Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Tavaly októberben volt egy buli a Vajdahunyadvárban, ahol sokan rádöbbentek arra, mekkora élmény délután belga söröket kóstolni 10-esével, és szinte zendülésbe hajlott a rendezvény, amikor délután ötkor be akartak zárni. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy itt egy fesztivál van születőben. A Belgaco meghallotta az idők szavát és idén rendezendő második fesztiválon már nem akarnak bezárni ötkor.
 


Szeptember 24-én és 25-én a belga sörök itatják magukat a Mezőgazdasági Múzeumban. Az érdeklődők szombaton és vasárnap 11 és 22 óra között közel 110 fajta csapolt és üveges belga sörkülönlegességből válogathatnak a Vajdahunyadvárban található múzeumban. A fesztiválra látogatók a 3000 forintos – mindkét napra érvényes – belépőjegy összegét teljes egészében „lefogyaszthatják”. Az érdeklődők a belépőjegy áráért kapott zsetonokkal 5 alkalommal 1-1 pohár (2 dl.) belga sört fogyaszthatnak, továbbá ajándékba kapnak egy eredeti üveg söröspoharat.

A belgákon mindig van mit nézni. A hétvégén, a belga fesztiválon kóstolható sörök nagy részét már kóstoltam, az erényeiket nem hiszem, hogy ecsetelnem kellene, de mindig látok rajtuk valami újat. A belga sörkultúra sokszínűsége legendás. Történelmileg ez csakis úgy alakulhatott ki, hogy valamilyen okból megrekedt a fejlődése és ezért megmaradt a töredezettsége, lokalitása - minimu ugye megúszta a Reinheitsgebótot. Amikor a rakparti belgában a Belgaco sörszakértője, Salamon György, Szabó Győző színész kedves segítségével bemutatta az újságíróknak a leendő kínálat egy apró töredékét, akkor leginkább azt láttam a belga sörökön, hogy miközben ízre nagyszerűek, megint csak megrekedtek a fejlődés egy bizonyos fokán, és mintha az egész belga mezőny egy stabilan sikeres hakni képét öltené magára, egy „ami működik, azon ne változtass” elv alapján beállt mezőnyét. Persze vannak, akik ki akarnak lógni a sorból, de a rendszer természete miatt ez nekik sem sikerül.

Vélhetően ennek az az oka, hogy Belgiumban jelenleg nincsen nagy kultúrája a hagyományos belga söröknek – lehet tudni, hogy a belga ember jupilert és stellát iszik, ezért a minőségi belga sörkínálat nem egy dinamikusan változó, izgalmas szcéna, sokkal inkább establishment megélhetése zsugorodófélben. Sok minden nagyra nőtt a belga söriparban, ezek a jelenségek nehezen mozdulnak, azok a szereplők, akik akár csak design révén is új közönségeket keresnek (pl: Delirium), azok is évekkel a múltban van leragadva.

Természetesen az efféle kritikus fejcsóválás közben a belga sörkultúrát csakis önmagához hasonlíthatjuk, mert nyilván semelyik másikhoz nem hasonlítható. És közben a hagyomány csodálatra méltóan dolgozik, úgy értve, hogy nagyszerű söröket terem, és talán pont ebben van a lényeg, aki csak ezt látja, az jó okkal szerelmes a belga sörökbe.

De a megmerevedés a hagyomány félreértelmezése, ha a valódi hagyományban állunk szügyig, akkor folyton változnunk kell, és nem úgy, hogy törésig tartjuk a régi rendszert, hanem valamiféle természetes mozgás részeként. Erre mintha nem volna képes a belga söripar, de lehet, hogy tévedek - muszáj lesz elmenni a hétvégén a Vajdahunyadvárba.

Szabó Győzővel egy bizonyos ponton összeér az ízlésünk. Ő mutatta be a Quintin Ambréet, ami kb. nekem is a kedvenc belgáim közé tartozik, nagyszerű sör. Ezen kívül mit is lesz érdemes visszakóstolni a hétvégén? St. Bernardust? Palmot? Scaldist? Rochefortot?

Címkék: belga sörfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr273246363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.09.23. 11:22:11

Szerinted milyen sörökkel kellene újítani a belgáknak? A Raging Bitch tekinthető egy megújult belga sörnek? (Mégha a Flying Dog is csinálta.)

Kortyondiak 2011.09.23. 13:07:57

Köszönöm,hogy végig gondoltad helyettem!
És még meg is írtad!:))
Mostanság többször eszembe jutott,hogy már nem annyira vagyok a rabja a belgáknak mint korábban!
Hát azért mert változatosabb és izgalmasabb söröket ittam mostanában!
De azért a hétvégén elmegyek egy kis tripel vadászatra!

Toxic11 2011.09.23. 13:21:50

Szerintem a kostolàsbol simàn kihagyhatod a szuperkommersz kategoriàt: Maes, Jupiler, Primus, Stella Artois, Palm, enz.
Ugyanolyan Pils tipusu azonos karakterrel rendelkezo lottyok. ;)
Erdekesebbeket csak egy kategoriàval feljebb talàlsz, én félkommersznek hivom oket. Itt azonban vàlaszd ketté flamand és vallon sorokre. Teljesen màs az izvilàga a két orszàgrészben gyàrtott sereknek. Flamandok: Grimbergen, Duvel, Hoegaarden (ejtsd: hùhàrden). Vallonok: Ciney, Chimay, La Chouffe.
De igazàn kulonleges és karakteres izeket a helyi sorfozdék sajàt palackozàsu termékei kozott talàlsz, ehhez viszont "sajnos" 1400-1500 km-t kell utaznod. ;)

Serkoptató 2011.09.23. 13:59:35

Tony, ez egy kicsit megint csak nagyívű általánosítás így, ebben a formában. Vélhetően pont a legizgalmasabb szegmenst, a belga brewpubokat, mikrofőzdéket nem ismered, nem ismerjük eléggé.
Évjáratos lambicok sem igen jutnak el hozzánk és más huncutságok sem.
Én boldog lennék feleekkora magyar sörválasztékért is. Akkor nemigen rúgnának labdába a szörpikékkel tuningolt soproni démonok. Mondjuk nálam így sem. Akkor már inkább egy unalmas Scaldis...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.09.23. 14:20:35

"unalmas Scaldis.." hahh! szeretnék halálra unni magam!

Sir Nyű 2011.09.23. 15:11:58

S az miért baj, hogy ezeréves (viccelek) recepteket nem változtatnak minden évben? Én valahogy nem vagyok híve annak, hogy állandóan minden újuljon meg (NEM a Dreherre meg a Borsodira gondolok). A bajoroknak miért jó a Reinheitsgebot 500 (helyesbítek: 495) éve?

Jokerpofa 2011.09.23. 15:38:59

@Serkoptató: jobb is, ha a lambicok nem jutnak el hozzánk :D, jöhetne viszont Bush Amber, St Bernardus trippel és barátaik.

Serkoptató 2011.09.23. 15:47:21

@Theodoro: Bush Amber van, csak valami név kalamajka okán Scaldis Amber álnéven.

Toxic11 2011.09.23. 16:14:32

@Sir Nyű:
"...ezeréves (viccelek) recepteket nem változtatnak minden évben..."

Nem jàrsz messze ezzel a "viccelodéssel". A Grimbergen 1128 ota fözi a nedüt. ;)

Ogreface 2011.09.23. 20:54:08

Ahogy megjelenik az első "Orval 0,0 Zitrone", akkor én leszek az első sörterrorista, aki trappista szerzeteseket mészárol!

TonyCaviar 2011.09.24. 08:43:06

@Ogreface: Hát ez gyönyörű - műanyag citromba bújt szerzetesek rohannak a Mikszth Kálmán téren, Ogre pedig terepszínű söröskorsónak öltözve fapofával kattogttatja a gépkarabélyát - megvan az idei FF-performansz.

TonyCaviar 2011.09.24. 08:48:47

@Sir Nyű: Nem hiszek az ezeréves receptekben, a szellem, a hozzáállás, a műfaj hagyományozódik, de sztem a recepteket folyton alkalmazni kell a kor elvárásaihoz (változó technológia, alapanyagok, árak, stb).
És nem is az a baj hogy nem jönnek ki mindennek a citromos változatával, hanem az, hogy nem találkozunk új jelenségekkel, nevekkel, műfajokkal, hanem úgy, megy mint a fővárosi színházakban, harminc éve ugyanaz a névsor - Udvaros Dorotty, Benedek Miklós, Hegedűs D. Géza... nem érzékelhető a háttérban a folytonos lassú és intelligens fejlődés... persze lehet, hogy odakint érzékelhető, csak a külvilág hozzánk a jeleket szűrve küldi át.

pluto111 2011.09.24. 22:00:49

@TonyCaviar: Épp ez itt a baj, hogy nem hiszel (és még sokan) több száz éves receptekben. Ezek nem azért éltek meg több száz évet mert rosszak.
Ez pont olyan mint mikor a "topgasztronómia" újraértelmezi az ételeket. Igazán eredetit már nem tud kitalálni mert azt valahol már kitalálták emiatt nekiáll pl. halászlé néven felszolgálni valami tök mást, ami jó eséllyel nem él meg 3-4 évnél többet.
(nem az a baj hogy új ételt próbál kitalálni, hanem hogy az eredeti névvel próbálja eladni).
Sörnél ugyanez a helyzet több ezer éve készítik nehéz már eredetit kitalálni, ami meg működik azt meg kár elrontani.

TonyCaviar 2011.09.25. 07:58:03

@pluto111: Félreértesz! Nem abban nem hiszek, hogy az 1000éves receptek jók lennének, hanem abba, hogy léteznének. Illetve lehet, hogy vannak, de nemigen lehet őket megfőzni, és ha megfőzöd, a megváltozott (tachnikai, természeti) környezet miatt tök más sör lesz belőle. A topgasztronómia újraértelmezései pedig létfontosságúak ahhoz, hogy rendes kaját együnk. Átverések, hülyeségek pedig a gasztro minden szintjén bőven teremnek.

Sopronidemon 2011.09.25. 12:47:36

Szya, TonyCaviar!
Lenne egy tiszteletteljes megjegyzésem, javaslatom. Mi lenne, ha lenne indítva egy rovat, ahová a sörös eseményeket folyamatosan, jó előre (!!!) - tehát nem az utolsó pillanatban, nem a megtörténte után - be lehetne írni, fel lehetne tenni. Hogy akit érdekelne, ne az utolsó pillanatban kapkodjon, hogy is kellene eljutni oda, és főleg ne utólag fogja a fejét a kuncsaft, hogy de jó lett volna elmenni, ott lenni! Mit szólsz a javaslathoz? Esetleg vitára is bocsátom a felvetést, várom a többiek hozzászólását is. Üdv Nektek!

pluto111 2011.09.25. 13:17:59

@TonyCaviar: "A topgasztronómia újraértelmezései pedig létfontosságúak ahhoz, hogy rendes kaját együnk."

Bocs, de szerintem ez így elég nagy hülyeség amit írsz. Ahhoz hogy rendes kaját együnk az kell, hogy az emberek elfelejtsék a szupermarketeket és lemenjenek a piacokra, ahol nagyon magas minőségű termékeket is meg lehet venni néha egész jó áron (persze árban nem tud vetekedni a multiban kapható virslivel amelyet a macskák, kutyák már nem esznek meg). Ha lemennének az emberek egyre több kistermelőt tudnának eltartani a piacok...
Topgasztronómiának minimális hatása van erre, az újra értelmezéseiknek meg még annyi sincs, a tudatos vásárlónak van komoly hatása egyedül erre.

TonyCaviar 2011.09.25. 14:08:44

@pluto111: Hát valószínűleg nincs igazad, de ne menjünk ölre ebben a témában, bizonyítani nem tudom, viszont ahhoz, hogy a főzdefeszten legyen rendes magyar duplabak, vagy más különlegesség, ahhoz rohadtul kellett a kopi luwak és az 1000 ibu.
@Sopronidemon: ez egy tökéletes meglátás! Intézkedem. És elnézést a rossz időzítésért, nekem sem mindig sikerül minden:)

pluto111 2011.09.25. 16:17:50

@TonyCaviar: Tényleg ne menjünk ölre, de ha elmész egy tetszőleges kistermelői piacra azt fogod látni, hogy nem a "topgaszto" éttermek tartják el a termelőket hanem az emberek.
(termelők egyébként igen jó minőséget produkálnak, zöldségben, sajtban, húsárukban, stb.)

Gérard Duchemin 2011.09.26. 09:17:42

@pluto111: "ami meg működik azt meg kár elrontani."

Itt nem arról van szó, hogy régi recepteket rongálnának el, hanem arról, hogy újak születnek. Igen, új recepteknek kell születni, és a régi, beváltaknak is meg kell maradni. Ami pedig új ugyan, de szar, az úgysem él sokáig.

Ted Striker 2011.09.26. 12:19:30

@Serkoptató: Belga (bocsánat vallon) barátaink is valami hasonlót mondtak: ha legközelebb ellátogatunk hozzájuk, akkor elvisznek a környékbeli falvakba/kolostorokhoz ahol az igazi belga házi söröket lehet megízlelni...

A fesztivál egyébként nagyon jó volt, a belga sültkrumpliért és a titok nyitjáért - olaj helyett marhafaggyúban sütik - meg külön köszönet!
süti beállítások módosítása