesen, az ízbe némi növényszárra emlékeztető felhang társul. Lehet, hogy csak az emiatt érzett bánat diktálja, de ezt követően már a meggy-vonulat is egyre inkább felfeslik. Eltűnik belőle az a természetes könnyedség, amit mutatnia kellene, és nem marad a helyén túl sok élmény, csak egy kiforratlan sörüdítő.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr23022716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2011.06.29. 09:42:54

Véleményem szerint lágersörből meglehetősen nehézkes jó gyümölcsös sört készíteni. Ahhoz inkább felsőerjesztésű sör kell, mert abban alapból több a gyümölcsös aroma, ezért harmonikusabban tud egybesimulni a gyümölcsökkel.

Japi 2011.06.29. 10:14:41

Bár tudom teljesen más a technika, de nekem valahogy jobban bejön gyümölcs+lambic párosítás. Mindemellett ízlett a HBH Meggyes söre is.

Momina 2011.06.29. 19:00:25

Egyrészt a ket utolsó bekezdésnek, a dőlt betűs jellemzésnek a Modoroson a helye :) Muszáj mostanában bármilyen enni-, innivalóról szóló véleménynek ilyen nyakatekert, urizálós ömlengésnek lennie? Ebben élen járnak az ún. "gasztroblogok" (agyrém), valamint a bormagazinok, boros portálok.
Masrészt vivat szülővárosom, Kazincbarcika!

TonyCaviar 2011.06.29. 20:20:48

@Momina: Pár éve gyakori volt, hogy a sörelemzést összekeverték a modorossággal, ami a borszakértelem helyet divatos itt-ott. Ma már kezd a helyére kerülni. Ha értenéd, hogy mi van odaírva, azt is tudnád, hogy ebben egyetlen felesleges szó nincsen. pontos és szakmai. Amúgy meg persze vivát a szülővárosod, Kazincbarcika, ha jól értem mostantól kínai tulajdon, nem?

Momina 2011.06.29. 20:46:19

@TonyCaviar: A szakmai tartalmát nem akarom, nem is tudom vitatni. Nem értek hozzá, sőt nem is akarok érteni hozzá. Pusztán a szóhasználattal van a bajom az ilyen és hasonló elemzéseknél, mintha direkt akarnának fellengzősek lenni. Egy város pedig értelemszerűen nem lehet kínai tulajdon, legfeljebb a város fő munkáltatójának számító vegyiüzem részvényeinek többsége. Mellesleg az sem mostantól, hanem nemrégiben. A negatív felhangoddal kapcsolatban megjegyzem, hogy a Borsodchem legalább sok más vállalattal szemben működik és töretlenül jól működik, annak ellenére, hogy az utóbbi években már sokféle nemzetiségű többségi tulajdonosa volt.

TonyCaviar 2011.06.29. 23:01:38

A szakmai tartalom és a szóhasználat szétválaszthatatlanok. Azért használja ezeket a szavakat, mert ezek jelentik ezeket a speciális jelentéseket. Nem direkt fellengzősek, sőt egyáltalán nem fellengzős - csak te érzed annak, mert nem érted. Pl azt mondom: Macedoine de Legumes - azt hiszed ez vmi elegáns francia dolog, mert nem tudsz franciául, de valójában csak annyit jelent, hogy 'vegyes zöldség'.

Semmi bajom sem a borsodchemmel, sem a kínaiakkal, a kettő együtt pedig egyenesen csodás:)

Momina 2011.06.29. 23:33:32

@TonyCaviar: Megnyugtatlak, tökéletesen értem a felfeslik a meggy-vonulat, a kesernyés meggyszár, a kortyzárás és hasonló fogalmakat. Az ország leghíresebb borászának családtagjaként van is szerencsém rendszeresen hallani, olvasni ilyen szakkifejezéseket, de attól még ez a véleményem. Sőt, hidd el, én is tudok számos olyan kifejezést felsorakoztatni, amiről még halvány fogalmad sem lesz, hogy mit jelent, pedig egészen egyszerű tartalommal bír. Szerintem ezt itt hagyjuk is, mert úgysem fogjuk meggyőzni a másikat. Továbbmegyek, nem is szükséges, ez itt egy blog, ez pedig tőlem egy vélemény volt, még csak nem pont csak erre az elemzésre, hanem általában.

-kk- 2011.06.30. 00:05:23

@Momina: szia,

mivel véletlenül sem szeretném az öncélú modorosság vádját erősíteni a sörirodalommal szemben, engedelmeddel, mint a kifogásolt szemelvény szerzője, röviden vázolnám a részlet kulisszatitkait.

- igyekeztem udvarias lenni, mivel a HBH mestere, aki körbevezetett minket, kedves és lelkes sörfőzőnek tűnt. Így, noha bőven voltak hibák a sörökben, igyekeztem mindezt konstruktívan közvetíteni. Ez viszont behatárolta a szóba jöhető jelzők számát.

- a modorosság, ha jól értelek, bizonyos nem köznyelvi kifejezések gyakori jelenlétére vonatkozik, mint a "felfeslik a meggy-vonulat", "kesernyés meggyszár", "kortyzárás". Itt viszont a TonyCaviar által már kifejtett probléma áll fenn, nem adódnak olyan köznyelvi megfelelői az egyes kifejezéseknek, amikkel gördülékeny, omlós stílust lehetne teremteni. Hiszen a korty zárása más, mint a korty elején vagy közepén jelentkező íz, például, tehát muszáj valamilyen elő- vagy utótaggal megkülönböztetni tőlük.

(Bár, amint írod, ezzel te is tisztában vagy, így a kommentem szóljon inkább a gyanútlan passzív olvasóknak, a félreértéseket elkerülendő.)

Momina 2011.06.30. 00:12:27

@-kk-: Köszönöm, hogy hozzászóltál a vitához, mint szerző, bár TonyCaviar távollétedben is bőszen igyekezett megvédeni a mundért :) Mindenesetre legközelebb Barcikán járva feltétlenül elvisszük édesapámat megkóstolni ezt a bizonyos meggyest!

Lempochner Zsolt 2011.10.14. 22:02:48

Sziasztok! Én lennék a kedves, és lelkes sörfőző, aki nem mellesleg tulajdonos ügyvezetője vagyok a HBH Bajor Sörháznak Kazincbarcikán. Az ízesített sör napjainkban reneszánszát éli, majd kiderül, hogy e "divatirányzat" mennyire lesz időt álló, pár év múltával ez is kiderül. Jómagam söripari végzettséggel is rendelkezem, így a szakirodalomban használt kifejezések nem idegenek számomra. A sörök jellemzését elfogadom, (igaz a gasztronomia nagyon szubjektív, ízlések, és pofonok különbözőek). Csupán egy megjegyzésem lenne a fenti bejegyzésekhez, hogy egy kisüzemi sörfőzdében az sem mindegy, hogy melyik évszakban történik a "mintavételezés", mert a pörgős nyárban elég sok "gyilkosságot" kell elkövetni a sörrel a sörgyártás folyamán. Ennek kizárólag gazdasági okai vannak, a megrendelések maximális kielégítése érdekében. Magyarul a főszezonban soha nem tud egy jól működő sörfőzde tökéleteset alkotni. A meggy sörünket Kazincbarcika Város Önkormányzata 2011. június 24-ei űlésén Kazincbarcika Város Hivatalos Italává minősítette, amit nagy megtiszteltetésnek, és termékünk méltó elismerésének tartunk. Munkánk során mindig szem előtt tartjuk az építő jellegű kritikát is, a sört kedvelő vendégek véleménye nagyon fontos számunkra, szóljon az "amatőr" sörkedvelő, vagy akár profi söripari szakember szájából. Az értékesítési adatok alapján azért az elmondható, hogy sikerült "betörnünk" az ízesített sörök piacára, és egy új gasztronómiai csemegével gazdagítottuk kínálatunkat.A sörbarátok nem kis megelégedettségére.
A jövőben is szívesen látunk mindenkit vendéglátó egységünkben, rólunk bővebben a www.hbhkazincbarcika.hu oldalon találni információkat!

malkolmcole 2012.05.21. 21:03:41

2012.05.20-án délután rally versenyről hazafelé mindenképpen be akartam ugrani a sörfőzdébe pár üveg sörre. 2 liter világost és 1 liter szüretlent hoztam, miközben ezen sorokat pöcsögöm épp a szüretlent szürcsölöm. :-D

Csak ajánlani tudom, szép, igényes hely, kellemes árak és finom sörök.
süti beállítások módosítása