Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Porter and Oyster

2011.08.18. 10:03 - TonyCaviar



Régen tudom az osztrigás porter történetét, először csak divatos és olcsó sör-étel párosításként létezett, mondjuk a fish and chips + lager őseként, aztán az óriási halszagú világkikötők kora lejárt, az osztriga a gazdagok külön bejáratú gusztustalansága lett, a porter meg történelmi sörműfaj, melynek legkülönösebb verziójába egyenesen belepakolták az osztrigát: ez az oyster stout.


Számítottam rá, hogy Londonban mindezeket körbekóstolhatom, ehhez képest meglepően kevés alkalom kínálkozott ilyesmire. Amikor azonban a Borough Market mellett megláttam a Wright Brothers Porter and Oyster House-át, egy szempillantás alatt döntöttem: itt ebédelünk.

A Meantime London Porterje tökéletes volt, kóstolást nem írtam róla, de anélkül is nyilvánvaló. Savanykás, száraz maláta, kávés pörköltség, apró gyöngyszemnyi kis édesség: nagyszerű sör szép kivitelben, tökéletes társa egy osztrigának.
Amit sajnos nem sikerült lőnünk, mert az étlapon nem szerepelt, és nem voltunk elég szemfülesek ahhoz, hogy rákérdezzünk. Úgyhogy végül is mindenféle halacskák és rákocskák mellé ittuk meg, ami gasztronómiailag nem volt tragédia, sőt: jól passzolt a porterhez a rántott sneci, viszont utána megkaptuk azt a bizonyos „vicces gyomrot”, ahogy az angol mondaná: funny stomach. A magyar úgy mondja: enyhe gyomormérgezés.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr433162188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2011.08.18. 10:51:39

... de hiszen az Utobeertől 50 méterre ott árulják a friss osztrigát...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.18. 14:16:54

Jól néz ki az az aszpikos(?) garnélás valami. Szinte ehhez találták ki a száraz portert vagy stout-ot. És, mint tudjuk, néha a Fekete Korsó is jó ehhez :o]

TonyCaviar 2011.08.18. 19:57:40

ez az a hely, ahol árulják. csak mi bénák voltunk.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.19. 09:08:37

Aki szeretné egy ezresből gazdagnak érezni magát, az a nagyobb Tescokban körülnézhet. Emlékeim szerint a szegediben néccáz körül volt a Guinness meg az osztriga darabja is. Bár lehet, hogy ez bevezető akció volt, mindenesetre felkerült a kipróbálandók listájára. Mivel az ír stout nem elég savanykás, megküldjem a fagyasztott taknyot citromlével?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.21. 07:44:42

@lilakutyak: sztem jobban jártál volna egy kis kékpenészes sajttal, de amúgy küldheted a citromlevet rá :o]

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.21. 12:02:17

@pif: még nem vagyok túl rajta, de veszek sajtot is, ha szerinted. Egyszer pezsgőpince-látogatásra és -kóstolóra vittünk osztrigát jampizni. Fagyasztott zöldbabbal hűtöttük, mert az volt a nonstopban. A pezsgőtől se lett jobb, de bájos volt, ahogy kvázi apósom békebeli bicskájával bontogattuk az osztrigát, és a Törley legpuccosabb nyers pezsgőjét toltuk hozzá. Ha még rágyújthattam volna egy barnaszofira...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.22. 15:32:37

@lilakutyak: a Stilton, vagy a Roquefort (de a Márvány sajt is, ami azért 4-5000-el / kg olcsóbb) sztem illik a dry stouthoz. Az osztriga hááát, az nekem sem a kedvencem.
A Törley Chardonnay nyerspezsgője viszont sok francia Methode Traditionelle pezsgőt ver, különösen ár-érték arányban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.22. 15:38:08

@pif: OK, én egy másik nyerspezsgőről beszéltem, amit szerintem a Törley készít, annak ellenére, hogy annyira nincs ráírva: www.bortarsasag.hu/hu/champagne/francois-president-nyerspezsgo

A sajtot tesztelem. Végülis a fagyasztott takony mellé, egy adag zöld/kék penész pont jó lesz.

TonyCaviar 2011.08.22. 15:44:09

@lilakutyak: Ó, azt hiszem meg is van a cikk címe:)))

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.22. 15:49:58

@TonyCaviar: Ja, már csak a sörnek kellene valami kellően gusztustalan metafórát találni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.22. 16:05:49

@lilakutyak: A Francois President nem Törley (1868-ban Louis és Cezar Francois alapította), csak budafoki, bár ma mindkettő a Henkell és fiacskája érdekszférájába tartozik. Az kevésbé finom, de azért ez sem rossz. Árban kb ugyanannyi...
A "fagyasztott takony" gasztrokifejezést meg levédettem Neked
:o]

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.23. 09:32:10

@pif: Akkor be kell szereznem egy Törley-t is. Black Velvet Guinnesszel meg nyerspezsgővel? Lehet, hogy ez lesz a megoldás a sör gusztustalanítására:)

Törley Tokajit ittál már? (Csak hogy véglegesen szénné offoljuk ezt a posztot...) A sommelier, aki a pincelátogatást vezette, a Tokajival kapcsolatos kérdésemet először igyekezett figyelmen kívül hagyni. Majd igyekezett hülyének nézni, hogy nem, a tokaji borokat ne keverjük ide. Akkor látszólag visszavonultam, mondván, hogy biztos összekevertem valamit, mert részeg voltam, bár emlékszem egy erősen tokajis ízeket felvonultató édes pezsgőre. Aztán amikor visszatértünk a kóstoló helyiségbe, ahol egy üveges vitrinben ott volt a Törley Tokaji, akkor bátortalanul odamentem, hogy szerintem ez lehet az. Leesett az álla, majd habogott valamit arról, hogy ő nem alkalmazott, csak megbízással dolgozik kóstoltatóként. És utána vettük elő a katonai hátizsákomból a féltucat, fagyasztott zöldbabbal hűtött osztrigát. Asszem egy új dimenziót nyitottunk meg neki:)

TonyCaviar 2011.08.23. 09:41:12

Már látom magam előtt a Pif vs. Lilakutyák gusztustalangasztrokotyvasztási versenyt. Nem akartok valami efféle produkcióval benevezni az őszi Főzdefesztre?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.08.23. 15:14:47

@TonyCaviar: Ha nem lenne nagyon terhes a csajom, meg nagyon hároméves a lányom, akkor igen, de így nem fér bele. Tíz év múlva?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.23. 15:38:59

@lilakutyak: A Törley Tokaji még nem volt meg. Black Velvet Törleyből-Guinessből? Wow, ez jobb, mint a Scheyern Doppelbockos Radler
:o]

@TonyCaviar: Azért én inkább vmi korcsolyapályás standot csinálnék a feszten, ha lehet választani

gilgalad 2011.08.24. 10:17:52

Szia Caviar,

Lesz végül ősszel is főzdefeszt? A házi sörfőzőknek nem lesz esetleg a szlovákiai megmérettetéshez hasonló rendezvényük az ősszel?

Csütörtökön / holnap megyek a várba, remélem még nem lesz tömeg és kényelmesen lehet kóstolgatni a hazai kézműveseket!

Üdv.

TonyCaviar 2011.08.24. 10:34:16

@gilgalad: Valszeg lesz, de sajnos még nincs minden lefixálva, ezért nem publikus az időpont. A Várban találkozunk.
süti beállítások módosítása