Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Büszkék szoktunk lenni a magyar tudományosságra, de a házi sörfőzést se a szociológusok, se a gasztrotörténészek, sem a sörfőzés krónikásai nem méltatták soha különösebb figyelemre, így ma nagyon kevés emlék vagy tárgyi dokumentum áll a rendelkezésünkre ebben a kérdésben. Borsodi-Bevilaqua Béla, a Magyar Sörfőzés Történetének írója szinte kizárólag a „hivatalos” sörfőzésről beszél, a Vendéglátóipari Múzeumban nincsenek ilyen irányú emlékek, a Sörlexikonok, enciklopédiák nem említik. Csak tudni lehet: Magyarországon még a hatvanas, hetvenes években is állandó szokás volt vidéken, parasztudvarokban háztáji módszerekkel sört főzni. Sőt: a szokás bizonyos mértékig a mai napig tartja magát.


Így lehetséges, hogy ha találunk egy 1947-es házi-sör receptet, vagy egy írógépelt mézsör-receptet, akkor csak félig ironikusan nevezzük szenzációnak – mert egy kicsit tényleg az. A dokumentumokért köszönettel tartozunk kk-nak, a Főzdefeszt egyik szervezőjének, és a lelet tulajdonosának, akiről annyit biztosan tudunk, hogy nem özv. dr.  Lányi Jánosné leszármazottja.

A fenti dokumentum átirata:


Sörkészítés

12 liter vízben 25 dkg Szent István malátakávét (árpakávé) egy óra hosszáig főzünk nagyon-nagyon lassan, befödve. Akkor hozzáadunk 35 dkg cukrot, két dkg komlót és tovább főzzük csendesen még egy óra hosszáig (két liter lénél többnek nem szabad elfőni). Mikor kész, konyharuhán(?) átszűrjük. Ha langyosra hűlt, fél litert elveszünk belőle és jól elkavarunk benne 1 ½ dkg élesztőt, ezt is átszűrjük ruhán és a többi léhez vegyítjük, jól összekavargatva. Palackokba töltjük, jól bedugaszoljuk és hűvös, sötét helyre tesszük. 8-10 nap múlva már élvezhető, de igazán finom hat hét múlva.
özv. dr. Lányi Jánosné (?)

És a mézsör-recept:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr43389253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gilgalad 2011.11.17. 11:18:54

Sziasztok,

12 liter vízhez 25 dkg árpakávé - utóbbi elég sűrű cucc lehet / lehetett. "A szívnek valóságos benzinje." Ez annyira jó, hogy nem is lehet hozzáfűzni mást :-)

A leírás alapján üvegben zajlott a főerjedés, hát kipróbáljuk majd valami biztonságos helyen! Viszont a képződő kocsonyás cuccal mit csináltak, vagy az nyomás alatt nem fejlődik ki? Valami szaki?

Szép napot mindenkinek!

Bal-Age 2011.11.17. 14:26:19

@gilgalad: Milyen kocsonyás cuccra gondolsz?

gilgalad 2011.11.17. 14:42:10

Hát amikor beindul az erjedés, akkor ugyebár szépe hab keletkezik. Az erjedés lassulásával, leállásával ez összecsomósodik + a meghalt élesztő sejtecskék kicsapódnak, leülepednek. Erre gondolok.

Pipas 2011.11.17. 16:35:50

Ennek így nagyon alacsony lesz a szeszfoka, nem?

szanisz 2011.11.17. 17:24:08

bnőm nagymamája (aki sátoraljaújhelyi volt) egy nagyon hasonló recept szerint csinált házi barnát, vagy lehet hogy ugyanezt..megnézem, maradt-e hátra valami recept...

Bal-Age 2011.11.17. 17:30:58

@gilgalad: A legjobb erre a tésztaszűrő. Amikor még vékony hab van rajta, ami tele van a ragacsos genyóval, akkor azt óvatosan szűrd le. Ez a főerjedés vége, ne nagyon nyújtsd el. Ne kavard fel nagyon a sört, arra vigyázz.
Aztán tömlővel fejtsd le üvegekbe a levet. Csak éppen hogy érintsd bele a tömlőt, ne az aljáról szippants. Hajrá!

Bal-Age 2011.11.17. 18:05:39

Tésztaszűrő alatt a vékonyszövésű "hálót" értem.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2011.11.17. 20:52:42

Nagyon jó lett a poszt, imádom az ilyen érdekességeket:))

krulis 2011.11.17. 21:07:19

Érdekes egy recept, kell egy kis jóindulat, hogy sörnek nevezzük. Nagyjából 2%-os lehet, lényegében erjesztett kristálycukor amit árpakávéval és komlóval ízesítenek. Olyasmi lehet, mint egy híg Guinness. A Guinnes is az árpakávétól (feketére pörkölt árpa) kapja jellegzetes ízét, színét.

gilgalad 2011.11.18. 10:30:11

@Bal-Age: Szia Köszi a tippet :-)
Én eddig úgy jártam el, hogy megvártam míg totál leáll az erjedés, utána palackoztam le, ilyenkor a palackba némi cukrot kell pöttyinteni (max 5g / 0,5 literes üveg). Ezután a palackban még frankón utóérik és szénsav is keletkezik benne.

A múltkor üveg ballonban erjesztettem, onnan szippantottam ki tömlővel közvetlenül palackokba a sörcit. Felső erjesztésű (az avataromon látható a végeredmény!) barna ale-ről volt szó, így a tömlőt keményen levittem a ballon aljára. Azért rákötöztem egy spéci szűrőt, így nem sok zacc került bele a palackba, ami meg belement, az direkt jó is :-)

ElnkÚr 2011.11.24. 22:49:17

Ez komoly sörtörténeti relikvia, elismerés érte !

Halák Anna 2018.07.14. 10:21:20

Imàdom a sört èn is s a pàrom is föleg a drehert
süti beállítások módosítása