Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ez minden második kocsma ajtaja mellett ott díszeleg, ami a CAMRA hatalmas sikerének egyik nyilvánvaló jele. Negyven évvel ezelőtt, amikor a szervezet megalakult, a Fuller's, London utolsó komoly családi kézműves sörfőzdéje is éppen átállt volna a CASK-ról a KEG-re. A kettő közt az a különbség, hogy a KEG az egy szifonos rendszerű, széndioxid benyomásával kinyerhető tartalmú hordó, a CASK viszont csak egy sima hagyományos alumínium (ma már műanyag is van) hordó, melyen van két lyuk, és mechanikus eszközökkel lehet belőle a sört kinyerni.

A fesztivál hetén tényleg erről szólt London, a várost elöntötték a sörmániások, a nevesebb ivókban azonnal észre lehetett venni azokat az embereket, akik egyszerre háromféle félpintes sört ittak és közben jegyzeteltek.

Persze a KEG és a CASK közti csata a mai napig nem dőlt el, és egyhamar valószínűleg nem is fog. A komoly angol sörfőzdékben ma két hordótöltő vonal van, az egyik ilyen, másik olyan. A KEG vs. Cask csata csak elnagyolva fordítható le a real ale vs. lager csatára, hiszen számos ale-t lehet KEG-ben is kapni, pl. az amerikaiakat. És állítólag a fesztivál egyik díjazottja egy láger volt, amit caskból csapoltak, hiszen a CAMRA egyszerűen nem nyúl KEG-hez. Ők ebben réges rég állást foglaltak, és úgy tűnt a műveltebb sörközönség magáévá is tette az álláspontjukat, ám az utóbbi években annyira átrendeződött az angol kézműves sörfőzés is, hogy ez mára már egyáltalán nem egyértelmű. A Brew Dog pl. főképp KEG-ben terjeszti ale-jeit, és számos nagyon igényes mikrosörfőzde is a KEG-et választja, mert az sokkal biztonságosabb. Azt a hülye is ki tudja csapolni, míg a cask kezelése igazi művészet, és jobb helyeken külön pincemeseterek foglalkoznak vele, kevésbé jó helyeken meg könnyen elrontják az ilyen sört. Hogy a cask-kal hogy kell bánni, azt később elmagyarázom.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr83135302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.09. 09:40:21

A BrewDog nem véletlen punk, még a CAMRA-nak is szembe megy :) Sőt, a Punk IPA-t meg dobozban is árulja.

(Lehet itthon egy láncban Fuller's London Pride-ot kapni, az gáz, ha itt elmondom hol?)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.09. 13:47:31

várjuk a magyarázatot. már csak azért is, mert hamarosan itthon is érdekes lehet Csobánka révén

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.08.10. 08:23:30

"Persze a KEG és a CASK közti csata..."

Aha, szóval ezért vannak zavargások Londonban... ;-)

@lilakutyak: Nem gáz lenne, hanem közérdekű infó...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.10. 10:28:19

@promontor: OK, dobozos, emlékeim szerint 515 és Tesco Extra, Szegeden. Egyébként most tartanak osztrigát is meg Guinnesst is, ami Micheal Jacksom szerint jó páros.
süti beállítások módosítása