Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Legtöbben nem is tudják, merre van Árpádföld Kisszentmihály, pedig kies vidék sok beépítetlen telekkel, melyet kelet felől az M0-s gáláns szalagja keretez. Kiskertek, földutak, és az Asia Center sincs messze.  Ez most az egyik helyszín, ahol a magyar kézműves sör jövőjét kotyvasztják.


A fenti szerkezet nem más, mint egy csatosüveg csatjába épített nyomásmérő szerkezet, amit egy konkrét vasesztergályos készített valahol Árpádföldön (vagy nemKisszentmihályon). Nem volt könnyű dolga, a sörnyomást a mérőbe vezető függőleges csatornát kanyarban kellett fúrnia, hogy elkerülje a csat vízszintes csatornáját. Magára a szerkezetre voltak külföldi előképek, de az ilyen apró részleteket saját intelligenciából kell megoldani.  Erre az egészre azért van szükség, mert a házi sörfőzés során (de amúgy is) a főerjedés közben képződő szén-dioxidot leengedjük a folyadékról, így az, mire leerjed, teljesen szénsavtalan lesz, pedig a sörbe kell a bubi.

Ezért igen elterjedt eljárás – főképp a belga sörök és a házi sörfőzők körében – hogy az utóerjedést, amiből már megmarad a szénsav, a palackban intézik. Ilyenkor a sört palackba csapoljuk, és aztán hozzáadunk egy kis élesztőt vagy cukrot, vagy mindkettőt, attól függően, hogy a főerjedés végén mi hiányzik a sörből a további erjedés érdekében. Lehet, hogy egyszerűnek hangzik, de nem szabad lebecsülni az erjedés erejét. Ha túl nagy bulit csapunk az élesztőknek, kiverik az üveg oldalát és minden úszik majd a sörben, rosszabb esetben beleáll egy szilánk valakinek a könyökébe. Ezért pontosan ki kell mérni az utóerjesztéshez adagolt cukor mennyiségét, amire ugyan vannak képletek, de aztán ellenőrizni is kell az erjedés menetét, és nézni, hogyan ugrál a nyomás. Ugyanennek a szerkezetnek az érzékenyebb változata mindössze 1 Barig méri a nyomást, de sokkal pontosabban.

Olasz webáruházának lerakata, ez az árpádföldi kisszentmihályi garázs tele van efféle hasznos kacattal, szinte minden megtalálható itt, ami a házi pálinka-, és sörfőzéshez kellhet. Maláta, komló, élesztő, üst, mérőeszközök, darálók, kémcsövek, vegyszerek, üveg, kupak, csatt, dugó és így tovább. Ezeknek a jó része import, plusz vannak azok a szerkezetek, melyeket Olasz fejlesztett és gyártatott le a házi sörfőző piacnak, rafinált szűrők, kicsiny malátaőrlő, sörcsappal ellátott látványhűtő, és sok egyéb mellett a fenti nyomásmérő. Olasz cége a kreatív problémamegoldó hozzáállás és az innovatív disztribúciós rendszer miatt ma Magyarországon messze a legszélesebb kínálatot tartja sörfőzéshez szükséges dolgokból, messze a legjobb áron, ráadásul, amennyire én látom, rugalmasan tudja fejleszteni a kínálatát.

Az előző – kilencvenes évekbeli - főzdeboom kiszolgálására felnőtt alapanyag- és eszközbeszállító vállalkozások az elmúlt évtizedben már csak hörögtek, és idén nyárra az egyik legközpontibb szereplő ki is vonult a piacról. Ma a házi sörfőzők léptek színre, mint kereslet, őket azonban a hagyományos beszállítók - rugalmatlanságuk miatt - nem tudták kiszolgálni az őket érdeklő, sokféle , kis mennyiségben kellő termékkel. Így a házi sörfőzők mindig is az internetről vásárolták meg azt, amire szükségük volt. Olasz azonban az internetes szállításnál jobb árat kínál, anélkül, hogy csökkentenie kellene az interneten elérhető kínálatot, így meg tudja szólítani a házi sörfőzőket. Ha ez a tendencia folytatódik, előbb-utóbb a kézműves sörfőzdék is tőle fogják vásárolni az alapanyagot, és nem kell többé beérniük a Németországból nagy tételben importált három-négy féle malátával, két féle élesztővel, és kevés alap-komlóval. Az elmúlt években számos sztorit hallottam arról, hogy valahol azért nem készítenek ilyen vagy olyan sört, mert nem lehet hozzá alapanyagot szerezni. Ezt többé senki nem mondhatja.



Miután lefotóztam ezt a szerkezetet, le is pattintottuk róla a villantós kupakot, és kitöltöttünk valami egészen meglepő dolgot, egy nehezen csorduló szénfekete sört, melynek a habja nagyon sötét, vöröses, narancsos barna volt – ilyen színt még életemben nem láttam. Az íze meg annyira tömör, markáns és erős volt, mintha kb. feketecsokoládéból faragott revolvert dugnának a szádba. Olasz házisöre, a Olaszházi Bitumen, ez a kb. 12%-os alkoholtartalmúra saccolt stout kirívóan tökéletes alkotás még így is, kb. hat héttel a végső készültség elérése előtt. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr103355693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2011.11.07. 10:00:49

Ugyan, Pável! Természetesen sehol! Ez házi sör, nem eladható.

Gérard Duchemin 2011.11.07. 10:53:26

@TonyCaviar: Jó, sehol, de hol lesz iható? Ha egyáltalán lesz valahol.

TonyCaviar 2011.11.07. 11:50:02

Sztem pl. Árpádföldön, de nem tudom. Ügyesnek kell lenni hozzá

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.11.07. 14:40:35

Azokat a sör kiteket, amit régen a Múzeum körúton, a CD boltban lehetett kapni, árulják még valahol? Haj, a régi szép idők, a vizitúrás hordó téli hasznosítása...

krulis 2011.11.07. 16:00:51

@TonyCaviar: Ügyesnek és gyorsnak!:)

personalsanchez 2011.11.07. 17:23:20

@Csokis: bizony vannak, a cikkben a megoldást is megtalálod:)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.11.07. 20:10:04

@personalsanchez: Megtláltam, köszi! Huh, azért van ott pár kemény dolog. Például:
Bor koncentrátum 900g félszáraz fehér
A sűrítményt felöntjük vízzel , cukorral, és hozzáadjuk a szárszélesztőt. Két hét alatt elkészül a kiváló minőségű.borunk ( Kb 4.5 liter)

Ez vazze a messzföldön híres, Keceli Gugolós export változata? :-D

olasz66 2011.11.08. 00:35:37

@Csokis: Kedves csokis (-:

Ez nem a messzföldön híres, Keceli Gugolós export változata.

Próbáld ki 1 x Te is. Meg fogsz lepődni.
Ez nem a tablettás változat.

Én kipróbáltam.
Meglepően jó ízű bor lett belőle. (Azért én is inkább maradok a hagyományos bornál.)

Megjegyzem,ma már, mi is így szállítjuk a magyar borokat például Kínába.

Sűrítményként.

olasz66 2011.11.08. 00:46:12

@TonyCaviar:

Hmmmmm. Nem árpádföld... Inkább Kisszentmihály... (-:

Azért köszönöm szépen az elismerést.

Valószínűleg a jövő év elejére, a Csobánkai sörfőzde segítségével, csinálunk az Olaszházi Bitumenből néhány üveg kóstolót.

TonyCaviar 2011.11.08. 09:37:09

@olasz66: hát innen Budáról ezek már annyira egzotikusak nekem...:) elnézést
Árpádföldre nem illik a leírás?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.08. 13:27:30

@olasz66: Szia, küldtem újabb e-mailt szállítással kapcsolatban, várom válaszod: info@sorspecialista.hu
köszi
süti beállítások módosítása