A sörügyben kevésbé járatos érdeklődő gyakran nevezi házi sörfőzdének a kisüzemi/kézműves sörfőzdét, pedig a kettő nem ugyanaz. Ha látták volna, amit én, a Kernel Brewery-ben, akkor többé nem kevernék a két fogalmat.
A The Kernel még csak tavaly nyílt, de már a legizgalmasabb főzdék közt tartják számon. Hivatalosan micro-brewery, de a pontosabbak inkább nano-brewery-nek hvják, ami nagyjából jól megfeleltethető a magyar „házi sörfőzde” jelentéstartományának. Egy ilyen főzde szinte csak jogi kérdésekben különbözik a házi sörfőző garázsától. A házi sörfőző nem adhatja el hivatalosan a söreit, a hasonló méretekben dolgozó Kernel viszont üzleti vállalkozás.
Mondjuk nem tipikus üzleti vállalkozás, sokkal inkább szerelemmunka, romantikus ihletettség. A bölcsész végzettségű, fekete kecskeszakállal, és álmodozó tekintettel rendelkező ír Evin Riordan angol irodalmat tanult egy ír egyetemen, míg át nem költözött Londonba, hogy sajtkészítő legen a Borough Marketen. Közben elkapta a sörfőzés varázsa, és az amerikaiakat látva, arra is rádöbbent, hogy a sör a költészetnél, de még a sajtkészítésnél is érzékibb önkifejezési mód. Így tavalyelőtt sajtkészítő kollegáival kibéreltek egy railway arch-nak nevezett tipikus londoni ipari helyszínt, ami a rengeteg vöröstéglás magasvasúti építmény egyikének aljában egy nagy boltíves barlang. A szomszédok mind autószerelők.
Ebben a boltíves vasútallati birodalomban is mindössze kb. 50 négyzetmétert foglal el a sörfőzde. Hetente mindössze kétszer főznek, és szombatonként reggeltől nyitva vannak a közönségnek is, aki egy csapról, de azért főleg üvegből kóstolgathatja a folyton változó kínálatot. Más napokon Evin maga szállítja a sört éttermekbe, pubokba – triciklivel. Gyakorlatilag az összes sörét a Borough Market környéki kocsmákban adja el, azaz kb. 400 méteres körben. A híre viszont nemzetközi, érdemes rápillantani erre a ratebeer-es profilra!