Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Kétségtelen, hogy bennem is működik az ösztön: ha egy kocsma előtt egy ismeretlen sörlogó van, akkor biztos bemegyek megkóstolni – még akkor is, ha nyilvánvalóan valami átcímkézett saját márkáról van szó.


Egyre gyakoribb a jelenség: a vendéglátóhelyek keresik a lehetőséget, hogy autentikusnak tűnjenek a vendégeik szemében. Ennek egyik legjobb módja, ha különleges, csak nekik szóló sörrel lepjük meg őket. Ez persze ideális esetben azt jelenti, hogy a kocsma maga főzi, ahogy az annyiszor megtörtént a globalizált sörgyártás, az olcsó hűtés és a fejlett európai szállítási infrastruktúra megszületése előtt. Ez természetesen nem elvárható  Budapesten, ahol a kocsmákat nem csak a tőkehiány és  a szegényes vásárlóerő, de a vállalkozás-ellenes kormányzati és hivatali légkör is a vegetálásra ítéli. A kocsmárosok ennek ellenére gyakran igyekeznek saját sört villantani.

Ezért árulnak a SzimplaKertben Szimpla Sör néven szlovén Uniont, a Liszt Ferenc téri Bohémiában Prágai tavasz néven régen „soproni házisört”, a Silenusban a tragikus pécsi házisör után most már talán szintén sopronit, a Pointers franchise-ban Hunters Gold néven Mister sört. Nem is volna ezzel nagy baj, mert a sör tényleg szépen cimkézhető, és tényleg számos helyen jól kezelik a sajátmárkás sör kérdését, de az már elég bosszantó, ha a főnök azt hiszi, hogy akkor hiteles és eléggé saját a márkája, ha senki nem tudja, honnan is származik. Higgye csak azt a fogyasztó, hogy a sör ott terem valahol a pultban. És mivel a pult annyira csinos, meg a pultoslány is annyira kedves, a sör csak jó lehet.

Miközben első ránézésre ezek a kocsmák az elérhető sörök diverzitását növelik, valójában csak a sötétséget terjesztik, azzal, hogy az információ útjába állnak, és téveszméket ültetnek a fogyasztó fejébe, illetve honorálják az öntudatlan vásárlót, a tudatos vásárlót meg diszkriminálják. Persze volt honnan tanulniuk: ha jól megnézzük, a boltokban kapható sörök jó részére szintén nincsen ráírva, hogy hol főzték, csak, olyanok, hogy EU-ban, egy nagy cég kötelékében. Mindezt csillogó arany alapon csillogó ezüst betűkkel, hogy szinte teljesen kizárják a lehetőségét annak, hogy valaki véletlenül elolvassa.

A Madách téri Public Pub amúgy nem egy rossz hely – annak, aki szereti a klasszikus pubhangulatot dj-vel. Ott árulják a Public Dark nevű sajátmárkás sört, nyilván a túlárazott Guinness helyett – nem is rossz gondolat. És ráadásul a sör sem kellemetlen. Alapvetően nagyüzemi jellegű, kiszámított vizes könnyűség, pont annyi íz, ami ezt elfogadhatóvá teszi, de szépen ki van találva a karamelles édesség és a keserűség egyensúlya, itatja magát. Édesebb, mint a Kissler Keserű Barna, vagy a Soproni Démon, de könnyebb és szárazabb a Gösser Bocknál vagy a Dreher Baknál.

Szóval meg lehet inni, de ügyesen titokban tartják, honnan való. Nem mintha olyan nagy nyomozást folytattam volna, de azért kérdezgettem, és senki sem tudja, senki nem vállalja. A Budavári Sörfesztiválon a pultban azt az információt kaptam, hogy Üllőn főzik egy sörfőzdében. Utálom, ha hazudoznak az arcomba: üllőn, a Franzberger sörfőzde nem tud róla. Egy tippem maradt: Szlovénia. Onnan mostanában nagyon könnyen bejön az olcsó és ahhoz képest egész tűrhető sör. Hogy lehet az, hogy a csökkenő forgalmú négy nagy magyar sörgyár és az évek óta kihasználatlan kapacitásokkal vegetáló negyvenhét magyar kisüzemi főzde együttesen nem képes olyan ajánlatot adni, mint az 5-600 kilométerre szállító szlovénok? 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr63365506

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Public Pub 2012.03.09. 12:55:59

Helyszín: 1075 Bp., Madách Imre út 11. Látogatás: 2012. február 22. 19:05-21:25 > Kicsit setét a galéria, kb. mint egy orosz tankban, de a lenti rész legalább a pultból ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.11.09. 12:20:34

Ez az egész "saját sör"-hazudozás számomra undorító, és hányadék szokás.

voodoux 2011.11.09. 13:14:53

dark public

sötét publikum :/

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.09. 13:42:14

Az Unionnak valóban van egy ilyen barnája, ami jól ráillik a Public-ra
union.si/en/union-lager#/en/union-stout
A várban a sörfeszten megvolt a Public, és tényleg nem volt rossz.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.09. 13:48:07

Ráadásul visszanéztem a tavalyi szlovén sörkóstolómat és ez eléggé egybevág tony leírásával.

"Az Union sötét söre tiszteletre méltó 13,7 %-os extrakttal és 5,2%-os alkohollal kapható. Kitöltés után nem túl tartós bézs habot és sötétvöröses-fekete színt mutat. Az elsődleges illata - vélhetően a gazdag anyagtartalom miatt - egy enyhén kovászos kenyértészta illat, mely keveredik a pörkölt maláta karamelles illatával és egy lehelletnyi füstösséggel. Megkóstolva átütő pörkölt malátás, karamelles íz mellett egy vizes háttér is kibontakozik, mintha két sört a pohárban összekevertek volna. Nincs meg a kellő harmónia az italban, viszont a gazdag ízvilág valamelyest kárpótol érte. Jó kis téli sör, néhány hibával."

demagofób 2011.11.09. 14:32:17

Ezt nevezem sárdobálásnak...
Nem tudom, honnan van "detutihazudnak!"

Nem minősítem a posztot

Jokerpofa 2011.11.09. 14:33:42

@Gérard Duchemin: Egyetertek, foleg ha a rakerdezes utan is kepes hazudni a pincer vagy a csapos.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.11.09. 15:24:29

a szimplában szimpla néven árusított barna kifejezetten finom. annyit mondott csak róla a csapos, hogy szlovén.

egyébként, off ez, mert nem lehet itthon kapni, se így, se úgy, de az utóbbi években nekem legjobban a Sarajevsko nevű ízlett. igen, Szarajevóban főzik, sima világos, kissé édeskés, jó.

Gérard Duchemin 2011.11.09. 15:43:05

@Theodoro: Az ilyen hazudozó disznóknak jó erősen meg kéne rángatni az orrát. :-)

Jokerpofa 2011.11.09. 16:26:08

@Gérard Duchemin: legkozelebb kiprobalom a Bohemiaban :D

isssti 2011.11.09. 16:53:14

Szerintem a magyar sör egyszerűen csak xar!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.09. 17:53:02

@demagofób: próbáld összerakni:
"senki sem tudja, senki nem vállalja. A Budavári Sörfesztiválon a pultban azt az információt kaptam, hogy Üllőn főzik egy sörfőzdében."
"a Franzberger sörfőzde nem tud róla"
huhh, hát csak nem olyat mondtak, ami nem igaz? vagy a főzde, vagy a pub - a kedvedért - hamis állítást tett

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.09. 18:14:29

Szerintem csak a névvel van baj: Secret Darknak kéne hívni... ;-)

Vagy Sötét Titoknak...

Közbiztonság Szilárd 2011.11.09. 19:14:06

Sört inni ősi román szokás.

TonyCaviar 2011.11.09. 19:30:52

@SvenH.: Ez egy 2004-es lista. Hét év alatt a nagy részük megszűnt.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.10. 08:11:13

@Mantlesorrow:@TonyCaviar: Viszont kikerült a hazudozással együtt az Index címoldalra, ez elég jó reklám sztem...

sovesztomesz 2011.11.10. 08:29:05

Valaki "megkért" vkit, hogy hadd hívhasson már egy snassz, mezei külföldi, nagyüzemi sört üllői kisüzeminek; nagy dolog...

...Speckó vidék a mi hazánk; még a sörforradalom környékére is befurakodott a korrupció:-).

Az íz a lényeg, de nekünk magyaroknak a sör mellet sok mást is le kell még nyelnünk! :-)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.15. 12:59:53

@sovesztomesz: ja, tisztára elsajátítottuk a mélytorok technikát :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.18. 19:59:25

@Hamilcar: Ahogy nézem a British Store-ból vásárolnak a helyen.
süti beállítások módosítása