A második Főzdefeszt osztrák vendége a Brauerei Hofstetten, a sörével, melynek neve Hofstettner Bier – ezt csak azért írom ilyen nyögvenyelősen, mert nekem is csak mostanra állt össze, hogy hogyan is viszonyul a helyiségnév két változata egymáshoz.
A főzdét először a 15. században említik, de úgy fest, hogy csak a 19. században került magánkézbe. 1998-ban Peter Krammer vette át a főzde irányítását, ma 9 a sörfőzde alkalmazottal dolgozik és évi 5500 hektoliter sört főznek – melyek nagy része a bock műfaj interpretációi.
Október 6-án a Szabó Ervin téren a mézzel és zabpehellyel készült Sündenbockot mutatja be a Sörspecialista, melyet a sörfőzdéhez közeli egyetem diákjai kísérleteztek ki, de aztán annyira megszerették, hogy szerződést kötöttek egy sörfőzdével, hogy az továbbra is főzzön nekik.
Megkóstolhatjuk még a Saphir Bockot, melynek főszereplője a Saphir komló, mellyel 8 héten át hidegkomlózzák. Egy klasszikus karácsonyi baksör receptjét dolgozta át a Krammer az újhullámos sörfőzés jegyében, úgyhogy kifejezze a közelben szedett friss Saphir komlótobozok valódi sezmélyiségét.
Továbbá lesz még egy könyörtelen imperial stout is – a Hofstettenről további részletek itt >>>
De a legizgalmasabb dolog, amiért a világsajtó nemrégiben felkapta Peter Krammer nevét, az a világ nyolcadik trappsirta sörfőzdéjének híre, melyet ha minden igaz, nemsokára az Engelszelli apátság kaphat meg, melynek söreit pont maga Krammer főzi jelenleg.