Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Bocs, hogy olyasmikről írok, amiket esélyetek sincs kipróbálni, de az az igazság, hogy ha elég messzire jutsz a sörök világában, akkor rájössz, hogy a sörmárkák, fajták, brandek, termékek csupán a modern világ kényszerformái, gazdasági szükségszerűségek, és nincsen valódi közük magához a sörhöz. Ami ugyanis inkább olyan, mint a zene. Vannak dallamok, standardok, aztán ahányan hozzányúlnak, ahányszor eljátsszák, kicsit mindig más. Ehhez képest a modern zeneipar (némileg a modern élelmiszeriparhoz hasonlóan) felvette az egyszer lejátszott zenét lemezre, és ezzel párhuzamosan rákényszerítette a zenészeket, hogy éveken át ugyanazokkal a partnerekkel játsszanak, és saját maguk régi változatait majmolják unásig. A sövényvágóhoz hasonlatos zenei menedzsment alól csak kevesen tudnak menekülni – az amatőrök és a jazz-zenészek bizonyos rétege. Így van a sörnél is, csak az amatőrök és a csúcsművészek szabadok. A rozsnyói házi sörversenyen a közép-európai amatőr mezőny krémje jelent meg, közülük kettőt hoztam haza kóstolásra. 
 


Dorota i Janusz Chrapek talán a világ egyik leghíresebb házi sörfőzőnője, annyira, hogy már a Folyékony Kenyéren is történt róla említés. Ő az a lengyel hölgy, akinek Belgijske pale Ale-jét a Brackie sörgyár nagy mennyiségben piacra dobta, miután megnyerte a lengyel házi sörfőzők versenyét.

A rozsnyói versenyre személyesen sajnos nem jött el, de több sörrel is benevezett, most a Cseh Barna nevűt kóstoltam. Chrapek söre szép sötétbarna folyadék kövér, de gyorsan múló csontszínű habbal. Illata gyümölcsös, kávés, nyirkos. Az ízében a kávé és a pörköltség a vezető motívum, aztán a kenyér, sőt gyümölcskenyér. Emellett jelen van a fajtára jellemző enyhe vizesség, és ha már itt tartunk, nagyon is stimmelnek a stílusjegyek, bár cseh barnában nem vagyok tévedhetetlen szaktekintély, úgy érzem, messze a legjobb, amit ebből a típusból ittam.



Ehhez talán hozzájárul az az erős unicumos, boros utóíz, ami az alacsony alkoholtartalom ellenére is hihetetlen intenzitással érvényesül, amíg át nem adja a helyét egy templomi leánykórus finomságával belépő komlózottságnak. Ahogy melegszik, emeli a tétet, és előhozza magából a legfinomabb fekete csokoládéízt.

Mindössze két dolgon tűnődöm, egyrészt, hogy homebrewerként hogy lehet ennyire pontosan belőni a kívánt stílusjegyeket, másrészt, hogy hogy lehet ennyire tökéletes és ízletes sört főzni otthon. Ebben semmi botladozás, semmi véletlenszerű, találomra közelítés nincs – ha el tudnám képzelni, hogy olyat lehet, csalásra gyanakodnék. Dorothy cseh barnája kb. úgy viszonyul a szokásos cseh barnasörhöz, mint a Costes degusztációs menüje a Harisnyagyár kantinjának menüjéhez.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr143025549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2011.06.30. 09:56:19

Tony! Olyan, hogy "szokásos cseh barnasör", nincs!

nabazzmeg 2011.06.30. 16:40:49

"Dorota i Janusz Chrapek talán a világ egyik leghíresebb házi sörfőzőnője"

nem Dorotha Chrapek ÉS Janusz Chrapek? Nem vagyok túl jártas a szláv nyelvekben, de ez így nagyon gyanús, hogy a hölgy neve csak Dorota Chrapek. Tudtommal az "i" az és-t jelent.
Az a barna amúgy nagyon gusztán néz ki...

dezso 2011.06.30. 17:02:05

@nabazzmeg: Nem is beszélve arról, hogy a Janusz mintha férfinév lenne :) Amúgy magyar főzdék voltak?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.30. 17:58:45

@nabazzmeg: @dezso:

Így van, Janusz (ejtsd: Jánus, rövid á-val) lengyel férfinév, a mi Jánosunk megfelelője. Nagy valószínűséggel a hölgy férjéről vagy testvéréről van szó.

ger. duchemin 2011.06.30. 20:26:33

@Serkoptató: Ez nekem is szemet szúrt. Ennél már csak a "szokásos angol sör" lenne durvább. :-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.06.30. 21:07:41

@Serkoptató: ezzel vitatkozom!
szerintem van egy fajta cseh barna sör, ami szinte tipikusnak is mondható, szerintem ez az, amire Tony gondolt

nabazzmeg 2011.06.30. 21:46:05

@dezso: nem tudom, vettek -e részt magyarok, bloggazda?

Serkoptató 2011.06.30. 21:46:13

@armando_otchoa: melyik lenne az?
Nyilván vannak átlagos érzékszervi tulajdonságokkal bíró cseh barna lágersörök, de ez a megfogalmazás, hogy "szokásos", sokkal inkább általánosító jelző. Így pedig már nem biztos, hogy megállja a helyét.
Mert bár ezt a lengyel cuccot nem ittam, de akad jópár szokásos cseh barna, ami nem a harisnyagyár kantinjában készült.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.01. 07:46:19

@dezso: @nabazzmeg:

A blog.hu-nak van egy remek szolgáltatása, az Ajánlott Bejegyzések.

Ez minden poszt alján ott van és a bloggazda hasonló témájú bejegyzéseit ajánlja. Sok felvetődő kérdésre lehet választ találni ezekben... ;-)

@Serkoptató:

Nekem a "szokásos" jelzővel nem volt bajom, már csak azért se, mert maga a sör neve is erre utal, legalábbis én annak - és egyben tiszteletadásnak is - értelmezem. És szerintem is van egy ilyen kategória, én a 10-es barnákat sorolnám ide, nem tagadva persze, hogy mindegyiknek megvan a maga egyénisége...

Ami viszont tényleg nem volt szép, az a harisnyagyári kantin emlegetése...

TonyCaviar 2011.07.02. 16:33:42

Jogos, hát persze, hogy ez egy fiú és egy lány együtt, elég hülye vagyok, hogy nem vettem észre azonnal...
a harisnyagyári kantint nem úgy értettem, hogy a szokásos cseh barnák olyanok, mintha ott készültek volna, csak, hogy Dorota barnája milyen magasan szárnyalja azokat... persze lehet, hogy ezzel együtt túloztam és valójában elég lett volna egy átlagos magyar éttermet (ha volna ilyen:) szembeállítani egy new-yorki csúcsétteremmel... de az egész nem olyan fontos, csak egy metafora.
@nabazzmeg: a sörfesztiválon jelen volt a Serforrás, a házi sörversenyen 4 magyar versenyző indult - egyik aranyéremmel tért haza.

dorota chrapek 2012.06.27. 00:12:33

I can't understand any single word, but I hope that my beer wasn't so bad...
My name is Dorota Chrapek. Janusz is my husband ;)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.06.27. 09:20:13

@dorota chrapek: it was a really positive writing about your Bohemskie Ciemne. The author stated, that your brew was excellent, the difference between your one and the avarage Czech brown lager is similar to the difference between a dish in the canteen of a stocking factory (avarage Czech) and a luxury dish in a high-end restaurant (yours).

TonyCaviar 2012.06.27. 19:34:58

@dorota chrapek: Congratulations for your beers! They are wonderful, they are very elegant and delicious!
But beware of Hungarian homebrewers! We are getting better fast:) see this year's Roznawa results! Tamás Kiss is Grand Champion with a stout! Do you have an international contest in Poland where we could prove our excellence to you as well?

dorota chrapek 2012.07.07. 01:13:11

Thank you!!! I'm so happy to read it :)
Please send my congratulations to Tamas Kiss. I noticed that you are better and better :)
I hope to organize exchange of beer from polish and Hungarian homebrewers. Maybe we will meet in Kosice next year on Biela Vrana contest or eventually in Roznava.
In December we will organize contest in Cracow, we are going to present two categories - English IPA and Christmas Ale. Of course if you want you can take part in this contest.
Best regards for all homebrewers in Hungary,
Dorota

TonyCaviar 2012.07.09. 10:58:25

@dorota chrapek: Thanks! Can you send us contacts for how to enter Cracow contest? looking forward to meeting you d.
süti beállítások módosítása